BibliotequesUVUniversitat de València Logo del portal

  • Estudiants

Les biblioteques de la Universitat de València per la igualtat

  • 8 de març de 2021
 

El 8 de març és una data important en la lluita de les dones per a la igualtat de drets i contra la discriminació.  Des de les biblioteques, aprofitem aquest dia per a fer visibles les desigualtats que encara persisteixen i reivindiquem el reconeixement i el valor de tot allò que aporten i han aportat les dones, sovint de forma invisible, a la història, la cultura i la societat.

Com que pensem que la igualtat comença en l’educació, des de la Biblioteca de Ciències Socials han realitzat aquest vídeo que ens farà pensar en quina forma hem estudiat. En aquesta biblioteca estan processant en aquest moment el fons de Na Carmen Alborch, la prestigiosa escriptora i política valenciana, referent del feminisme al nostre país. Hem recopilat alguns dels seus llibres ja processats i catalogats a la biblioteca en aquest tauler de fotos.

Des de la Biblioteca d’Humanitats, publicaran al llarg del mes de març al nostre Facebook e Instagram cinc veus femenines del segle XXI, cinc dones joves que tenen molt a dir amb la seua poesia. I a la Cartoteca, han publicat alguns enllaços sobre dona i cartografia.

A la Biblioteca d’Educació han recopilat alguns materials didàctics, enllaços d’interés i projectes que s'estan realitzant per a treballar la coeducació a les aules. La Biblioteca de Ciències ha confeccionat una bibliografia sobre dones i ciència. Així mateix, el grup ODS-BibliotequesUV, amb membres de diverses biblioteques, ha elaborat una Guia temàtica específica sobre el Dia Internacional de la Dona que podeu consultar ací.  

Com recordareu, les professores Maria Vidagañ i Amparo Alonso-Sanz van dur a terme el projecte “Pes del Pensament” a les biblioteques de la Universitat. En el projecte, els llibres de les diferents prestatgeries es van classificar mitjançant un nou criteri, en funció del sexe de la persona que escriu el llibre. El resultat d'aquesta classificació es pot veure, de forma molt gràfica, en aquest vídeo-resumen.

A la Biblioteca Històrica es va inaugurar la microexposició Tinta Invisible, sobre dones impressores valencianes, amb dos objectius principals: d'una banda, donar valor i visibilitat al paper que han tingut en el desenvolupament de la impremta valenciana i, d’una altra, difondre el patrimoni bibliogràfic que es conserva a la Biblioteca Històrica de la Universitat de València.

Amb les nostres accions volem celebrar aquest dia amb l’objectiu de difondre les creacions i expressions culturals de les dones, visibilitzar-les i realçar-les. Des d’ací les bibliotecàries de la Universitat de València us desitgem un feliç i reivindicatiu Dia de la Dona.