
Donats els trets ambientals de molts dels nostres territoris valencians i la seua vulnerabilitat davant els incendis, des del màster apostem per ampliar i millorar la formació en esta mena de planificació. Un àmbit professional cada vegada més demandat
Des del Màster en Tècniques per a la Gestió del Medi Ambient i del Territori (TGMAT) redoblem els nostres esforços per oferir una formació d'avantguarda, plenament connectada amb les necessitats professionals i socials del territori valencià. En esta ocasió, ens centrem a tall d'exemple en la demanda de Plans Locals de Prevenció d'Incendis Forestals (PLPIF) que han de comptar els municipis que així ho requerisquen per les seues característiques geogràfiques.
Estos plans establixen les mesures que s'han de prendre per a la prevenció d'incendis forestals, la defensa de les muntanyes i terrenys forestals i la protecció de les persones, béns i nuclis rurals. També les mesures a adoptar davant una situació d'emergència sobrevinguda per un incendi, que, en el moment actual, amb un canvi climàtic marcat per períodes d'altes temperatures cada vegada més llargs, escasses precipitacions i sequera, es fan més necessàries.
Així, la formació oferida pel nostre màster ha vist incrementada la càrrega docent (tant teòrica com pràctica) en estos continguts al llarg dels últims 3 cursos. Si en 22-23 només teníem 30 hores, i 46h en el passat 23-24, en l'actual 24-25 oferim un total de 68h repartides com seguix:
Mòdul obligatori de Sistemes Naturals i Societat, a través dels següents temes:
T1. Sistemes naturals i acció antròpica: els canvis ambientals (2h de classe).
T2. L'àmbit mediterrani: canvi climàtic, acció antròpica i la seua caracterització (6h de classe) + 1 eixida de camp de 5h (+ 2h prèvies de preparació).
- Sensibilitat dels sistemes naturals a l'impacte antròpic.
- Modificacions antròpiques en els sistemes naturals.
- Caracterització espacial del medi ambient mediterrani: un medi ambient de transició.
- Història ambiental recent: una intensificació de l'acció antròpica?
- Evidències i realitats del canvi climàtic a nivell global, regional i local (Comunitat Valenciana).
- Repercussions ambientals.
T3. Processos d'erosió de sòls (4h de classe) + 1 eixida de camp de 5h.
- Factors, mecanismes, causes i solucions als problemes de l'erosió del sòl.
- Mètodes de mesurament i estimació, i models d'erosió del sòl.
- Casos d'estudi: magnituds d'impacte de l'erosió del sòl
T11. Polítiques territorials d'adaptació al canvi climàtic (4h de classe)
- El canvi climàtic en el litoral mediterrani espanyol: evidències científiques
- Impacte territorial del canvi climàtic i els extrems atmosfèrics
- La necessitat d'adaptar la planificació (econòmica, hidrològica, d'emergències, de l'ordenació del territori) a l'efecte del canvi climàtic
- Incorporació del canvi i els riscos climàtics en l'ordenació del territori: ferramentes i experiències
- Processos i polítiques públiques. Context institucional i models de governança en l'horitzó 2030.
Mòdul optatiu de El medi físic: treball de camp i cartografia, vinculat al “Itinerari A. Mètodes i tècniques d'anàlisis del medi físic”:
T1. Anàlisi integrada del medi físic per a l'estudi dels riscos naturals (2h de classe)
- Identificació i selecció de variables del medi físic en funció dels objectius d'estudi.
- Reflexió sobre les variables que intervenen en els riscos d'inundació i d'incendi en ambients mediterranis (tipus, disponibilitat d'informació, escala, actualització, etc.).
T2. Usos del sòl: anàlisi de canvis (6h de classe).
- Anàlisi dels usos del sòl.
- Síntesi de categories en funció d'objectius.
- Cartografia de canvis i interpretació de resultats.
T3. Cartografia ambiental (8h de classe).
- Introducció a la ‘Cartografia ambiental’.
- Fonaments i principis.
- Metodologies i normes tècniques per a la seua elaboració.
- La cartografia de recursos naturals: mapes bàsics, derivats i de síntesis. Anàlisi i interpretació. Comparativa d'estudis
T6. Cartografia d'incendis forestals (8h de classe).
- Variables que influïxen en el perill d'incendis: combustibles, topografia, meteorologia.
- Variables addicionals d'exposició i vulnerabilitat que impacten, juntament amb el perill, al risc d'incendis.
- Aspectes conceptuals per a la identificació d'àrees cremades mitjançant teledetecció.
- Exercici de cartografia d'un incendi forestal utilitzant ferramentes de SIG i teledetecció
Mòdul optatiu de Restauració del medi natural i anàlisi de les alteracions climàtiques, també de l'Itinerari A:
T7. Regeneració i gestió d'àrees cremades (8h de classe).
- El foc com a modelador del paisatge mediterrani: impactes del foc. Recurrència d'incendis i degradació. Llindars i vulnerabilitat de les comunitats vegetals.
- Regeneració natural. Resiliència i regeneració d'espècies i comunitats. Dinàmica successional. Trets funcionals de la vegetació: espècies rebrotadoras i germinadores. El cas del gran incendi d'Ayora 1979.
