University of Valencia logo Logo Faculty of Economics Logo del portal

Study at the Faculty of Economics: professionalisation and employability guarantee.

Study at the Faculty of Economics: professionalisation and employability guarantee

Our goal is that you achieve your dreams.

Our goal is that you achieve your dreams

El Homo Economicus a examen

  • November 4th, 2014
Sala conefrencia

La Facultat reflexiona sobre els pressupostos ètics que afavoreixen nous models de direcció de persones. El seminari va ser impartit per D. Tomás Baviera Puig, Doctor en Ciències de la Comunicació per la Universitat de València.

Aquesta setmana ha tingut lloc en la Facultat d´Economia el seminari titulat “Desafío al Homo Economicus desde la reflexión ética. Otra dirección de personas es posible”. Prop d'un centenar d'estudiants, acadèmics i professionals de direcció d'empreses van assistir a l'activitat dilluns passat. La Vicerectora de Sostenibilitat i Planificació, Clara Martínez, va estar present en l'acte recolzant així la iniciativa. Com va subratllar en la seua presentació el Degà de la Facultat, Vicent Soler, és molt cridaner l'interès que aquest seminari i els seus continguts han despertat en la comunitat universitària. Es tracta sens dubte d'una reflexió oportuna i molt necessària en moments en els quals, desgraciadament quasi diàriament, la corrupció i la falta d'ètica professional inunden les pàgines dels periòdics i els continguts en els mitjans.

El Degà de la Facultat es va dirigir al nodrit grup de joves universitaris animant-los al fet que siguen ells els que eviten que alguna cosa així seguisca repetint-se en el futur. Va subratllar també la importància de dur a terme una reflexió profunda sobre l'economia des de la dimensió ètica, tal com promouen les activitats dutes a terme per Instituto para la Ética en la Comunicación y las Organizaciones (IECO). Vicent Soler va agrair l'organització del seminari al professor Manuel Guillén, director de l'Institut i responsable de la Cátedra Internacional IECO-UNESCO en Dirección, Gobierno, Confianza i Alteridad, emmarcada en el projecte del VLC Campus d'excel•lència.

El seminari va ser impartit per D. Tomás Baviera Puig, Doctor en Ciències de la Comunicació per la Universitat de València, Enginyer de Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de València i Director de Projectes del IECO.

En la seua intervenció, D. Tomás Baviera va apuntar les limitacions dels pressupostos antropològics i ètics de les teories més difoses en l'àmbit de l'adreça d'empreses, posant l'accent principalment en la teoria de l'agència. Així mateix va subratllar com la visió del Homo Economicus que sustenta aquests plantejaments teòrics dóna lloc a un model de direcció d'empreses interessada, oportunista i centrada fonamentalment en el compte de resultats. Citant el treball pòstum del professor Sumantra Ghoshal, eminent acadèmic de la London Business School, el doctor Baviera va demostrar com les males teories de management (amorals en els seus continguts) acaben portant a males pràctiques directives (immorals en la seua posada en pràctica). Com deia Ghoshal: “A diferència de les teories en les Ciències Físiques, les teories en les Ciències Socials tendeixen a ser autocumplidas”.

En la seua intervenció, el director de projectes del IECO va apuntar la necessitat de revisar el model antropològic que subjau en les ciències del management, tornant la mirada al pensament de filòsofs clàssics com Sócrates, Platón, Aristóteles o Tomás de Aquino. La sessió va estar repleta d'idees pràctiques basades en una visió de l'adreça d'empreses recolzada en la comprensió de la pròpia afectivitat, en la formació de la consciència i en la forja del caràcter d'els qui exerceixen una tasca de tanta responsabilitat per a la nostra societat.

Després de l'enorme interès generat per aquest seminari, i les mostres d'agraïment mostrades pels participants, el IECO s'ha marcat com a objectiu per als pròxims mesos promoure noves activitats com aquesta en col•laboració amb la Facultat d´Economia.