Informes sobre Conciliació i Corresponsabilitat
Com a fruït de la preocupació i l’interès institucional per incorporar el tema de la conciliació i la coresponsabilitat a la Universitat de València, des del Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives i la Unitat d’Igualtat s’han encarregat diversos estudis.
LA BRECHA SALARIAL
- Estudi Bretxa Salarial de Gènere en les universitats públiques espanyoles, realitzat en 2021 pel Ministeri d'Universitats, ANECA i CRUE Igualtat amb la participació de 20 universitats, entre les quals la Universitat de València.
- Estudi sobre bretxa salarial de gènere en la Universitat de València, 2015. Estudi pioner en tot el sistema universitari espanyol coordinat per la professora Capitolina Díaz, juntament amb Marcela Jabbaz i Teresa Samper, professores del departament de Sociologia i Antropologia Social de la UV.
- Es va posar en relleu que una de les principals causes de les diferències retributives entre homes i dones de la nostra comunitat universitària és directament imputable a problemes relacionats amb la conciliació de la vida familiar, vinculat a una molt escassa corresponsabilitat (especialment en PDI).
- Es va basar en una anàlisi estadística a partir de les nòmines del personal de la universitat, així com una anàlisi qualitativa a partir d'entrevistes que buscaven comprendre les trajectòries professionals d'homes i dones.
-
Revista Mètode: entrevista a Capitolina Díaz: «En el ámbito científico no nos libramos de la brecha salarial»
-
Conferència inaugural de la Jornada organitzada per la Unitat d'Igualtat en maig 2016 a càrrec de Capitolina Díaz: “Bretxes de gènere i sostenibilitat de la vida. Coresponsabilitat masculina, horaris, calendaris i legislació igualitària” (vídeo de 42 min.)
CONCILIACIÓ I CORRESPONSABILITAT.
Estudis realitzats per les professores Alicia Villar i Sandra Obiol, del departament de Sociologia i Antropologia Social de la UV.
- Estudi sobre conciliació personal, familiar i professional de les persones que treballen a la Universitat de València
- des d’una perspectiva quantitativa: construcció d’un sistema d’indicadors d’anàlisi i avaluació de la situació del personal de la Universitat de València des d’una perspectiva de gènere.
- des d’una perspectiva qualitativa: entrevistes en profunditat per a realitzar una exploració del món de significats de la relació entre la vida acadèmica i personal i familiar, tant en el PAS, com en el PDI.
3) Enquestes “Conciliació i corresponsabilitat entre la comunitat universitària a la Universitat de València” realitzada en octubre 2019 a tot el personal de la UV i en octubre 2021 a tot l'estudiantat.
- INFORME PDI: Percepcions i necessitats del personal docent i investigador de la Universitat de València en termes de conciliació.
- INFORME PAS: Percepcions i necessitats del personal d’administració i serveis de la Universitat de València en termes de conciliació.
- INFORME ESTUDIANTAT: QUÈ FAS AMB EL TEU TEMPS?
Gestió del temps d’estudi, laboral, familiar i personal en l’estudiantat de la Universitat de València