

03/03/25
El passat 25 de febrer es va dur a terme en la Sala d'actes de l'edifici de Rectorat la sessió informativa sobre la Convocatòria 2025 del Real Col·legi Complutense a Harvard (RCCH).
El programa de doctorat en Comunicació té com a finalitat: - Aprofundir en el coneixement dels principis bàsics de la comunicació i la conformació de la visió del món a través del llenguatge i la cultura. - Reconèixer i reflexionar entorn de les polítiques comunicatius dels diferents sistemes mediàtics de la societat de la informació. - Analitzar l'impacte de les noves tecnologies en l'organització social i política, i en tots els àmbits, des de l'administratiu i burocràtic, fins al cultural i econòmic. - Aconseguir les competències convenients respecte dels llenguatges mediàtics utilitzats en el flux comunicatiu de la societat de la informació. - Aconseguir la idoneïtat per exercir la docència en el marc de les exigències formatives i d'integració laboral dins de l'espai europeu d'ensenyament superior. - Adquirir la competència i les habilitats en el desenvolupament de projectes de recerca mediàtica.
3171 Comunicació i Interculturalitat
Su interés y relevancia académica, científica o profesional queda patente en las siguientes consideraciones. Por una parte, las experiencias anteriores de la Universidad en la impartición de programas de características similares. Esta propuesta supone una continuidad a la actualmente vigente como Doctorado en Educación (RD1393/2007) cuyo origen se sitúa en la transformación de estudios previamente implantados, concretados en varios Programas de Doctorado vinculados a la arquitectura de títulos anteriores a la Reforma de Bolonia (Real Decreto 778/1998 de 30 de abril), declarados ya a extinguir (Programa de Doctorado 120 F del Dpto. de Educación Comparada e Historia. de la Educación, "Estudios Sociales y Políticos de la Educación; Programa de Doctorado 100 B del Dpto. de Didáctica y Organización Escolar, "Crisis de Legitimidad del Pensamiento y Prácticas Educativas"; Programa de Doctorado 270 D Del Dpto. de Métodos de Investigación y Diagnóstico en Educación, "Intervención Educativa: Métodos, Evaluaciones, Diagnósticos y Orientación"… y así hasta seis. Por otra, la propuesta actual supone una transformación a partir del programa de doctorado vigente, el Programa de Doctorado en Educación (RD 1393/2007).
El programa de doctorado en Estudios Hispánicos Avanzados es la continuación del doctorado con el mismo nombre y dotado de mención de calidad, y coherente con las líneas de investigación del Departamento que abarcan todos los ámbitos relacionados con la Lengua Española (historia e historiografía, fonética y fonología, gramática, semántica, lexicografía y lexicología, pragmática y español hablado, variedades y usos del español, y español para fines específicos), la Literatura Española e Hispanoamericana, y el Teatro y las Artes Escénicas en el contexto hispánico. La oferta de líneas de investigación y su calidad científica está integrada y justificada en la estrategia I+D+I del Departamento, que cuenta con una tradición investigadora consolidada en la Universitat de València, siendo también uno de los Departamentos de referencia tanto en el ámbito nacional, como internacional. En este sentido, el programa de doctorado en Estudios Hispánicos Avanzados mantiene colaboraciones con una amplia nómina de universidades nacionales e internacionales, lo que constata la internacionalización del programa, así como los vínculos profesionales de los profesores y profesoras que integran dicho programa de doctorado. En los últimos cinco años, ha colaborado con las siguientes instituciones en cuanto a la movilidad de los estudiantes: Universidad de Neuchâtel (Suiza), Facultad de Letras y Ciencias Humanas(Suiza), Univ. de Roma Tre (Italia), Stanford University (California, Estados Unidos), Facultad de Artes y Letras de la Universidad de La Habana (Cuba), Johannes Gutenberg Universität (Mainz, Alemania, Universidad de Venecia (Italia), Universidad Autónoma de México.
La present proposta de titulació prové del Programa de Doctorat “Ètica i Democràcia”, que recollia les línies d'investigació en les quals diferents professors de la Secció Departamental de Filosofia Moral del Departament de Filosofia del Dret, Moral i Política treballen des de 1.987. Aquest programa, vigent des del curs acadèmic 2000-2001, va passar a ser interuniversitari entre la Universitat de València i la Universitat Jaume I de Castelló. En la seua trajectòria, el Programa ha obtingut molt bons resultats, per tindre un gran atractiu per a els/as estudiants de Tercer Cicle, com a mostra el nombre d'alumnes/as que en ell s'han matriculat, les tesis doctorals defensades i les nombroses publicacions de els/as estudiants diplomats/as, estretament connectades amb les tesis doctorals corresponents, així com el nivell acadèmic aconseguit per molts d'ells/as i la seua incorporació a la vida laboral en llocs de responsabilitat acadèmica. En els últims 5 cursos acadèmics s'han matriculat en el programa un total de 70 alumnes/as (24 en 2007/08, 28 en 2008/09, 1 en 2009/10, 10 en 2010/11 i 7 en 2011/12) i s'han defensat un total de 26 tesis doctorals. Aquesta trajectòria ha possibilitat que el Programa de Doctorat obtinguera la Menció de Qualitat del Ministeri d'Educació i Ciència ininterrompudament des del curs 2004-2005 i, des de 2011-12 fins al 2013-14, la Menció cap a l'Excel·lència del Ministeri d'Educació. Cada estudiant, tant si és a temps parcial (TP), com a temps complet (TC), haurà de reunir en activitats formatives un total de 200 hores, com a mínim.
3124 Ètica i Democràcia
1 Ètica i Filosofia Política
2 Clàssics de l'Ètica i Filosofia Política
3 Teories de la Ciutadania i de la Democràcia
4 Educació Ètic-Cívica
5 Bioètica i Biopolítica
6 Ètica de l'Economia i l'Empresa
7 Ètica del Desenvolupament Humà
8 Ètica dels Mitjans i Infoètica
9 Ètica, Ciència i Tecnologia
10 Hermenèutica Crítica
11 Política Democràtica i Societat Civil
12 Teories de la Justícia i Globalització
13 Neuroètica i Neuropolítica
El Programa de Doctorado, Geografía e Historia del Mediterráneo desde la Prehistoria a la Edad Moderna, se ha elaborado como ya se apuntaba sobre la base de un conjunto de diversos programas impartidos en la Facultad de Geografía e Historia de la Universitat de València. Estudi General -que en los últimos cinco años ha arrojado una cifra de 105 estudiantes matriculados/as- con la voluntad de aunar líneas y equipos de investigación, que permita un mejor aprovechamiento de los recursos materiales y humanos del Centro. Destaca su marcado carácter interdisciplinar, dirigido a propiciar el escenario adecuado para la realización de Tesis doctorales por parte de estudiantes que procedan no solo de la Universitat de València, sino de cualquiera de los ámbitos universitarios de la cuenca mediterránea, incluyendo países del norte de África y Próximo Oriente. En este sentido, merece destacarse que los distintos equipos que integran el Programa mantienen numerosas colaboraciones con otras universidades, organismos o instituciones, nacionales e internacionales, de las que resulta beneficiada la formación de los/as estudiantes de doctorado.
Les línies d'investigació del Programa de Doctorat són les següents:
· Prehistòria i Arqueologia
· Historia Antiga
· Ciències i tècniques historiogràfiques
· Historia Medieval
· Història Moderna
· Geografia
La historia contemporánea es un área plenamente consolidada en la enseñanza y la investigación universitaria. Más allá de los límites de las Humanidades, goza también de un creciente reconocimiento e interés notorio entre científicos y profesionales en la macroárea científico-social. Es así por su capacidad para explicar los tiempos recientes y, en consecuencia, proporcionar ese depósito de experiencias imprescindibles para poder comprender el presente y afrontar la toma de decisiones. Está fuera de toda duda, pues, la trascendencia de la Historia Contemporánea en la articulación de las sociedades actuales, y, en particular, de la española y la valenciana. Se trata, también, de formar profesionales competentes en distintas líneas de trabajo. Los doctores en Historia Contemporánea formados en este programa podrán integrarse, entre otros sectores socio-profesionales, en la enseñanza universitaria, en centros públicos y privados de investigación, en empresas de industria cultural, en empresas u organismos públicos encargados de la gestión del patrimonio cultural, en empresas e instituciones de análisis social y prospectiva o en medios de comunicación. En todos estos sectores, al menos, estarán capacitados para ejercer funciones al más alto nivel.
3128 Historia Contemporánea
El departamento de Historia del Arte de la Universitat de València cuenta con una reconocida experiencia docente en su área de conocimiento, y ofrece un programa propio de doctorado desde 1986. Por su parte, la Universitat Jaume I cuenta desde su creación en el año 1991 con un área de Historia del Arte, actualmente inscrita en el Departamento de Historia, Geografía y Arte. La experiencia en postgrado de la UVEG y conjunta UVEG-UJI ha sido evaluada en sucesivas ocasiones, positivamente por el organismo que supervisa la educación superior en España, la Agencia Nacional de Evaluación de la Calidad y Acreditación (ANECA), que en su día distinguió al programa de doctorado “Arte, paisaje y cultura visual” (UVEG) con una Mención de Calidad (Resolución Ministerio de Ciencia e Innovación, 2008). Posteriormente, ese Doctorado se convirtió en el Máster universitario en “Historia del Arte y Cultura Visual”, en colaboración UVEG – UJI, actualmente en vigor, con Mención de Calidad y calificación Excelente por la Agencia Valenciana de l’Avaluació i Prospectiva (AVAP). El programa de Doctorado en Historia del Arte por las Universidades Jaume I de Castelló y la Universitat de València (Estudi General), que actúa como organizadora del mismo, ha sido distinguido con la Mención hacia la Excelencia para los cursos 2011-2012, 2012-2013 y 2013-2014 (Resolución del Ministerio de Educación). Para hacer factible la formación se aboga por una notable flexibilidad en la elección de propuestas que permitan completar las 150 horas de actividades formativas: 60 transversales (gestionadas por la Escuela Doctoral) y 90 específicas (gestionadas por el propio programa de doctorado).
3130 Història de l'Art
El Programa de Doctorado Lenguas, literaturas y culturas, y sus aplicaciones proviene de la fusión de varios programas que co-existen en la actualidad: Lenguas y Literaturas, de la UVEG; Lengua, Literatura y Cultura y las Aplicaciones al contexto valenciano, de la UVEG; La Traducción y la Sociedad del conocimiento, de la UVEG; y Lenguas y Tecnología, de la UPV. La fusión de estos programas nace desde la voluntad de ofrecer a los futuros doctores y doctoras la confluencia de conocimientos de las dos universidades implicadas. Los másteres en Lenguas y tecnología (proveniente de un programa de doctorado con Mención de Calidad en 2007 en la UPV), en Investigación en Lenguas y literaturas, en Asesoramiento lingüístico y cultura literaria aplicada al contexto valenciano y en Traducción creativa y humanística, que han proporcionado doctorandos a los programas anteriormente mencionados, nutrirán previsiblemente al que ahora los integra, siendo de esperar además solicitudes procedentes de otras áreas humanísticas e incluso de titulaciones técnicas. El interesados o interesada deberá realizar 240 horas entre actividades transversales y actividades específicas
3135 Llengües, literatures, cultures i les seues aplicacions
El programa de doctorado en Lógica y Filosofía de la Ciencia permitirá formar doctores en los distintos ámbitos del área de lógica y filosofía de la ciencia. La conveniencia de disponer de doctores y doctoras formados en estas cuestiones radica en que esta formación contribuye al desarrollo de una sociedad altamente formada y que dispondrá de profesionales altamente cualificados para formular, analizar, razonar y resolver de forma sofisticada problemas complejos. Además, las líneas de investigación incluidas en este programa ya han producido resultados de investigación que se han transferido en forma de conocimiento a la sociedad, y a los organismos públicos encargados de tomar decisiones. Por otro lado, muchos trabajos procedentes de estas líneas ya han sido publicados en revista de reconocido prestigio a nivel internacional.
3136 Lógica y Filosofía de la Ciencia
Los Departamentos que proponen el Doctorado (Filosofia, Metafisica i Teoría del Coneixement, Lògica i Filosofia de la Ciència, de la Universitat de València) acumulan en su conjunto la integridad de los ámbitos temáticos que constituyen la filosofía teórica, junto con sus esenciales perspectivas lógico-metódica e histórica: la totalidad de la Historia de la filosofía, la Antropología filosófica, la Lógica, la Filosofía de la ciencia, del lenguaje, de la técnica, de la religión; la Teoría del conocimiento, la Ontología, la Metafísica, la Filosofía de la mente y la Estética. El tratamiento inter-temático y metódicamente sistematizado de los ejes de esta trama es imprescindible de cara a la formación filosófica básica. Y esa tarea ha de reconocer en los Departamentos solicitantes de la Universidad de Valencia –única emisora del título de Filosofía en el contexto de sus 5 Universidades públicas o estatales- la referencia obligada de la formación filosófica especializada del más estricto carácter teórico.
RELACIÓ DE PERSONAL INVESTIGADOR QUE PARTICIPA EN EL PROGRAMA DE DOCTORAT |
||
Nom i Cognom | Correu electrònic | Línies d'Investigació |
Óscar Cubo Ugarte | oscar.cubo@uv.es | 1 |
Sergi Rosell Traver | sergi.rosell@uv.es | 2 |
Fernando Soler Álvarez | solerf@valencia.edu | 3 |
Francisca Vanessa Vidal Mayor | vanessa.vidal@uv.es | 4 |
Neus Campillo Iborra | campillo@uv.es | 5 |
Juan Blas Climent Vidal | juan.b.climent@uv.es | 6 |
Josep E. Corbí Fdez. de Ibarra | josep.corbi@uv.es | 7 |
Anacleto Ferrer Mas | anacleto.ferrer@uv.es | 8 |
Manuel Jiménez Redondo | manuel.jimenez@uv.es | 9 |
Edgar Maraguat Idarra | edgar.maraguat@uv.es | 10 |
Faustino Oncina Coves | faustino.oncina@uv.es | 11 |
Berta Mª Pérez Rodríguez | berta.perez@uv.es | 12 |
Manuel Ramos Valera | manuel.ramos@ | 13 |
Pablo Rychter Miras | pablo.rychter@uv.es | 14 |
Nicolás Sánchez Durá | nicolas.sanchez@uv.es | 15 |
Vicente Sanfélix Vidarte | vicente.sanfelix@uv.es | 15 |
Sergio Sevilla Segura | sergio.sevilla@uv.es | 16 |
Pedro Jesús Teruel Ruiz | pedro.teruel@uv.es | 13 |
Jordi Valor Abad | jordi.valor@uv.es | 17 |
Juan de Dios Bares Partal | juan.d.bares@uv.es | 18 |
Els estudis de biodiversitat i de biologia evolutiva estan íntimament relacionats i constitueixen un camp central dins de les ciències biològiques. D’una banda, la biodiversitat és un concepte que implica diversos nivells d’organització biològica. Comprèn des de gens fins a ecosistemes, passant pels individus i com aquests es presenten estructurats taxonòmicament. Els estudis de biodiversitat obeeixen a la necessitat fonamental o aplicada de conèixer, mesurar, inventariar, conservar i gestionar la varietat d’entitats biològiques que alberga la natura. L’èmfasi a conservar i gestionar posa de manifest les implicacions aplicades del concepte de biodiversitat. El programa té mencions de reconeixement des que es van instituir, bé siga la menció de qualitat o la recentment constituïda menció cap a l’excel•lència. La Universitat de València, principalment en els departaments associats a la Facultat de C. Biològiques i en l’Institut de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, disposa dels mitjans materials i la capacitat cientificoacadèmica per dur a terme un programa de doctorat en biodiversitat i biologia evolutiva. A més, hi ha centres en què participa el CSIC que col•laboren assíduament en aquest àmbit formatiu, com l’Institut de Biologia Molecular i Cel•lular de Plantes (IBMCP), centre mixt CSIC-Universitat Politècnica de València, i el Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE), centre mixt CSIC-Universitat de València-Generalitat Valenciana.
