Us facilitem les experiències professionals que el passat 12 de juliol van presentar 3 antics egressats del màster, i 3 representants d'empreses que oferixen pràctiques en el nostre títol
El passat 12 de juny de 2024 va tindre lloc l’última edició del Taller sobre Experiències Professionals que des de fa quatre cursos ve organitzant la coordinació del màster. En esta ocasió, igual que en les tres anteriors, comptem amb la participació de diversos tutoritzes-empresa que participen en el programa de Pràctiques Externes del nostre títol i, a més, de diferents egressats del màster.
En concret, per part dels primers, van participar Anna Valentín Benzal, técnic en la Societat Espanyola d'Ornitologia (SEO/BirdLife) de la delegació de la Comunitat Valenciana (Alboraia, València, Espanya); María Belén Calahorro Lizondo, especialista en projectes de promoció, formació i consultoria de bicicleta de l'Oficina Tècnica en ConBici (València, Espanya); i José María Martín Pardo, técnic forestal en AMUFOR (Associació Municipis Forestals, C.V.) (Enguera, València, Espanya).
Per part seua, com a egressats del màster, comptem amb la participació de Sergio Vizcay Nespral, egressat del curs 21-22 que actualment treballa en l'empresa SERTECA (Lleó, Espanya) com Land Manager; Javier González Segura, egressat del curs 22-23 que treballa com a tècnic de catalogació d'arbres monumentals per a l'Aj. de Requena (València, Espanya), i Héctor Ignacio Yáñez Garrido, egressat del curs 22-23 i que ha treballat com a tècnic de participació ciutadana en TECH Friendly (València. Espanya).
Totes les intervencions estan gravades i disponibles per a la seua visualització en el nostre canal de YouTube: @master-medioambiente. En concret, les sis gravacions d'este 4t Taller es troben disponibles en la llista de reproducció titulada: Experiències Professionals: Màster en Tècniques per a la Gestió del Medi Ambient i del Territori (Universitat de València).
En esta llista de reproducció no sols trobareu les gravacions d'este últim taller del curs 2023-2024, sinó també les dels tres cursos previs, això és, la 1era edició (20-21), la 2na edició (21-22), i la 3era edició (22-23).
Però si voleu saber quins aspectes van ser els destacats per cadascun dels sis participants de l'edició del passat 12 de juny, i que va ser seguida en directe per un total de 23 assistents, us anotem ací a mode de síntesi les principals idees. Tant de bo us servisquen per a afrontar la inserció professional en l'actual mercat laboral del medi ambient, la gestió ambiental, i la planificació i ordenació territorial.
ANNA VALENTÍN BENZAL. Tècnic en la Societat Espanyola d'Ornitologia (SEO/BirdLife), delegació de la Comunitat Valenciana (Alboraia, València, Espanya)
ONG degana en l'àmbit mediambiental espanyol, amb més de 70 anys. Aposta per treballs en els quals combinar la ciència ciutadana amb la governança i la custòdia del territori. Este curs 23-24 és el 2on en el qual oferim places en pràctiques externes, si bé el 1er en el qual rebem estudiants. Encara que des del 2015 rebem estudiants de la Universitat de València, de graus com el de Ciències Ambientals, de Biologia, o diferents màsters.
Participem en la formació dels estudiants per dos motius bàsics. D'una banda, perquè creiem que la ciutadania formada i informada té el poder per a canviar les coses, atés que parlem de ciutadans amb esperit crític. I, per un altre costat, perquè d'esta col·laboració aconseguim amb freqüència formar professionals amb experiència suficient per a després incorporar en els nostres projectes. De fet, hem passat de tres a cinc tècnics en la delegació de València, i això ha sigut gràcies a la participació d'estudiants en pràctiques. Per a nosaltres, les pràctiques són una via per a facilitar als estudiants la construcció de xarxes de coneixements i vincles professionals que els permeten conéixer com és la realitat del mercat laboral i la seua possible inserció en este.
