BibliotequesUVUniversitat de València Logo del portal

  • Estudiants

Reglament de Règim Intern de l'SBD


REGLAMENT DE RÈGIM INTERN DEL SERVEI DE BIBLIOTEQUES I DOCUMENTACIÓ (aprovat en la sessió del Consell de Govern de 6 d'octubre de 2020. (ACGUV 143/2020).

Política de comunicació

Reglament d'ús dels recursos relacionats amb les tecnologies de la informació i les comunicacions, de la Universitat de València

Guia d'ús i estil en les xarxes socials de la Universitat de València

 

 

Préstec a domicili

 

Normes de préstec a domicili per a totes les biblioteques de la Universitat de València. Text modificat aprovat pel Consell de Govern de 13 desembre de 2021. (ACGUV 306/2021).

Prèstec fons antic per a exposicions

NORMES DE PRÉSTEC D'OBRES DE FONS ANTIC PER A EXPOSICIONS (aprovades pel Consell de Govern de 4 de març de 2003)


(versió per a imprimir)

 
El préstec de llibres per a exposicions és una manera de contribuir a la difusió dels fons de les biblioteques. Cada vegada són més freqüents les peticions de préstec dels llibres de les biblioteques per a organitzar exposicions. Per aquesta raó, i malgrat que les condicions de transport i instal·lació de les obres són cada vegada més segures, cal prendre una sèrie de mesures per eliminar els risc o disminuir-lo tant com siga possible.
 
Amb aquest objectiu s'exposen tot seguit les normes i directrius que han de seguir les biblioteques dels diferents centres de la Universitat que presten el seu fons.
 
1. Petició de préstec
 
L'entitat organitzadora de l'exposició ha de sol·licitar amb prou antelació (almenys tres mesos abans de la data previsible d'eixida de les obres) el préstec dels llibres que desitge exposar, a fi de procedir a la possible restauració, microfilmació o fotografia de les obres i el seu muntatge.
 
Per a l'obtenció del préstec cal fer constar les dades següents:
  • Títol de l'exposició i nom de la institució peticionària.
  • Nom i adreça de la persona responsable de l'exposició.
  • Lloc i data del començament i del final de l'exposició.
  • Informe sobre les condicions ambientals i de seguretat de les sales en què s'organitzarà l'exposició.
  • Informe sobre les característiques del transport previst.
  • La biblioteca proporcionarà els formularis de sol·licitud . (Un imprès per a cada obra.)
 
2. Autorització
 
En tot cas s'aplicarà la normativa que estableix el Ministeri d'Educació i Cultura (permís d'exportació temporal si es tracta d'exposicions a l'estranger) i les normes i directrius de REBIUN.

L'eixida de qualsevol obra del fons antic de la biblioteca per ser exposada ha de ser autoritzada pel rector o rectora, vist prèviament l'informe tècnic de la direcció de la biblioteca. En aquest informe cal valorar:

  • Les condicions tècniques i físiques en què es troben les obres que es presten.
  • Les condicions del lloc on s'organitzarà l'exposició per a la qual es demana el préstec temporal.
  • Una valoració de les obres que es presten, a fi de contractar-ne l'assegurança. La valoració, l'ha d'efectuar la biblioteca prestatària o, a petició seua, el Servei de Valoració i Documentació de la Biblioteca Nacional.
 
3. Autorització d'exportació
 
Les obres destinades a exposicions que s'organitzen fora del territori estatal han de comptar amb el permís d'exportació temporal del Ministeri d'Educació i Cultura (art. 31 de la Llei de patrimoni històric espanyol), a través de la Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns del Patrimoni Històric Espanyol. Amb aquesta finalitat, és necessària la documentació complementària següent:
 
Cinc fotografies o fotocòpies de les obres que es presten (coberta, portada, preliminars, primera pàgina, última pàgina o colofó), cada una en exemplar duplicat, per identificar l'obra a la duana. Les fotografies s'han d'adjuntar amb la sol·licitud d'exportació temporal.
 
