Quina posició adopten els partits polítics davant les teràpies no convencionals? i quin posicionament va haver-hi en Twitter sobre elles durant la campanya electoral de les Eleccions Generals de 2015?
Lorena Cano i Carolina Moreno van presentar el 26 de febrer en el Primer Congrés Internacional sobre Periodisme de Dades: Noves narratives per al Periodisme Especialitzat, celebrat en la UMA, una investigació que tenia com a objectiu valorar i estudiar el tractament de les teràpies no convencionals, complementàries, alternatives o integratives a través dels programes electorals de les Eleccions Generals de 2015 de cinc partits polítics: Ciutadans, Podemos, PP, PSOE i Unitat Popular, així com els tuits dels seus caps de llista.
Les investigadores han emprat una doble tècnica metodològica. En primer lloc, per a estudiar els programes electorals, van utilitzar fitxes de registre per a l'anàlisi del seu contingut. Com a anècdota, les autores van explicar que alguns dels programes electorals es van publicar en internet en PDF, en format d'imatge, sent impossible realitzar qualsevol tipus d'anàlisi informàtica sobre ell, ni tan sols una simple cerca de paraules. Aquesta dada va ser comentada també al llarg del congrés, fent referència a la necessitat de transparència i d'accessibilitat a les dades públiques.
En segon lloc, per a analitzar els tuits, van aplicar el programari T-LAB 9.1. d'anàlisi de corpus lingüístic. Aquest programa, adquirit pel grup d'investigació ScienceFlows, va ser el que van utilitzar per a realitzar anàlisi de co-ocurrències de paraules clau, que va ser la tècnica triada per a avaluar el corpus digital.
Els principals resultats de la investigació mostren que es fan molt poques referències a aquesta mena de teràpies. En Unitat Popular i Ciutadans proposen que no formen part de la cartera de serveis del SNS, mentre que el PSOE proposa regular-les per a aquelles persones que desitgen utilitzar-les. La resta de partits no es pronuncia sobre aquest tema.
El congrés, que es va celebrar en la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat de Màlaga, va estar organitzat pel grup d'investigació In-Data, lliderat per Montserrat Quesada (Catedràtica de periodisme, UPF) i que reuneix nou investigadors de diferents universitats i institucions. En el programa van intervindre els millors especialistes de periodisme de dades internacionals, com Stephen Doig, Mar Cabra, Daniele Grasso, Aron Pilhofer, Paula Guisado, Eva Domínguez o Antonio Delgado…). La directora del congrés, Elena Blanco, va destacar la particularitat d'aquest esdeveniment en el qual s'havien conjugat la versió més pràctica del periodisme de dades amb les brillants aportacions dels professionals del sector i el seu vessant acadèmic. En la seua clausura no va descartar realitzar una segona edició, després de l'èxit de la present edició.