Vicent J. Martínez rep el Premi José María Savirón de Divulgació Científica en la Universitat de Saragossa

Vicent J. Martínez, en el moment de rebre el premi.

El catedràtic d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València Vicent J. Martínez ha rebut en la Universitat de Saragossa el Premi Nacional José María Savirón de Divulgació científica d’enguany, un reconeixement sense dotació econòmica promogut per diverses societats científiques d’Aragó i la Universitat de Saragossa. La candidatura va estar presentada per la Societat Espanyola d’Astronomia, la Reial Societat Matemàtica Espanyola, la Reial Societat Espanyola de Física i la Reial Acadèmia de Ciències de Saragossa.

El jurat va valorar la “destacada, extensa i diversa tasca divulgativa” de Martínez a través de tot tipus de suports, com ara llibres, articles conferències i documentals, mentre que destaquen el projecte de l’Aula del Cel impulsada per l’Observatori Astronòmic sota la seua direcció i el web de comunicació científica CONEC, el qual ha esdevingut el portal de la Confederació Espanyola de Societats Científiques (COSCE). Ambues activitats es duen a terme mitjançant convenis entre la Universitat de València i la Generalitat Valenciana.

Vicent Martínez ha estat durant més d’11 anys director de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València (OAUV). La seua activitat investigadora està dedicada fonamentalment a les galàxies, l’estructura a gran escala de l’univers i la cosmologia. La seua tasca en l’àmbit de la divulgació ha inclòs l’organització i impartició de cursos universitaris i congressos internacionals dedicats a la formació de divulgadors, a més, va participar en la creació de la Càtedra de Divulgació de la Ciència. Com a director de l’OAUV, ha guiat la tasca divulgativa del centre en jornades de portes obertes, visites de centres escolars a través de l’Aula del Cel (de les quals s’han beneficiat uns 3.000 alumnes anuals en els últims vuit anys), cicles de conferències o sessions especials d’observació d’esdeveniments astronòmics. Va ser també responsable de la creació de la Col·lecció Museogràfica d’instruments astronòmics antics de l’OAUV, reconeguda per Generalitat Valenciana.

Per a Martínez, “es tracta d’un premi de molt de prestigi que porta el nom d’un gran científic i excel·lent mestre. En el passat s’ha atorgat a persones amb una gran trajectòria en activitats de divulgació científica. Aquesta concessió és un reconeixement a tot un col·lectiu que, des de l’Observatori Astronòmic realitza una excel·lent tasca, amb passió i entusiasme, per apropar la ciència a la societat, mitjançant projectes ben consolidats, amb continuïtat i de gran repercussió social”.

El Premi José María Savirón es convoca des de 2005 per la Secció Territorial en Aragó de la Reial Societat Espanyola de Química, la Secció Aragonesa de la Reial Societat Espanyola de Física, la Reial Societat Matemàtica Espanyola, el Col·legi Oficial de Químics d’Aragó, el Col·legi Oficial de Geòlegs en Aragó, el Col·legi Oficial de Físics en Aragó, la Fundació Zaragoza Ciudad del Conocimiento, la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques, Químiques i Naturals de Saragossa, el Consell Superior d’Investigacions Científiques en Aragó, la Càtedra José María Savirón de Divulgació Científica de la Universitat de Saragossa - en la qual col·laboren el Govern d’Aragó i l’Ajuntament de Saragossa- i la Facultat de Ciències de la Universitat de Saragossa.

Alguns dels anteriors guanyadors del Premi José María Savirón de Divulgació Científica han estat José Pardina, director de la revista Muy interesante, l’Institut d’Astrofísica de Canarias, Pascual Román, editor de la revista científica Anales de Química; Ramón Núñez Centella, director del Museo Nacional de Ciencia y Tecnología o Raúl Ibáñez Torres, creador i director de Divulgamat, el portal de matemàtiques més gran de parla hispana. I en la passada edició, ex aequo, van aconseguir el premi pel programa Tres14 de La 2 i Jorge Mira per diversos treball i el programa ConCiencia.

 

Data d'actualització: 3 de de desembre de 2013 13:37.

Llista de notícies