Dades que ha d'aportar per a emplenar la sol·licitud:
 
  • Dades de la persona sol·licitant:
    • Nom
    • DNI o passaport
    • Nacionalitat
    • Adreça
    • Telèfon
  • Descripció tècnica de l'obra.
 
4. Assegurança
 
  • Tota peça que isca del seu lloc habitual ha d'estar protegida per una pòlissa d'assegurança. Aquesta pòlissa caldrà tramitar-la de porta a porta, haurà de cobrir el temps que les obres estiguen fora de la biblioteca i serà a favor d'aquesta.
  • La direcció de la biblioteca, consultat prèviament el Servei de Valoració i Documentació de la Biblioteca Nacional de Madrid, ha de fixar el valor de cada una de les peces que es presten, assegurant aquest préstec en la quantia que s'indique per a cada obra.
  • La universitat es reserva el dret a rebutjar o a acceptar la companyia d'assegurances que propose l'entitat sol·licitant.
 
5. Mesures de seguretat per a llibres
 
  • A fi de preveure possibles riscos, es microfilmaran o fotografiaran les obres que s'hagen de prestar abans de lliurar-les. Les despeses de reproducció seran a càrrec de l'entitat organitzadora de l'exposició. Els microfilms, les fotografies i els seus negatius quedaran en propietat de la biblioteca.
  • Els gravats, mapes, dibuixos, etc., abans d'eixir de la biblioteca hauran de ser preparats per experts, a fi que no sofrisquen cap desperfecte. Les despeses originades per aquest embalatge especial seran a càrrec de l'entitat organitzadora.
  • Les obres que es presten han d'estar en òptimes condicions de conservació. No s'autoritzarà el préstec si l'estat de conservació dels llibres o les circumstàncies de l'exposició així ho aconsellen. Si calia fer algun tipus de restauració, neteja o enquadernació per l'estat de conservació dels llibres el préstec dels quals fóra ineludible, la direcció de la biblioteca triarà on i com s'ha de fer amb total garantia i les despeses seran a càrrec de l'entitat organitzadora.
 
6. Reproducció dels llibres
 
  • No es permet la reproducció total o parcial dels llibres prestats per a exposicions sense l'autorització corresponent.
  • Si es tracta de peces sotmeses a la Llei de propietat intel·lectual (Llei 22/1987, d'11 de novembre), el prestatari s'ha de comprometre expressament a no fer ni utilitzar reproduccions que vaguen en contra del que disposa la Llei.
 
7. Embalatge i transport
 
  • L'embalatge i transport de les obres es durà a terme amb les garanties màximes per empreses especialitzades. Tant l'embalatge com el desembalatge serà supervisat per personal de la biblioteca.
  • Les caixes per al transport han d'estar condicionades contra la humitat, els canvis de temperatura, els colps o qualsevol accident que puga malmetre les peces.
  • Les despeses que genere tot aquest procés seran a càrrec de l'entitat organitzadora.
  • En cas que el valor de les peces o circumstàncies especials ho facen necessari, es contractaran els serveis d'una agència de seguretat a càrrec de l'entitat que organitza l'exposició. La biblioteca universitària es reserva el dret a acceptar o a rebutjar l'agència de transport i l'empresa de seguretat proposades si no s'ofereixen les garanties necessàries.
 
8. Duració de les exposicions
 
  • El permís d'exposició es concedirà exclusivament per a l'exhibició en una única seu i per una durada màxima de 6 mesos l'any. Esgotat aquest període, les obres exposades no podran ser prestades durant els quatre anys següents.
  • No són recomanables les exposicions itinerants i en tot cas hauran de ser objecte d'una autorització especial, d'acord amb la durada, el recorregut, els intervals, etc.
 
