Sis membres de l'equip ScienceFlows van participar en el Congrés de Comunicació Social de la Ciència (CCSC2019), celebrat del 8 a l'11 d'octubre de 2019, a la ciutat de Burgos.
El CCSC2019 va rebre al voltant de 184 comunicacions de personal expert en divulgació, comunicació, periodisme i docència de periodisme i de comunicació de la ciència, d'Espanya, Amèrica Llatina i Portugal. L'objectiu d'este congrés, organitzat per la Asociación Española de Comunicación Científica, és reunir a tothom que està treballant en la innovació de la transferència sobre el coneixement i en la divulgació per a compartir nous models de pràctiques professionals en l'àmbit de la comunicació de la ciència. Des de ScienceFlows participem molt activament en el congrés. Carolina Moreno va ser la presidenta del Comité Científic del #CCSC2019 i va participar en tota l'organització del mateix des que es va proposar Burgos com a seu de l'esdeveniment. Així mateix, com a membre de la Junta Executiva de l'AECC, va estar molt involucrada en el treball que s'ha desenvolupat previ al congrés.
A més, com a equip d'investigació, també participem amb diverses comunicacions d'estudis que volíem visibilitzar i donar a conéixer entre els assistents. Empar Vengut va presentar la comunicació Disseny i implementació d'una ferramenta TIC per a mesurar l'impacte de la formació en la percepció de la ciència de l'alumnat universitari, en la sessió sobre Impacte de la comunicació social. Este treball mostrava les principals aportacions que s'han realitzat en el marc del projecte Erasmus+ PERSIST-EU. En la mateixa sessió de comunicacions, Isabel Mendoza va presentar Com és construïxen els opinions i creences relacionades amb tems científics?, treball que abordava sintèticament el protocol que s'està duent a terme en els diferents consultes ciutadanes que s'estan celebrant en el marc del projecte CONCISE.
També en esta mateixa sessió d'Impacte, Emilia Lopera i Lorena Cano van defendre el treball titulat: Agenda política i mediàtica de les teràpies complementàries a Espanya en l'última dècada, un treball molt interessant que s'havia iniciat durant el transcurs del projecte ESTENAS i que totes dues investigadores continuen desenvolupant.
D'altra banda, Javier Ordóñez i Carolina Moreno van exposar la comunicació titulada: La literatura, palanca de la divulgació: la construcció de l'astronomia popular, en la sessió sobre Agents de la comunicació de la ciència, un treball que destaca la importància transmèdia de la ciència; és a dir, el valor de la literatura com a gran impuls per a la divulgació científica.
A més, l'AECC, en qualitat de socis del projecte europeu CONCISE, que coordinem, va presentar els resultats del treball que s'està desenvolupant a través de la gestió de les xarxes socials de totes les activitats que es duen a terme en el marc del projecte. En este sentit, Edurne Gastón va exposar en la sessió sobre Canals de comunicació, la intervenció titulada: Com comunicar sobre temes científics polèmics sense condicionar una investigació social?
En finalitzar el congrés, es va anunciar que el pròxim Congrés de Comunicació Social de la Ciència 2021 (#CCSC2021) se celebrarà a Barcelona, així que ja comencem a treballar per a presentar nous treballs.
Una visita programada a Atapuerca va ser el fermall de clausura d'este congrés la conferència inaugural del qual va ser a càrrec de la primatóloga Biruté Galdikas i la de clausura a càrrec del paleontòleg Juan Luis Arsuaga.