Reglament de Règim Intern de l'SBD
REGLAMENT DE RÈGIM INTERN DEL SERVEI DE BIBLIOTEQUES I DOCUMENTACIÓ (aprovat en la sessió del Consell de Govern de 6 d'octubre de 2020. (ACGUV 143/2020).
Préstec a domicili
Normes de préstec a domicili per a totes les biblioteques de la Universitat de València. Text modificat aprovat pel Consell de Govern de 13 desembre de 2021. (ACGUV 306/2021).
Prèstec fons antic per a exposicions
NORMES DE PRÉSTEC D'OBRES DE FONS ANTIC PER A EXPOSICIONS (aprovades pel Consell de Govern de 4 de març de 2003)
- Títol de l'exposició i nom de la institució peticionària.
- Nom i adreça de la persona responsable de l'exposició.
- Lloc i data del començament i del final de l'exposició.
- Informe sobre les condicions ambientals i de seguretat de les sales en què s'organitzarà l'exposició.
- Informe sobre les característiques del transport previst.
- La biblioteca proporcionarà els formularis de sol·licitud . (Un imprès per a cada obra.)
L'eixida de qualsevol obra del fons antic de la biblioteca per ser exposada ha de ser autoritzada pel rector o rectora, vist prèviament l'informe tècnic de la direcció de la biblioteca. En aquest informe cal valorar:
- Les condicions tècniques i físiques en què es troben les obres que es presten.
- Les condicions del lloc on s'organitzarà l'exposició per a la qual es demana el préstec temporal.
- Una valoració de les obres que es presten, a fi de contractar-ne l'assegurança. La valoració, l'ha d'efectuar la biblioteca prestatària o, a petició seua, el Servei de Valoració i Documentació de la Biblioteca Nacional.
- Dades de la persona sol·licitant:
- Nom
- DNI o passaport
- Nacionalitat
- Adreça
- Telèfon
- Descripció tècnica de l'obra.
- Tota peça que isca del seu lloc habitual ha d'estar protegida per una pòlissa d'assegurança. Aquesta pòlissa caldrà tramitar-la de porta a porta, haurà de cobrir el temps que les obres estiguen fora de la biblioteca i serà a favor d'aquesta.
- La direcció de la biblioteca, consultat prèviament el Servei de Valoració i Documentació de la Biblioteca Nacional de Madrid, ha de fixar el valor de cada una de les peces que es presten, assegurant aquest préstec en la quantia que s'indique per a cada obra.
- La universitat es reserva el dret a rebutjar o a acceptar la companyia d'assegurances que propose l'entitat sol·licitant.
- A fi de preveure possibles riscos, es microfilmaran o fotografiaran les obres que s'hagen de prestar abans de lliurar-les. Les despeses de reproducció seran a càrrec de l'entitat organitzadora de l'exposició. Els microfilms, les fotografies i els seus negatius quedaran en propietat de la biblioteca.
- Els gravats, mapes, dibuixos, etc., abans d'eixir de la biblioteca hauran de ser preparats per experts, a fi que no sofrisquen cap desperfecte. Les despeses originades per aquest embalatge especial seran a càrrec de l'entitat organitzadora.
- Les obres que es presten han d'estar en òptimes condicions de conservació. No s'autoritzarà el préstec si l'estat de conservació dels llibres o les circumstàncies de l'exposició així ho aconsellen. Si calia fer algun tipus de restauració, neteja o enquadernació per l'estat de conservació dels llibres el préstec dels quals fóra ineludible, la direcció de la biblioteca triarà on i com s'ha de fer amb total garantia i les despeses seran a càrrec de l'entitat organitzadora.
- No es permet la reproducció total o parcial dels llibres prestats per a exposicions sense l'autorització corresponent.
- Si es tracta de peces sotmeses a la Llei de propietat intel·lectual (Llei 22/1987, d'11 de novembre), el prestatari s'ha de comprometre expressament a no fer ni utilitzar reproduccions que vaguen en contra del que disposa la Llei.