3101 Biodiversidad y Biología Evolutiva
L'interès de les disciplines biomoleculars s'ha desplaçat des de la investigació pròpia de les seues àrees i les aplicacions de laboratori al món de la salut i les empreses biotecnològiques, en un procés d'implicacions científiques i socials. D'una banda, els futurs professionals de les Ciències Moleculars hauran de dominar els fonaments del comportament dels organismes d'interès biotecnològic o de l'organisme humà en els estats de salut i malaltia, i adaptar la seua terminologia específica a l'àmbit professional, per a facilitar l'intercanvi de coneixements sobre diagnòstics, pronòstics, components experimentals i terapèutics dels processos biotecnològics i sanitaris. D'altra banda, el professional de les ciències moleculars de la vida haurà de conèixer en profunditat les eines metodològiques del seu camp i el seu potencial analític, en una perspectiva interdisciplinària que s'imposa en el futur d'aquestes àrees de treball. Aquest programa de doctorat es proposa formar especialistes per a afrontar de manera rigorosa i ajustada aquest diàleg i aquesta investigació de tanta rellevància.
3173 Biomedicina i Biotecnologia
Una muestra de la relevancia social del programa puede encontrarse en los informes del programa “European Environment and Health Strategy SCALE” (CE, 2003) que indica que el 20% de los problemas de salud de la población de los países industrializados tiene un origen ambiental, amén de la creciente importancia que la sociedad concede a la protección del medio ambiente al considerar que los ecosistemas, y la biodiversidad que sustentan, tienen un valor intrínseco. La regulación REACH y la Directiva Marco del Agua son ejemplos de programas de ámbito Europeo que ponen de manifiesto la necesidad de formar profesionales especializados capaces de generar conocimiento sobre la contaminación ambiental, así como sus efectos sobre la salud y los ecosistemas y de aplicar dicho conocimiento a la protección de los mismos y del medio ambiente en general. Las técnicas y metodologías utilizadas en este campo han experimentado un gran progreso en la última década y comprenden desde los avances en química analítica que permiten la detección y determinación de los contaminantes “emergentes” hasta la aplicación de técnicas de teledetección en el estudio de las características del suelo o del agua. A otros niveles de organización, las técnicas y metodologías –ómicas han permitido evaluar de forma “masiva” los efectos de los contaminantes sobre los organismos desde el punto de vista bioquímico. Es importante destacar que la inter- y multidisciplinariedad que requiere el estudio de la contaminación ambiental y sus efectos hace imposible abordarla desde única área de conocimiento.
3108 Contaminación, Toxicología y Sanidad Ambiental
El programa propuesto se trata de la continuación natural del Programa de Doctorado actual “Electroquímica. Ciencia y Tecnología” que tendrá su formación previa en electroquímica con el Máster conjunto recientemente aprobado. En el curso 2003-04, el programa “Electroquímica. Ciencia y Tecnología” (ECyT) inició sus actividades, al amparo de un convenio firmado por las quince universidades participantes (Autónoma de Barcelona, Autónoma de Madrid, Complutense de Madrid, A Coruña, Alicante, Barcelona, Burgos, Córdoba, Lleida, Murcia, Sevilla, València (Estudi General), Zaragoza, Politécnica de Cartagena y Vigo). El primer bienio del programa de doctorado ECyT fue el 2003-05, y durante el mismo le fue concedida por primera vez al Programa la Mención de Calidad, renovada hasta el curso 2010-2011. Tras la implantación del Espacio Europeo de Educación Superior (EEES) se planteó la necesidad de adaptación del Programa, evaluado favorablemente por ANECA y adaptado al R.D. 1393/2007, y recibiendo en 2011 la Mención hacia la Excelencia (en esta ocasión fueron 12 las Universidades participantes: Autónoma de Barcelona, Autónoma de Madrid, Complutense de Madrid, Alicante, Barcelona, Burgos, Córdoba, Lleida, Murcia, Sevilla, València (Estudi General) y Politécnica de Cartagena).
3118 Electroquímica, Ciencia, y Tecnología
El interés y relevancia académica, científica o profesional del Programa de Doctorado en Ingeniería Química, Ambiental y de Procesos queda patente en las siguientes consideraciones: Experiencias anteriores: Esta propuesta supone la transformación del programa oficial de posgrado en Ingeniería Química, Ambiental y de Procesos del Departamento de Ingeniería Química (RD 56/2005), actualmente vigente en la Universitat de València. Este programa dispone de la Mención hacia la Excelencia para los cursos académicos 2012-2013, 2013-2014 y 2014-2015. La valoración global ponderada que se obtuvo del Programa en la evaluación de la solicitud fue de 93 puntos sobre 100. El programa oficial de doctorado en Ingeniería Química, Ambiental y de Procesos proviene a su vez de la adaptación del Programa de Doctorado “245 B Ingeniería Química” del Departamento de Ingeniería Química, estudios de doctorado vinculados a la arquitectura de títulos anterior a la Reforma de Bolonia (RD 778/1998).
3132 Ingeniería Química, Ambiental y de Procesos
Líneas de investigación
Equipo de investigación 1: INGENIERÍA AMBIENTAL Y DE PROCESOS
1. Desarrollo de procesos para el tratamiento y valorización de aguas residuales.
2. Tratamiento de emisiones en aire. Síntesis de biocombustibles y bioproductos.
Equipo de investigación 2: INGENIERÍA QUÍMICA
3. Determinación experimental y estimación teórica de propiedades termodinámicas y de transporte
4. Catálisis heterogénea
5. Tecnología de polímeros, electroquímica y sostenibilidad
La ingeniería electrónica es, por naturaleza, un campo de conocimiento transversal a muchas áreas de conocimiento. Así, por ejemplo, encontramos desarrollos electrónicos en áreas tan dispares como la ingeniería química (desarrollo de sistemas sensores, control de procesos), ingeniería informática (sistemas de comunicación de datos, sistemas de adquisición y procesado), medicina (adquisición y tratamiento de imágenes, procesado de datos para diagnóstico), ciencias de la actividad física (ergonomía, sistemas de ayuda a discapacitados, sistemas de medida de precisión), ciencias físicas (equipos de medida, sistemas de adquisición de datos), etc. Esta multidisciplinariedad de aplicaciones supone para el ingeniero e ingeniera la necesidad de conocer en profundidad materias tales como la electrónica de potencia, la electrónica digital, el tratamiento de la señal o la electrónica de comunicaciones. Con esta idea es con la que se diseña el programa de doctorado de Ingeniería Electrónica, como una herramienta con la que formar doctores expertos en el desarrollo de sistemas y equipos electrónicos capaces de afrontar con éxito su trabajo en las más diversas disciplinas y de llevar a cabo investigación en el campo de la electrónica para la mejora de los mismos.
El Departamento de Ingeniería Electrónica de la Universitat de València es el encargado del doctorado. Los miembros del departamento organizan su investigación en un total de 7 grupos de investigación.
1- Grup Investigació Disseny Sistemes Digitals Comunicació.
El DSDC está formado por profesores adscritos al área de conocimiento de Tecnología Electrónica, así como por becarios de investigación de Programas Nacionales y Europeos de I + D. Con líneas de investigación en:
sistemas en tiempo real, aplicaciones tecnológicas en medicina y deporte, sistemas electrónicos de comunicaciones.
2- Grup d'Investigació Laboratori d'Electrònica i Industrial.
El LEII está formado por profesores e investigadores que trabajan en el campo de la electrónica de potencia y de instrumentación industrial, concretamente en el diseño de convertidores DC / DC y AC / DC de alta eficiencia, en el desarrollo de nuevas técnicas conversión energética y en el diseño de sistemas electrónicos de instrumentación industrial.
3- Grup Laboratori d'Anàlisi Dades Intel·ligents.
IDAL té com a principal objectiu l'estudi i aplicació de mètodes intel·ligents d'anàlisis de dades per al reconeixement de patrons, amb aplicacions en problemes de predicció, classificació o determinació de tendències.. Els seus membres apliquen, a grans bases de dades, mètodes estadístics clàssics i tècniques d'aprenentatge automàtic: contrast d'hipòtesi, models lineals, selecció i extracció de característiques més rellevants, xarxes neuronals, algorismes de clustering, arbres de decisió, màquines de vectors suporte, models gràfics probabilístics, visualització per manifolds, lògica borrosa, aprenentatge reforçat, etc.
4- Grup de Processament i Disseny Digital GPDD.
El Grupo de Procesado y Diseño Digitales (GPDD) pertenece al Departament d'Enginyería Electrònica de la Escola Tècnica Superior d'Enginyería - ETSE de la Universitat de València-Estudi General y tiene como objetivo la docencia e investigación en procesado digital de la señal y la aplicación de técnicas de tratamiento digital en campos tales como la Ingeniería Biomédica, sistemas industriales y arquitecturas hardware para la implementación de procesado en tiempo real.
5- Laboratorio Procesado de Imágenes.
The ISP research group, http://isp.uv.es, has a long tradition in statistical analysis of data coming from imaging systems. These measurements depend on the properties of the scenes and the physics of the imaging process, and their relevance depends on the (natural or artificial) observer that will analyze the data. Our distinct approach to signal, image and vision processing combines machine learning theory with the understanding of the underlying physics and biological vision. Applications mainly focus on optical remote sensing and computational visual neuroscience.
6- MicroElectrònica i MicroSensors.
La actividad investigadora está focalizada en el diseño, modelado, caracterización avanzada e integración de microsensores y circuitos microelectrónicos. En este sentido, y en estrecha colaboración con otros grupos de nuestro entorno más cercano, a nivel estatal y a nivel internacional, se han desarrollado capacidades de diseño de sensores basados en capas nanoestructuradas para el sensado de magnitudes físicas como el campo magnético o la concentración de gases. También hemos demostrado habilidades en el diseño de circuitos de polarización de estos sensores, acondicionamiento de la señal y adquisición de datos.
7- Grup Investigació Tecnologia en detectors de radiació.
El Laboratorio de Tecnología para Detectores de Radiación se dedica a la investigación y el desarrollo de todos los aspectos tecnológicos en torno a las aplicaciones basadas en detectores de radiación: desde la electrónica analógica de front-end hasta los sistemas de adquisición de datos con dispositivos integrados y programables.
El doctorado "Estadística y Optimización" comenzó siendo impartido en el marco del Real Decreto 778/1998 y obtuvo la Mención de Calidad. El programa de doctorado ha tenido continuidad en el marco del Real Decreto 1393/2007 y ha obtenido la Mención hacia la excelencia para los cursos del 2011-2012 al 2013-2014. La existencia de un Programa de Doctorado en Estadística y Optimización se ve motivada principalmente por la necesidad social de incorporación de profesionales con amplia formación y capacidad investigadora para desarrollar nuevos métodos y adaptar los existentes a entornos novedosos en empresas, centros de investigación y organismos públicos. La demanda creciente en el uso de métodos cada vez más sofisticados, particularmente en ámbitos tales como las ciencias, la economía, la industria y la administración, requiere de la universidad la formación de doctores experimentados capaces de interactuar en ámbitos multidisciplinares.
3120 Estadística y Optimización
- Métodos Bayesianos
- Validación y Selección de Modelos Estadísticos
- Métodos estadísticos espacio-temporales
- Métodos estadísticos en Ciencias de la Vida y Medioambientales
- Análisis estadístico de imágenes
- Control estadístico de la calidad
- Diseño de experimentos y estadística industrial
- Análisis multivariante de datos y minería de datos
- Supervivencia y fiabilidad
- Métodos estadísticos multivariantes de proyección sobre estructuras latentes (PCA, PLS, Multiway models…)
- Predicción en series temporales
- Problemas de Rutas y Distribución
- Programación Matemática y Optimización
- Problemas de Secuenciación y Planificación
- Problemas de Corte y Empaquetamiento
- Modelización financiera
El programa capacita a los doctorados para la investigación y la docencia en los sectores públicos y privados. La transcendencia de la contribución de la Física al desarrollo tecnológico, y por tanto a la formación de tecnólogos, es crucial en cualquier sociedad moderna que quiera basar su desarrollo en el conocimiento puntero. Este programa cubre campos de la física básica (física teórica y experimental nuclear y de partículas y astrofísica) y campos de aplicaciones físicas relevantes (fotónica y física médica). Esta convivencia es altamente fructífera, permitiendo el desarrollo de espacios comunes, como las aplicaciones de la física nuclear a la física médica o la convergencia de las líneas de óptica no lineal y óptica cuántica con sistemas complejos y fundamentos de la mecánica cuántica. En el doctorado que se propone participarán esencialmente doctores y doctoras de los siguientes departamentos de la Universidad de Valencia que colaboran en la organización del doctorado: de Astronomía y Astrofísica, de Física Aplicada y Electromagnetismo, de Física Atómica, Molecular y Nuclear, de Física Teórica y de Óptica, doctores del CSIC a través del Instituto de Física Corpuscular (centro mixto Universidad de Valencia-CSIC) y del Instituto de Instrumentación para Imagen Molecular y doctores de la Fundación General de la Universidad de Valencia que estén adscritos como investigadores a los departamentos o institutos previamente indicados. También participan doctores en Física de otros departamentos de nuestra Universidad, Física de la Tierra y Termodinámica, Fisiología y de Hospitales Universitarios. Todo esto suma un total de 148 doctores con capacidad de dirección de tesis. Por último, participan doctores extranjeros unas veces en cotutela y en un caso cómo único director.
3126 Física
Aquest és un Programa de Doctorat conjunt de la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València (Estudi General). Es dirigeix a titulats en Matemàtiques, Estadística, Física, Ciències Experimentals o qualsevol enginyeria superior i pretén ser el doctorat de referència per a la formació dels futurs investigadors en matemàtiques i les seves aplicacions a la Comunitat Valenciana. El perfil d'ingrés recomanat és el d'estudiants que estiguin en possessió del títol de Màster en Recerca Matemàtica (UV-UPV).
Aquest programa té els seus primers antecedents en el Programa Oficial de Postgrau en Matemàtiques (adaptat al Reial decret 56/2005 de 21 de gener pel qual es regulen els estudis universitaris oficials de postgrau), amb màster i doctorat, i distingit amb l'Esment de Qualitat pel Ministeri d'Educació i Ciència, renovada per als cursos 2008/2009 fins al 2010/2011. Aquest programa de postgrau va sorgir a partir de la fusió del Programa Interdepartamental de tercer cicle de Matemàtiques de la Universitat de València (amb la participació dels Departaments d'Àlgebra, Anàlisi Matemàtica, Geometria i Topologia i Matemàtica Aplicada) i el programa de doctorat Matemàtiques Multidisciplinaris de la Universitat Politècnica de València (amb estructura acadèmica responsable el Departament de Matemàtica Aplicada), tots dos amb menció de qualitat. Recentment, el Programa de Doctorat en Matemàtiques ha estat distingit amb la Menció cap a l'Excel·lència pel Ministeri d'Educació, amb període de validesa per als cursos acadèmics 2011-2012, 2012-2013 i 2013-2014. Només 14 programes de doctorat de Matemàtiques de tota Espanya van rebre tal esment. (Resolució de 6 d'octubre de 2011, de la Secretaria General d'Universitats, BOE 20 d'octubre de 2011).
