Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Dret Logo del portal

Anàlisi dels primers 10 anys de la llei de contra la Violència de Gènere (LO 1/2004)

Després de 10 anys de l'aprovació de la LO 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra els Actes de Violència de Gènere, repassem que ha suposat aquesta llei

10 de de maig de 2016

Una vegada transcorreguts deu anys des de l'aprovació de la LO 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra els Actes de Violència de Gènere, Susana Gisbert Aixeta i Elena Martínez García analitzen en Gènere i Violència: Anàlisi del fenomen de la violència de gènere després de 10 anys de l'aplicació de la llei el que aquesta llei ha suposat en la societat espanyola i si ha transformat la cultura desigual que sustenta aquesta violència.

Aquesta llei, en 2004, va suposar un gran pas avance per a la societat espanyola, que venia de dècades i dècades de violència contra les dones silenciada: violència domestica era com se li solia determinar al maltractament que patien les dones, centrant així el conflicte a alguna cosa que solament ocorria en la llar, en la intimitat de les parelles. La violència de gènere a Espanya va estar normalitzada en la societat del s. XX i va patir un gran canvi amb l'entrada del s XXI.

La dona maltractada tenia la possibilitat de denunciar el maltractament físic com qualsevol altre ciutadà, però no existien mesures específiques per a detenir aquesta violència de gènere. A més, en la majoria dels casos eren desestimats en seu policial i judicial. La llei 1/2004 va apostar per posar la força en el càstig del maltractador i ajudar a la víctima atorgant-li recursos per a defensar-se, des d'ordres d'allunyament a cases d'acolliment en les quals poder residir i així allunyar-se del domicili del seu maltractador.

La crisi ha resultat ser l'excusa perfecta per a desmuntar aquestes cases d'acolliment i retallar els fons destinats a la correcta aplicació de la llei 1/2004. Susana Gisbert i Elena Martínez afirmen en aquest llibre que “gens s'ha desenvolupat durant aquests anys les polítiques destinades a la prevenció d'aquestes conductes, malgrat l'extens i afortunat desenvolupament que el legislador els va donar en aquesta Llei”.

El llibre suposa una profunda anàlisi de l'aconseguit per aquesta llei al llarg dels seus primers deu anys i el molt que queda per a poder finalment acabar amb la cultura desigualitaria i patriarcal que sustenta aquesta violència. “Com més contundent siguen les normes destinades a la prevenció, major serà el missatge de rebot al ciutadà que no accepta la nova realitat constitucional i més fàcil serà que els nostres/as joves cresquen en un model social Just, Igualitari i respectuós dels drets fonamentals de les dones.”