Detecció de diferents espècies de Vibrios en l'Albufera de València

  • Patògens en l'Aqüicultura: Patògens de Peixos i Zoonòtics (PAFZP)
  • Luis Javier Barriga Cuartero
  • 21 d’abril de 2023
Personal del grup durant el mostreig a l'Albufera

Part del nostre personal del grup ha visitat de nou el paratge de l'Albufera de València per recollir mostres d'aigua i intentar detectar i aïllar diferents espècies del gènere Vibrio.

En una important iniciativa científica, el nostre grup va dur a terme un exhaustiu mostreig d'aigua en l'Albufera de València el dia 19 d'abril de 2023. L'objectiu principal d'aquesta investigació va ser detectar la presència de tres bacteris d'interés, Vibrio vulnificus (V. vulnificus), Vibrio harveyi (V. harveyi) i Vibrio metoecus (V. metoecus), en aquest ecosistema aquàtic.

L'Albufera de València, considerada un dels aiguamolls més importants d'Europa, alberga una gran diversitat de flora i fauna, sent un hàbitat propici per al desenvolupament de diversos microorganismes. Entre ells, algunes espècies del gènere Vibrio, que es troben en expansió a causa del canvi climàtic, han despertat l'interés dels científics a causa del seu potencial impacte en la salut humana i en l'aqüicultura.

V. vulnificus és un bacteri patogen de peixos i zoonòtica (transmissible d'animals a humans) que pot causar infeccions greus en persones immunodeprimides, així com infeccions menys greus en individus sans que entren en contacte directe amb aigües contaminades. D'altra banda, V. harveyi és un bacteri patogen marí d'invertebrats (llagostins, bivalves) i peixos (llobarro, orada, llenguado…) que ha sigut reconeguda com una de les majors causes de vibriosis a nivell mundial. Finalment, V. metoecus és un patogen aquàtic oportunista que sol coexistir amb Vibrio cholerae (V. cholerae) i que ha sigut descobert recentment (any 2014), per la qual cosa encara es desconeix molt sobre ell.

El mostreig es va dur a terme recollint aigua de diversos punts de l'Albufera (embarcador de l'Albufera, gola de Pujol, gola del Perellonet…). Així mateix, també es van anotar les condicions de temperatura i salinitat de cada punt mostrejat. Una vegada en el laboratori, les mostres es van sotmetre a un enriquiment amb Aigua de Peptona Alcalina (APA) suplementada al 1,5% de clorur sòdic (NaCl) per a l'aïllament de V. vulnificus i V. metoecus; i al 3% de NaCl per a l'aïllament de V. harveyi, ja que es tracta d'un bacteri halòfil. Després d'un període d'incubació a 28 °C de 6 hores, les mostres enriquides es van sembrar en plaques de VVM (mig selectiu de V. vulnificus), TCBS (mig selectiu i diferencial de diferents Vibrios, com V. harveyi, V. choleare o Vibrio mimicus) i VMM (mig selectiu de V. metoecus).

Després de 18-24 hores d'incubació de les plaques, es van observar les colònies crescudes en els diferents mitjans. Les colònies de V. vulnificus es veuen de color verd en el mitjà TCBS i de color groc en el mitjà VVM (Figures 1 i 2), mentre que tant les de V. harveyi com les de V. cholerae són de color groc en el mitjà TCBS (d'ací l'augment de salinitat del mitjà per a intentar fomentar el creixement de V. harveyi sobre V. cholerae).

Figura1. Cultiu en TCBS
Figura 1. Cultiu en TCBS.
Figura 2. Cultiu en VVM
Figura 2. Cultiu en VVM.

 

Les colònies aïllades es van verificar per mètodes fenotípics (tira API 20E, Biomerieux, Figura 3) i genètics (PCR amb oligonucleòtids específics per a la detecció de diferents espècies de Vibrios, Figura 4) per a comprovar la seua correcta identificació.

Figura 3. Tires API-20E
Figura 3. Tires API 20E identificant Vibrio vulnificus.
Figura 4. Electroforesi de la PCR per a identificar Vibrio
Figura 4. Electroforesi de la PCR per a la identificació de Vibrio vulnificus.

 

I què aconseguim traure d'ací? Perquè es va aconseguir aïllar tant V. vulnificus com V. mimicus i es va detectar la presència de V. metoecus mitjançant PCR, encara que aquest últim no es va aconseguir aïllar per trobar-se en estat viable però no cultivable (VBNC per les seues sigles en anglés). Part negativa? La salinitat era tan baixa (al voltant del 0,2%) que no es va aconseguir aïllar ni detectar V. harveyi.

No obstant això, el fet que en un mes com a abril es detecte la presència de V. vulnificus en l'Albufera de València, un patogen típic de climes càlids, alerta sobre l'emergència del canvi climàtic. Aquests patògens han sigut subestimats durant moltíssim temps i el detriment de les condicions climàtiques per l'acció humana tan sols agreujarà aquesta situació, posant en perill no sols els ecosistemes aquàtics i les piscifactories, sinó també la nostra pròpia salut.