Debat sobre polítiques de joventut, a La Nau

Cartell debat

Aquest dimarts, dia 31 de gener, a les 19 hores, al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, Neus Alberich, professora d’Educació Social i Treball Social de la Universitat Ramon Llull, dissertarà sobre interculturalitat i polítiques de joventut, dins del cicle ‘Debats a la Nau-Generació Jove’, organitzat per l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Igualtat.

Segons Neus Alberich, els reptes de la interculturalitat des de les polítiques de joventut i la resta de polítiques socials són nombrosos, ja que les polítiques públiques de joventut tenen la responsabilitat de generar processos d’integració i d’inclusió de les persones joves en la societat  i de treballar per a construir una societat més cohesionada.

“Les nostres societats són ja, de fet, pluriculturals i sembla que hi ha un cert consens en l’àmbit social en què el model més desitjable de convivència i de gestió d’aquesta diversitat és l’intercultural. Però l’interculturalisme, per a arribar a ser el paradigma,  ha de superar una sèrie d’obstacles com les polítiques de gestió de fluxos migratoris  i els mecanismes de concessió de la plena ciutadania”, ha indicat.

En aquest sentit, la ponent del cicle ‘Generació Jove’ considera que ser una persona immigrada pot ser un “estigma” que fins i tot passa d’una generació a una altra i alerta “d’una integració mal entesa on els únics que han de fer els esforços són els ‘altres’”.

La professora reflexionarà sobre com la diversitat d’origen, nacionalitat i ètnia es converteix sovint en font de desigualtat. Defensa la interculturalitat  per a una igualtat de drets i d’oportunitats “que ha d’anar acompanyada d’una lluita clara contra l’exclusió i la discriminació”.

“Tenim una ciutadania que ha patit les conseqüències de la crisi, que es troba en un moment de desmantellament del precari estat del benestar i es pot deixar seduir per discursos xenòfobs, islamofòbics… que dificulten la convivència”, ha indicat.

En la seua conferència, Alberich aportarà situacions i experiències concretes com “acompanyar en la creació d’identitats multireferencials,  treballar a partir del que tenen en comú les persones joves o promoure relacions en les quals hi haja intercanvi i ajust recíproc; així, es passaria d’una mera coexistència – quan no és hostilitat – a una real convivència, interacció i influència mútua entre persones i grups”.

Neus Alberich,  màster en Recerca Bàsica Aplicada en Antropologia a la UAB,  llicenciada en Història, especialitzada en Antropologia Social i Cultural i educadora social des de 1998, és consultora des del 2004 en el grau d’Educació Social de la UOC i formadora de professionals en l’àmbit de gestió de la diversitat, interculturalitat i inclusió social per a diverses institucions. Compta amb una gran experiència com a educadora social en diferents entitats i també com a mediadora cultural, concretament a l’Ajuntament de Terrassa. A més a més, ha participat en la recerca ‘Somnis de butxaca. Nois i noies immigrants no acompanyats a Catalunya’ a la Fundació Bofill (2009).

Entre les seues publicacions destaca ‘Interculturalitat en les polítiques de joventut’ (2010), junt amb M. N’Diaye, accessible en : 
http://links.uv.es/5Bn70m9

Pròxims debats ‘Generació Jove’

‘Debats a la Nau-Generació Jove’ ha programat aquest curs un total de cinc conferències sobre polítiques de joventut, participació,  interculturalitat i comunicació. Totes elles són d’entrada lliure, a les 19 hores al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València amb l’objectiu d’apropar, a través de xarrades, taules redones i presentacions d’estudis sobre la joventut, les qüestions que més afecten aquest col·lectiu. 

Aquesta activitat es dirigeix especialment a professionals que treballen en aquest àmbit d’associacions, d’estudiants universitaris i de l’administració pública per a poder dissenyar polítiques dirigides a conéixer i millorar la situació de la joventut.

El  pròxim dia 9 de març, Mònica Figueras, doctora en Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra i llicenciada en Sociologia i en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona, oferirà la conferencia ‘Joventut i comunicació, ells i elles enfront del consum mediàtic’. 

El cicle conclourà el 27 d’abril amb la ponència ‘Participació i joventut’, a càrrec de Francisco José Francès, doctor en Sociologia, professor del Departament de Sociologia II de la Universitat d’Alacant i investigador de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Paz.
 

Data d'actualització: 30 de de gener de 2017 10:45.

Llista de notícies