Àlgebra Lineal
Teoria matricial i aplicacions a sistemes de control
Solució iterativa de sistemes lineals i aplicacions
Anàlisis
Teoria de operadors
Anàlisi de Fourier vectorial i multilineal
Espais i àlgebres de funcions diferenciables
Mètodes de l'anàlisi funcional per a l'anàlisi matemàtic
Sistemes dinàmics lineals: caos
Matemàtica Aplicada
Anàlisi numèrica, imatges i simulació
Resolució d'equacions i sistemes no lineals
Equacions en derivades parcials no lineals
Modelització Matemàtica
Equacions diferencials aleatòries i les seues aplicacions
Modelització de la propagació de malalties infeccioses i hàbits socials
Modelització matemàtica per enginyeria metabòlica i energètica
Models matemàtics en la física
Àlgebra, Geometria i Topologia
Teoria de representacions de grups finits
Propietats aritmètiques i estructurals dels grups i aplicacions
Teoria de singularitats: geometria genèrica i morfologia
Mètriques i quasimètriques difuses: aplicacions
En els últims anys certes àrees científiques com la química supramolecular, la biologia molecular, la física de superfícies i de baixes temperatures han arribat a un desenvolupament notable al nostre país i s’hi han format grups d’investigació que han obtingut una posició competitiva excel·lent en l’àmbit internacional en una àrea que ja es coneix com nanociència i nanotecnologia i que ja és estratègica en els programes nacionals i internacionals.
En aquestes àrees, físics, químics, biòlegs, metges i enginyers s’ocupen d’obtenir, manipular, organitzar, estudiar i aprofitar les propietats d’objectes de grandària nanomètrica. Mantenir una posició competitiva en nanociència requereix un gran nivell de competència i especialització, així com una formació adequada i multidisciplinària de l’investigador.
En aquest doctorat participen grups de reconegut prestigi dels Departaments de Química Inorgànica, Química Orgànica, Química Física i Física Aplicada de les Universitats de València (UV), Alacant (UA), La Laguna (ULL) i Castilla-La Mancha (UCLM), la qual cosa li confereix el caràcter multidisciplinari i la grandària crítica que necessita perquè constituïsca un referent d’àmbit nacional en aquesta àrea estratègica. En la seua majoria, aquests grups estan integrats en instituts universitaris d’investigació com l’Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la UV; l’Institut de Materials (IUMA) de la UA; l’Institut Universitari d’Estudis Avançats de Física Atòmica, Molecular i Fotònica (IUDEA) de la ULL i l’Institut de Nanociència, Nanotecnologia i Materials Moleculars (INAMol) de la UCLM.
Aquest programa de doctorat en nanociència i nanotecnologia es creà en 2007 i rebé del Ministeri d’Educació la Menció de Qualitat en octubre de 2008 (referència MCD2008-00082) i la Menció Cap a l’Excel·lència en octubre de 2011 (referència MEE2011-00194).
El programa oficial de doctorat en nanociència i nanotecnologia està en el Registre d’Universitats Centres i Títols (RUCT) amb el codi 5601462.
El període de formació del doctorat està constituït pel Màster oficial de nanociència i nanotecnologia molecular.
3167 Nanociència i nanotecnologia
1. Química supramolecular, reconeixement molecular i autoassemblatge molecular en nanociència.
Disseny de molècules i nanoestructures basades en molècules. Organització de molècules en superfícies i interfícies. Estudis de materials cristal·lins en condicions extremes. Enginyeria cristal·lina i disseny de materials moleculars. Electrònica molecular. Nanomagnetisme molecular. Aplicacions de la nanociència molecular.
2. Enginyeria cristal·lina i disseny de materials moleculars.
Conductors i superconductors moleculars. Materials magnètics moleculars. Materials fotònics moleculars. Materials moleculars multifuncionals. Materials moleculars commutables. Polímers de coordinació porosos (MOF) i materials 2D.
3. Electrònica molecular.
Preparació, estudi i modelització teòrica de materials, nanoestructures i dispositius optoelectrònics (cèl·lules solars, OLED, OFET, làsers moleculars...). Nanoestructures de carboni (ful·lerens, nanotubs de carboni, grafè) i el seu ús en electrònica molecular. Preparació, estudi i modelització teòrica de dispositius unimoleculars.
4. Nanomagnetisme molecular.
Preparació, estudi i modelització teòrica de nanoimants moleculars i de nanoestructures moleculars. Molècules i materials per a l’espintrònica molecular. Molècules magnètiques per a la computació quàntica. Caracterització estructural, electrònica i magnètica de molècules i nanomaterials magnètics mitjançant tècniques de microscòpia de proximitat (STM, AFM, MFM).
5. Aplicacions de la nanociència molecular
Aplicacions de la química de coordinació en magnetisme molecular i espintrònica. Aplicacions de la química de coordinació en electrònica molecular. Aplicacions biomèdiques de molècules i nanomaterials moleculars. Sensors moleculars. Dispositius optoelectrònics moleculars (cèl·lules solars, OLED, làsers moleculars...). Producció directa de fuel amb llum solar. Dispositius espintrònics moleculars (vàlvules espinmoleculars, espinOLED, espinOFET...).
El programa de doctorado en Neurociencias cubre un área de conocimiento. El parlamento español, de hecho, ha declarado 2012 como año de la Neurociencia en España. Dentro del campo de la biomedicina, la neurociencia ocupa un lugar relevante, por ejemplo, el reto de investigación que suponen enfermedades neurodegenerativas como las enfermedades de Alzheimer o Parkinson requieren de un importante esfuerzo material y humano. En el aspecto humano va a ser necesaria la formación de científicos altamente cualificados que cubran las plazas posdoctorales que los equipos de investigación doten en los próximos años. Al margen de la empleabilidad en otros centros de investigación, la mayor parte de los centros de investigación de la ciudad de Valencia mantienen grupos de investigación en Neurociencias y participan en la presente propuesta de doctorado.
EQUIPO DE INVESTIGACIÓN 1- Neurobiología molecular, funcional y comparada.
Líneas de investigación
1. Neuroanatomía de la conducta
2. Mecanismos neurales de la conducta social, sexual y parental. Neuroanatomia de la amígdala. Neurobiología de los sistemas olfativo y vomeronasal
3. Neurodesarrollo, neurobiología celular y molecular, factores neurotróficos, ratones transgénicos, neurogénesis y diferenciación, precursores neurales y células madre, epigenética de las células madre, neurodegeneración, enfermedad de Parkinson
4. "Deep Networks" en el cerebro visual: de la neuroimagen a la decodificacion de la información visual
EQUIPO DE INVESTIGACIÓN 2- Función cognitiva y motora. Mecanismos. Deterioro neurológico. Mecanismos y terapéutica.
Líneas de investigación
1. Función cognitiva y motora. Mecanismos. Deterioro neurológico. Mecanismos y terapéutica.
EQUIPO DE INVESTIGACIÓN 3- Neurobiología.
Líneas de investigación
1. Plasticidad estructural neuronal: Implicación en desórdenes psiquiátricos.
2. Microcircuitería del bulbo olfatorio de mamíferos
3. Epilepsia experimental
4. Estudio de sistema nervioso central de modelos animales de síndrome de Down.
5. Asimetrías hemisféricas morfofuncionales en población neuropsiquiatrica y en cerebro normal
6. Bases moleculares y modelos de enfermedades neurológicas: ataxia de Friedreich y esquizofrenia
EQUIPO DE INVESTIGACIÓN 4 - Neurogenética y Neurobiología del desarrollo.
Líneas de investigación
1. Neurobiología del Desarrollo
2. Neurogenética
3. Células Madre y Envejecimiento
4. Bases Moleculares de la Neurodegeneración
EQUIPO DE INVESTIGACIÓN 5- Mecanismo de acción del etanol en el sistema dopaminérgico mesolímbico.
Líneas de investigación
1. Acciones del etanol sobre la actividad del sistema dopaminérgico mesolímbico: papel de los metabolitos originados a nivel cerebral
2. Patrones de actividad neuronal en los circuitos prefrontal e hipocámpico en modelos de estrés y depresión
3. Efectos sobre el tráfico intracelular en patología neurales
4. Molecular and Cellular Pathology of Alcohol
EQUIPO DE INVESTIGACIÓN 6 – Psicobiología.
Líneas de investigación
1. Neurociencia social: bases biológicas de la interacción social. Vulnerabilidad y biomarcadores de los efectos del estrés en el procesamiento afectivo y cognitivo. Quejas subjetivas y deterioro cognitivo según edad y sexo. Función cognitiva y conductes adaptativas en pacientes diabéticos.
2. Consecuencias del consumo de alcohol tipo Binge Drinking y del estrés social crónico sobre la memoria durante la adolescencia y juventud (un estudio longitudinal en humanos. Consecuencias del consumo de alcohol tipo Binge Drinking y del estrés social crónico sobre la memoria durante la adolescencia en animales y humanos.
3. Neuropsicología de la epilepsia. Estrés y toma de decisiones.
4. Brain-computers-interfaces
5. Neurocriminología, cooperación y empatía
6. Neurociencia de las emociones y de los procesos cognitivos superiores.
7. Neuropsicología
8. Salud cerebral y mecanismos de protección frente al estrés y deterioro cognitivo asociado a la edad. Estrés asociado a la situación de cuidado de enfermos crónicos: consecuencias psicosociales
9. Neurología - Epilepsia
EQUIPO DE INVESTIGACIÓN 7- Neurociencia del desarrollo, regeneración y neuroanatomía clínica y del dolor.
Líneas de investigación
1. Sustrato anatómico del dolor y la analgesia. Tratamiento del Dolor
2. Neurociencia del desarrollo, regeneración y neuroanatomía clínica y del dolor
3. Neurobiología del zinc, reprogramación celular.
4. HER-2 en cáncer de mama
5. Aspectos básicos y aplicados de la reprogramación y transdiferenciación celular
6. Esclerosis Múltiple y regeneración
El programa oficial de Doctorat en Química que es presenta deriva, del programa oficial de doctorat en química per la Universitat de València al qual s'ha concedit L'ESMENT CAP A L'EXCEL·LÈNCIA amb una mitjana global obtinguda de 93 sobre 100 (ORDRE EDU/3429/2010, de 28 de desembre i Resolució de 6 d'octubre de 2011) així com del doctorat en Materials i Sistemes Sensors per a Aplicacions Industrials de la Universitat Politècnica de València. Una evidència de la rellevància acadèmica del programa proposat és el número de tesis doctorals realitzades i defensades en els departaments participants (per la Universitat de València; Química Analítica, Química Física, Química Inorgànica, Química Orgànica i per la Universitat Politècnica de València; Departament de Química i ITQ) que ronda el centenar des de gener de 2007 a desembre de 2011, de les quals aproximadament el 50% corresponen a l'esment de doctorat europeu.
3177 Química
El Programa possibilita als i les estudiants l'adquisició de la metodologia d'investigació científica i l'aprofundiment en el coneixement de diversos temes en l'àmbit de la Química Sostenible. L'associació entre química i desastres o riscos mediambientals és una constant en totes les societats modernes. Això és paradoxal, ja que, probablement, no existeix cap altra ciència que haja contribuït més, de mode simultani, a la preservació del medi ambient i al benestar de la humanitat. En aquest context, els diferents actors involucrats en el disseny, fabricació, comercialització i ús de productes químics (empreses i empresariat, personal tècnic, investigador, legisladors, consumidors...) han adquirit una consciència clara sobre la necessitat de vincular les activitats en aquest camp amb la preservació del medi ambient i els recursos naturals, és a dir, amb un desenvolupament sostenible.
3155 Química Sostenible
La modelización molecular computacional es ya una herramienta que abarca, de forma transversal, muchas áreas de conocimiento, desde la bioquímica hasta los nuevos materiales, pasando por todas las disciplinas de la química y áreas emergentes como la nanociencia. La Química Teórica predice con gran precisión y a bajo coste los resultados de muchas medidas experimentales, permite entender las observaciones a un nivel fundamental y dirigir el camino hacia nuevos descubrimientos. La Química Teórica y la Modelización Computacional se han convertido en herramientas obligatorias de muchas ciencias experimentales, llevando a una demanda creciente de personal experto en estos campos. Cada vez mas empresas ven en la modelización a escala molecular una herramienta que permite avanzar más rápidamente en la síntesis de nuevas sustancias funcionales o nuevos materiales, además de abaratar costes en la obtención de los mismos y en el estudio de sus propiedades. Los grandes fabricantes de ordenadores de alto rendimiento (high performance computing) siempre han tenido interés por la evolución de la computación química. International homepage of this Doctorate Program http://tccm.qui.uam.es
3156 Química Teòrica i Modelització Computacional
El continuo avance de la instrumentación científica posibilita el desarrollo continuado de un gran número de técnicas experimentales, cuya aplicación permite proporcionar una información muy detallada de la composición de las sustancias, de las características intrínsecas de los compuestos químicos y de sus reacciones, además de contribuir al desarrollo y caracterización de nuevos materiales. Estos avances en técnicas experimentales permiten hacer frente a las nuevas exigencias de la sociedad española actual, en los diversos ámbitos en los que se requiere el análisis químico y/o la caracterización de compuestos y que abarcan campos tan diversos como: control de la calidad y de la seguridad de los productos fabricados en industrias de todo tipo (cerámica, pinturas, plásticos, juguetes, productos farmacéuticos y cosméticos, alimentación, etc.), análisis agroalimentario, análisis medioambiental, análisis clínico, etc. Precisamente, estos constituyen los principales sectores en los que se fundamenta el tejido industrial y empresarial de nuestra Comunidad Valenciana.
3158 Tècniques Experimentals en Química
Aquest programa de doctorat vol impulsar en gran manera la capacitat d’investigació, innovació i transferència tecnològica en el camp de les tecnologies de la informació i les comunicacions. En aquest sentit hi ha a la Universitat de València diverses iniciatives que potenciaran, juntament amb aquest programa, la productivitat i la visibilitat i impacte nacional i internacional: d’una banda, l’aposta en la implantació de graus i màsters adaptats a l’espai europeu d’ensenyament superior, així com la participació institucional en el pla Avança amb una quantitat important de fons dedicats a infraestructures de les quals es beneficiarà directament aquest programa. Les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC) no són únicament un sector important d’activitat econòmica en si mateix, sinó que a més són un motor essencial en tots els camps associats al coneixement en la societat europea. Les TIC s’identifiquen clarament amb el concepte d’innovació. Des del punt de vista de transferència tecnològica, aquest programa de doctorat també ofereix una formació en investigació aplicada, que serà molt útil per a professionals que vulguen treballar en parcs cientificotecnològics.