9. Mesures de conservació
 
Les condicions que cal exigir com a indispensables per a l'exposició de les peces són les que segueixen:
  1. La humitat ambiental no ha d'excedir els límits del 50-65%.
  2. La temperatura no baixarà dels 15 ºC ni passarà dels 22ºC.
  3. L'exposició en vitrines tancades s'haurà de fer tenint en compte l'aireació, la temperatura i la humitat adequades per a les peces, així com la seguretat, per a la qual cosa aquestes vitrines hauran de ser tancades amb clau i tindran una obertura que permeta l'aireació de les peces sense comprometre'n la seguretat.
  4. La il·luminació serà amb llum filtrada i no excedirà els 75 luxs. Les obres no han de ser exposades als raigs solars.
  5. Cal observar una seguretat i vigilància adequades als locals de l'exposició.
  6. La biblioteca universitària es reserva el dret d'inspeccionar les condicions d'instal·lació i seguretat dels locals de l'exposició i, posat el cas que no les trobe segures, retirar els fons.
Per al control del transport o la instal·lació de les obres que calga exposar, la biblioteca podrà enviar alguna persona del seu personal, el trasllat i l'estada de la qual serà a càrrec de l'entitat expositora.
 
10. Catàleg de l'exposició
 
Per il·lustrar els catàlegs de les exposicions es permet la reproducció parcial de les obres prestades. En aquest cas, ha de figurar, tant en les fotografies com en les referències bibliogràfiques, les dades de la biblioteca d'on procedeixen els llibres i la signatura corresponent. Dels catàlegs publicats se n'enviaran dos exemplars a la biblioteca universitària que haja prestat els fons.
 
11. Lliurament i devolució
 
  • El mateix imprès utilitzat per a la petició servirà d'acta de lliurament i devolució.
  • Els llibres seran retirats de la biblioteca per personal degudament acreditat.
  • Els terminis de retirada de les peces, tant per a la inauguració de l'exposició com després de la seua clausura, no han de superar els 8 dies, anteriors i posteriors a aquestes dates.
  • En rebre els llibres, i abans de signar l'acta de recepció corresponent, la biblioteca revisarà l'estat de conservació dels llibres retornats per detectar qualsevol possible deteriorament o pèrdua.
  • Si hi ha alguna incidència, caldrà anotar-ho en l'acta de recepció i se n'assabentarà el rectorat de la universitat, per si calia exigir responsabilitats.
 
12. Signatura de les condicions del préstec per part dels responsables de l'exposició
 
Quan l'entitat organitzadora d'una exposició sol·licite el préstec d'obres d'una biblioteca, s'exigirà a les persones responsables de la mostra signar un document en què confirmen conèixer les normes sobre el préstec i declaren el compromís de complir-les. Aquest document signat haurà d'estar en poder de la biblioteca abans de lliurar els llibres.

Normativa sobre reproducció

Les biblioteques han de facilitar la reproducció de les obres dipositades, sempre d'acord amb la normativa legal vigent, principalment, els articles 31.2 i 37 del R. D. 1/96 de 12 d'abril, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual.

L'esmentat article 31.2 disposa que les obres ja divulgades podran reproduir-se sense l'autorització de l'autor per a ús privat del copista, sempre que la còpia no siga objecte d'utilització col·lectiva ni lucrativa.
 
L'article 37 disposa que els titulars dels drets d'autor no podran oposar-se a la reproducció de les seues obres, sempre que aquestes es realitzen sense finalitat lucrativa pels museus, biblioteques ... de titularitat pública o integrades en institucions de caràcter cultural o científic i la reproducció es realitze exclusivament per a finalitats d'investigació.
 
En el cas de les màquines fotocopiadores d'autoservei, la responsabilitat del compliment de la normativa recau sobre l'usuari que realitze les fotocòpies.

Ús del fons históric

Els fons de patrimoni bibliogràfic històric, la pèrdua o deterioració dels quals siga irreparable, hauran de ser consultats sota vigilància singular.

La petició d'obres es realitzarà sempre mitjançant paperetes en les quals consten les dades completes de l'usuari, així com les de l'obra sol·licitada. Juntament amb la papereta de sol·licitud l'usuari presentarà el seu DNI, passaport o carnet que l'identifique i permeta comprovar que les dades de la seua sol·licitud són correctes. La Biblioteca durà un registre d'usuaris en el qual constaran les seues dades completes.
 
