El Servei de Biblioteques i Documentació de la Universitat de València es compromet a fomentar i mantindre aliances amb entitats nacionals i internacionals amb la finalitat de compartir coneixements, recursos i millors pràctiques. La nostra participació activa en xarxes i projectes de cooperació ens permet enriquir els nostres serveis i oferir als nostres usuaris accés a una àmplia gamma de recursos i eines de qualitat.
IFLA
Estem col·laborant amb la IFLA en el projecte “En todas partes, todo el tiempo”, una intervenció interactiva dirigida a joves per a abordar temes relacionats amb la tecnologia, la societat i el seu impacte en el planeta. L'objectiu és desmitificar les noves tecnologies, fomentar un esperit crític enfront de l'alfabetització digital, debatre els beneficis i inconvenients del seu ús, i reflexionar sobre la seua influència en les nostres vides i el medi ambient.
En aquest projecte participem juntament amb IE University, Universitat Francisco de Vitoria, Universidad Internacional de Valencia i Universitat Oberta de Catalunya, per a proporcionar una comprensió més profunda i crítica del món digital que ens envolta.
SCOAP3
El Servei de Biblioteques i Documentació de la Universitat de València participa des de 2014 en SCOAP3 (Sponsoring Consortium for Open Access Publishing in Particle Physics), un projecte internacional d'accés obert liderat pel CERN. El consorci està format per més de 3.000 biblioteques, agències de finançament i centres d'investigació de 44 països, regions o territoris, a més de 3 organitzacions intergovernamentals. La persona responsable és Alejandro Gadea.
La seua missió consisteix a facilitar la publicació en accés obert en unes certes revistes rellevants de l'àmbit de la física d'altes energies sense cost per als autors, gràcies a la contribució de les institucions participants que traspassen al consorci la seua inversió en les subscripcions a eixes revistes. L’SBD també participa en la iniciativa de SCOAP3 per a llibres, establida en 2019, l'objectiu del qual és convertir en accés obert monografies clau de l'àrea.
OCLC
La Universitat de València té un acord de subministrament de documents en préstec interbibliotecari amb OCLC (En línea Computer Library Center). La persona responsable és Rosario García. Actualment és el principal cliente d'aquest tipus de préstec.
Una iniciativa d'OCLC és WorldCat, que agrupa sota una única interfície de consulta tot el fons bibliogràfic disponible en OCLC que tinga com a ubicació una biblioteca i, a més, el contingut en Accés Obert present en WorldCat. Conté col·leccions de més de 15.000 biblioteques de 107 països. És la base de dades bibliogràfica més gran del món.
El catàleg Trobes és un dels inclosos en WorldCat. Els catàlegs locals de les biblioteques membres d'OCLC se sincronitzen de manera periòdica amb la base de dades.
REBIUN
L'SBD participa en les línia estratègica 3 i grups de treball de REBIUN següents:
- Línea 3 del V Plan Estratégico de la red de bibliotecas REBIUN 2024-2027. Equipos y capacitación profesional.
És necessari que les institucions compten amb estructures àgils i eficaces que permeten l'adaptació i gestió òptima dels recursos, tant humans com materials, dels espais i dels serveis bibliotecaris actuals i aquells que, sens dubte, sorgiran en relació amb la transformació digital.
Aquesta exigència implica la transformació, evolució i, en alguns casos, la creació de nous perfils professionals i competències digitals que han de ser abordats i desenvolupats. La línia treballarà en dos àmbits: Models d'organització dels equips de treball i desenvolupament i impuls del talent professional.
La persona responsable de l'SBD és Cristina Tomás Martínez.
Informació i documentació generada per la linea
Grups de Treball:
Patrimoni bibliogràfic
Aquest grup és l'encarregat de difundir el patrimoni bibliogràfic de les biblioteques que pertanyen a REBIUN. La persona responsable de l'SBD és Maria Jesús García Mateu.
Informació i documentació generada pel grup
Propietat Intel·lectual
Aquest grup treballa amb l' objetiu de facilitar i difondre informació sobre el dret de la propietat intel·lectual d'interés per a les biblioteques universitàries. La persona responsable de l'SBD és María José Cháfer Asensio.
