Esperantistes solidaris. Xiquets austríacs a València, 1920
Presentació: 'Los trenes de la esperanza'

Projecte d'agermanament (Ángeles Llorente, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Xest)

Presentació del llibre Los trenes de la esperanza. Esperantistas solidarios: niños austriacos en la región valenciana, 1920 (Cheste, 2019)

El llibre de José Vicente Castillo titulat Los trenes de la esperanza (Cheste, 2019) narra l'acollida, dispensada per famílies de diverses poblacions valencianes, a una trentena de xiquetes i xiquets austríacs després de la I Guerra Mundial. L'extrema pobresa en què va quedar sumida Àustria i, en particular, la regió d'Estíria al voltant de Graz, va ser el motiu del llarg viatge a Espanya que van emprendre prop de 400 xiquets i xiquetes, ara fa just cent anys.

Allò que més sorprèn d'aquella gesta humanitària, avui oblidada, va ser que la iniciativa no procedia de les institucions oficials, sinó de grups d'esperantistes que responien a l'esperit de solidaritat i internacionalisme subjacent en l'esperanto, la llengua que va inventar i difondre el Dr. Zamenhof. A hores d’ara impressiona saber que els impulsors del viatge, així com les famílies involucrades en tan generosa iniciativa, eren per regla general gent amb escassos recursos econòmics, en ocasions llauradors pobres amb pocs recursos.

El llibre de José Vicente Castell relata els aspectes organitzatius d'aquell viatge tenint en compte les dificultats afegides que suposava una Europa devastada per la guerra. També recull les riques experiències que van viure tant les xiquets i els xiquets que van ser acollits a terres valencianes, com les famílies benefactores que els van acollir. Així mateix, identifica amb els seus noms els protagonistes d'aquella gesta i reconstrueix en molts casos els seus itineraris des del moment de la partida fins al retorn als llocs d'origen.

 

Data 27 de novembre de 2019 de 19:00 a 20:30. Dimecres.

 
 
Lloc de realització

Sala de Conferències, Palau de Cerveró, Plaça Cisneros, 4. 46003 València

 
Organitza

Institut Interuniversitari López Piñero (Universitat de València).

 

Contacta mrile@uv.es