Enllaç a Facultat de PsicologiaUniversitat de València Logo del portal

Properes xerrades en anglés

  • 7 de novembre de 2024

La professora visitant Monika Szczygieł, de la Universitat Jagel·loniana, Polònia, donarà una xerrada en anglès el pròxim 29 de novembre de 2024, de 12.00-13.00, al Saló de graus, Facultat de Psicologia i Logopèdia, UV: “Què és el primer, una gran ansietat matemàtica o un baix rendiment matemàtic? La relació longitudinal entre l'ansietat matemàtica i el rendiment matemàtic en nens de primaria” (veure resum més abaix).

La Dra. Monika Szczygieł treballa a l'Institut de Psicologia de la Universitat Jagel·loniana. Els seus interessos científics se centren en la cognició numèrica, principalment la naturalesa cognitiva i afectiva de l'ansietat matemàtica i el processament de magnituds simbòliques i no simbòliques. Està especialment interessada en les fonts d'ansietat matemàtica i el seu efecte durador en el rendiment matemàtic i en la importància del "sentit dels números" per al rendiment matemàtic quan es controlen els processos cognitius generals.

Les conferències estan obertes a tot l'alumnat i professorat de la UV, i s’ofereix dintre del Programa d'Internacionalització a casa de la Facultat de Psicologia i Logopèdia.

Què és el primer, la ansietat matemàtica o un baix rendiment matemàtic? La relació longitudinal entre l'ansietat matemàtica i el rendiment matemàtic en nens de primària

Tot i que la correlació entre l'ansietat matemàtica i l'assoliment matemàtic ha estat ben documentada, el debat sobre la direccionalitat d'aquesta relació persisteix: l'alta ansietat matemàtica condueix a un baix rendiment matemàtic (Teoria debilitant de l'ansietat)? Teoria), o les dues variables es prediuen simultàniament (Teoria de la reciprocitat)? En aquesta presentació, compartiré els resultats d'una investigació longitudinal realitzada amb 337 nens de primer grau, mesurats en tres moments: l'inici del primer, el final del primer i el final del segon. Discutiré la direccionalitat de la relació entre l'ansietat matemàtica i el rendiment matemàtic, utilitzant un model estadístic que controla el gènere, l'edat, la intel·ligència fluida, la memòria de treball verbal i visuoespacial, la representació numèrica simbòlica i no simbòlica i l'ansietat dels trets. Tenint en compte aquests factors, vam poder identificar predictors longitudinals tant de l'ansietat matemàtica com del rendiment matemàtic. Tot i que sovint s'examinen els predictors del rendiment matemàtic, relativament pocs estudis han investigat fins a quin punt les variables individuals expliquen l'ansietat matemàtica.