Per exemple, el nostre itinerari formatiu comença amb qüestions bàsiques relatives al coneixement de la realitat pròpia del tercer sector. A continuació, exposem els diferents projectes que tenim en marxa i, a partir d’ací, és l'estudiant qui tria en què treballar. Això és clau per a nosaltres, perquè assegura que cadascun tria el que més li interessa, més li pot enriquir i, per tant, motivar. Així, potencials els punts forts de cada ono, sense deixar de costat per això qüestions que pogueren requerir igualment d'atenció i/o millora.
En la nostra delegació necessitem perfils molt versàtils, que sàpien de fer de tot: treball de camp, censos d'espècies, anellaments, etc., però també la corresponent anàlisi de dades, l'obtenció de resultats, el contrast amb altres informes i fonts d'informació, l'elaboració de conclusions i recomanacions. És a dir, tots els apartats que contemplen qualsevol informe oficial. Sense oblidar la possibilitat de dissenyar i implementar accions de divulgació, sensibilització, etc. Diguem, tot un conjunt de coneixements que engloben des de l'inici fins a la finalització de qualsevol projecte: informes cartogràfics, al·legacions a energies eòliques, solars, etc. De fet, un dels espais en els quals més travajamos, i que més ens servixen perquè els estudiants que rebem “trenquen mà”, és el Tancat de la Pipa, una reserva ornitològica que gestionem juntament amb una altra ONG, Acció Ecologista AGRO, i amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.
Fins ara els estudiants que hem rebut s'ajusten realment bé a les tasques que necessitem. Està bé saber identificar aus, però també saber gestionar reserves, espais protegits en els quals es combinen diferents tipus de recursos, processos i fluxos, com la vegetació, l'Ús Públic, la divulgació a diferents audiències, la gestió d'hàbitats, etc. Per exemple, estos últims requerixen de la sol·licitud de permisos a diferents administracions públiques, la gestió d'estos, la comunicació constant amb estes, etc. Per a tot això es requerix conéixer les diferents fases d'elaboració de projectes, aspectes vinculats directament amb la planificació territorial. Així ens ocorre, per exemple, en els projectes de governança marina INTERMARES en els quals venim participant des de fa diversos anys, i que ens demostren les virtuts i capacitats que tenen els estudiants del Màster en Tècniques per a la Gestió del Medi Ambient i del Territori per a treballar en diferents àmbits i moments del que suposa un projecte territorial.
Per tant, a nivell estem molt satisfets amb els estudiants amb els quals hem treballats. Si bé sempre es pot demanar més: la preparació de base és molt important, però és més determinant l'actitud i les ganes d'aprendre. És el que marca la diferència: no tindre por d'eixir de la seua zona de confort, preguntar, etc., que es note que no es ve a complir l'expedient. Encara que amb el temps, hem aprés a no frustrar-nos. Confirmeu-vos molt en els estudiants. No fem un seguiment estricte, però tampoc el necessitem perquè sabem perfectament quant duren les tasques que se'ls assignen: elaborar capes SIG, llegir la normativa per a obtindre una subvenció… si passa un mes i no tenim feedback, sens dubte hi ha algun problema.
Cal ser honest i reconéixer quan no se sap fer alguna cosa. No es pot saber de tot. Però si hi ha una bona comunicació, es pot resoldre qualsevol problema.
El que més demanem és estudiants que tinga possibilitats de desplaçament autònom, i que puguen treballar autònomament des de casa. Quant a continguts i/o ferramentes per a treballar: la comunicació, especialment ser assertiu i respectuós, així com la capacitat d'anàlisi crítica. I igualment, les actituds interpersonals: treball en grup organitzant tasques i responsabilitats, poder realitzar exposicions i parlar en públic, saber comunicar i, a més, fer-ho bé.
MARÍA BELÉN CALAHORRO LIZONDO. Especialista en projectes de promoció, formació i consultoria de bicicleta. Oficina Tècnica en ConBici (València, Espanya)
Nosaltres comencem a acollir a estudiants l'any 2018, amb la finalitat d'impulsar la formació i les habilitats per a l'ús de la bici, mitjançant la sensibilització i la formació, l'organització d'esdeveniments al voltant d'esta, de la mobilitat sostenible, etc. D'aquí ve que, en realitat, tot perfil acadèmic siga útil per a aconseguir esta fi: geògrafs, advocats, arquitectes, ambientòlegs, etc. A més, atés que no solem rebre molts estudiants, este fet ens permet generar una familiaritat molt estreta amb ells, aconseguint així un clima de confiança que és un dels punts que més valorem.