CAU
La Conferencia de Archivos de las Universidades Españolas (CAU) està formada pels tècnics d'arxiu de les universitats espanyoles, de titularitat tant pública com privada, amb la finalitat de col·laborar en tasques, objectius i realitzacions comunes que porten a millorar la gestió del patrimoni documental dels centres espanyols d'educació superior. L'SBD, amb les persones responsables Irene Mancús i Julio Miquel, participa en els següents grups:
- Grup de treball d'identificació, valoració i classificació de sèries documentals.
- Grup de treball per a realitzar una guia d'arxius universitaris.
- Grup de treball de fons històrics.
DIALNET
La Universitat de València participa en el projecte Dialnet des de 2005. Actualment, les nostres biblioteques realitzen el buidatge de revistes, i la indexació de capítols d'obres col·lectives i congressos editats per la Universitat. També es realitza la indexació de capítols d'obres col·lectives, segons els criteris de buidat acordats. Les persones responsables són Alejandro Gadea i Beatriz Climent.
DIALNET està integrat amb el servei de préstec interbibliotecari i el servei de subministrament d'articles de revistes impreses, la qual cosa ha suposat un augment del nombre de peticions de documents referenciats en DIALNET sol·licitats a aquests dos serveis. A més, part de les dades introduïdes són aprofitats com a entrada en el repositori RODERIC.
L'objectiu principal de la participació de la UV en DIALNET és donar visibilitat a la producció pròpia, no sols buidant revistes i obres col·lectives, sinó també revisant i completant la informació dels autors inclosos en DIALNET que pertanyen a la nostra comunitat universitària. Per això, en els últims anys, s'està treballant a millorar la informació relativa a la UV, que està disponible a través de la pàgina institucional UV en DIALNET. En ella, cada autor de la UV disposa de la seua pròpia pàgina personal on apareixen arreplegades les seues publicacions.
L'estat actual del projecte apareix reflectit en l'informe Dialnet. Qualsevol error en eixa informació ha de ser comunicat a: revistas@uv.es
FESABID
L'SBD, amb Cristina Tomás com a responsable, participa des de 2020 en el Grupo de trabajo BIP: Bibliotecas y propiedad intelectual.
Creat en 1996, el Grupo de trabajo BPI de FESABID té com a objectiu principal contribuir a la defensa del dret a la propietat intel·lectual adaptat al rol de les biblioteques. Estudia i elabora informes tècnics que eleva a la Junta de FESABID, i actua en funció de la demanda informativa de la Federació.
EXPANIA
Des de 2020 l'SBD és membre d'EXPANIA, el grup espanyol d'usuaris que utilitzen aplicacions informàtiques de l'empresa Ex Libris per a la gestió de biblioteques i de recursos electrònics d'informació. La persona responsable és José Manuel Barrueco.
C17
El Catálogo Colectivo de Publicaciones Periódicas de las Bibliotecas de Ciencias de la Salud Españolas, denominat C-17, conté informació referent les col·leccions de les biblioteques de ciències de la salut de les 17 CCAA espanyoles. És una de les principals eines de treball de les biblioteques i unitats de documentació de Ciències de la Salut. La persona responsable és Blanca Salom.
UNIRIS
El Servei de Biblioteques i Documentació és membre del grup de compra UNIRIS des de l'any 2000. La persona responsable és Alejandro Gadea. El grup té l'objectiu principal d'adquirir, en les millors condicions possibles, els recursos d'informació científica.
En aquest sentit, promou també el compartir, d'una manera discreta i sempre respectuosa dels acords contractuals de cada institució, la informació més rellevant (usos i costos) que permeta tindre una visió global que faça possible plantejar, als diferents editors i/o agregadors i productors de continguts i serveis, uns termes de negociació avantatjosos per a totes les institucions participants.
RECIDA
L'SBD participa en la Red de Centros de Información y Documetnación Ambiental (RECIDA), composta per més de 150 centres de documentació i biblioteques especialitzades en medi ambient i espais naturals protegits, coordinada pel CENEAM. Dins de l’SBD, col·laboren la Biblioteca del Jardí Botànic, la Biblioteca depositària de Nacions Unides i la Biblioteca de Ciències. La seua participació en RECIDA inclou l'assistència i contribució en els seminaris anuals de la xarxa (celebrat a la Universitat de València en 2019), l'elaboració de guies de recursos com les de biodiversitat (2022) i literatura infantil sobre naturalesa (2021 i 2024), i la col·laboració en el pla de sostenibilitat de RECIDA. Aquesta xarxa permet a l’SBD accedir a recursos ambientals d'altres centres, fomentar la cooperació amb grups de treball externs i aplicar millors pràctiques de comunicació, enfocats a proveir informació ambiental de qualitat i sensibilitzar sobre la conservació del medi ambient. La persona responsable és Ana Mira.
