Acte d'obertura curs 2023-2024.

La Universitat de València confirma la seua presència a Ontinyent

Imatge de les actuals instal·lacions a Ontinyent.

El Consell de Govern de la Universitat de València ha aprovat aquest dimarts un document de compromís i de futur amb la seua extensió d’Ontinyent, en la comarca de La Vall d’Albaida. El document ha estat aprovat per 40 vots a favor, cap en contra i nou abstencions. El Consell de Govern també ha aprovat un manifest en favor de la reposició de les emisions de TV3 al País Valencià.

El document sobre Ontinyent havia estat redactat pel professor Jose Pla Barber, delegat del rector per a l’extensió. L’informe explica “L’extensió va començar a impartir la Diplomatura en Ciències Empresarials al curs 1998/1999. Tres anys després, al curs 2001/2002 l’oferta acadèmica es va ampliar amb la Titulació de Mestre Especialitat en Educació Infantil. En l’actualitat l’Extensió amb la incorporació dels nous graus, compta amb dos cursos per a la diplomatura de Ciències Empresarials, un per al grau de Finances i Comptabilitat, dos per al Grau de Mestre en Educació Infantil i un per la titulació de Mestre en Educació Infantil”. L’escrit continua: “La quantitat aportada per les entitats fundacionals de l’Extensió en aquestos anys supera els dos milions d’euros. D’aquests organismes cal destacar l’evident aposta que han realitzat l’Ajuntament d’Ontinyent i Caixa Ontinyent, amb més de la meitat de les quantitats aportades. A més a més, l’Ajuntament d’Ontinyent paga tota la despesa de manteniment dels Edificis Universitaris y autoritzava, en setembre de 2001, l’ús de les instal•lacions esportives de forma gratuïta per als alumnes de l’Extensió”.

Tal com recorda l’informe, la Universitat de València rebia en octubre de 2004 la medalla d’or de la ciutat d’Ontinyent. Per altra banda, José Pla remarca que el nombre de pràctiques formatives “demostra la clara aposta de les organitzacions de la zona per l’Extensió”. Així, des del curs 2002/2003 els alumnes de la Diplomatura en Ciències Empresarials han pogut gaudir d’un total de 221 pràctiques en empreses tant integrades (64,70%) com voluntàries (35,30%). En la Titulació Mestre Especialitat en Educació Infantil la quantitat de pràctiques ascendeix a 361. Aquest any s’ha firmat un acord amb l’Associació d’Empresaris de la Vall d’Albaida per a que els estudiants del Grau de Finances puguen fer pràctiques en les empreses mes innovadores de la comarca.

L’informe aprovat renova el compromís de la Universitat amb Ontinyent, en fixar una “fulla de ruta” que inclou la construcció d’un nou aulari que agruparà tots els serveis universitaris, i millorarà les condicions actuals. També està previst rehabilitar l’edifici Lluís Vives, i la millora en la gestió del servici i l’optimització de recursos.

El document ha estat defensat, entre altres, per l’estudiant Gabriel Salinas, de Campus Jove, qui ha remarcat “la demanda real” a Ontinyent i a les comarques centrals, i ha advertit que si la Universitat abandona en algun moment l’extensió aquesta demanda serà coberta per “universitats privades”.

Per contra, el director de l’Escola de Magisteri, Óscar Barberá, s’ha mostrat molt crític amb l’informe elaborat per José Pla. Barberá ha qualificat el document de “dolent, partidari i tendenciós”. Ha puntualitzat determinades dades, i ha lamentat una política de “fets consumats”. També la degana de la Facultat d’Economia, Trinidad Casasús, s’ha mostrat crítica, i ha ressaltat que mentre en el grau de Finances i Comptabilitat hi ha places lliures a Ontinyent, a València hi ha llistes d’espera.

Tant el rector Esteban Morcillo, com la vicerectora d’Ordenació Acadèmica i Professorat, Maria Vicenta Mestre, han defensat el compromís de la Universitat de València amb la seua extensió a Ontinyent, i han demanat un vot favorable a l’informe, que finalment no ha rebut cap vot en contra.

D’altra banda, el Consell de Govern ha lamentat i manifestat la seua perplexitat davant el tancament de les emissions de TV3, “conseqüència de les reiterades sancions que el govern de la Generalitat Valenciana ha imposat a Acció- Cultural del País Valencià (ACPV)”. El Consell ha aprovat un document que assenyala: “No es tracta d’una decisió en benefici de la ciutadania, sinó un acte de censura incomprensible que ens empobreix socialment i culturalment. El manifest conclou: “Demanem, doncs, la reposició de les emissions de TV3 per tal que 28 anys de normalitat i enriquiment no es vegen interromputs per una decisió que, tot i la seua legalitat, és un contrasentit i un menyspreu a la llengua pròpia dels valencians, la qual necessita sobretot recolzament”.

Un altre dels punts tractats ha estat l’oferta acadèmica per al curs 2010/2011, que ha estat aprovada per àmplia majoria. També s’ha aprovat el nomenament com a professor emèrit del jurista Vicent Cuñat, i com a professors honoraris del biòleg Manuel Michelena i la jurista Julia Sevilla. Per contra, no ha estat aprovat el nomenament de José Casas com a emèrit.

Condol per la mort de Josep Iborra i de Fernando Benito

En el seu informe al Consell de Govern, el rector Esteban Morcillo ha mostrat el seu pesar per la mort de Josep Iborra i de Fernando Benito, tots dos persones estretament vinculades a la Universitat de València.

Josep Iborra (1929-2011)va ser crític literari i narrador. Llicenciat en Dret i en Filosofia i Lletres per la Universitat de València i doctor en filologia romànica, va exercir com a professor de Secundària, des d’on promogué la llengua i la cultura valencianes, i posteriorment va co-dirigir l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de València i va ser membre del Servei de Normalització Lingüística de la Universitat.

Fernando Benito, catedràtic d’Història de l’Art de la Universitat de València i director del Museu de Belles Arts Sant Pius V, va morir als 61 anys. La tasca de recerca del catedràtic Fernando Benito va estar centrada, principalment, en la pintura valenciana dels segles XVI i XVII.
 

Data d'actualització: 1 de de març de 2011 13:42.

Llista de notícies