- L'embalatge i transport de les obres es durà a terme amb les garanties màximes per empreses especialitzades. Tant l'embalatge com el desembalatge serà supervisat per personal de la biblioteca.
- Les caixes per al transport han d'estar condicionades contra la humitat, els canvis de temperatura, els colps o qualsevol accident que puga malmetre les peces.
- Les despeses que genere tot aquest procés seran a càrrec de l'entitat organitzadora.
- En cas que el valor de les peces o circumstàncies especials ho facen necessari, es contractaran els serveis d'una agència de seguretat a càrrec de l'entitat que organitza l'exposició. La biblioteca universitària es reserva el dret a acceptar o a rebutjar l'agència de transport i l'empresa de seguretat proposades si no s'ofereixen les garanties necessàries.
- El permís d'exposició es concedirà exclusivament per a l'exhibició en una única seu i per una durada màxima de 6 mesos l'any. Esgotat aquest període, les obres exposades no podran ser prestades durant els quatre anys següents.
- No són recomanables les exposicions itinerants i en tot cas hauran de ser objecte d'una autorització especial, d'acord amb la durada, el recorregut, els intervals, etc.
- La humitat ambiental no ha d'excedir els límits del 50-65%.
- La temperatura no baixarà dels 15 ºC ni passarà dels 22ºC.
- L'exposició en vitrines tancades s'haurà de fer tenint en compte l'aireació, la temperatura i la humitat adequades per a les peces, així com la seguretat, per a la qual cosa aquestes vitrines hauran de ser tancades amb clau i tindran una obertura que permeta l'aireació de les peces sense comprometre'n la seguretat.
- La il·luminació serà amb llum filtrada i no excedirà els 75 luxs. Les obres no han de ser exposades als raigs solars.
- Cal observar una seguretat i vigilància adequades als locals de l'exposició.
- La biblioteca universitària es reserva el dret d'inspeccionar les condicions d'instal·lació i seguretat dels locals de l'exposició i, posat el cas que no les trobe segures, retirar els fons.
- El mateix imprès utilitzat per a la petició servirà d'acta de lliurament i devolució.
- Els llibres seran retirats de la biblioteca per personal degudament acreditat.
- Els terminis de retirada de les peces, tant per a la inauguració de l'exposició com després de la seua clausura, no han de superar els 8 dies, anteriors i posteriors a aquestes dates.
- En rebre els llibres, i abans de signar l'acta de recepció corresponent, la biblioteca revisarà l'estat de conservació dels llibres retornats per detectar qualsevol possible deteriorament o pèrdua.
- Si hi ha alguna incidència, caldrà anotar-ho en l'acta de recepció i se n'assabentarà el rectorat de la universitat, per si calia exigir responsabilitats.
Normativa sobre reproducció
Les biblioteques han de facilitar la reproducció de les obres dipositades, sempre d'acord amb la normativa legal vigent, principalment, els articles 31.2 i 37 del R. D. 1/96 de 12 d'abril, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual.
Ús del fons históric
Els fons de patrimoni bibliogràfic històric, la pèrdua o deterioració dels quals siga irreparable, hauran de ser consultats sota vigilància singular.
Accés al fons històric
NORMES D'ACCÉS PER A LA CONSULTA DE LA BIBLIOTECA HISTÒRICA I DEL FONS ANTIC DE LES BIBLIOTEQUES DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA (aprovades per Consell de Govern de 4 de març de 2003)
(versió per a imprimir)
- Tots els professors de la Universitat de València
- Tots els professors universitaris espanyols i/o estrangers
- Els investigadors del CSIC i d'institucions anàlogues d'altres països
- Tots els membres d'acadèmies nacionals i d'institucions anàlogues d'altres països
- Bibliotecaris, documentalistes, arxivers i museòlegs.
- Tots aquells que estiguen en possessió del títol de doctor.
Normativa La Bibliotec@ respon
La Bibliotec@ Respon és el servei de referència virtual de les biblioteques de la UV per atendre, orientar i resoldre els dubtes sobre el funcionament dels serveis de la biblioteca i sobre els recursos d'informació bibliogràfica.