3159 Tecnologies de la Informació, Comunicació i Computació
La Teledetección es una disciplina basada en magnitudes medibles e hipótesis contrastables, que se ha consolidado como una fuente de información geográfica de gran interés y a la que se le reconoce un extraordinario potencial científico y de aplicación. Sus estudios científicos abarcan variadas facetas de nuestro entorno y permiten una gran cantidad de usos y finalidades: suministras mapas temáticos, rasgos y parámetros de interés relacionados con el agua, el suelo, los cultivos y la vegetación; proporcionan información periódica y actualizada para el seguimiento a corto y largo plazo de estos procesos naturales y contribuyen a una correcta y acertada gestión de los mismos. Sus áreas de aplicación incluyen la agricultura, el impacto agroambiental, los riesgos naturales, etc., además de proveer de una forma de estudio para zonas sin acceso y/o con mínimo apoyo de campo.
3160 Teledetección
Es tracta de l'únic programa de doctorat de l'àmbit de l'activitat física i l'esport que s'imparteix a la Universitat de València i un dels pocs de l'Estat espanyol amb voluntat d'atraure estudiants del seu entorn d'influència (europeus i llatinoamericans), tal com el reflecteixen els percentatges de tesis i matriculats en el màster que són estrangers i s'han indicat anteriorment. A més, aquest doctorat ofereix la possibilitat de donar continuïtat de formació investigadora als estudiants dels dos màsters i també a les necessitats investigadores del professorat del Departament d'Educació Física i Esportiva i de la Facultat de Ciències de l'Activitat Física i l'Esport de la Universitat de València. Així ho avalen diferents indicadors de productivitat del col·lectiu principal de professors del Departament que sustenta els màsters i aquest doctorat.
3172 Activitat Física i Esport
El doctorat en Ciències Socials per la Universitat de València pretén la formació avançada d’investigadors i investigadores capaces de generar nous sabers socials que puguen situar a la societat en condicions d’encarar les incerteses col•lectives amb capacitat creativa i coneixement científic. Les problemàtiques socials emergents abordades en aquest programa, tant en l’àmbit de l’ocupació, els recursos humans i la prevenció de riscos laborals com en el terreny del benestar social, les migracions i les trajectòries vitals o en les temàtiques de la sostenibilitat i els canvis culturals, requereixen de personal especialitzat i capacitat per al desenvolupament de recerques, tant de caràcter bàsic com aplicat. En un context social en canvi constant i accelerat es requereix de persones dotades amb les capacitats necessàries per a la generació de nous coneixements relacionats amb l’organització i el funcionament de la societat, que participen en xarxes de treball per a la generació de debat i la creació d’un millor enteniment de la vida social.
EQUIP INVESTIGADOR 1: INVESTIGACIÓ EN OCUPACIÓ, RECURSOS HUMANS I PREVENCIÓ
Línia d'investigació 1: Ocupació i relacions laborals
Línia d'investigació 2: Recursos humans
Línia d'investigació 3: Prevenció de riscos laborals
EQUIP INVESTIGADOR 2: INVESTIGACIÓ EN BENESTAR SOCIAL, MIGRACIONS I TRAJECTÒRIES VITALS
Línia d'investigació 4: Benestar social
Línia d'investigació 5: Trajectòries vitals i precarització
Línia d'investigació 6: Migració, mobilitat i canvi social
EQUIP INVESTIGADOR 3: INVESTIGACIÓ EN SOSTENIBILITAT, CULTURA I POLÍTICA DELS LLOCS
Línia d'investigació 7: Cultura i política dels llocs
Línia d'investigació 8: Sostenibilitat
EQUIP INVESTIGADOR 4: INVESTIGACIÓ EN TEORIA CRÍTICA
Línia d'investigació 9: Patologies socials de les societats contemporànies
Línia d'investigació 10: Teoria social i sociològica
Línia d'investigació 11: Patologies de la raó
EQUIP INVESTIGADOR 5: INVESTIGACIÓ EN SOCIOLOGIA DE L'EDUCACIÓ I EN TREBALL SOCIAL EN CONTEXTOS EDUCATIUS
Línia d'investigació 12: Anàlisi sociològica de les desigualtats socials i de les relacions entre comunitat i educació
Línia d'investigació 13: Sociologia de les trajectòries educatives i el canvi social
Línia d'investigació 14: Sociologia de l'Educació Superior
EQUIP INVESTIGADOR 6: INVESTIGACIÓ EN POLÍTICA ECONÒMICA I ECONOMIA PÚBLICA
Línia d'investigació 15: Política Econòmica
Línia d'investigació 16: Economia Pública
El programa és fruit de l'experiència acumulada des de principis de la dècada dels noranta del segle passat quan ja va ser un dels primers programes de doctorat del nostre país a especialitzar-se en l'àmbit de la Comptabilitat.
Durant aquestes més de tres dècades, el programa ha format com a doctors tant a professors d'universitats nacionals i estrangeres que desitjaven consolidar la seua posició acadèmica, com a professionals que desitjaven ampliar el seu horitzó de coneixement en el camp propi del programa. Des dels seus inicis s'han titulat més d'un centenar de doctors, i s'han formalitzat diversos convenis de col·laboració amb altres universitats, especialment llatinoamericanes, que han permés internacionalitzar la procedència dels i les estudiants del nostre programa. Així, durant aquest període, a més d'estudiants espanyols, s'han doctorat estudiants procedents de diferents països: Colòmbia, Mèxic, l'Iraq, Veneçuela, l'Argentina, l'Equador, Xile, Cuba, el Perú, el Brasil, l'Uruguai, Portugal, Líbia, Algèria o Romania.
El creixement en la quantitat, la qualitat i la internacionalització de les publicacions del professorat que impartia matèries en el doctorat, va suposar que el ministeri li concedira la menció de qualitat al programa durant el període 2003-2009. Amb l'adaptació del programa al Reial decret 99/2011, es va ampliar el seu àmbit d'investigació incorporant les finances corporatives com a àrea de coneixement d'interés. Així, l'actual programa ofereix continguts atractius i adaptats a àmbits d'investigació d'actualitat, i disposa d'un ampli i reconegut equip docent amb una acreditada capacitat investigadora i amb una orientació internacional en el destí de les seues publicacions i en les seues xarxes de contactes acadèmics.
Des del punt de vista de l'interés públic, la importància creixent de la regulació de la informació financera tant en els mercats de capitals com fora d'ells i la seua influència en el comportament dels agents econòmics involucrats, ha donat lloc al desenvolupament d'àrees d'investigació significatives a les quals el nostre programa contribueix. En concret, el programa s'agrupa dues grans línies d'investigació genèriques i que integren una àmplia varietat de temes d'investigació que donaran lloc a publicacions científiques en revistes pròpies dels camps de coneixement del programa, tant en JCR (WOS) com en SJR (SCOPUS). Les dues grans línies són:
L'activitat dels investigadors en l'àmbit de la Comptabilitat i les Finances Corporatives és essencial per a una millora de la competitivitat de les empreses del nostre entorn socioeconòmic i l'eficiència dels mercats financers. Les investigacions més recents en aquest camp estan donant respostes a qüestions tan rellevants des del punt de vista socioeconòmic com l'ús, la valoració i el reconeixement comptable de les criptomonedes, l'impacte de les Fintech en la democratització a l'accés de serveis financers, o la regulació necessària perquè les empreses faciliten informació no financera referida als àmbits mediambientals, socials o de govern corporatiu (ESG). Aquest programa de doctorat està enfocat als camps científics actualment consolidats en l'àmbit de la comptabilitat i les finances corporatives i que estan avalats per associacions privades de gran prestigi a Europa com la European Accounting Association o la European Financial Management Association.
Els investigadors encarregats de la formació dels nous doctors tenen reconeguda la qualitat de la seua investigació per la Comissió Nacional d'Avaluació de l'Activitat Investigadora (CNEAI). El programa també compta amb la participació permanent d'investigadors de la Universitat Jaume I de Castelló i de la Universitat de Valladolid. A més, nombrosos investigadors de reconegut prestigi internacional col·laboren activament en aquest.
Els estudiants que accedeixen al programa de Doctorat són graduats universitaris que acrediten un títol de Màster oficial en matèries de Comptabilitat i Finances o afins a aquestes. Aquests alumnes han de comptar amb un bon expedient acadèmic i un sòlid coneixement de l'idioma anglés, parlat i escrit. Una vegada admés al programa, la Comissió de Coordinació Acadèmica del programa de Doctorat valora, en cada cas, la necessitat de realitzar complements de formació.
El programa s'estructura en dues fases o períodes. La Fase de Formació, en la qual es cursen els complements i les activitats formatives i La Fase d'Investigació, durant la qual s'elabora la tesi doctoral. En cada curs s'ofereixen fins a 12 places per a nous estudiants, de les quals es reserva, com a màxim, un 30% a estudiants que el realitzen en la modalitat de dedicació a temps parcial. El reduït nombre d'estudiants facilita la comunicació fluida amb els professors i el seguiment estret del progrés dels doctorands. L'ambient és distés i amb marcat caràcter internacional, ja que un gran nombre d'estudiants són estrangers.
3176 Comptabilitat i Finances corporatives
El programa de doctorat en Desenvolupament Local i Cooperació Internacional procedeix de la fusió de dos doctorats interuniversitaris de les universitats de València i Jaume I de Castelló: el doctorat en Desenvolupament Local i Territori i el doctorat en Cooperació al Desenvolupament, gestionats per l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local. A hores d’ara s'hi ha incorporat la Universitat Politècnica de València, per la qual cosa el caràcter interdisciplinari i interuniversitari d'aquest programa constitueix una de les seues principals fortaleses. El programa de doctorat Desenvolupament Local i Cooperació Internacional té com a missió proporcionar als estudiants les eines metodològiques indispensables per a la recerca, tant bàsica com a aplicada, en l'àmbit del desenvolupament local i la cooperació en diferents àmbits territorials. La recerca en l'àmbit del desenvolupament local és especialment rellevant perquè pot contribuir al coneixement dels processos i al perfeccionament de les polítiques i instruments d'intervenció al territori, amb la qual cosa es contribueix a la millora de la qualitat de vida dels seus habitants. Així mateix, es necessiten investigadors amb la preparació adequada en tècniques de planificació, gestió i avaluació de programes i projectes de cooperació que aporten solucions als problemes del desenvolupament. El programa de doctorat està format per quatre línies de recerca, en cadascuna de les quals participen doctors de les tres universitats. 1. Línia d'ordenació del territori i cohesió social. 2. Línia de cooperació internacional al desenvolupament i territori. 3. Línia de territori, xarxes d'aprenentatge i innovació. 4. Línia d'economia de l'aigua.
3111 Desenvolupament Local i Cooperació Internacional
El programa està format per quatre línies de recerca, en cadascuna d'elles s'inclouen doctors de les tres universitats participants:
La importància acadèmica i social de doctorat en Didàctiques Específiques en la formació d’investigadors que ajuden a millorar l'ensenyament, l'aprenentatge i la comprensió de les disciplines escolars es fa palesa pels mandats de la nostra legislació. Així, l’art. 1 de la LOE especifica que “El sistema educatiu espanyol … s'inspira en els principis següents: … n) El foment i la promoció de la recerca, l'experimentació i la innovació educativa.”, i l'article 2.2 especifica que “Els poders públics han de prestar una atenció prioritària al conjunt de factors que afavoreixen la qualitat de l'ensenyament i, especialment, la qualificació i formació del professorat, … la recerca, l'experimentació i la renovació educativa, …”. A més, l'article 90 de la LOE indica que “El Ministeri d'Educació i Ciència, així com les comunitats autònomes, poden reconèixer i premiar la tasca didàctica o de recerca de professors i centres, …”. Aquesta afirmació és coherent amb l'article 91, que especifica, entre les funcions del professorat, “l) La recerca, l'experimentació i la millora contínua dels processos d'ensenyament corresponent”, i amb l'article 105.2, que assenyala que “Les administracions educatives, respecte al professorat dels centres públics, han d’afavorir … d) El desenvolupament de llicències retribuïdes, amb la finalitat d'estimular la realització d'activitats de formació i de recerca i la innovació educativa ...”. D'altra banda, les dades sobre ocupació que proporcionen els llibres blancs d'ANECA i l'INEM (vegeu la web de l'Observatori d’Inserció Professional i Assessorament Laboral de la Universitat de València, http://www.fguv.org/opal), indiquen que la docència és l’eixida professional principal, o una de les principals, de la majoria de llicenciatures relacionades amb aquest doctorat.
3112 Didácticas Específicas
El Departament de Direcció d'Empreses de la Universitat de València va oferir el primer programa de doctorat en Direcció d'Empreses a la fi de la dècada dels 80, sent un dels primers programes de doctorat especialitzat en l'àrea d'Organització d'Empreses a Espanya. Des de llavors, s'hi han introduït gradualment nombroses millores que han desembocat en el programa que es presenta actualment, més de 30 anys després. Fruit d'aquest programa és la formació de més de 130 doctors, 15 premis extraordinaris de doctorat i 17 mencions de “Doctorat Europeu”, la majoria dels quals s'ha incorporat al cos de professorat universitari, tant a universitats nacionals com estrangeres. El programa que es presenta acredita diverses mencions de qualitat i cap a l'excel•lència en els cursos 2011/2012, 2012/2013 i 2013/2014. Compta a més amb un programa atractiu adaptat a temes de recerca actuals i comuns a qualsevol país (internacionalització, cooperació, innovació, intraprenedoria, etc.) i amb un equip docent ample, compromès amb la recerca i capaç d'adaptar-se a les diferències culturals. Tot això ha permès la internacionalització del programa que, de fet, s'ha impartit tant a Espanya com en dues ocasions a Costa Rica (en col•laboració amb les quatre universitats públiques del país) i en dues ocasions a Colòmbia (en col•laboració amb la Universitat ICESI). Aquest procés d'internacionalització ha tingut clarament efectes positius en el programa, ja que ha suposat, d'una banda, una millora substancial en la qualitat de l'equip docent (motivació, experiència en altres cultures, dinamisme, col•laboració internacional, etc.) i, de l’altra, un posicionament internacional del departament, una millora de la imatge de la universitat espanyola, i d'Espanya com a país compromès amb el desenvolupament de Llatinoamèrica. A més, ha servit per al foment de la recerca de qualitat en l'àrea de la direcció d'empreses, proporcionant les relacions i recursos per estimular i millorar les competències del professorat llatinoamericà; ha contribuït a la millora de la competitivitat de l'entorn socioeconòmic dels països objectiu, a través de la interacció i la transferència de resultats entre la recerca i la pràctica en la direcció d'empreses i, finalment, ha generat a mitjà termini plataformes de recerca als països de destinació
3113 Dirección de Empresas
Línia d’investigació 1
Estratègia, competitivitat i performance
La línia estudia la relació entre les diferents estratègies i el rendiment empresarial. S'estudien els factors d'èxit, les estratègies competitives i corporatives i les empreses cooperatives. El tema central d’estudi dins d’aquesta línia és la competitivitat i els seus factors determinants. S’estudia la relació entre les diferents estratègies i el rendiment empresarial. Inclou aspectes diversos com les estratègies competitives i corporatives, els factors d'èxit de les empreses, la performance organitzativa i la creació de valor, la competitivitat i els actius intangibles, la gestió de la innovació, la sostenibilitat corporativa i l'estudi de la competitivitat en diferents tipus de models organitzatius com ara les empreses internacionals, les empreses familiars i les empreses cooperatives i de l'economia social.
