BibliotequesUVUniversitat de València Logo del portal

  • Estudiants

Gastronomia medieval

  • 4 de maig de 2025
Llibre de Sent Sovi
Llibre de Sent Sovi

L'exposició "Gastronomia medieval. El Llibre de Sent Soví i la cuina als segles XIV i XV"  ja es pot visitar a la sala Acadèmia de l'edifici de La Nau. La mostra reuneix més de cent peces de museus, biblioteques i arxius tant valencians com espanyols i europeus.

Una de les obres exposades, és un dels manuscrits emblemàtics que formen part del fons de la Biblioteca Històrica de la Universitat de València (BH Ms. 216). Es tracta del "Llibre de Sent Soví", un receptari de cuina mediterrània medieval d'autor anònim que arreplega més de dues-centes receptes. És un dels receptaris europeus més antics escrits en una llengua diferent del llatí. El manuscrit, datat en el segle XV, és la còpia més antiga que existeix del llibre originari no conservat escrit en 1324.

El manuscrit és una compilació destinada a la noblesa, amb plats sofisticats i elaborats que no formaven part de l'alimentació popular. A més, eren plats molt allunyats en molts casos dels gustos culinaris actuals, alguns d'ells amb molt de sucre, però també uns altres que continuen vigents com a natilles o bunyols de formatge.

L'exposició estarà oberta al públic fins al 4 de maig de 2025. En aquest enllaç podeu realitzar la inscripció per les visites guiades organitzades. A més, el dia 20 de febrer es realitzarà una degustació gastronòmica a càrrec del xef Jorge de Andrés (grup La Sucursal) al mateix claustre després de l'acte presidit per la rectora a les 19:00 hores.