GIUV2022-530
El grup de recerca "AgriFood BioTech" està coordinat per Giuseppe Meca, professor del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública, Ciència dels Aliments, Toxicologia i Medicina Legal de la Universitat de València. Formada per un equip científic multidisciplinari, la nostra activitat se centra en l'estudi de la Biotecnologia Agroalimentària, la qual tracta aspectes que van des de l'estudi de la biotecnologia agrícola fins a la biotecnologia animal i microbiana. Les instal·lacions estan perfectament equipades amb les principals tècniques cromatogràfiques i òmiques per oferir diferents serveis en l'àmbit de la biotecnologia industrial. La nostra recerca es basa en la purificació, l'aïllament i la identificació de compostos antimicrobians presents en matrius i sòls alimentaris; l'anàlisi de micotoxines en els aliments, l'estudi de toxicitat "in vitro" i "in vivo" i els factors que influeixen en els procediments de bioaccessibilitat i descontaminació intestinal per tal d'avaluar el risc; la bioestimulació i el biocontrol de cultius, etc. Diàriament es genera una gran quantitat de residus en el sector primari i secundari, la gestió dels quals suposa un problema per a les empreses...El grup de recerca "AgriFood BioTech" està coordinat per Giuseppe Meca, professor del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública, Ciència dels Aliments, Toxicologia i Medicina Legal de la Universitat de València. Formada per un equip científic multidisciplinari, la nostra activitat se centra en l'estudi de la Biotecnologia Agroalimentària, la qual tracta aspectes que van des de l'estudi de la biotecnologia agrícola fins a la biotecnologia animal i microbiana. Les instal·lacions estan perfectament equipades amb les principals tècniques cromatogràfiques i òmiques per oferir diferents serveis en l'àmbit de la biotecnologia industrial. La nostra recerca es basa en la purificació, l'aïllament i la identificació de compostos antimicrobians presents en matrius i sòls alimentaris; l'anàlisi de micotoxines en els aliments, l'estudi de toxicitat "in vitro" i "in vivo" i els factors que influeixen en els procediments de bioaccessibilitat i descontaminació intestinal per tal d'avaluar el risc; la bioestimulació i el biocontrol de cultius, etc. Diàriament es genera una gran quantitat de residus en el sector primari i secundari, la gestió dels quals suposa un problema per a les empreses i el medi ambient. Molts d'aquests subproductes són infravalorats. A Biotech Agroalimentari treballem en la seua revalorització mitjançant processos que permeten transformar-los en recursos d'alt valor afegit. Dissenyem estratègies per a l'obtenció de biocomplexes funcionals que permeten la reducció d'additius sintètics en la conservació d'aliments, així com formulacions de biofertilitzants i agents de biocontrol per a l'agricultura. Treballem en el desenvolupament d'ingredients i dispositius antimicrobians naturals per a prevenir el desenvolupament de fongs micotoxigènics ("Aspergillus", "Fusarium", "Penicillium", "Claviceps", "Alternaria",etc.) en els aliments i, per tant, allargar la vida útil dels productes. En els últims anys ens hem centrat en biotecnologies de bacteris làctics per al seu ús com a ingredients funcionals en pa, productes lactis o carnins, així com per a la bioestimulació i biocontrol de diferents plagues en el camp. Així mateix, vam desenvolupar nous probiòtics d'ús mèdic. Vam realitzar diferents anàlisis fisicoquímiques i microbiològiques de matrius alimentàries, digestius gastrointestinals "in vitro" per entendre la interacció entre la composició dels aliments i la bioaccessibilitat i biodisponibilitat de les micotoxines, a més d'anàlisis LC-MS / MS i LC-Q-TOF de metabolits bioactius d'origen microbià i alimentari.
[Llegir més][Ocultar]
[Llegir més][Ocultar]
- Ailamiento y caracterizacion microbiana
- Desarrollo de productos Biosteimulantes y agentes de Biocontrol de origen microbiano
- Desarrollo de ingredientes alimentarios
- Desarrollo de envases Bioactivos
- Aislamiento y caracterizacion de microorganismos con actividad probiotica y evaluacion de bioaccesibilidad y biodisponibilidad de componentes Bioactivos.