Professorat adscrit a la Línia d’Investigació 1:
Línia d’investigació 2
Internacionalització: opcions estratègiques i recursos humans
La línia de recerca abasta la internacionalització de l’empresa des d'una perspectiva àmplia: PIMEs i empreses multinacionals, empreses industrials i empreses de serveis. La influència de la globalització i el territori, així com els fonaments teòrics de la direcció estratègica són presents en la investigació com a marc genèric de referència.
La línia de recerca està integrada per diferents sub-línies que inclouen aspectes específics de la gestió internacional de l'empresa:
Professorat adscrit a la Línia d’Investigació 2:
Línia d’investigació 3
Equips directius: habilitats i canvi organitzatiu.
Aquesta línia de recerca estudia la influència de les característiques de l'equip humà i del govern corporatiu en el rendiment de les empreses i el canvi organitzatiu. Inclou aspectes com l'estudi dels Top Management Team, les pràctiques d'alt rendiment, l'ètica i la responsabilitat social, el govern corporatiu. La línia de recerca compta amb dues sub-línies:
Professorat adscrit a la Línia de Recerca 3:
Línia d’investigació 4
Aprenentatge organitzatiu i qualitat.
L’objectiu general d’aquesta línia és: Analitzar si l’aprenentatge organitzatiu i la gestió de la qualitat poden servir com a plataforma impulsora de la innovació, i quin paper tenen les pràctiques de recursos humans en aquestes relacions.
Aquesta línia de recerca està composta per tres sub-línies:
Professorat adscrit a la Línia d’Investigació 4:
Línia d’investigació 5
Entrepreneurship, Innovació i Responsabilitat Social
La línia estudia els processos de creació d'empreses i les eines i metodologies de diagnòstic i auditoria tecnològica. La creació d'empreses, les empreses d'empreses gasela i les born-global són així mateix objecte d'estudi. Les empreses de base tecnològica, els districtes industrials, la localització, les estratègies de turnaround i les polítiques de responsabilitat social s'integren igualment en aquesta línia de recerca que compta amb tres sub-línies diferenciades:
Professorat adscrit a la Línia de Recerca 5:
Aquest Programa de Doctorat Interuniversitari és el resultat del conveni de col·laboració entre la Universitat de València i la Universitat Jaume I Castelló. A la Universitat de València l'entitat coordinadora serà l'Institut Universitari d'Investigació en Polítiques de Benestar Social (Polibenestar), que és un centre de referència internacional, especialitzat en investigació, innovació i tecnologia social, assessorament tècnic i formació en l'àmbit de les polítiques socials. El programa de doctorat ofereix a l'estudiant una formació multidisciplinària, que li permet un acostament a les polítiques públiques des d'una perspectiva integradora, a través d'una comprensió global de la realitat actual. Suposa incorporar al món acadèmic espanyol programes que tenen una orientació similar a prestigioses institucions acadèmiques com Berkeley o Harvard als Estats Units. El doctorat cobreix una demanda real de formació i especialització en un conjunt de noves àrees professionals relacionades amb l'estudi de les polítiques públiques de benestar social, la tecnologia i la presa de decisions davant les noves restes als quals han de donar resposta les societats europees . Per això, el programa s'articula al voltant de dues línies d'investigació que aspiren a aportar una anàlisi ampli, plural i integrador de les múltiples dimensions de les polítiques públiques. Les línies d'investigació concretes són "Modelització, avaluació, sistemes de gestió i tecnologies en polítiques públiques" i "Desigualtat, societats inclusives i benestar social i individual en el marc de les polítiques públiques". La necessitat de formar especialistes i investigadors en aquests àmbits està justificada per diversos factors de l'entorn economicosocial, entre ells els següents: la importància creixent de reformular les polítiques públiques que afecten al benestar social i individual per fer sostenibles els sistemes de protecció social, considerant la participació ciutadana i la necessària personalització de les polítiques com aspectes clau en els processos de canvi; la influència dels processos de globalització, l'europeïtzació, la flexibilització del mercat de treball i els nous patrons socioeconòmics i demogràfics en el disseny de les polítiques públiques; l'anàlisi multidisciplinar de les grans transformacions que afecten les societats i configuren nous paradigmes de l'estat del benestar; la viabilitat econòmica i social del model Europeu en un context internacional; o la creixent importància que estan adquirint les noves tecnològiques en l'àmbit de les polítiques públiques i la presa de decisions
En aquesta línia l'objectiu és analitzar les diferents respostes dels estats de benestar europeus a les crisis econòmiques i financeres, a la globalització, als canvis sociodemogràfics i a la irrupció de les tecnologies i la seva connexió amb les polítiques públiques. Entre d'altres àmbits es centrarà en les "fortaleses" i recursos tant dels individus com de la societat per fomentar el seu desenvolupament, contribuint a incrementar el seu benestar. En aquest context es planteja utilitzar el potencial que tenen les noves tecnologies de la Informació i la Comunicació, com la realitat virtual, la realitat augmentada, Internet, dispositius mòbils etc., per desenvolupar noves eines amb l'objectiu de promocionar, monitoritzar i millorar diferents àmbits que afecten les polítiques públiques, entre d'altres l'estat de salut de les persones. En aquesta línia la direcció de tesis s'abordarà interdisciplinarment a través de la participació de doctors / es de la Universitat de València i de la UJI de Castelló especialistes en Ciència Política, Economia, Medicina, Infermeria, Psicologia, Dret, Enginyeria i Sociologia.
Alguns dels temes que es tractaran d'estudiar en aquesta línia estan vinculats amb:
L'objectiu d'aquesta segona línia d'investigació és conèixer des d'una perspectiva interdisciplinària els processos que generen desigualtats econòmiques, socials, de gènere, ètniques i culturals en el context nacional i internacional, la seva vinculació amb l'increment de la pobresa i la intervenció des de les polítiques públiques per pal·liar les seves conseqüències tant a nivell individual com en les societats en el seu conjunt. En aquesta línia participaran doctors / es de la Universitat de València i de la UJI de Castelló de diferents àrees de coneixement relacionades amb la Sociologia, la Salut (Medicina i Infermeria), l'Economia, la Psicologia i el Dret.
Alguns dels temes de recerca que s'abordaran dins d'aquesta línia faran referència a:
Elprograma de doctorado “Derecho, ciencia política y criminología” será el único de carácter general que ofrecerá la Facultad de Derecho de la Universitat de València, un centro en el que estudian más de 6.000 alumnos de grado, y cerca de 500 de postgrado o máster oficial. Su interés científico y académico se pone de manifiesto en su cuadro de profesorado y colaboraciones, pues dentro de lo que es la oferta científica y de investigación del programa quedan decenas de proyectos de I+D+i, centenares de profesores englobados en numerosos equipos de investigación, una obra científica publicada con escaso parangón a nivel nacional y una cantidad también muy importante de tesis doctorales leídas y calificadas con la más alta nota sobre las materias más diversas en el mundo del Derecho. Todos estos elementos determinan la necesidad de su implantación para que la Facultad pueda avanzar en la coordinación de sus esfuerzos en el campo de la investigación, una tarea que emprendió en el año 2007 con el primer programa de carácter centralizado.
Les línies d'investigació que presenta el programa són les següents:
01.- Dret Civil
02.- Dret Mercantil
03.- Dret Financer i Tributari
04.- Ciència Política i de l'Administració
05.- Dret Constitucional
06.- Criminologia
07.- Dret Penal
08.- Dret Internacional
09.- Dret Processal
10.- Dret del Treball i de la Seguretat Social
11.- Ciències Jurídiques Bàsiques (Història del Dret, Dret Romà i Dret Eclesiàstic de l'Estat, Filosofia del Dret…)
12.- Dret Administratiu
Formulari de elecció línia d'investigació (PDF) (Veure document adjunt)
El programa de doctorat en Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional compta amb la menció cap a l'excel•lència atorgada pel Ministeri d'Educació, i se situa entre els vuit programes de doctorat en Dret que van obtenir aquesta menció a Espanya. La concessió de la menció cap a l'excel•lència avala, sens cap mena de dubte, la trajectòria en formació de tercer cicle implementada per la Universitat de València en els últims anys i l'excel•lència acadèmica del programa de doctorat. El programa actual suposa l'adaptació a la nova normativa, regulada pel RD 99/2011, de 28 de gener, del programa de doctorat del mateix nom vigent a la Universitat de València des del curs 2009-2010, en el qual van confluir cinc programes de doctorat de la Universitat. El primer, vinculat al Departament d'Història del Dret: “Metodologia i Investigació en Història del Dret”; el segon i el tercer, vinculats al Departament de Dret Administratiu i Processal: “Una Nova Justícia Penal”, de caràcter departamental, i “Problemes Actuals del Dret”, de caràcter internacional; un quart programa vinculat al Departament de Dret Penal: “Tendències Actuals del Dret Penal”; i finalment un programa de doctorat interdepartamental i interuniversitari (a través del programa Consolider-Enginy): “Drets Fonamentals. La lluita pels Drets”. Aquests cinc programes van abandonar part del seu contingut original per integrar-se en el doctorat sobre la matèria que els era comuna a tots, els drets humans, d'evident utilitat social, amb la qual cosa s’aconseguia, d'una banda, oferir una perspectiva holística de l'ensenyament en drets humans i, de l’altra, optimitzar els recursos docents i de recerca. En aquest sentit, el doctorat planteja un model de treball extremadament innovador i adaptat a les noves exigències.
3110 Derechos Humanos, Democracia y Justicia Internacional
Atès que el programa oficial de postgrau en Economia Industrial té una orientació investigadora i acadèmica, la majoria dels seus estudiants realitzen la tesi doctoral, bé en el mateix programa de postgrau, bé a universitats estrangeres. Com que és un programa de postgrau rigorós, amb continguts d'elevada qualitat, i exigent, es destina a estudiant realment motivats per formar-se com a experts en economia industrial, en els seus dos vessants fonamentals: mercats i organitzacions. Les tesis doctorals defensades en el programa de doctorat vigent són nou (gairebé totes amb menció europea) i l’any que ve se’n defensaran quatre més. Cal destacar que el finançament per a les tesis doctorals s'ha obtingut, principalment, mitjançant beques concedides a programes competitius: la majoria dels doctorands ha gaudit d'una beca FPU del Ministeri o d'una beca FPI de la Conselleria de la Generalitat. Fins i tot alguns estudiants que realitzen la tesi a universitats estrangeres (dues d’americanes, Califòrnia i Maryland, una a Holanda, una a França) han estat finançats per aquestes universitats, atesa la seua excel•lent formació i coneixements. Fins al moment, tots els egressats del doctorat han trobat feina i treballen amb contractes postdoctorals (2 a universitats o instituts de recerca europeus) o en l'empresa privada, fins i tot nord-americanes.
Líneas de investigación Economía Industrial
Línea 1:
Línea 2:
Línea 3:
Algunas de las áreas de mayor relevancia científica en el campo de la economía son las referidas a las relaciones internacionales y al turismo. Las economías alcanzan su mayor grado de madurez cuanto más abiertas están al exterior, tanto desde el punto de vista de los flujos reales (bienes, servicios y personas), como financieros (medios de pago y reserva). La investigación en áreas como el comercio internacional, el turismo, la política comercial, la integración financiera, el marketing internacional de la empresa, la estrategia de internacionalización, el transporte y logística internacional, los medios de pago y financiación internacional, entre otras líneas más específicas sobre procesos de integración que toman como referencia la Unión Europea, constituye un amplio espacio de investigación de especial relevancia en el contexto de integración europeo que tradicionalmente ha tenido un déficit en los estudios universitarios que se pretende cubrir con el programa de doctorado presentado.
3115 Economia Internacional i Turisme
La Economía Social como sector socioeconómico integrado por cooperativas, sociedades laborales, ONGs, fundaciones y otras organizaciones voluntarias y empresas sociales, ha experimentado un fuerte crecimiento en el mundo, especialmente en Europa, donde en el año 2009 empleaba a más de 14,5 millones de personas, según el Comité Económico y Social Europeo-CIRIEC (2012). Su dinamismo económico y laboral en España y la Comunidad Valenciana también es fuerte: el número de entidades de Economía Social españolas alcanza la cifra de 51.762, con una facturación de 101.555 millones de € y 11.372.488 socios en 2007. Al menos el 15% de estas organizaciones (las de un tamaño significativo), conforman un universo empresarial considerable necesitado de profesionales de la gestión. Este sector social está cumpliendo importantes funciones reguladoras del sistema social y económico, generando cohesión social, manteniendo y generando rentas, generando empleo e inserción de excluidos/excluidas, promoviendo el desarrollo territorial y la innovación social (CIRIEC, 2007), razón por la cual las administraciones públicas lo consideran un partner clave en sus políticas públicas.
Temes Investigació
El interés y relevancia de este programa de doctorado se justifica en base a argumentos científicos, académicos, sociales, legales y de política de igualdad. Académicamente, el antecedente de formación investigadora más próximo se encuentra en el Máster en Género y Políticas de Igualdad que actualmente se imparte y que se coordina en el IUED. Dicho máster tiene un carácter mixto investigador y profesional. El itinerario de investigación del máster está expresamente diseñado para su continuidad en el doctorado. Prueba de ello son, por una parte, los 16 créditos ECTS dedicados a las técnicas de investigación y a la iniciación a la misma (“Técnicas de investigación: opciones epistemológicas y metodológicas desde una perspectiva feminista” (10 ECTS) e “Iniciación a la investigación” (6 ECTS) y por otra parte, la propia elaboración del trabajo fin de máster como trabajo de investigación. No obstante, también desde el itinerario profesional, y una vez cursados los créditos de investigación, se podrá acceder al programa de doctorado. De esta forma se estimula la investigación con perspectiva de género y su aplicación a diversos ámbitos del conocimiento.
Recerca interdisciplinària en gènere, subjectivitat i polítiques d'igualtat
Recerca interdisciplinària en desigualtats socioeconòmiques i polítiques públiques amb perspectiva de gènere
Existe una gran demanda por parte de instituciones financieras de los alumnos del doctorado en Finanzas y Economía Cuantitativas, ya que sus egresados/as se convierten en verdaderos expertos en la evaluación de riesgos. En concreto, 7 de los 21 doctores del programa trabajan actualmente en instituciones financieras (Banco de España, BBVA, BSCH, ITZARRI, FED de Chicago…), mientras que el resto se ha incorporado como profesor e investigador a distintas Universidades nacionales o extranjeras. Dado que existen varias líneas de investigación en este programa, el tipo de empresa o institución potencial varía enormemente. Así por ejemplo, quien se especializa en temas de energía tiene como potenciales empresas interesadas las grandes empresas energéticas españolas. Quien se especializa en Mercado de Trabajo, al ser un experto en el análisis aplicado de dicho mercado, puede ser de interés para consultoras especializadas en el análisis del mercado de trabajo. Dado que otra línea de investigación del programa es la Economía Monetaria, instituciones como Bancos Centrales (bien sean nacionales o internacionales) pueden estar interesados en estos estudiantes. Además, tiene un componente analítico importante, y de ahí que las necesidades de estimación/computación sean en general elevadas. En consecuencia, se aporta un conocimiento claro en técnicas de estimación/computación que están íntimamente relacionadas con el desarrollo de I+D+i del sector científico profesional.