Cap investigador podrà exigir que se li faciliten més de dos documents originals simultàniament. La consulta d'un nombre major, en el cas que la investigació ho requerisca, s'haurà de sol·licitar i l'autoritzarà expressament la Direcció de la Biblioteca.
 
La utilització de determinats fons podrà quedar restringida i ser substituïda per les seues reproduccions per motius de conservació. La consulta dels originals, en els casos que siga estrictament necessari, haurà de ser sol·licitada per l'usuari exposant les raons que la justifiquen, i autoritzada expressament per la Direcció de la Biblioteca.
 
Durant la consulta del fons antic els usuaris podran utilitzar únicament llapis negre per a les seues notes. És absolutament prohibit l'ús de bolígraf, ploma o retolador. La Biblioteca prestarà un llapis adequat als investigadors que no en tinguen.
 
No es permet col·locar papers ni cap altra cosa sobre les obres que es consulten, ni escriure, calcar, subratllar, etc. sobre els fulls o les cobertes.
 
No es permet l'entrada ni la utilització a la sala de cap aparell de reproducció, escàner, màquina de fotos, etc. La Direcció de la Biblioteca haurà d'autoritzar-ne la utilització en casos excepcionals.
 
Sí es permet la utilització d'ordinadors portàtils.

Accés al fons històric

NORMES D'ACCÉS PER A LA CONSULTA DE LA BIBLIOTECA HISTÒRICA I DEL FONS ANTIC DE LES BIBLIOTEQUES DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA (aprovades per Consell de Govern de 4 de març de 2003)
(versió per a imprimir)

 

1) - La Biblioteca Històrica de la Universitat de València té per objectiu conservar els seu fons bibliogràfic fent compatible la conservació i la difusió. Per a acomplir aquest objectiu cal regular el dret d'accés per a la consulta i utilització del material que hi ha custodiat.
 
La Biblioteca Històrica disposa de la Sala Pérez Bayer o sala d'investigadors per a la consulta de manuscrits, incunables, impresos del s. XVI al s. XX, llibres rars, plànols, mapes, gravats, cartells i premsa (en paper). 
Dels fons bibliogràfics especialment valuosos, manuscrits, incunables, etc. a l'usuari se li entregarà una còpia substitutiva de l'original. Únicament aquells investigadors que hagen d'estudiar les característiques físiques del llibre: miniatures, paper, filigranes, etc. accediran a l'original sota especial vigilància.
 
2) - Podran accedir a la consulta dels fons bibliogràfics de la sala Pérez Bayer, mitjançant l'acreditació corresponent:
 
  • Tots els professors de la Universitat de València
  • Tots els professors universitaris espanyols i/o estrangers
  • Els investigadors del CSIC i d'institucions anàlogues d'altres països
  • Tots els membres d'acadèmies nacionals i d'institucions anàlogues d'altres països
  • Bibliotecaris, documentalistes, arxivers i museòlegs.
  • Tots aquells que estiguen en possessió del títol de doctor.
Hauran de sol·licitar un carnet temporal per accedir a la consulta dels fons de la sala Pérez Bayer:
 
Els estudiants de la Universitat de València que hagen de consultar fons bibliogràfic antic hauran de presentar una sol·licitud al director del Servei de Biblioteques i Documentació juntament amb un escrit de presentació d'un professor de la mateixa universitat. En la sol·licitud caldrà fer constar la naturalesa i les característiques de la investigació i el temps de duració aproximat. El professor es farà responsable de l'estudiant durant la seua estada a la Biblioteca Històrica.
Aquelles persones que, sense estar compreses en els apartats anteriors, es proposen dur a terme treballs d'investigació, hauran de presentar una sol·licitud per escrit a la direcció de la Biblioteca, que la tramitarà al Director del Servei d'Informació Bibliogràfica amb un informe recomanant o rebutjant aquesta sol·licitud. En la sol·licitud caldrà fer constar la naturalesa i les característiques de la investigació i la duració prevista per a la seua realització.
 