- Gestió d'àrees cremades. L'enfocament tradicional enfront de noves alternatives. Estratègies de restauració enfoque temporal: mesures urgents, a curt i mitjà termini. Ferramenta POSTFIRE.
T8. Regeneració de vessants i coberta vegetal (8h de classe).
- Coneixements de l'ecologia de la restauració a la restauració ecològica.
- Interaccions existents entre l'erosió hídrica del sòl i la vegetació de zones àrides i semiàrides i la seua aplicació a la restauració de vessants erosionats (tant naturals com artificials) i de la coberta vegetal.
- Problemàtica de l'estat funcional dels boscos mediterranis en un context de canvi climàtic i aplicació del coneixement científic com a base per a la seua restauració.
- Interaccions entre erosió i vegetació i la seua aplicació a la restauració de vessants naturals.
- Factors topogràfics, hidrològics, ecològics que determinen els llindars de degradació i de colonització vegetal.
- Efectes dels incendis forestals sobre el sòl i la vegetació.
Tot l'anterior, sense comptar la possibilitat de realitzar un Treball Fi de Màster específicament centrat en esta problemàtica, en incloure's estos continguts entre els temes susceptibles de TFM; i/o, a més, realitzar Pràctiques Externes curriculars en empreses o entitats públiques centrades en aspectes vinculats directament als PLPIF: @cief, @amufor, @vielca_enginyers (secció medi ambient), @gvamediambient, @ceamfundacion, @fuego_red, @ser_europe, @serestoration, etc.
En el cas dels TFM parlem de 6ECTS o, cosa que és el mateix 150h de marcada especialització en la matèria, sempre tutoritzat amb experts en el tema (com els profs. Artemi Cerdà, Alejandro Valdecantos, María José Estrela, Esther Bochet, Lucrecia Pettinari, etc.); i en el cas de les Pràctiques Externes, 120h del total de 150h de la matèria.
A continuació, us llistem els TFM de temàtica forestal defesos en els últims anys:
- PABLO GINESTAR ESPÍN. Aplicació de la tecnologia LIDAR en l'extracció de patrons de vegetació en vessants d'àmbit semiàrid i la seua gestió en un entorn SIG en el terme municipal de Finestrat (Alacant). Tutor: Adolfo Calvo Cases. Defés: desembre 2013.
- HÉCTOR TOMÁS HUERCIO. Evolució de la vegetació en repoblacions de la Serra dels Boscos (València) durant el període 1970-2009. Anàlisi mitjançant LIDAR i fotointerpretació. Tutor: Adolfo Calvo Cases. Defés el: 24/09/2014.
- LARA VICENT CERDÀ. Seguiment, avaluació i anàlisi de les repoblacions forestals dels anys 70 a la Serra de la Carrasca, Serra de l'Almudaina, Serra d'Alfaro, Sàrria de la Serrella i Serra de Aixorta. Implicacions sobre la dinàmica erosiva. Tutor: Adolfo Calvo Cases. Defés el: 24/09/2014.
- IMANE JEBBAR. Anàlisi sinòptica i de regeneració natural de la coberta vegetal després d'incendi forestal. L'incendi d'Espadilla (1994, Castelló). Tutora: Mª José Estrela. Defés el: 21/09/2016.
- CONSOLE GÓMEZROSO RUBIO. Ús de la distribució de la grandària de pegats de vegetació com a indicador de la degradació dels boscos d'alzinars mediterranis. Tutors: Patricio García Fayos, Esther Bochet Soler. Defés el: 23/09/2016.
- MARTÍN GAITERO, DAVID. L'ús de Google Earth Engine per a l'anàlisi de la vegetació a escala local i regional en zones forestals: Serra d’Espadà i Pics d'Europa. Tutora: Mª José López García. Defés el: 16/07/2020
- GONZÁLEZ SOTO, FERNANDO ALEXIS. Factors de l'evolució de la cobertura vegetal després de l'incendi forestal d'agost del 2007 a l'Alcalatén. Tutors: Adolfo Calvo Cases, Eva Arnau Rozalen. Defés el: 30/09/2020.
- LÁZARO GARRIDO, CLARA. Factors de l'evolució de la cobertura vegetal després de l'incendi forestal a Andratx, Mallorca. Tutors: Adolfo Calvo Cases, Eva Arnau Rozalen. Defés el: 30/09/2020.
- CONCA CASTELL, ANDREA. Detecció d'àrees cremades i cartografia de severitat amb imatges Sentinel-2: cas d'estudi l'Algarve (Portugal) 2018. Tutora: Ana Belén Ruescas Orient. Defés el: 19/07/2021.
- MEJÍA MOYA, NNEL GABRIEL. Anàlisi de la incorporació del concepte de Servicis Ecosistèmics en els plans d'acció forestal de la Comunitat Autònoma Valenciana i Andalusa. Tutors: Adolfo Calvo Cases i Carolina Boix Fayo. Defés el: 22/09/2022.
- GÓMEZ RUIZ, MIGUEL. Anàlisi de la influència exercida per unes certes variables topogràfiques, en l'estat de la vegetació autòctona abans i després de l'incendi de Cortes de Pallás de 2012. Tutor: Adolfo Calvo Cases. Defés el: 26/05/2023.