Un dels aspectes que més demandem i valorem, és que els estudiants que acollim tinguen possibilitat per a fer treball tant de camp com de despatx: gestió de projectes, saber comunicar i divulgar, però també generar dades donada la precarietat d'informació que existix en el nostre àmbit de treball, tant oficial com digitalitzada.
Normalment les tasques que oferim estan molt relacionades amb les habilitats dels estudiants que rebem. Les seues capacitats, a més, determinen les responsabilitats i la càrrega de treball. En tot cas, solem preguntar pels temps de treball de què disposen, quina és la seua capacitat de resposta per a treballar en situacions diverses, sota pressió, o quan els temps constrenyen i no es poden implicar més malgrat que així ho volgueren.
Els resultats obtinguts fins a la data són molt positius, si bé és sempre molt oportú comptar amb formació complementària i actualitzada per a, per exemple, fer front a qüestions legals o normatives, en constant canvi, sobretot quan es treballa, com en els nostres casos, amb múltiples administracions públiques, tant locals com internacionals. Si bé sempre intentem treballar des d'una òptica local, atés que és l'escala que millor ens permet conéixer i respondre a les nostres necessitats diàries de mobilitat.
JOSÉ MARÍA MARTÍN PARDO. Tècnic forestal en AMUFOR (Associació Municipis Forestals, C.V.) (Enguera, València, Espanya)
Som una associació que va nàixer en 2006 agrupant diferents ajuntaments amb terreny forestal que volia implementar projectes relacionats amb el forestal i el medi ambient. Per exemple, per a treballar en temes de biomassa, art rupestre, ramaderia extensiva, ecoturisme, etc. I tot això, mitjançant cartografia i SIG, atés que són ferramentes que ens ajuden molt a analitzar el territori, on podem integrar diferents fonts d'informació, com per exemple les relatives a la propietat privada o pública, els cadastres, censos de tota mena, etc. Per això, el que busquem és un perfil complex, perquè ha de comptar amb habilitats molt diverses per a comprendre el territori i els diferents subsistemes que en este interactuen. Perquè el fàcil és usar el SIG i les fonts d'informació, el difícil és saber interpretar el que necessites abans i el producte que obtens després. Després, per a nosaltres no importa el perfil forestal o no que puguen tindre els estudiants, el que valorem és la seua visió i capacitat d'anàlisi (i interpretació) territorial.
Este és el nostre primer any de col·laboració amb el màster, si bé portem temps treballant amb altres universitats, com la UPV, la Politècnica de Madrid, la UA, la UMH i fins i tot amb l'Escola de Capatassos Forestals de Requena i Catarroja. El nostre equip està format per 5 persones, la qual cosa contribuïx a generar un clima de familiaritat i confiança. Encara que treballem amb moltes altres associacions similars a la nostra, en les quals hem recomanat ja el perfil d'estudiant d'este màster, perquè considerem que seran de gran ajuda. Per exemple, ASILVAL, l'associació de silvicultors valencians, ja que creiem que els ajudaran a l'hora de gestionar informació sobre propietats privades. O la Plataforma Forestal de la Comunitat Valenciana, que integra tant empreses forestals com col·legis professionals, i per als quals estudiants amb domini de ferramentes cartogràfiques digitals és sens dubte un plus. Encara que cal no oblidar que tota la informació obtinguda ha de ser “llegida” amb una actitud crítica i amb implicació.
