León José Antonio Sánchez-Quintanar y Sánchez-Nieto (Mota del Cuervo, 20/2/1801 - València, 16/3/1877)
Va estudiar medicina i cirurgia al Real Colegio de San Carlos de Madrid, on va tenir entre els seus mestres a Juan Mosácula, a qui va ajudar en la seua obra Fisiología humana, i a Antonio Hernández Morejón, amb qui col·laboraria com a ajudant en l’obra Historia bibliográfica de la medicina española.
Després d’exercir un curs com a catedràtic del Colegio de Prácticos del arte de curar de Sevilla (ensenyant anatomia, patologia i clínica quirúrgiques i embenatges) va arribar a Santiago de Compostela com a catedràtic d’història natural mèdica, però va abandonar el càrrec de seguida per a ocupar la plaça de catedràtic de patologia quirúrgica a València, on va romandre ja fins a la seua mort.
Entre les seues publicacions podem trobar obres relacionades amb la seua docència, com Nuevas consideraciones teórico-prácticas acerca de la inflamación ilimitada o no circunscrita llamada flegmón difuso, i La inflamación al alcance de los cursantes de cirugía, que recopilaven matèries impartides per ell a la facultat. També va escriure sobre cirurgia o anestèsia, destacant la seua comunicació al I Congreso Médico Español, l’any 1864, en la que descriu una amputació de cama amb una tècnica innovadora.
Però el més destacable en la seua producció són els repertoris historicomèdics Biblioteca Médica Hispano-Lusitana i Biblioteca Quirúrgica Hispano-Lusitana, on va aprofitar l’experiència adquirida ajudant a fer el repertori d’Hernández Morejón.
En aquesta obra Sánchez-Quintanar va recollir 1.215 autors (molts no recollits ni per Morejón ni per Anastasio Chinchilla, autors dels dos repertoris clàssics anteriors) amb les seues dades bio-bibliogràfiques, a més d’anàlisis sobre les seues obres i, de vegades, documents relacionats amb ells (testaments, cartes, partides de naixement...).
Dissortadament, els dos treballs van quedar inèdits fins que la Universitat de València i la Fundació Botín van fer una edició digital, a cura d’investigadors de l’Institut d’Història de la Ciència i Documentació López Piñero (actual Institut Interuniversitari López Piñero).
Més informació biogràfica
- Pàgina a la web de l'antic Institut d'Història de la Ciència i la Documentació
- Pàgina a la web de la Real Academia de la Historia
- Nota biogràfica a l’edició digital de La Biblioteca Médica Hispano-Lusitana
Donació
León Sánchez-Quintanar va reunir una important biblioteca, on destacaren els impressos i llibres rars dels segles XVI a XIX. Els seus fills la donaren després de la seua mort a la Facultat de Medicina de València, a instàncies del seu degà Nicolas Ferrer i Julve.
La donació constà al seu moment de quasi 1.000 monografies i fullets (a més de 42 manuscrits i 28 col·leccions de revistes), en castellà, llatí i francés, principalment dels segles XIX i XVIII però també amb obres del s. XVI molt difícils de trobar.
Per altra banda, els manuscrits comprenen tant els de les seues obres La Biblioteca Médica Hispano-Lusitana i La Biblioteca Quirúrgica Hispano-Lusitana, (gràcies als quals s’hi van poder recuperar per al públic) com els de materials destinats a l’elaboració d’aquesta (privilegis notarials, etc.) o d’altres escrits seus.
Hui aquest fons es troba disponible per a consulta a la Biblioteca Historicomèdica, i constitueix una excel·lent font d’informació per als investigadors de la Història de la Medicina a Espanya.
Encara que el llegat no té una ubicació o signatura diferenciada podem saber quines obres el van compondre originalment gràcies a la publicació el 1896 de Catálogo de las obras que pertenecieron a la biblioteca del Dr. D. León Sánchez-Quintanar […] de Benito José Nebot Pérez, bibliotecari de la facultat de Medicina, i també quines d'elles sobrevisqueren al pas del temps i els trasllats gràcies al treball del Dr. Juan Antonio Micó Navarro Catálogo del fondo Sánchez-Quintanar, publicat al 1994 i disponible en línia al repositori digital del CSIC.
Obres al catàleg de la Universitat de València
Segueix els enllaços per a veure quines obres tenim a les biblioteques de la Universitat de València:
Selecció bibliogràfica com a autor
Monografies
- Discursos pronunciados en la solemne investidura de licenciados en la Facultad de Medicina y Cirujía de la Universidad Literaria de Valencia... València: Imp. de S. de Lope, 1853
- Nuevas consideraciones teórico-prácticas acerca de la inflamación ilimitada o no circunscrita llamada flegmón difuso. València: Imp. de José María Ayoldi, 1861
- La inflamación al alcance de los cursantes de cirugía: con un discurso, recomendando su estudio. València: Imp. de Ferrer de Orga, 1871
- La Biblioteca Quirúrgica Hispano-Lusitana [Recurs electrònic]. Micó, Juan, Fresquet, José L. i López, Mª Luz (eds.). València: Universitat de València, 2003
- La Biblioteca Médica Hispano-Lusitana [Recurs electrònic]. Micó, Juan, Fresquet, José L. (eds.). València: Institut d’Història de la Ciència i Documentació López Piñero, 2007-2008
Articles de revista
- “De la anestesia y medios anestésicos, bajo el punto de vista clínico”. El Siglo Médico. 1864, vol. 11, p. 403-406, 436-438