Logo de la Universitat de València Logo Servei de Prevenció i Medi Ambient Logo del portal

Si recorres les parets del teu lloc de treball, hi trobaràs nombrosos aparells consumint electricitat contínuament, fins i tot quan no hi eres. Haurien d’estar connectats només quan siga necessari.

Ordinadors

Desconnecta els altaveus!
Encara que només tinguen un llum encés, consumeixen moltíssim,arribant fins a 20€ per any simplement per estar connectats a la llum en espera!

Configura l’ordinador perquè no malbarate energia seleccionant un pla d’energia economitzador.

 

Impressores i fotocopiadores

Antigament, cadascú teníem una impressora d’injecció de tinta per al nostre ordinador. Aquestes impressores funcionen amb transformadors de corrent, que consumeixen electricitat fins i tot quan són apagades; a més, la despesa en cartutxos i manteniment sol ser més elevada per a la seua utilització.

Encara tens una impresora d’injecció de tinta a la teua taula? Has de saber que consumeix més en cartutxos i electricitat. Actualment les impressores-fotocopiadores es comparteixen en xarxa per a grups de treball grans.
Recomanem desconnectar-ne l’interruptor durant les vacances i el cap de setmana.
També es poden connectar a un temporitzador perquè talle el corrent a la nit i el cap de setmana. Abans de fer-ho, comproveu que la impressora no dóna cap missatge d’error quan la torneu a encendre i que no afecta el seu funcionament posterior.

Fonts d'Aigua Mineral

A quasi totes les oficines de la Universitat hi ha fonts amb garrafes d’aigua mineral. Aquestes fonts inclouen un motor per refrigerar l’aigua que funciona nit i dia durant tot l’any.
Instal·lant un temporitzador, es pot desconnectar automàticament totes les nits i el cap de setmana.
També s’ha de desconnectar durant les vacances, deixant el temporitzador connectat.
Pregunteu als demés si a l’hivern algú beu aigua freda, potser també es podrà desconnectar durant aquest període.

Ascensors

El nostre primer consell és: Puja per les escales!

Si has d’utilitzar l’ascensor, no polses més d’un ascensor a la vegada, i mai toques alhora els botons de pujada i de baixada. Prem només el botó que calga, perquè sinó estaràs demanant un ascensor que després no podràs utilitzar perquè no et portarà a on vols anar.

gent pujant en ascensor o per les escales

Altres aparells

Ajustar els horaris de funcionament de sistemes i aparells amb consum elèctric permanent, com màquines de vending, fonts ornamentals, panells informatius, llums nocturnes, etc. Apaga-les per les nits i els dissabtes, diumenges i festius.

Davant d’incomoditats particulars, comunicar la situació als responsables de manteniment i evitar l’ús d’estufes o ventiladors particulars, tot prioritzant altres solucions de menor impacte sempre que siga possible (catifes, alçapeus).

S’evitarà l’ús d’equipament particular o infrautilitzat que no estiga degudament justificats per la unitat (neveres, fonts d’aigua calenta, termos elèctrics, etc.)

Realitza un manteniment dels aparells per a aconseguir que funcionen de forma adequada.

Recorda: Quan te’n vages… desconnecta!

Aparells al Laboratori

Congeladors i neveres.
En una bona part dels laboratoris hi ha congeladors i neveres per a mostres i alguns productes. El problema és que a dins trobem sovint coses que ja no són necessàries i que semblen no tenir propietari. També és bastant comú trobar refrigeradors antics i en males condicions de netedat i manteniment. Aquestes condicions, a més de no ajudar en la feina del laboratori, contribueixen a elevar el consum elèctric.

Al cas dels ultracongeladors és especialment important, perquè un sol ultracongelador consumeix més energia que 30 neveres juntes!

En primer lloc cal fer neteja llevant tot el que no necessitem, i després comprovar si ho podem reubicar als refrigeradors més nous o eficients. Si aconseguiu buidar el refrigerador o refrigeradors més antics, podeu demanar la seua recollida. Alliberareu espai al laboratori i evitareu el soroll que generava. D'altra banda, com més espai sobre als refrigeradors, més restes innecessàries s’hi acumularan.

Al cas dels ultracongeladors, a la porta cal portar un registre a on s’especifique els contingunts amb: descripció, nom de la persona i data d’emmagatzematge. I per suposat, s’ha d’identificar clarament els continguts a l’interior amb la mateixa informació.

Si teniu un refrigerador vell, la millor opció és substituir-o per altre no-frost amb qualificació energètica A com a mínim.