Sens dubte, a part de ser un grup xicotet, un altre dels nostres valors és la multitud i varietat de projectes amb els quals treballem, la qual cosa facilita una visió àmplia d'una mateixa realitat. Per a la incorporació en estos, nosaltres valorem sobretot la capacitat d'iniciativa, la predisposició i la resposta a situacions imprevistes. Si veiem que els estudiants pregunten, aprenen i ixen airosos dels problemes als quals han d'enfrontar-se, els donem més responsabilitats. Perquè quant a continguts i metodologies, els estudiants que rebem estan més que preparats. Tenen una bona base que els dona garanties. No obstant això, han d'aprendre a desembolicar-se en situacions complexes, d'estrés, han de demostrar la seua capacitat de resiliència. En definitiva, busquem perfils competents, que siguen fer, entendre el que fan, per què ho fan, per a qui ho fan, i per tant, comunicar i difondre. Potser en un primer moment es peca, tots pequem, de joventut, timidesa, ens costa constituir relacions interpersonals, sobretot en situacions on interactues amb polítics de distint nivell. Encara que per a nosaltres, això és un valor afegit del nostre treball.
SERGIO VIZCAY NESPRAL. Land Manager en SERTECA Enginyeria (Lleó, Espanya). Egressat del curs 2021-2022
Jo vaig realitzar la carrera de Ciències Ambientals a Castella i Lleó, amb l'especialització de “gestió ambiental i territorial” que comportava un fort component de SIG, Teledetecció i Ordenació del Territori. Em vaig anar un any de ERAMUS per a guanyar en experiència personal i acadèmica, atés que vaig estar cursant matèries d'Enginyeria Agrària. I després, vaig aprofitar els últims mesos de grau per a realitzar pràctiques extracurriculars que comptaren amb les meues prioritats. I he de dir que em van servir molt per a identificar el que volia fer després. Així va ser com vaig buscar un màster que s'ajustara al meu perfil i estiguera també fora del meu “polígon de confort”, per la qual cosa vaig triar el de la Universitat de València. La meua intenció era aprendre nous coneixements i consolidar l'ús d'uns certs mètodes i ferramentes que ja havia començat a treballar. Vaig apostar així pel SIG i en el màster vaig cursar l'itinerari ambiental sobre mètodes i tècniques del medi físic, atés que era una especialitat més concorde al que buscava. I igual que durant el grau, vaig realitzar també pràctiques extracurriculars en una empresa dedicada a projectes d'arquitectura, territori i paisatge. De fet, la major part de les hores les vaig destinar a un estudi sobre el paisatge en el municipi de Chelva, en la regió muntanyenca de la Serranía del Túria. El meu pas per esta empresa em va demostrar com les empreses, sobretot les xicotetes, treballen bàsicament amb programari lliure com, per exemple, QGIS. Mentres que en el màster la formació descansa sobretot en programes de pagament, com al ARCGIS, que és una ferramenta més complexa i potent. No obstant això, tots dos programes són similars i no és complicat passar de l'un a l'altre si domines el ARCGIS.
Abans de finalitzar el TFM em vaig posar ja a buscar treball. Però m'atabalava una ciutat tan gran com València, i vaig trobar a faltar ciutats mitjanes com les que tenim ací. I vaig mirar de trobar treball a Lleó. Vaig contactar amb una empresa que buscava un ambientòleg, i que es dedicava a la gestió de terrenys i desenrotllament de parcs eòlics. I en ella estic, realitzant la gestió dels terrenys sobre els quals treballem, l'anàlisi preliminar ambiental, que bàsicament és mesurar la idoneïtat de la zona en termes ambientals: tindre en compte els ENP, les ZEC/ZEPA, la hidrologia, els riscos ambientals, els BICs, etc. És un treball que, a més, té una part de comercial, atés que cal interactuar amb els propietaris de les parcel·les per a instal·lar els aerogeneradors. I esta és la part que menys m'atrau.
També treball molt amb el cadastre, ja que a vegades tenim encàrrecs de revisió del planejament urbà per a detectar que totes les parcel·les tributen adequadament, per exemple. Per a això usem molt la fotointerpretació.
Ara mateix acabe de passar una entrevista amb una altra empresa. No m'espanta la mobilitat laboral. Encara soc jove i estic en una època en la qual vull guanyar experiència. Estic convençut que, si hi ha alguna cosa que no et convenç, cal continuar buscant. És una manera d'evolucionar.
