GIUV2013-003
La deterioració de les condicions mediambientals, ocasionat sobretot per les activitats humanes, és un dels principals riscos per a la salut. La contaminació, la degradació ambiental, la desforestació i la pèrdua de biodiversitat no sols estan afectant els ecosistemes i al clima, sinó que també tenen serioses repercussions sobre la producció d'aliments segurs i de qualitat i sobre la població. Al començament del segle XXI, la seguretat dels aliments que consumim i del medi ambient on vivim s'ha convertit en una prioritat fonamental tant per als consumidors com per als poders públics. El grup d'investigació en Seguretat Alimentària i Mediambiental (SAMA-UV) es dedica a la investigació en ciències mediambientals i alimentàries i proporciona tecnologia i serveis analítics d'avantguarda per a la determinació de contaminants i components naturals centrant les seues activitats en les àrees de sanitat mediambiental, qualitat i seguretat alimentària així com en l'avaluació de riscos i l'estudi de l'exposició humana. Els contaminants amb els quals treballa el grup d'investigació i per als quals disposa de metodologia analítica avançada inclouen tant regulats com emergents i els seus...La deterioració de les condicions mediambientals, ocasionat sobretot per les activitats humanes, és un dels principals riscos per a la salut. La contaminació, la degradació ambiental, la desforestació i la pèrdua de biodiversitat no sols estan afectant els ecosistemes i al clima, sinó que també tenen serioses repercussions sobre la producció d'aliments segurs i de qualitat i sobre la població. Al començament del segle XXI, la seguretat dels aliments que consumim i del medi ambient on vivim s'ha convertit en una prioritat fonamental tant per als consumidors com per als poders públics. El grup d'investigació en Seguretat Alimentària i Mediambiental (SAMA-UV) es dedica a la investigació en ciències mediambientals i alimentàries i proporciona tecnologia i serveis analítics d'avantguarda per a la determinació de contaminants i components naturals centrant les seues activitats en les àrees de sanitat mediambiental, qualitat i seguretat alimentària així com en l'avaluació de riscos i l'estudi de l'exposició humana. Els contaminants amb els quals treballa el grup d'investigació i per als quals disposa de metodologia analítica avançada inclouen tant regulats com emergents i els seus productes de degradació (ex. pesticides, drogues d'abús, medicaments d'ús humà i veterinari, compostos perfluorats, retardants de flama, etc...). Els resultats d'aquesta activitat desenvolupada ha permés al grup d'investigació relacionar-se i col·laborar amb altres equips nacionals i europeus que investiguen en temàtiques similars a través de l'assistència i la presentació de ponències en nombroses reunions i congressos internacionals i articles en revistes científiques. En el seu conjunt, l'activitat investigadora desenvolupada ha generat 15 capítols de llibre i més de 180 publicacions en revista internacionals SCI d'alt índex d'impacte com Analytical Chemistry, TrAC Trends in Analytical Chemistry, Journal of Chromatography, Analytica Chimica Acta, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Food Chemistry, Journal of Agricultural and Food Chemistry, etc. La investigació del grup es finança majoritàriament a través de projectes d'investigació enquadrats en el marc de les ajudes per a la realització de projectes d'I+D tant a nivell autonòmic com a nivell nacional, i també en el marc de diverses les accions integrades comptant amb la cooperació d'altres grups d'investigació de la Unió Europea. El grup també té col·laboracions i convenis amb empreses del sector alimentari i mediambiental.
[Llegir més][Ocultar]
[Llegir més][Ocultar]
- Controlar la presencia de contaminantes emergentes y prioritarios, su dinamica, distribucion y biodisponibilidad en compartimentos medioambientales
- Evaluar los posibles riesgos medioambientales ocasionados por la presencia de contaminantes emergentes y prioritarios
- Desarrollar metodos de forensia medioambiental y epidemiologia de alcantarilla
- Determinar la caracterizacion de la calidad y seguridad alimentaria en el marco de la legislacion alimentaria
- Seguretat mediambiental.Estudi de la presència, transport, destí i biodisponibilitat de contaminants emergents i prioritaris en compartiments mediambientals. Avaluació del risc mediambiental. Desenvolupament de mètodes de forensia mediambiental i epidemiologia d'embornal.
- Qualitat i seguretat alimentària.Anàlisi química avançada. Caracterització de la qualitat i la seguretat alimentària en el marc de la legislació alimentària. Foodomics: Tècniques de perfil i empremta dactilar per a la caracterització d'aliments, la seua autenticitat i la caracterització del seu origen.
- Avaluació del risc per a la salut humana.Anàlisis avançades. Estudis de la dieta humana. Avaluació integrada del risc.
Nom | Caràcter de la participació | Entitat | Descripció |
---|---|---|---|
Equip d'investigació | |||
VICENTE ANDREU PEREZ | Col·laborador-a | Consejo Superior de Investigaciones Científicas | científic-a titular |
- Edición de libros.
- Edición de revistas.
- Otras actividades editoriales.
- Ensayos y análisis técnicos.
- Otra investigación y desarrollo experimental en ciencias naturales y técnicas.
- Otras actividades profesionales, científicas y técnicas n.c.o.p..
- Educación universitaria.
- Educación terciaria no universitaria.
- Otras actividades sanitarias.
- Actividades de descontaminación y otros servicios de gestión de residuos.
- Medicina Prev. i Salut Púb., C. Aliment., Toxic. i Med.Legal
- MONITORING
- PROFILING
- FOODOMICS
- Medioambiente-Contaminantes-Desarrollo de métodos de análisis-Screening-Monitoring-Sanidad ambiental-Forensia medioambiental-Evaluación de riesgos
- Autenticidad-Contaminantes-Análisis-Profiling-Foodomics-Calidad alimentaria-Seguridad alimentaria-Estimación de las ingestas-Evaluación del riesgo
- INGESTES DIÀRIES ESTIMADES
- ESTUDIS TOXICOLÒGICS
- EPIDEMIOLOGIA D'EMBORNAL
- VALORACIÓ DEL RISC PER AL MEDI AMBIENT Y LA SALUT HUMANA
- DESENVOLUPAMENT DE MÈTODES D'ANÀLISI
- CRIBATGE
- SANITAT AMBIENTAL
- FORENSIA MEDIAMBIENTAL
- AVALUACIÓ DE RISCOS
- AUTENTICITAT
- QUIALITAT ALIMENTÀRIA
- SEGURETAT ALIMENTÀRIA
- ESTIMACIÓ DE LES INGESTES
- AVALUACIÓ DEL RISC