Campanes d’extracció.
Enceneu-les només durant el temps necessari. A més d’incrementar el soroll al laboratori, consumeixen una gran quantitat d’electricitat, i s'emporten la climatització de l'edifici. No s’han d’utilitzar com a sistema de renovació d’aire, així que no us oblideu d’apagar-les en acabar!

Al final de la jornada.
És molt comú trobar a la nit aparells que s’han oblidat encesos. Si sou dels últims a eixir, recordeu-vos d’apagar-ho tot. Plantegeu-vos també en quins aparells val més connectar temporitzadors perquè s’apaguen a la nit i el cap de setmana.

 

Il·luminació

Sempre tractarem d’aconseguir la llum correcta al lloc correcte i al moment correcte. Ni més ni menys. El servei Tècnic i de Manteniment tracta d’optimizar el seu ús amb temporitzadors i amb llums LED. Aprofita la llum natural sempre que siga possible. En ocasions pot comportar reorganitzar la distribució de l’espai.

A l'aula

Si l’aula no està completa i es pot il·luminar per zones, enceneu només els llums apropiats.
I el més important: apagueu sempre els llums en eixir. Val més que, si hi entra algú després, encenga els llums que necessite.

estalvi a l'aula amb bombetes i llum

Al Despatx

Si te’n vas a esmorzar, apaga els llums. Igual com ho faries a casa.
Si te’n vas a classe, apaga els llums. Si vols fer saber als altres que ets a classe, deixa una nota a la porta.

 

Al Laboratori

Al final de la jornada és molt comú trobar llums encesos. Si sou dels últims en eixir, recordeu apagar-ho tot.

 

Climatització

Els sistemes de climatització tenen per finalitat aconseguir una temperatura confortable per a les persones que hi ha a l’interior de l’edifici. Aquesta temperatura òptima canviarà segons l’estació. A més, com que totes les persones som diferents, n’hi ha de més fredolics i de més calorosos, raó per la qual s’ha de fixar una temperatura equilibrada. I recordeu que la millor manera de controlar la temperatura és mitjançant la roba!
En funció de l’orientació del nostre espai de treball, podem aprofitar la temperatura exterior per mantenir una temperatura adient a l’interior. A l’hivern, necessitem la major quantitat possible de calor, com la insolació directa, i en canvi a l’estiu ens convé refrigerar evitant que pegue el sol i ventilant. Així podrem disminuir la necessitat d’utilitzar els sistemes de climatització convencionals aconseguint a més estalvis energètics.
A on estiga la climatització encesa,les finestres i les portes han de romandre tancades.

Calefacciócomparació de climatització mal i be.

Quan tens fred, probablement altres companys tenen calor. Per això, la primera mesura que cal prendre és abrigar-se. Si tens fred sovint, el millor és guardar sempre al teu lloc de treball un jersei o una altra peça de roba semblant; així la tindràs a mà quan notes fred.

A l’hivern, la temperatura òptima no és la màxima. De fet, sempre es pretén que la diferència de temperatures amb l’exterior no siga gran, per a evitar refredats.

Durant els mesos d’hivern es posen en marxa els sistemes de calefacció a tota la Universitat. Aquests sistemes consisteixen principalment en sistemes que funcionen cremant gas natural, i en alguns casos en aparells elèctrics individuals d’aire condicionat, que són encara més contaminants.

Als dies freds hi ha tendència a incrementar la calefacció per damunt de la temperatura de confort. Aquesta temperatura és agradable al moment d’entrar a l’edifici. Per contra, al llarg de la jornada resulta excessivament calorosa, i finalment, al abandonar l’edifici hi ha un fort contrast amb el fred exterior, factor que propicia els refredats.

Cal recordar als usuaris dels sistemes de calefacció individual que quan aquests s’encenen, treballen al màxim fins arribar a la temperatura fixada, i que fixar una temperatura superior no té cap utilitat.

El Servei Tècnic i de Manteniment fixa les temperatures de consigna als espais de treball i les zones de trànsit climatitzades, sempre complint els requisits legals. Podeu consultar-les a la seua pàgina web.

Refrigeració

comparació de refrigeració be i mal
De la mateixa manera que amb la calefacció, el Servei Tècnic i de Manteniment fixa les temperatures de consigna als espais de treball i les zones de trànsit climatitzades, sempre complint els requisits legals. Podeu consultar-les a la seua pàgina web.

Si tens calor, probablement altres companys tenen fred. Per això, la primera mesura que cal prendre és utilitzar roba més fresca.
En cas d’encendre l’aire condicionat, recorda’t sempre de tancar totes les portes i finestres perquè no entre la calor.