3125 Finanzas y Economías Cuantitativas
Excel·lència investigadora El Programa Interuniversitari de Doctorat en Història Econòmica constitueix una de les eixides naturals per a els/as estudiants egressats de tres programes de Màster de les universitats participants: el Màster Interuniversitari d'Història Econòmica de les Universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona i Saragossa (l'únic Màster d'Espanya especialitzat en Història Econòmica, la qual cosa explica que haja rebut des dels seus inicis un elevat percentatge, entorn del 50%, d'estudiants de fora de l'àmbit geogràfic més pròxim, molts/as d'ells/as estrangers/as i especialment llatinoamericans/as), el Màster Universitari en Desenvolupament i Creixement Econòmic de la Universitat Carles III de Madrid i el Màster Universitari en Desenvolupament, Institucions i Integració Econòmica de la Universitat de València. Per exemple, en tots dos programes es reben, ja en l'actualitat, nombroses sol·licituds de professors d'universitats llatinoamericanes (on la Història Econòmica també té una presència notable), que busquen doctorar-se a Europa davant la inexistència de programes de doctorat de qualitat als seus països. El professorat especialitzat en Història Econòmica de les tres universitats implicades, més els professors de les Universitats de Saragossa i Pública de Navarra que s'incorporen individualment a la proposta, conformen un cos d'investigadors i investigadores de primera línia, amb nombroses publicacions internacionals de primer nivell i nombrosos projectes competitius nacionals i internacionals. De fet, el Programa de Doctorat en Història Econòmica aglutina a cinc dels equips d'historiadors econòmics de major qualitat i projecció internacional del conjunt d'Espanya (els de les tres universitats participants més les Universitats de Saragossa i Pública de Navarra). Una dada resumeix el potencial del grup de professors que configura la proposta. Si s'analitza les publicacions de les institucions espanyoles en les cinc grans revistes internacionals d'Història Econòmica (Journal of Economc History, Economic History Review, European Review of Economic History, Explorations in Economic History i Cliometrica), el grup de professors que participen en el programa aporta més del 80% de les publicacions en el període 1997-2016.
La lectura y la comprensión son temas de investigación científica y ámbitos profesionales de gran interés para la sociedad. En el ámbito de la investigación científica, la lectura y la comprensión han sido desde antiguo objeto preferente en el ámbito de la psicología. En la lectura confluyen desde los procesos más básicos de tipo perceptivo y atencional, como los procesos más complejos en los que interviene la memoria, la comprensión, el razonamiento o los aprendizajes más complejos. Es más, la lectura y la comprensión son actividades humanas paradigmáticas de la mente donde confluyen aspectos neuro-cognitivos, comportamentales y sociales de gran complejidad. Sus alteraciones (p. ej., dislexia) y sus procesos de adquisición y aprendizaje han servido para profundizar en el conocimiento de la mente y el cerebro. Por otra parte, el estudio científico de la lectura en diferentes idiomas, alfabéticos y no alfabéticos, ha incrementado considerablemente nuestro conocimiento sobre lenguaje y sus particularidades en los diversos idiomas.
3134 Lectura i Compressió
El programa actualment vigent emana del RD 1393/2007. La missió d'aquest programa de doctorat és la formació especialitzada d'investigadors i investigadores en el camp del màrqueting, capacitant-los per a respondre a la necessitat social d'especialistes universitaris amb una sòlida formació per a la investigació. Es diferencia d'altres postgraus per oferir als alumnes una forta base metodològica, així com una comprensió de les bases teòriques i científiques necessàries per a analitzar i entendre la realitat observable.
La Comunitat Valenciana ha sigut pionera en el desenvolupament del Màrqueting a Espanya. No en va, a Espanya només existien en 2011 quatre departaments específics de Comercialització en Investigació de mercats (CIM). El departament CIM de la UV aglutina 12 catedràtics en Comercialització i Investigació de Mercats en una mateixa Universitat (el major nombre a Espanya), tots ells amb un mínim de tres sexennis (període avaluat de 18 anys) de qualitat investigadora. A més, va ser el primer a desenvolupar un doctorat internuniversitari en màrqueting amb menció de qualitat, la qual cosa avala l'alt grau de competència dels professionals que l'integren.
3168 Màrqueting
1. Distribució comercial i Serveis
2. Comunicació i Noves Tecnologies
3. Aplicacions Sectorials del Màrqueting
Aquest doctorat va sorgir integrant inicialment programes de doctorat en Atenció Socio Sanitària a la Dependència (ASSDE) i una línia del d'Investigació en Activitat Física i Esport (RD99/2011). Posteriorment, en FCAFE es va verificar un programa propi i essencialment la part interdisciplinària de Promoció de l'Autonomia i Atenció Socio Sanitària a la Dependència es basa en la col·laboració amb Infermeria, Fisioteràpia, Treball Social. La Universitat de València porta anys de reconeixement a l'excel·lència en l'atenció als col·lectius sensibles. Per tant, aquest programa té sentit que s'oferisca on existeix gran reconeixement a la labor docent, investigadora i de gestió en el tema d'atenció a la diversitat. El programa de partida centrat en atenció soci sanitària a la dependència era l'únic en aquesta temàtica: existia amb caràcter generalista i multidisciplinari sent l'únic amb perspectiva integradora “salut i social” en l'àmbit estatal, ja que els pocs programes existents optaven predominantment per un enfocament exclusivament centrat en salut.
Un altre important descriptor és l'èmfasi en la metodologia aplicada, ja que la major part d'investigadors que porten la supervisió de tesis doctorals estan en aquesta àrea de coneixement.
Contexto económico y social que justifica el programa: Existe una tradición de más de un siglo en investigación en Psicología del Trabajo, las Organizaciones y los Recursos Humanos que ha generado una amplia diversidad de modelos teóricos, evidencia empírica, instrumentos y metodologías que han fundamentado la práctica profesional no solo de los profesionales de la Psicología del trabajo y de las Organizaciones sino también de los que se han dedicado a la gestión y Desarrollo de los Recursos Humanos. El instrumental tecnológico desarrollado mediante investigación es impresionante (metodologías e instrumentos para el análisis de puestos, selección de personal, diseño de pagas e incentivos, dirección y liderazgo, gestión del cambio organizacional y un largo etc.). Ahora bien, las trasformaciones en el mundo del trabajo, de la empresa y de las organizaciones, de las relaciones inter-organizacionales, y del mercado laboral son de tal calibre que muchas de esas tecnologías requieren revisión, replanteamientos o un cambio profundo con desarrollo de nuevas metodologías lo cual hace ineludible intensificar la investigación que permita su desarrollo. Así pues, la investigación en Psicología de los Recursos Humanos, ahora con mayor urgencia y necesidad ha de generar y proporcionar conocimientos, metodologías y tecnologías que ayuden a afrontar los nuevos retos y demandas sociales.
3152 Psicologia dels Recursos Humans
El Doctorat “Drets Humans i Sostenibilitat” que es proposa té com a antecedents el programa de doctorat amb Menció de qualitat (ref. MDC 2006-00236) «Drets Humans: Problemes Actuals», que ve funcionant des de l'any 1998 en el marc del Departament de Filosofia del Dret, Moral i Política de la Universitat de València (RD 778/1998); així com també el doctorat «Drets Humans, Pau i Desenvolupament Sostenible» en vigor des de l'any 2007 i la part formativa del qual la constitueix el Màster Oficial del mateix nom (regulat pel R.D 1393/2007). El nombre total d'estudiants ingressats en el Doctorat «Drets Humans: Problemes Actuals» des del seu començament fins a 2007 va ser de 83 (22 estrangers). I es van llegir en eixe mateix període un total de 19 tesis doctorals i 43 treballs de recerca. D'altra banda, entre 2007 i 2012, es van matricular en el Doctorat «Drets Humans: Problemes Actuals» (RD 778/1998) un total de 22 estudiants (1 estranger); i en el doctorat «Drets Humans, Pau i Desenvolupament Sostenible» (R.D 1393/2007) un total de 33 (7 estrangers), la qual cosa evidencia una creixent demanda per cursar aquests estudis en virtut de les seues àrea temàtiques.
De conformitat amb la Memòria de Verificació les línies d'investigació del Programa de Doctorat Sostenibilitat i Pau en l'Era postglobal són dues:
I. Els desafiaments de la globalització
II. Cap a un nou paradigma: seguretat humana, sostenibilitat i pau
Cadascuna d'elles inclou diverses àrees temàtiques que consten també en la Memòria de Verificació.
En l'actualitat eixes línies d'investigació i les corresponents àrees temàtiques estan sent desenvolupades en el marc del Grup d'Investigació de la UV Drets humans i globalització (DERGLO) que integra a gran part dels professors del PD.
I. La primera línia d'investigació del PD (Els desafiaments de la globalització) inclou dues àrees temàtiques:
I. 1. Anàlisi de les denominades hard threats
Abarca els següents temes recollits en la Memòria de Verificació: La violència en l'era global (hard threats). Les noves guerres i la maledicció dels recursos. Els global‐local conflicts. Crisis humanitàries i responsabilitat de protegir. Missions d'organitzacions internacionals en situacions de conflicte o postconflicte.
Aquesta àrea temàtica del PD s'està desenvolupant en el marc de la línia del Grup d'Investigació DERGLO: FILOSOFIA DE LA PAZ I DE LES RELACIONS INTERNACIONALS (primera part). Descripció: Anàlisi dels grans reptes de les RR.II.: Estats fallits, noves guerres, guerres asimètriques, violacions greus i sistemàtiques dels drets humans, crisis de refugiats, etc. Equip d'investigació: Lucía Aparicio, Emilia Bea, Jorge Cardona, Encarnación Fernández, Ana-Paz Garibo.
I. 2. Desafiaments econòmics, ecològics i socials (soft threats).
Abasta els següents temes recollits en la Memòria de Verificació: L'especulació financera (fins i tot amb aliments). La crisi del deute. L'absència de sobirania monetària dels Estats. El frau fiscal, l'evasió de capitals i els búnquers fiscals. Les crisis alimentàries, la pobresa i la desocupació. La (in)sostenibilitat de les pensions. La crisi ecològica: canvi climàtic, contaminació i pèrdua de diversitat biològica. La crisi institucional interna i internacional: corrupció, crisi dels partits polítics tradicionals, poder de la banca.
Aquestes qüestions es desenvolupen en la línia del Grup d'Investigació DERGLO: DRETS HUMANS I TECNOPODER. Descripció: El repte principal del dret és la defensa de l'ésser humà enfront del poder incontrolat de la tecnologia en diversos camps: ecologia vs antropoceno; finances vs especulació i frau fiscal; biodret vs transhumanisme; el dret a la intimitat i no manipulació vs GAF (Google, Amazon i Facebook). Equip d'investigació: Jesús Ballesteros, Vicente Bellver, Ana-Paz Garibo, Pedro Talavera, Miguel Puchades.
II. La segona línia d'investigació del PD (Cap a un nou paradigma: seguretat humana, sostenibilitat i pau) inclou cinc àrees temàtiques que es corresponen amb altres tantes línies d'investigació del Grup d'Investigació DERGLO:
II. 1. PERSONALISME I COSMOPOLITISMO
Abarca els següents temes recollits en la Memòria de Verificació: Persona i comunitat. Responsabilitat i deures humans. Multiculturalitat, universalitat i diàleg intercultural. Les identitats en l'era global. Raó anamnética i justícia restaurativa. Estat social vs Societat del malestar. Societat civil, voluntariat i cooperació. Principi de subsidiarietat: entre justícia local i justícia global.
II. 2. IGUALTAT, GÈNERE I NO DISCRIMINACIÓ
Abasta els següents temes recollits en la Memòria de Verificació: Perspectiva de gènere en els processos de pau. Feminismes i drets de les dones.
Descripció: Estudi de la situació actual dels drets de les dones tenint en compte la perspectiva de gènere: igualtat formal i material en l'exercici dels drets; integració de la igualtat amb la diferència; anàlisi del model de la corresponsabilitat; debats entorn de la identitat de gènere. Equip d'investigació: Jesús Ballesteros, Emilia Bea, Encarnación Fernández, Ana-Paz Garibo.
Projecte I+D: “Vulnerabilitat en el pensament filosòfic femení. Contribucions al debat sobre emergències presents”. Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat. Referència: PGC2018-094463-B-100 (MCIU/*AEI/FEDER,UE). 2018-2021. Investigador principal: Josefina Goberna. Personal investigador del programa de doctorat que forma part de l'equip del projecte d'investigació: Emilia Bea.
II. 3. FILOSOFIA POLÍTICA: JUSTÍCIA, DEMOCRÀCIA I PARTICIPACIÓ
Abasta els següents temes recollits en la Memòria de Verificació: Dret i política. Teoria i praxi de la Justícia, de l'Estat i de la Democràcia. Concepcions contemporànies de la Justícia. (Neo) constitucionalisme(s), drets i deures positius. Minories, lliberteu religiosa i objecció de consciència. Laïcisme i laïcisme. Educació religiosa i escola pública. Drets humans i grups vulnerables. Drets dels xiquets. Drets de les persones amb capacitats diferents.
Descripció: Aquesta línia d'investigació se centrarà primordialment, en els desafiaments contemporanis al model democràtic liberal, analitzant valors essencials com a justícia, llibertat, drets humans i abordant temes com el de la participació política, les teories contemporànies de la justícia. Equip d'investigació: Vicente Bellver, Jorge Cardona, Encarnación Fernández, Ana-Paz Garibo, Aniceto Masferrer, Mª Elena Olmos, Ernesto Vidal.
Projecte I+D: “Els nous drets: teoria jurídica i praxi política”. Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. 2020-2022. Investigador principal: Pedro Serna Bermúdez. Personal investigador del programa de doctorat que forma part de l'equip del projecte d'investigació: Vicente Bellver, Encarnación Fernández.
II. 4. FILOSOFIA DE LA PAZ I DE LES RELACIONS INTERNACIONALS (segona part).
Abasta els següents temes recollits en la Memòria de Verificació: Filosofia de la pau i de la no violència. Factor religiós i pau. Sistemes internacionals de protecció dels drets humans. La reforma del sistema d'òrgans de tractats de drets humans de les Nacions Unides. Sistemes regionals
Descripció: Anàlisi del concepte positiu de pau que no és mera absència de guerra, sinó que inclou la justícia i el respecte dels drets humans. Equip d'investigació: Jesús Ballesteros, Emilia Bea, Jorge Cardona, Encarnación Fernández, Mª Elena Olmos.
Projecte I+D:
“Seguretat internacional i europea: de la prevenció de conflictes armats a les estratègies per a la construcció d'una ciutadania inclusiva i plural”. Generalitat Valenciana. Referència: PROMETEU/2018/156. 2018-2022. Investigador principal: Consuelo Ramón Chornet. Personal investigador del programa de doctorat que forma part de l'equip del projecte d'investigació: Emilia Bea.
II. 5. SEGURETAT HUMANA I SOSTENIBILITAT PLANETÀRIA EN L'ERA POSTGLOBAL
Abarca els següents temes recollits en la Memòria de Verificació: Seguretat humana: alliberament del temor i de la misèria. Drets humans i sostenibilitat política, econòmica, social i mediambiental. El debat entorn de la justícia distributiva global. Ecologia i medi ambient. Economia social i desenvolupament sostenible. Comerç just i comerç amb justícia. Cooperació al desenvolupament i economia sostenible. Globalització, cooperació financera i cooperació comercial. Protecció del patrimoni cultural.