BIBLIOSALUD
L’SBD forma part de Bibliosalud, un projecte cooperatiu en el qual es treballa per a millorar els serveis d'informació i referència en ciències de la salut. Aquest projecte està integrat per professionals d'informació i documentació de diferents àmbits, com a biblioteques d'hospitals, laboratoris, centres d'investigació i biblioteques universitàries, amb l'objectiu de consolidar la cooperació en àrees d'actuació clau. Els grups de treball s'organitzen de manera independent i comparteixen els seus avanços en reunions generals. L’SBD col·labora específicament en el Grup 2 de Formació, centrat en la millora de la formació dels professionals d'informació en ciències de la salut. El propòsit d'aquest grup és impulsar les competències dels professionals per a optimitzar els serveis que s'ofereixen en l'àmbit de la salut. La persona responsable és Blanca Salom.
EFQM Biblioteques Líders
El grup de treball format per les biblioteques universitàries de la Universitat d'Alcalá, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Granada, la Universitat de Sevilla, la Universitat de València i la Universitat de Saragossa té com a objectiu desenvolupar aliances que impulsen la innovació, l'excel·lència i la sostenibilitat de les seues biblioteques mitjançant l'aplicació del model EFQM. Aquestes biblioteques treballen en projectes que inclouen la compartició de bones pràctiques, l'anàlisi de l'impacte en els seus grups d'interés i l'intercanvi d'informació i experiències per a aconseguir una millor gestió. A través del benchmarking, consideren fonamental identificar bones pràctiques, fomentar el coneixement compartit i millorar el rendiment organitzacional, assegurant així una gestió basada en la millora contínua i en l'excel·lència. Les persones responsables de l'SBD són Cristina Tomás i Concha González.
BUVAL
BUVAL és un consorci que agrupa a les cinc biblioteques universitàries públiques de la Comunitat Valenciana amb l'objectiu de coordinar les seues activitats, combinar recursos i compartir experiències, de manera que s'aconseguisca millorar l'eficiència en els processos de gestió, així com oferir serveis de més qualitat. La persona responsable de l'SBD és Cristina Tomás.
BEGV
BEGV, Biblioteques Especialitzades de la Generalitat Valenciana, és la xarxa formada per les biblioteques especialitzades i els centres de documentació depenents de la Generalitat. L' SBD inicia en 2022 una col·laboració per a compartir experiències i optimitzar serveis. La persona responsable de l'SBD és Cristina Tomás.
CANTIC
Des de 2013 l'SBD col·labora en l'elaboració de registres d'autoritat en Càntic, el Catàleg d’Autoritats de Noms i Títols de Catalunya, que coordina la Biblioteca de Catalunya i en el que participen universitats i altres institucions de caràcter cultural que utilitzen el català com a llengua oficial per a l'elaboració del contingut dels seus catàlegs. El SBD elabora les autoritats continuant normativa internacional (AACR2, RDA, MARC21) i les pautes específiques de Càntic. El fet de col·laborar en aquest projecte és estratègic ja que la normalització és una via indirecta d'aportar els noms normalitzats dels nostres autors en altres fitxers internacionals d'autoritats com VIAF o el CERL Thesaurus. La persona responsable de l'SBD és José Manuel Barrueco.
ENSSIB
Colaboració amb l’Ecole Nationale Superieure des Sciences de l’Information et des Bibliotheques (ENSSIB), on es formen els Conservadors de Biblioteques de l'Estat. Durant tres anys consecutius, l'SBD de la UV ha rebut a tres conservadors per a realitzar el seu període de formació pràctica.
EUROPEANA REGIA
La Universitat de València va col·laborar entre 2010 i 2012 en el projecte Europeana Regia, finançat amb la col·laboració de la Comissió Europea. Aquest projecte, en el qual van participar altres importants biblioteques europees (BnF, Bayerische Staatsbibliothek, Biblioteca Real de Bèlgica, Herzog August Bibliothek), va tindre com a finalitat la digitalització i accés a més de 1.500 manuscrits medievals i renaixentistes pertanyents a importants col·leccions reals.
L'SBD va aportar 92 manuscrits renaixentistes de la col·lecció dels reis aragonesos de Nàpols.