Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Dret Logo del portal

.
.
.

Creadors de consciència

  • 29 de novembre de 2022
Image de la noticia

Inauguració 1 de desembre, 11.00 h, Aulari Nord, Campus de Tarongers.

Creadors de consciència és un projecte que neix per iniciativa de DKV, una empresa que commemora el vintè aniversari de la seva obra social amb el generós afany de posar en valor la feina dels fotoreporters i reconèixer amb això la transcendència del seu ofici: afegir llum a la foscor i donar veu als que no en tenen.

La tasca d'aquests professionals sosté el primer front de la veracitat en la comunicació, sobre els quals descansa la credibilitat dels mitjans que publiquen les imatges. Practiquen un ofici voluntàriament silenciós, de vegades vocacional, i amb grans dosis de risc, menyspreu a la comoditat personal ia la seguretat econòmica.

Solen ser individus solitaris, fets a l'ofici de caçador, dotats d'un sentit de la realitat extrem, hàbils en l'estratègia de l'acostament i de la procedència més diversa en interessos i formació. Ancorats al seu compromís professional, a la decisió voluntària que els ha portat fins allà, la seva meta és la foto, i no els preocupa la transcendència ni la repercussió. No pretenen adoctrinar a ningú i no obstant la força de les seves imatges provoca consciència i torça voluntats encara a pesar seu.

Acusats de vegades d'esteticistes de la misèria humana, el seu treball s'instal·la a la gestió del contingut i de la seva forma. És l'etern problema de la comunicació de les catàstrofes humanes, quan la duresa del contingut es representa sota una magnífica forma estètica. En molts casos, aquestes acusacions solen ser el subterfugi al qual s'acullen els que prefereixen defensar el paradís de la no consciència.

El treball dels quaranta fotògrafs exposat aquí conforma un mapa de fets que resulten fet i fet un retrat veraç dels dilemes als quals s'enfronta la comunitat mundial en el seu present i en el seu futur. Un dibuix traçat sobre unes imatges que parlen de compromís, testimoni personal i excel·lència professional.