Descripció: Concepte d'UN per a desplaçar al concepte de seguretat nacional, que afecta la qualitat de vida i no al potencial armamentístic, i al de PIB, centrat en l'augment d'operacions computables. La seua sostenibilitat depén de subordinar les finances a l'economia real i aquesta a les capacitats humanes. Equip d'investigació: Jesús Ballesteros, Vicente Bellver, Jorge Cardona, Encarnación Fernández, Ana-Paz Garibo, Aniceto Masferrer, Mª Elena Olmos, Miguel Puchades, Pedro Talavera.
Projecte I+D:
“Tradició i influències estrangeres en la codificació penal espanyola: contribució de la jurisprudència a l'evolució de la part especial (1870-1995)”. Ministeri de Ciència i Innovació. Referència: PID2019-105871GB-100. Juny 2020-maig 2024. Investigador principal: Aniceto Masferrer. Personal investigador del programa de doctorat que forma part de l'equip del projecte d'investigació: Aniceto Masferrer, Vicente Bellver, Ana-Paz Garibo, Pedro Talavera.
Publicacions del personal acadèmic i investigador del PD
I. 1. FILOSOFIA DE LA PAZ I DE LES RELACIONS INTERNACIONALS (Anàlisis de les denominades hard threats)
Fernández, E., De Vitòria a Líbia. Reflexions entorn de la responsabilitat de protegir, Comares, Granada, 2012.
Fernández, E., “La responsabilitat de protegir: de la legitimació de l'ús de la força a la responsabilitat de previndre”, Ars Iuris, 2017, núm. 52, pàg. 47-63.
Fernández, E., “Fragilitat de l'Estat i fragilitat dels drets”, Ragion Pratica, núm. 52, 2019, pàg. 67-86.
I. 2. DRETS HUMANS I TECNOPODER
José María QUÍLEZ MORENO; Lucía APARICIO CHOFRÉ, “Robots i intel·ligència artificial: Hauria d'exigir-se algun tipus de cotització?”, Diari La Llei, Secció Ciberde, pàg. 1 – 9, 2017.
Lucía APARICIO CHOFRÉ, “Conseqüències jurídiques en l'ordenament jurídic espanyol de la inseminació amb l'esperma equivocada des d'una perspectiva de gènere”, Quaderns de Bioètica, 2019.
Lucía APARICIO CHOFRÉ, Pot una arma decidir per nosaltres? El posthumanisme en el ius in bell: el cas dels sistemes d'armes automàtiques (Automatic Weapons Systems)”. A Pensar el temps present, Homenatge al professor Jesús Ballesteros Llompart, Tirant lo Blanch, 2018, pàg. 1669 – 1722.
Lucía APARICIO CHOFRÉ, “L'Intercanvi accidental d'embrions i les qüestions ètic jurídiques que implica en la determinació de la filiació”, Reptes de l'ètica i La Filosofia Política, Comares S.L, 2018, pàg. 801 – 811.
Lucía APARICIO CHOFRÉ, De la desafecció política dels ciutadans al somni d'una nova cogobernanza digital. L'Experiment polític digital del Moviment 5 estreles a Itàlia. El repte de la governabilitat. Europa i la globalització Capítol Espanyol del Club de Roma, 2013, pàg. 293 – 302.
BALLESTEROS, Jesús, “La insostenibilitat de la globalització existent: de la financierización a l'ecologització de la economia i la societat”, Revista de la facultat de Ciències Socials i Jurídiques d'Elx, Vol.I, n.8, febrer 2012, p. 15-36.
BALLESTEROS, Jesús, Encarnación FERNÁNDEZ i Pedro TALAVERA, Globalization and Human Rights: Challenges and answers from a European Perspective, Springer, Heidelberg, Dordrecht, London, Nova York, 2012.
BALLESTEROS, Jesús, Globalization: from chrematistic rest to humanist wakefulness, Globalization and Human Rights: Challenges and anwers from an European perspective, Springer, Heidelberg, Dordrecht, London, Nova York, 2012, pàg. 1- 26.
BALLESTEROS, Jesús, “Més enllà de l'eugenèsia. El posthumanisme com a negació del homo patiens”, Quaderns de Bioètica, 2012,1, pàg. 15- 23.
BALLESTEROS, Jesús, “Contro il sequestro della política dona part della finança”, Ragion Pratica, 2014/2, pàg. 385-98.
BALLESTEROS, Jesús, La postmodernitat en Joseph Ratzinger, VVAA, August Montsó dir. Colligite fragmenta. Repensar la tradició cristiana en el món postmodern, Universitat de València, 2014, pàg. 249-254.
BALLESTEROS, Jesús, “Tipus de deshumanismos: la confusió humà/no humà”, VVAA, De simis, cíborgs i déus. La naturalització de l'home a debat, (Eds. Claudia Carbonell/Lourdes Flamarique), Madrid, Biblioteca Nova, 2016, pp.175-93.
BALLESTEROS, Jesús, “Contra a financeirização dona economia e a mercantilização dona sociedade”, Revista dona Faculdade de Direito dona UFRGS, Porto Alegre, n. 35, vol. esp., 2016, pàg. 32-49.
BALLESTEROS, Jesús, “Financerització, crisi europea i tragèdia dels refugiats”, VVAA. Els Drets dels refugiats i la responsabilitat europea, València, Fundació Mainell, 2017, p. 7- 15.
BALLESTEROS, Jesús, “Drets socials i deute: entre capitalisme i economia de mercat”, Quaderns electrònics de Filosofia del Dret, 2018/2, p.1- 21.
BALLESTEROS, Jesús, “El futur del dret, com a lluita contra la idolatria tecnològica”, Persona i dret, 2018.
BALLESTEROS, Jesús, “Bancocrazia, e evaporazione dei diritti sociali”, Ragion Practica, 2019.
BALLESTEROS, Jesús, postmodernitat: decadència o resistència, Nova edició ampliada, Ciutat de Mèxic, Editorial Tirant lo Blanch, 2019, 166pp. Col·lecció Kratos. Política, ètica i humanisme, n. 3.
BALLESTEROS, Jesús, “Preferència per la liquiditat,i extensió dela deute i la pobresa”, Sobre pobresa i dret, Pedro Talavera coordinador, València, Tirant lo Blanch, 2020, pàg. 69-94.
BALLESTEROS, Jesús, The new Gnosi and the denial of ontological differences, Ius humani, 10(I) 11.04.21, pàg. 151-66.
BALLESTEROS, Jesús, Amansir les finances, cuidar la naturalesa, València, Universitat Catòlica de València, Tirant lo Blanch, 2021, 468pp.
II. 1. PERSONALISME I COSMPOLITISMO
II. 2. IGUALTAT, GÈNERE I NO DISCRIMINACIÓ
Bea, Emilia; Fernández Ruiz-Gálvez, Encarnación, Cent anys de discurs femení sobre la guerra i la pau, Tirant el blanc, València, 2017, 308 pàg.
Fernández, E., “Mainstreaming de gènere i canvi social”, Anals de la Càtedra Francisco Suárez, núm. 49, 2015, pàg. 333-365.
Fernández, E., “Dones en consells d'administració. Un pas cap a la corresponsabilitat i la feminització?”, en Molla Nebot, S. i Plans Pitarch, J. Mª, La dona en la literatura i en la jurisprudència. De Roma a l'actualitat, Dykinson, 2019, pàg. 417-433.
Fernández, E., “Conciliació i corresponsabilitat com a polítiques d'igualtat”, en Aparisi Miralles, Ángela i Fernández Ruiz-Gálvez, Encarnación (eds.), Cap a un model de sexe-gènere d'igualtat en la diferència, Tirant lo Blanch, 2020, pàg. 225-245.
Lucía Aparicio Chofré, “posthumà i Filosofia del Dret. Una mirada crítica a la teoria de Rosi Braidotti”, Quaderns Electrònics de Filosofia del Dret, 2019, pàg. 1-27.
Lucía APARICIO CHOFRÉ, Avanços i desafiaments dels menors estrangers no acompanyats a Espanya. Revista boliviana de dret núm. 20 (Bolívia): Fundació Iuris tantum, 2015, pàg. 120 – 141.
Lucía APARICIO CHOFRÉ, Novetats en la Reagrupació dels progenitors estrangers per part d'un menor comunitari: El cas Zambrano, Revista sobre la infància i l'adolescència. 1, (Espanya): Editorial Universitat Politècnica de València (UPV), 2011.
AUTOR: BALLESTEROS, Jesús, “El dret com no violència i no discriminació”, Ars iuris, Universitat Panamericana, 2017, n. 52.
II. 3. FILOSOFIA POLÍTICA: JUSTÍCIA, DEMOCRÀCIA I PARTICIPACIÓ
Fernández Ruiz-Gálvez, Encarnación; Garibo Peyró, Ana-Paz, El Futur dels drets humans, Tirant lo Blanch, 2016, 293 pàg.
Fernández, E., “La democràcia com a acció concertada i el futur de l'Estat social”, Persona i Dret, núm. 70, 2014, pàg. 77-113.
Lucía APARICIO CHOFRÉ, Entre l'externalització i el codesenvolupament, novetats en la regulació dels menors no acompanyats. Els menors estrangers no acompanyats en els sistemes de protecció a la infància de les Comunitats Autònomes, Tirant lo Blanch, 2012, pàg. 360- 376.
II. 4. FILOSOFIA DE LA PAZ I DE LES RELACIONS INTERNACIONALS (segona part).
Fernández, E., “El totus orbis i el ius gentium en Francesc de Vitòria: l'equilibri entre tradició i innovació”, Quaderns Electrònics de Filosofia del Dret, 2017, núm. 35, pàg. 19-43.
Lucía APARICIO CHOFRÉ, L'amenaça del terrorisme internacional en la regulació restrictiva de la immigració. Estat de Dret i Drets Fonamentals en la Lluita contra el Terrorisme. Thomson-Aranzadi, 2011, pàg. 647 – 691, 2011.
II. 5. SEGURETAT HUMANA I SOSTENIBILITAT PLANETÀRIA EN L'ERA POSTGLOBAL
Fernández, E., “La salut com a capacitat global i el repte de l'equitat”, Drets i llibertats, núm. 41, 2019, pàg. 83-115.
Lucía Aparicio Chofré, La decisiva contribució jurisprudencial en la consolidació de la justícia climàtica en Actes de l'III Congrés Internacional sobre Drets Humans Drets Humans i Justícia Climàtica, Fundació Mainell, juliol 2020, pàg. 34-55.
BALLESTEROS, Jesús, Segurança humana, direitos e polítiques públiques, Direito & Justiça, v. 40, n. 1, p. 30-38, jan./juny 2014.
És molt important augmentar els avanços científics en el coneixement de les malalties, els mètodes per al seu diagnòstic i, sobretot, la introducció en el mercat de nous medicaments que poden realitzar les empreses farmacèutiques. La base d'aquests avanços la constitueix la investigació biomèdica que ha de realitzar-se per personal investigador i científic adequadament format i, ja que la Universitat és l'única institució responsable de la formació de postgrau, es planteja en el present Programa de Doctorat la formació d'investigadors i científics en l'àmbit del medicament que puguen posteriorment augmentar la massa crítica d'investigadors i investigadores en la pròpia Universitat o en Centres d'Investigació Biomèdica Públics o Privats, en els cossos tècnics i científics de l'administració sanitària autonòmica, nacional i internacional, així com en els departaments d'investigació, desenvolupament i innovació de les companyies farmacèutiques. D'altra banda els factors que acompanyen al desenvolupament de nous fàrmacs i medicaments fa que a vegades la informació existent sobre ells arribe a la societat mediatitzada o, com menys, esbiaixada. Així doncs, són els i les professionals de l'àrea de la salut que desenvolupen la seua labor en entitats públiques els que poden actuar de manera independent, proporcionant la informació adequada per a la correcta formació de futurs professionals inculcant en ells la capacitat de garbellar, seleccionar i destriar per a poder arribar a aplicar amb bon criteri (ús racional) la pauta assistencial més adequada en cada cas. Basant-nos en la necessitat de formar especialistes en el medicament, s'ha elaborat aquest Programa de Doctorat en “Biomedicina i Farmàcia”. El programa sorgeix de la fusió dels programes de doctorat: Farmacologia amb Esment de Qualitat i Tecnologia Farmacèutica (RD.778/1998). El programa de doctorat de Farmacologia va obtenir l'Esment de Qualitat l'any 2004, renovant-se cada any. La Universitat de València Estudi General ve impartint el programa de doctorat coincident en el nom Biomedicina i Farmàcia des de l'any 2006-2007 amb Esment de Qualitat RD.56/2005, i s'ha continuat impartint ininterrompudament fins a l'actualitat. Aquest programa ha obtingut recentment l'Esment cap a l'Excel·lència (2012).
3170 Biomedicina i Farmàcia
La importancia socio-económica del sector alimentario en la Comunidad Valènciana, unido a los grandes cambios acontecidos en el campo de la alimentación en cuanto a pautas dietéticas, prevención y tratamiento de patologías crónicas, nuevos alimentos, interés creciente de determinados nutrientes, nuevas tecnologías de procesado, nuevos materiales de envasado y biotecnología alimentaría, da lugar a la necesidad de investigadores competentes en estas actividades. Los consumidores demandan cada vez más alimentos saludables y seguros, con mejores propiedades nutritivas y sensoriales, lo que obliga a mejorar la calidad, tras el empleo de la tecnología alimentaría, para la obtención de alimentos seguros y con características sensoriales adecuadas. Es por ello que la industria alimentaria ha tenido que realizar un gran esfuerzo para dotar a la sociedad de alimentos considerados de calidad y para ello requiere profesionales e investigadores/as capaces de abordar con garantías los nuevos retos que se plantean. En este contexto, y dentro del marco de la Universidad como institución responsable de la formación de doctorado, se plantea el presente programa orientado a la formación de personal técnico e investigador en el ámbito de las ciencias de los alimentos, con el fin de aportar una respuesta a la demanda insistente, de las asociaciones de consumidores, administraciones gubernamentales e industria alimentaria.
LÍNEAS DE INVESTIGACIÓN
El programa de doctorado es heredero del antiguo programa impartido por el Departamento de Historia de la Ciencia y Documentación, vinculado al Instituto, que fue pionero en España en los estudios históricos y sociales sobre la ciencia. Se trata un programa oficial interuniversitario organizado conjuntamente por la Universidad de Valencia, la Universidad Miguel Hernández de Elche y la Universidad de Alicante, con la colaboración del CSIC. De este modo los estudiantes podrán realizar tesis doctorales dentro de los diversos programas de investigación que desarrollan investigadores de esos centros. Además, el doctorado tiene un marco académico de referencia internacional, ya que hay programas similares en otras universidades de Estados Unidos, Reino Unido, Italia, Francia y Alemania. Abre una vía de especialización y profesionalización para las personas que hayan cursado nuestro máster interuniversitario de «Historia de la Ciencia y Comunicación Científica» u otros cursos de posgrado semejantes impartidos por otras universidades y centros, a la que podrían acceder personas con cualquier titulación, especialmente en ciencias de la salud, ciencias, historia, filología, periodismo, comunicación audiovisual, humanidades, educación, biblioteconomía y documentación, historia del arte y traducción e interpretación.