En tot cas, puc avançar als interessats en el màster, que es faça una especialitat o una altra, el màster oferix uns coneixements òptims per a eixir al mercat laboral amb garanties. Si bé, no cal perdre de vista que hem d'adaptar-nos als diferents entorns laborals. Però no hi ha problema en l'àmbit de la gestió ambiental. Això sí, tampoc estic dient que siga un canvi fàcil. En absolut. Cal tindre paciència, dedicar-li molt temps a la busca de treball. I és possible que els altres no tinguen tanta sort com jo, que treballe on viu. Però eixir també és una oportunitat per a créixer personal i professionalment. El que tinc clar és que cal continuar formant-se a través de, per exemple, cursos de reciclatge per a obtindre un coneixement actualitzat en el camp en el qual es desitja treballar. Per exemple, jo recentment he cursat una formació de programació en Python de 80 hores, perquè quan vaig cursar el màster no hi havia cap opció de conéixer este programa. Per això, els seminaris introductoris que té ara el màster són una porta magnífica per a saber en què poder aprofundir.
JAVIER GONZÁLEZ SEGURA. Tècnic catalogació arbres monumentals, Aj. Requena (València, Espanya). Egressat del curs 2022-2023
Una de les múltiples coses que més em van agradar del màster, va anar que érem un nombre reduït d'estudiants, la qual cosa va afavorir la familiaritat, el coneixement i suport mutu davant tasques que s'acumulaven o per a les quals es necessitava una ajuda extra. I també, per a mi va ser important la connexió que vam establir amb els professors, la qual cosa es va traduir en accés a recursos que d'una altra manera no hauríem conegut: treballar en investigacions acadèmiques, ofertes de beques o premis, etc. Després està, lògicament, la profunditat amb la qual es treballen els aspectes territorials, sobretot a partir de múltiples programes SIG i les diverses bases de dades que porten acompanyades. Alguna cosa que es complementa perfectament amb el treball de camp que hi ha en el màster, i que t'oferix un coneixement real tant d'aspectes ambientals com territorials. Tot això, al final, et servix per a formar-te una opinió crítica enfront d'actuacions que poden esdevindre en el municipi d'un mateix. Per exemple, on viu jo s'estan desplegant diversos projectes d'energies renovables. En principi, eixos projectes es localitzen en espais aparentment ben delimitats. Però el treball de camp que podem fer posteriorment, des d'entitats o agrupacions locals, ens permet comprovar que hi ha un abundant patrimoni no arreplegat ni cartografiat en les bases de dades que empren eixos projectes, i que es posa en perill. D’ací la necessitat de “trepitjar el terreny”, i que és una cosa que el màster també et dona.
El màster jo el vaig curar en dos anys, de manera que el contingut teòric el vaig fer en el primer i en el segon vaig realitzar el TFM, simultaniejant est amb treballs aliens al màster. També vaig aprofitar este temps per a realitzar les pràctiques curriculars, primer en una administració pública, i després les extracurriculars, en una consultora ambiental molt vinculada amb el tractament de residus.
HÉCTOR IGNACIO YÁÑEZ GARRIDO. TECH Friendly (València, Espanya). Egressat del curs 2022-2023
Jo estava treballant a Xile, portava dos anys en una empresa dedicada a la planificació ecològica quan decidisc vindre a València per a aprofundir els meus coneixements tècnics i teòrics en qüestions mediambientals i territorials. També aprofite el màster per a fer pràctiques extracurriculars en TECH Friendly, que se centra en estratègies de desenrotllament urbà i sostenible. I puc dir que vaig estar molt content amb estes, atés que vaig treballar colze-amb-colze amb els altres empleats, en igualtat de condicions. Així, per exemple, he ampliat els coneixements que tinc sobre les Agendes 2030 i l'Agenda Urbana Espanyola. També en aprofundit en l'ús de ferramentes com QGIS i ARCGIS, entre les quals a penes trobe diferències notables perquè si saps desembolicar-te en una, ho saps en l'altra. Un altre dels aspectes que he millorat amb les meues pràctiques extracurriculars són les metodologies per a treballar amb actors territorials mitjançant tècniques participatives. Sens dubte, els coneixements adquirits durant el màster m'han facilitat la incorporació laboral i treballar amb la ciutadania. Sí que és cert que un no pot fer de tot, per la qual cosa m'hauria agradat treballar més amb instruments de planificació territorial a escala local.