El rector Esteban Morcillo inaugura la 40 Conferència Internacional de Química de Coordinació (ICCC40)

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo ha inaugurat aquest dilluns la 40 edició de la Conferència Internacional de Química de Coordinació (ICCC40). Aquest esdeveniment, organitzat per Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la institució acadèmica (Parc Científic), acull al voltant de 1.000 científics de tot el món centrats en la Química de Coordinació, una àrea dedicada a l’estudi d’entitats moleculars el maneig de les quals incideix notablement en la nostra manera de viure.

Des de la medicina nuclear a l’electrònica del futur, molts camps es veuen afectats pels avançaments de la Química de Coordinació, l’especialitat que durant quatre dies centra els debats de la ICCC40 al Palau de Congressos de València.

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, ha inaugurat aquest matí el congrés acompanyat del president de la IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry), Luis Oro; el secretari de la ICCC, Jan Reedijk; el director General d’Universitats, Estudis Superiors i Ciència de la Generalitat Valenciana, José Miguel Saval, i el director de l’ICMol i amfitrió del congrés, Eugenio Coronado.

Coronado, chairman de la ICCC40, ha presentat dades estadístiques del congrés i ha volgut destacar la presència de participants procedents del continent asiàtic, principalment del Japó, que copa un 20% del total de congressistes, un miler d’inscrits on es barregen joves investigadors i reputats científics. “Si algun dia el Nobel opta per premiar un químic d’aquesta àrea, el guardonat es trobaria sens dubte dins aquest marc”, assegura off the record l’amfitrió.

Des de la direcció de la ICCC, Reedijk s’ha dirigit als químics més joves remarcant la importància d’assistir i participar en aquests importants fòrums. “Jo vos recomane que aprofiteu tota ocasió per donar-vos a conèixer, per alternar amb col•legues d’altres països, perquè les relacions que puguen nàixer en fòrums com aquests potser seran importants per al vostre futur i també per a la ciència”.

Per part del govern valencià, Saval ha volgut reconèixer l’autoritat internacional de la Química valenciana. “A la Generalitat no se li escapa que la Universitat de València és capdavantera en aquesta àrea de coneixement i agraeix a l’Institut de Ciència Molecular la seua capacitat per a posar en primera línia de la ciència mundial el nom de la Comunitat Valenciana”, ha dit.

El congrés donarà a conèixer, per posar-ne alguns exemples, els últims resultats en l'estudi de molècules per a la millora dels processos de catàlisis. Es parlarà sobre disseny de cèl·lules solars més eficients i barates, interruptors moleculars o nanodispositius amb memòries gegants que ens acosten a l'electrònica del futur. Sabrem també dels avanços en el desenvolupament de sistemes relacionats amb el cisplatí, agent químic que s'utilitza en els tractaments de quimioteràpia, si parlem de medicina, entre molts altres temes en els quals treballen els vuitanta conferenciants que intervindran en la ICCC40.

Cal destacar la presència en el congrés de Paul D. Been (University of Oxford – Regne Unit), expert en Reconeixement Molecular centrat en el disseny de sensors i dispositius moleculars, Jean Pierre Sauvage (Université de Strasbourg – França), un dels pioners en l'estudi dels anomenants ‘motors moleculars’, presents en l'origen de tots els moviments dels éssers vius, i en el disseny d'anàlegs sintètics per a l'electrònica molecular. En el camp de l'energia, Shunichi Fukuzumi (Osaka University – Japó) i Craig L. Hill (Emory University – Atlanta, EEUU). El primer, un expert en el desenvolupament de sistemes fotosintètics artificials per a la producció d'hidrogen i altres combustibles. El segon, centrat també en fotosíntesi artificial, assegura que un dels seus descobriments pot ser essencial per a generar hidrogen net (el combustible del futur) a partir d'aigua i llum solar. Guochen Jia (Hon Kong University of Science and Technology - Xinesa), expert en química verda a la recerca de processos de catàlisis més eficients. Roberta Sessoli (Università degli Studi digues Firenze, UNIFI – Itàlia) la primera a dissenyar un imant molecular. Edward I. Solomon (Stanford University – Califòrnia, EEUU), investigador de metaloproteïnes com ara l’hemoglobina i la seua funció en l'ésser viu. I Omar M. Yaghi (University of Califòrnia – EEUU), un dels químics de major impacte mundial que destaca per la seua important contribució en el camp de les energies netes.

El comitè organitzador està presidit pel catedràtic de Química Inorgànica i director de l'Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València, Eugenio Coronado, i pel també catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat de Barcelona Santiago Álvarez.

Més informació: http://www.icmol.es/index.php o http://iccc40.com/

Data d'actualització: 11 de de setembre de 2012 08:00.

Llista de notícies