- Aillament i carcatreització microbiana.A partir de mostres d'aliments, cultius d'hortalisses, sòls, etc., realitzem extraccions i sembres en mitjans selectius per aïllar la microbiota present. Les soques morfològicament diferents que resulten d'interès s'identifiquen mitjançant seqüenciacions d'ADN i ARN.
- Desenvolupament de productes bioestimulants/biocontrol d'orige microbiana.Desenvolupem productes que tenen avantatges sobre els biofertilitzants actuals; hem obtingut un conjunt de compostos bioactius d'ampli espectre (tant amb activitat antimicrobiana, antioxidant i bioestimulant) amb alta activitat per al seu ús en agricultura ecològica.
- Desenvolupament d'ingredients aliemntaris.Disposem d'equipament analític per a obtenir l'espectre complet de metabòlits produïts pels microorganismes durant el procés de fermentació i quantificar la capacitat antioxidant dels compostos bioactius generats.
- Desenvolupament d'envasos actius.En col·laboració amb AIMPLAS (Institut Tecnològic del Plàstic), seleccionem i desenvolupem envasos en funció de les necessitats del client i les solucions del mercat, recollint dades sobre el tipus de formulació, propietats materials que el componen i propietats mecàniques.
- Aillament de microorganismes amb actrivitat probiòtica.Aïllament, caracterització i activitat probiòtica de soques de bacteris làctics que provenen de diferents mostres biològiques per al seu ús en la formulació de complements alimentaris i fórmules infantils adaptades per a mares en període de lactància, nounats i per a alimentació animal.
- Bioaccesibilitat i biodisponibilitat de compostos bioactius en aliemnts.Estudiem la bioaccessibilitat i biodisponibilitat dels compostos presents en els aliments mitjançant un sistema de digestió simulada "in vitro" que reprodueix els processos que tenen lloc en el tracte digestiu humà.
Nom | Caràcter de la participació | Entitat | Descripció |
---|---|---|---|
GIUSEPPE MECA DE CARO | Director-a | Universitat de València | Catedràtica/Catedràtic d'Universitat |
Equip d'investigació | |||
LAURA ESCRIVA LLORENS | Membre | Universitat de València | Titular d'Universitat |
LARA MARIA MANYES FONT | Membre | Universitat de València | Titular d'Universitat |
JUAN MANUEL QUILES BESES | Membre | Universitat de València | Prof. Permanent Laboral Ppl |
CARLOS LUZ MINGUEZ | Membre | Universitat de València | Ajudant Doctora/Doctor |
MARIA DEL PILAR VILA DONAT | Membre | Universitat de València | Ajudant Doctora/Doctor |
MANUEL LOZANO RELAÑO | Col·laborador-a | Universitat de València | Titular d'Universitat |
ALESSANDRA CIMBALO | Col·laborador-a | Universitat de València | Ayudante Doctor/a |
VICTOR D'OPAZO TABERNER | Col·laborador-a | Universitat de València | Ajudant Doctor/a |
NURIA DASI NAVARRO | Col·laborador-a | Universitat de València - Estudi General | estudiant-a de doctorat UVEG |
LEONARDO MUSTO SAFONT | Col·laborador-a | Universitat de València | Personal Investigador |
- Investigación y desarrollo experimental en biotecnología.
- Aislamiento; identificación; DNA; RNA; bacterias ácido lácticas.
- Biofertiliozantes; agentes de biocontrol; desarrollo de productos; control de plagas.
- Microorganismos; fermentación; ingredientes; bioconservantes.
- Envases activos; viuda útil; bioconservación.
- Aislamiento; caracterización; microorganismos; actividad probiótica
- Bioaccesibilidad; biodisponibilidad; compuestos bioacrtivos; alimentos funcionales.