3129 Historia de la Ciencia y Comunicación Científica
1. Estudios históricos y sociales sobre la ciencia, la medicina y la tecnología.
2. Museología científica y médica. Patrimonio material de la ciencia y la medicina.
3. Comunicación científica. Circulación del conocimiento y periodismo científico y médico
4. Análisis documental y de redes sociales de ciencia, la medicina y la tecnología.
El Programa se inició en el curso 1986-87, contando con “mención de calidad” desde el curso 2004-05 y en la actualidad es distinguido con “mención hacia la excelencia” por el Ministerio de Educación (desde 2011-12). El Programa responde a la creciente demanda de estudiantes con interés en la realización de la tesis doctoral en un campo de gran relevancia científica como es el de la Fisiología. Los/las estudiantes interesados pueden realizar su tesis doctoral en una de las líneas de investigación que se desarrollan con notable éxito en el Departamento de Fisiología de la Universidad de Valencia, ofrecidas por los grupos de investigación del Departamento y cuyo prestigio es reconocido a nivel nacional e internacional, con el desarrollo de numerosos proyectos con financiación tanto pública como privada. Estas líneas cubren una parte importante de los temas de mayor impacto de la bibliografía científica correspondiente, como son la fisiología cardiovascular, la fisiología y fisiopatología del estrés oxidativo en biomedicina, los efectos fisiológicos del ejercicio físico, el desarrollo de nuevas terapias contra el cáncer y la utilización de la luz estructurada y el análisis de imagen en biomedicina, entre otros. Con este amplio abanico, se puede dar respuesta a la propia iniciativa del/de la estudiante de doctorado para realizar su investigación en un campo que sea de su interés. Nuestros estudiantes proceden de lastitulaciones de Medicina, Veterinaria, Odontología, Fisioterapia, Enfermería, Podología, Logopedia, Física,Farmacia, Biología, Biotecnología, Bioquímica y Ciencias Biomédicas,Ciencia y Tecnología de los alimentos, Ciencias de la Actividad Física y el Deporte, así como otras Licenciaturas y Grados afines, lo que da idea de la importancia estratégica del Programa. Respecto a la inserción laboral, los/las titulados/as, con la formación recibida, además de alcanzar el grado de doctor pueden trabajar en grupos de investigación consolidados, así como en su dirección, planteando temas susceptibles de solicitar proyectos competitivos en convocatorias públicas y privadas.Los/las estudiantes adquieren destrezas y habilidades investigadoras que les permiten acceder a puestos de trabajo en Universidades, debiendo señalar que la Fisiología está presente en numerosas titulaciones actuales. Asimismo, pueden optar a puestos de trabajo en Centros e Institutos de investigación, así como en Empresas privadas u otros Organismos oficiales en los que se desarrolle labor investigadora relacionada con el área de la salud. De hecho, son numerosos los egresados de este Programa que están desarrollando su trabajo, tanto en la Universidad de Valencia como en otras universidades y Centros de investigación nacionales y extranjeros.
El present programa de doctorat té un interès acadèmic evident ja que, des de la implementació del nivell de grau a la titulació de Fisioteràpia, els egressats tenen l'oportunitat de continuar la seva formació acadèmica mitjançant l'especialització a través del grau de màster i finalment assolir el grau de doctor per mitjà del programa de doctorat en Fisioteràpia. Així mateix, en l'àmbit científic-professional la seva rellevància és manifesta, ja que, per a la societat, es fa imprescindible la figura d'un professional que, no solament aplique les diferents eines que li confereix la Fisioteràpia per prevenir i tractar lesions o patologies de les persones sinó que siga capaç de generar coneixements en la professió des d'un punt de vista científic i tècnic.
En la atención de salud está absolutamente demostrada la creciente importancia de enfermería y el elevado nivel de valoración y reconocimiento que han alcanzado los y las profesionales que han cursado su formación en el sistema universitario español, y que hace que algunos países de la Unión Europea consideren de forma preferente las solicitudes laborales de nuestros profesionales enfermeros. Este potencial de profesionales exige una respuesta del sistema educativo universitario y de las instituciones a la hora de facilitar el desarrollo de programas formativos y de investigación avanzados que les permitan generar y ampliar los conocimientos que exige la sociedad actual. Los importantes cambios en las demandas de salud del mundo contemporáneo, los nuevos retos del desarrollo científico y tecnológico, los nuevos escenarios demográficos, políticos, económicos y sociales que se presentan en la sociedad del siglo XXI y las crecientes demandas derivadas del envejecimiento, enfermedades crónicas, discapacidad, dependencia crean la necesidad de formar enfermeras y enfermeros investigadores, con una conciencia crítica que les permita actuar responsablemente frente a estos retos
Línies d'investigació Infermeria Clínica i Comunitària
La viabilidad del programa está favorecida por la integración en un solo programa de líneas, investigadores y contenidos que anteriormente se encontraban desdoblados en numerosos programas. Desde este punto de vista, el programa integrará a un número considerable de nuevos investigadores, lo que permitirá desarrollar numerosas actividades formativas no regladas abarcando un amplio espectro de posibilidades. Asimismo, la integración en un solo programa de una gran diversidad de líneas de investigación potenciará las sinergias entre diferentes equipos investigadores, temáticas e incluso perspectivas y orientaciones diferentes. La participación de numerosas líneas de investigación favorecerá la realización de un importante volumen de investigación, al tiempo que permitirá coordinar los criterios de exigencia y rigor científico más avanzados en el desarrollo de las competencias investigadoras de los doctorandos. Se pretende asimismo estimular la orientación a la publicación de los resultados de investigación según los estándares más rigurosos de la comunidad científica. El carácter pluridisciplinar de la investigación en Psicología y el amplio abanico de temáticas que pueden ser abordadas por los y las investigadoras se verá favorecido por la participación en el mismo programa de distintas aproximaciones, ámbitos de trabajo y enfoques investigadores, al tiempo que permitirá optimizar los procesos de gestión relacionados con la formación investigadora de los y las doctorandas
3133 Investigación en Psicología
L1. Psicobiologia de l'estrés i de la cognició
Membres
L2. Psicobiologia de les Drogodependències
Membres
L3. Metodologia Aplicada a la investigació en processos cognitius, riscos laborals i factors humans
Membres
L4. Necessitats especifiques de suport educatiu
Membres
L5a. Psicologia Clínica i de la Salut (adults context comunitari)
Membres
L5b. Psicologia clínica i salut (context familiar, població infantil i adolescent)
Membres
L6. Representacions socials i intervenció psicosocial i organitzacional
Membres
La investigación biomédica es un elemento trascendental para la salud humana ya que permitirá obtener nuevos conocimientos para aplicarlos a una mejora de la prevención y el diagnóstico de las enfermedades; una mayor seguridad en la aplicación de fármacos y terapias y un aumento de la eficiencia en la utilización de los recursos de salud. El Programa de Doctorado representa una vía adecuada para formar nuevos investigadores en el campo de la Medicina, como continuación lógica de los actuales estudios de Grado en Medicina que les permita incorporarse a las líneas de investigación de los Departamentos de la facultad. Asimismo, tras la adecuada nivelación, podrán acceder al mismo otros Graduados/as en Ciencias y Ciencias de Salud que la deseen obtener el grado de Doctor.
3139 Medicina
La solicitud de verificación del doctorado en Odontología viene justificada por la necesidad de continuidad con nuestro actual Programa Oficial de Doctorado en Odontología de la Universidad de Valencia y con el anterior programa de doctorado Fisiopatología del Aparato Estomatognático, que se desarrolló en nuestro Departamento de Estomatología durante muchos años, tanto en sus cursos de doctorado como en la fase investigadora con la realización de numerosas tesis doctorales. La adaptación de estos estudios al Real Decreto 1393/2007 motivó la solicitud y tras su aprobación, la implantación de un periodo de formación constituido por el Master en Ciencias Odontológicas, de orientación investigadora, así como la presentación a verificación de esta propuesta de doctorado en Odontología.
3143 Odontología
Este programa de doctorado proporciona una formación sólida y avanzada en Optometría y Ciencias de la Visión, tanto en lo que se refiere a conocimientos científicos de nivel elevado como aplicaciones clínicas o tecnológicas. Con carácter general, los estudios de este doctorado facultan para el ejercicio profesional especializado, habilitan para la investigación básica y aplicada en el sector público y privado, y preparan para la docencia en sus diferentes niveles, especialmente el universitario.
3144 Optometría y Ciencias de la Visión
El interés académico del Programa de Doctorado de Parasitología Humana y Animal reside precisamente en que desde su origen, en el bienio académico 1986/87 y 1987/88, ha sido un Programa único en el marco de la Comunidad Valenciana, que ha sabido adaptarse a la normativa y que se mantiene único y vigente en la actualidad dando respuestas a los doctorandos que han ido accediendo al mismo. Además, es destacable el hecho de que fuese merecedor de la “Mención de Calidad” por Resolución del 28/05/2003, por parte de la Dirección General de Universidades en los programas de doctorado de las universidades públicas y privadas sin ánimo de lucro (BOE, 12/06/2003) y que era renovado hasta el curso académico 2006/2007. También, aludir a que este Programa de Doctorado pivota sobre el “Master Internacional en Enfermedades Parasitarias Tropicales” de la Organización Mundial de la Salud (Master Propio de la UVEG impartido desde 1987 hasta 2005) y más recientemente sobre el “Master Universitario en Enfermedades Parasitarias Tropicales”, impartido desde 2005 hasta la fecha, el cual ha sido verificado por la ANECA en 22/03/2012 para su implantación en el curso 2012/13.
3145 Parasitologia Humana i Animal
Siguiendo las prospectivas demográficas de Naciones Unidas, en el año 2050 habrá más de 300 millones de europeos mayores de 60 años. Según datos del INE y por lo que se refiere a las personas de más de 64 años en España se ha pasado de un 5.2% en 1900, a un 8.2% en 1960, un 17% en el 2000 y según las proyecciones de población un 20% en el 2020. En relación a la perspectiva de futuro, se señalan que los mayores crecimientos absolutos y relativos en los próximos 40 años se concentrarán en las edades avanzadas. Concretamente, el grupo de edad de mayores de 64 años se duplicará en tamaño y pasará a constituir Europa es el continente con la población más envejecida del mundo. En la actualidad, la población europea mayor de 60 años supera los 200 millones de personas. Siguiendo las prospectivas demográficas el 31,9% de la población total de España. De esta manera, los segmentos de población de personas mayores son los que mayor crecimiento están teniendo en los últimos años, progresión que se mantendrá en el futuro, dirigiéndonos hacia una sociedad envejecida. De este modo, las sociedades desarrolladas se enfrentan a una nueva realidad demográfica que requiere actuaciones importantes en el ámbito de la salud, el bienestar y la integración de las personas mayores. Estos datos sugieren el papel central que las ciencias y los profesionales que trabajan con este sector de la población tienen en el fenómeno del envejecimiento. Naciones Unidas y la Organización Mundial de la Salud han desarrollado importantes Planes de Acción para afrontar este reto en los que se refleja la fuerte implicación que la Psicogerontología debe tener.
3149 Psicogerontologia
El Departamento de Personalidad, Evaluación y Tratamientos Psicológicos, proponente de este programa en colaboración con otros departamentos de la Facultad de Psicología, posee una sólida tradición en el marco de los estudios de Doctorado de la Universidad de Valencia. Desde 1989 hasta la actualidad el Departamento ha ofrecido cuatro Programas de Doctorado con distintas denominaciones, tales como: “Psicología de la Salud”, “Personalidad, Cognición y Sociedad”, “Personalidad: Enfoques Clínicos y Sociales” y “Psicología de la Personalidad: Intervención en Áreas Clínicas y Sociales”. Todos estos Programas, en sus sucesivas ediciones, han despertado un gran interés entre los licenciados de las diversas titulaciones que podían acceder a ellos, reflejándose esto en una elevada demanda de solicitudes de admisión, que ha obligado a aplicar criterios de selección. El interés del Programa de Doctorado estriba en formar doctores en Psicología Clínica y de la Salud desde el ámbito de su competencia, lo que se encuentra íntimamente ligado con el papel predominante que en la actualidad desempeña el psicólogo en el ámbito sanitario, entendiendo este papel en un sentido amplio, es decir incluyendo tanto los aspectos relativos a la salud física como mental.
ÚNICA LÍNEA DE INVESTIGACIÓ
Descripción: El objetivo fundamental de esta línea de investigación en psicología clínica y de la salud es el estudio de la promoción de la salud y el bienestar, así como el conocimiento de los trastornos mentales y de su tratamiento. Este último se aborda tanto desde los modelos terapéuticos clásicos y sus desarrollos posteriores, como desde aquellos otros más actuales que enfatizan el proceso del cambio y son basados en la evidencia.
Dentro del campo de la Psicología Clínica y de la Salud hay que destacar investigaciones en psicobiología del estrés y la salud, estilos de vida y salud, promoción del bienestar, promoción de conductas de salud desde diferentes ámbitos, incluido el deportivo, salud y calidad de vida, aspectos biopsicosociales de la enfermedad, estrés, afrontamiento y salud. género y salud, dolor crónico, psicología de la salud y fibromialgia, psicología de la salud y obesidad mórbida, psico-oncología, afrontamiento de la enfermedad crónica, severa o amenazante para la vida y evaluación e intervención en cuidadores de personas dependientes, trastornos de personalidad, personalidad, trauma y supervivencia, Trastornos del espectro obsesivo-compulsivo, duelo normal y complicado: factores predictores (de riesgo y protectores), psicopatología de los trastornos emocionales, los trastornos alimentarios y la obesidad, personalidad y drogas, violencia interpersonal: determinantes psicosociales y consecuencias, estrategias de afrontamiento y de solución, adopción, rehabilitación e inserción de pacientes esquizofrénicos, el estudio del proceso del cambio en la terapia lingüística de evaluación, la asimilación de experiencias problemáticas, evaluación y cambio de las creencias y actitudes hacia la hipnosis: diseminación de la hipnosis científica y modelo de Valencia de hipnosis despierta y sus aplicaciones clínicas. Diseño y validación de programas de tratamiento cognitivo-comportamentales para los trastornos emocionales, los trastornos alimentarios y la obesidad.
Cercador de Programes de Doctorat
El passat 25 de febrer es va dur a terme en la Sala d'actes de l'edifici de Rectorat la sessió informativa sobre la Convocatòria 2025 del Real Col·legi Complutense a Harvard (RCCH).
Publicada la Resolució definitiva per la qual s'atorguen les ajudes per al finançament d'actuacions que afavorisquen la realització de doctorats industrials
Publicada la Resolució provisional per la qual s'atorguen les ajudes per al finançament d'actuacions que afavorisquen la realització de doctorats industrials
Espai de trobada per a estudiants de doctorat amb l'objectiu de propiciar la comunicació científica i les col·laboracions multidisciplinàries. Aquest esdeveniment semipresencial pretén reunir estudiants de Doctorat pertanyents a Universitats de tot el món i diferents disciplines.
La Inspecció de Treball i Seguretat Social: una opció per a la teva futur Sessió informativa dirigida a estudiants universitaris per a donar a conèixer la Inspecció de Treball i Seguretat Social com una possible sortida professional. Veuen a conèixer-nos i participa.
“Past perfect the use of historical references in contemporary discourse on democracy” organizadas por la Universidad de la Borgoña