3) - Les normes de consulta del fons bibliogràfic de la sala Pérez Bayer seran també d'aplicació per a la consulta del fons antic dipositat a les diferents biblioteques de la Universitat de València, inclosa la Biblioteca Històrico-Mèdica.

Normativa La Bibliotec@ respon

La Bibliotec@ Respon és el servei de referència virtual de les biblioteques de la UV per atendre, orientar i resoldre els dubtes sobre el funcionament dels serveis de la biblioteca i sobre els recursos d'informació bibliogràfica.

 

Qui pot utilitzar aquest servei?

Qualsevol persona pot utilitzar-lo.

 

Com utilitzar el servei?

Les preguntes es realitzen des de qualsevol dispositiu amb connexió a internet mitjançant el formulari La Bibliotec@ Respon del Servei de Biblioteques i Documentació.

 

Quant tarden a respondre?

Les preguntes del formulari es respondran en un termini màxim de 3 dies laborables, a excepció dels períodes no lectius de Nadal, Setmana Santa, vacances d'estiu o festius. En el cas que el termini de resposta s'ampliara, la persona usuària en serà informada.

 

Quin tipus de preguntes poden realitzar-se?

Aquest servei no ofereix cap mena d’assistència legal, mèdica o financera.

Els suggeriments, les queixes i les felicitacions relacionades amb el Servei de Biblioteques i Documentació s’han de fer a través de la Bústia UV

Les dades personals subministrades s’incorporen al fitxer “Usuaris biblioteques UVEG”, de què és titular la Universitat de València, per atendre i gestionar la consulta. Els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició al tractament es poden exercir davant el Servei de Biblioteques i Documentació (c/ Universitat, 2. 46003 València) mitjançant sol·licitud per escrit acompanyada del document identificatiu adient. La sol·licitud pot enviar-se al correu-electrònic websib@uv.es.

Ús materials entorns digitals

Protocol de la Universitat de València sobre l'ús de materials susceptibles de protecció per les normes sobre propietat intel·lectual en entorns digitals (aprovat per acord del Consell de Govern 27 de setembre del 2016)

Ús responsable recursos electrònics

L'SBD de la Universitat de València subscriu una gran quantitat de recursos electrònics. La subscripció de cada recurs suposa la signatura d'una llicència que n'estipula els usos permesos i els que no ho estan. Si un usuari incompleix algun terme d'aquesta llicència, el proveïdor del recurs detecta l'ús indegut i pot suspendre l'accés a tota la comunitat universitària. L'usuari responsable de l'ordinador des del qual es faça un mal ús, serà el responsable d'aquest incompliment. És important que els recursos s'utilitzen de forma responsable. A continuació informem dels usos permesos i dels quals no ho estan.

 

ÚS GENERAL DELS RECURSOS ELECTRÒNICS

 

USUARIS AUTORIZATS USOS PERMESOS

USOS NO PERMESOS

Membres de la comunitat universitària accedint des d'un ordinador de la xarxa de la UV o des de fora de la xarxa a través de la Xarxa Privada Virtual (VPN) Accedir, cercar i visualitzar el contingut del recurs Descarregar, redistribuir o emmagatzemar nombres sencers de revista o parts substancials del recurs o utilitzar programari de descàrrega massiva de fitxers
Imprimir i descarregar una quantitat raonable d'articles o parts de capítols
 
Vendre o modificar el contingut
Utilitzar els recursos per a l'activitat docent presencial Compartir l'accés o les claus d'accés amb usuaris no autoritzats
Transmetre extractes del contingut a altres membres de la UV per a usos docents i d'investigació Pujar continguts a servidors web
Incorporar enllaços a extractes des de la intranet (Aula Virtual de la UV) Crear un treball derivat sense permís del llicenciador
ÚS DE RECURSOS ELECTRÒNICS CONCRETS
Condicions d'ús SABI    
Condicions d´ús col.lecions llibres-e