Per regular l’aire condicionat, no cal posar la temperatura al mínim (a més, després tindreu fred). Encara que el poses a 26 °C, l’aparell funcionarà al màxim fins que arribe a la temperatura desitjada. I molt important: recorda’t sempre d’apagar-lo en eixir.

Els sistemes de refrigeració funcionen quasi exclusivament amb electricitat, per aquest motiu produeixen gasos d’efecte d’hivernacle.
Els mesos d’estiu s’arriba als màxims de potència demanada a causa dels aparells d’aire condicionat, la xarxa de distribució se satura i hi ha apagades freqüents. Aquest augment de la demanda d'electricitat s’ha de satisfer cremant més combustibles.

Regulació de la climatització a l'estiu

L’optimització de la temperatura de consigna dels sistemes de climatització és crucial per al benestar dels ocupants i per a la reducció dels consums energètics.

Durant els mesos d’estiu el desconfort tèrmic es produeix principalment per temperatures excessivament baixes, és a dir, per excés de fred a causa de l’aire condicionat. Aquesta situació és deguda principalment a dos factors:

Durant els dies calorosos, quan s’entra en un edifici excessivament refrigerat, la sensació de confort tèrmic és agradable, ja que se sent una sensació d’alleujament. Per contra,al llarg de la jornada aquestes temperatures resulten massa baixes per als treballs sedentaris i propicien els refredats estiuencs.

Quan estiga apagada la climatització, utilitza mecanismes passius com la ventilació creuada per a mantenir una temperatura adequada de l’edifici, sobretot a l’estiu. Per exemple, obre finestres situades en diferents façanes i/o alçades per a crear una circulació natural d’aire degut a la diferència de gradient tèrmic, fet que permetrà obtenir una temperatura de confort i disminuirà la necessitat d’ús de climatitzadors artificials.

Només calen 10 minuts diaris per a ventilar la teua oficina, i és convenient realitzar la ventilació a primera hora del matí durant l’època d’estiu o durant el migdia a l’hivern. A més, cal tancar el sistema de climatització mentre s’està ventilant l’habitacle. Si no tens la possibilitat de ventilar manualment, probablement ja ho fa el sistema de climatització de manera automàtica.

Ús eficient dels espais

Amb la finalitat de reduir els costos de funcionament dels espais en períodes de baixa activitat, la Universitat de València tanca determinats dies en agost, Nadal, Setmana Santa, Falles i altres festius. La resta de l’any, s’ajusten els horaris de funcionament de les instal·lacions, de la il·luminació i la climatització, tant com siga posible, a l’ús real dels edificis.

Això implica que els serveis de manteniment optimitzen l’encés i apagat de les instal·lacions de climatització en funció dels seus espais. Per a aconseguir-ho, és necessari que els responsables dels departaments i unitats comuniquen les modificacions del horaris de la seua activitat, així com les reduccions d’horari durant els períodes extraordinaris (festius, Nadal, estiu, etc.).

Cal obrir i tancar progressivament els espais: en els casos que existeixen aules o espais lliures per a estudi, com les biblioteques, assegurar que només s’obren en funció de l’ocupació.

Limiteu els espais oberts les nits i els caps de setmana.

Durant els canvis estacionals (primavera i tardor), es prioritzarà la climatització per mitjans passius sempre que siga possible.

Informeur el personal de consergeria, neteja i vigilància de l’aplicació de les mesures d’estalvi energètic, ja que circulen pels espais de la Universitat en moments de baixa ocupació i després de les hores de treball. Han de conéixer i participar conjuntament amb la comunitat universitària colaborant amb l’ús racional de les instal·lacions, l’apagament de llums, aparells d’aire condicionat i semblants, per tal d’evitar el malbaratment d’energia en horari nocturn.

És convenient apagar els llums durant el dia en vestíbuls i passadissos amb suficient llum natural. En el cas dels vestíbuls, passadissos i aparcaments soterrats, reduïu el nivell lumínic al mínim establert per normativa, també als espais exteriors, garantint l’acompliment de la normativa, i ajustant-lo en funció de l’època de l’any i l’activitat.

Establiu els responsables de les següens tasques al vostre edifici. D’aquesta manera sabrem a quina persona recórrer segons l’assumpte que es tracte:

  • Enllumenat interior: Establir i verificar els horaris d’apagament i el nivell d’iluminació a les zones comuns. Limitar la llum artificial en espais amb llum natural. Fixar els nivells òptims de llum que ha de tindre cada tipus de sala per a ajustar els excessos.
  • Enllumenat exterior: Establir els horaris d’apagament dels fanals i el nivell d’iluminació a diferents hores de la nit. Als llocs on hi haja il∙luminació de les façanes, retallar l’horari d’encès durant la nit.

Què més fa la Universitat?