Qui pot utilitzar aquest servei?
Qualsevol persona pot utilitzar-lo.
Com utilitzar el servei?
Les preguntes es realitzen des de qualsevol dispositiu amb connexió a internet mitjançant el formulari La Bibliotec@ Respon del Servei de Biblioteques i Documentació.
Quant tarden a respondre?
Les preguntes del formulari es respondran en un termini màxim de 3 dies laborables, a excepció dels períodes no lectius de Nadal, Setmana Santa, vacances d'estiu o festius. En el cas que el termini de resposta s'ampliara, la persona usuària en serà informada.
Quin tipus de preguntes poden realitzar-se?
- Informació general sobre el funcionament de les biblioteques: horaris, serveis, normatives, etc.
- El catàleg Trobes: funcionament, cerques, fons, etc.
- El préstec i obtenció de documents.
- L’accés i l’ús a les bases de dades, llibres i revistes electròniques.
- La formació d'usuaris: cursos en línia, sessions en la biblioteca, a la carta, etc.
- Ajuda per cercar i localitzar informació.
- El repositori de contingut lliure RODERIC
- Informació bibliogràfica bàsica i consultes especialitzades.
Aquest servei no ofereix cap mena d’assistència legal, mèdica o financera.
Els suggeriments, les queixes i les felicitacions relacionades amb el Servei de Biblioteques i Documentació s’han de fer a través de la Bústia UV
Les dades personals subministrades s’incorporen al fitxer “Usuaris biblioteques UVEG”, de què és titular la Universitat de València, per atendre i gestionar la consulta. Els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició al tractament es poden exercir davant el Servei de Biblioteques i Documentació (c/ Universitat, 2. 46003 València) mitjançant sol·licitud per escrit acompanyada del document identificatiu adient. La sol·licitud pot enviar-se al correu-electrònic websib@uv.es.
Ús materials entorns digitals
Protocol de la Universitat de València sobre l'ús de materials susceptibles de protecció per les normes sobre propietat intel·lectual en entorns digitals (aprovat per acord del Consell de Govern 27 de setembre del 2016)
Ús responsable recursos electrònics
L'SBD de la Universitat de València subscriu una gran quantitat de recursos electrònics. La subscripció de cada recurs suposa la signatura d'una llicència que n'estipula els usos permesos i els que no ho estan. Si un usuari incompleix algun terme d'aquesta llicència, el proveïdor del recurs detecta l'ús indegut i pot suspendre l'accés a tota la comunitat universitària. L'usuari responsable de l'ordinador des del qual es faça un mal ús, serà el responsable d'aquest incompliment. És important que els recursos s'utilitzen de forma responsable. A continuació informem dels usos permesos i dels quals no ho estan.
ÚS GENERAL DELS RECURSOS ELECTRÒNICS
|
||
---|---|---|
USUARIS AUTORIZATS | USOS PERMESOS |
USOS NO PERMESOS |
Membres de la comunitat universitària accedint des d'un ordinador de la xarxa de la UV o des de fora de la xarxa a través de la Xarxa Privada Virtual (VPN) | Accedir, cercar i visualitzar el contingut del recurs | Descarregar, redistribuir o emmagatzemar nombres sencers de revista o parts substancials del recurs o utilitzar programari de descàrrega massiva de fitxers |
Imprimir i descarregar una quantitat raonable d'articles o parts de capítols |
Vendre o modificar el contingut | |
Utilitzar els recursos per a l'activitat docent presencial | Compartir l'accés o les claus d'accés amb usuaris no autoritzats | |
Transmetre extractes del contingut a altres membres de la UV per a usos docents i d'investigació | Pujar continguts a servidors web | |
Incorporar enllaços a extractes des de la intranet (Aula Virtual de la UV) | Crear un treball derivat sense permís del llicenciador | |
ÚS DE RECURSOS ELECTRÒNICS CONCRETS | ||
Condicions d'ús SABI | ||
Condicions d´ús col.lecions llibres-e |