Logo de la Universitat de València Logo Unitat d'Igualtat Logo del portal

La Universitat celebra un any més el Dia del Poble Gitano

  • 10 d’abril de 2024
Imatge de la Facultat de Ciències Socials amb la bandera del poble gitano

La Universitat de València commemora el dia 8 d'abril, Dia Internacional del Poble Gitano, que recorda el Primer Congrés Mundial Romaní de Londres en 1971, i que va culminar amb la institució de la bandera i l'himne representatius del poble gitano. Aquest dia va ser instaurat per a donar a conèixer la realitat i la història d'aquest poble i reivindicar la cultura gitana.

Per commemorar aquesta diada, la Universitat de València ha organitzat una jornada de presentació de dos estudis sobre l’estudiantat gitano de la Universitat de València. El primer va ser la diagnosi sobre diversitats LGBT i etnoculturals entre l'estudiantat de la Universitat de València (PUV, 2021) i el segon, el recent estudi “Entre la invisibilidad y el empoderamiento. El alumnado gitano de la Universitat de València. Aproximación cualitativa a su realidad” (Publicacions de la Càtedra de Cultura Gitana, 2023) a càrrec dels autors: Elena Mut Montalvà, Francisco Torres Pérez, Yaiza Pérez Alonso i Jordi Giner Monfort. En l’acte es projectarà també un dels dos curts documentals “Referents. El debat”, que avança en els debats que va obrir el documental “Referents. L’efecte multiplicador”, un projecte audiovisual impulsat des de la Càtedra de Cultura Gitana de la Universitat d’Alacant presentat a la Universitat de València amb motiu de la celebració d’aquest dia l’any 2022.

Un debat sobre les barreres que troben les i els estudiants gitanos en el seu dia a dia des de l'escola a la universitat, i no deixa cap tema per tractar: quines són aqueixes barreres? perquè hi ha tantes dificultats per a la inclusió? què és la inclusió? quin paper juguen les parelles i les famílies en l'èxit estudiantil? En la jornada conversarem al voltant d’aquestes qüestions de la mà de l’estudiantat gitano de la Universitat que ha participat en l’estudi.

L’acte, que inaugurarà Sylvia Martínez, vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives de la Universitat de València, en companyia de Stephane Soriano, Director General de Diversitat de la Generalitat Valenciana, i Elena Mut, degana de la facultat i autora de l’estudi, tindrà lloc el 24 d’abril a les 17:30 h en la sala d’actes de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València. Cal inscripció prèvia a través del correu electrònic diversitats@uv.es

Amb motiu d’aquesta celebració, i dins de la programació de Cultura als campus, es va organitzar també una conferència-debat sobre la història, cultura i llengua del poble gitano a Espanya, en què van participar Donatella Donato, professora ajudant doctora del Departament de Didàctica i Organització Escolar de la Universitat de València; Santiago Vicente Llavata, professor titular del Departament de Filologia Espanyola de la Universitat de València, i Emilia Heredia Pisa, activista del col·lectiu Las Ganchilleras Luchadoras del barri del Cabanyal. Aquesta conferència-debat, que va tindre lloc el dimecres 10 d’abril a les 12:00 h a la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació, va oferir un espai de reflexió sobre la valoració cultural de la història i de la llengua romaní a Espanya. Més informació ací.

Imatges: