Taller sobre l'exposició, presentació i defensa oral de TFM

  • Jaime Escribano Pizarro
  • 26 de juny de 2023
Taller exposició oral

Dimecres que ve 05 de juliol de 16h00 a 18h00 a l'aula F04, tindrà lloc el 3er i últim taller de TFM previst per a aquest curs

 

Ajornem la realització d'aquest taller del dilluns 03 al dimecres 05 perquè precisament el dilluns 03 de juliol és l'últim dia per a realitzar el depòsit del TFM en la primera convocatòria d'aquest curs acadèmic. Recordem que el nostre màster té dues convocatòries, la primera d'elles amb cinc períodes per a realitzar el depòsit i la defensa oportuna del TFM, i una segona convocatòria únicament amb un termini de lliurament al setembre. Perquè aquest dilluns 03 de juliol a les 23h59 finalitza el cinqué període de depòsit del TFM en primera convocatòria. I perquè els estudiants que estiguen a punt d'entregar-ho i necessiten esprémer al màxim les hores de dilluns, però a més vulguen acudir al taller de presentacions orals, hem decidit canviar el dia d'aquest taller.

El depòsit del TFM per a la seua avaluació es realitzarà per ENTREU, adjuntat a la sol·licitud:

En aquest 3r taller treballarem el disseny i elaboració de presentacions orals efectives per a la defensa de TFM, i realitzarem una anàlisi dels principals mitjans o suports per a realitzar la defensa o exposició oral; això és, valorarem la potencialitat i ús de programes com el PowerPoint, Prezi, Genial.ly, etc.

Tot això, tenint en compte les característiques d'una defensa de TFM en el nostre màster (un fet obligat per a tots els/les estudiants), on els tribunals es troben formats per tres professors doctors pertanyents al claustre del màster, i on la defensa es basa en:

  • a) una presentació de 15-20 minutos del treball de recerca realitzat per l'estudiant; i
  • b) la resposta d'aquest als comentaris o preguntes que puguen realitzar-li els membres del tribunal, per un temps màxim addicional d'altres 30 minuts.

Aquesta exposició i defensa del TFM, inclosa les respostes a les observacions del tribunal, suposa fins al 20 % de la qualificació final, per la qual cosa val la pena preparar-la adequadament.

També abordarem les possibilitats que s'obrin una vegada finalitzat i presentat el TFM per a:

  1. El seu retorn als actors, a la societat, a l'espai i/o a l'entitat que han contribuït a l'obtenció de dades, a manera de retribució per la secunde, el temps i l'atenció oferida.
  2. La seua publicació en congressos, seminaris o articles de revista científica.
  3. La continuïtat dels estudis en un programa oficial de doctorat (bé el propi de la Facultat de Geografia i Història, bé qualsevol un altre de la Universitat de València)
  4. Les possibles beques per a iniciar i realitzar un programa de doctorat.
  5. La possibilitat de realitzar pràctiques extracurriculars fins al 30 de setembre a partir de l'oferta pròpia d'entitats que té el màster, o la sol·licitud d'acte-pràctiques.

Finalment, recordeu que aquests tallers pretenen ser un espai de trobada i discussió oberta, on plantejar dubtes que puguen afectar més d'un estudiant, ja que les qüestions procedimentals solen ser similars en tots els TFM. I igualment, aquests tallers es plantegen com una oportunitat per a la revisió conjunta, entre iguals, i com a suport al treball realitzat, així com resolució de les inquietuds o nervis que genera l'elaboració d'un treball d'aquestes característiques.

Es tracta d'uns tallers que complementen la labor dels tutors/as de TFM, els qui en última instància coneixen més i millor el treball que realitza cada estudiant, la temàtica i l'enfocament d'anàlisi, i els avanços regulars que es van obtenint.

Els continguts d'aquest 3er taller suposen la continuació dels treballats en el 1r taller realitzat el passat 13 de març, i del 2do efectuat el 15 de maig. Mentre que en el primer es van tractar qüestions com el plantejament i redacció de la hipòtesi i els objectius (generals i específics), la proposta de metodologia i fonts d'informació, i l'elaboració de cites (tant textuals com paràfrasis), en el segon el focus es va posar sobre l'elaboració i maquetació dels resultats de la investigació, la realització de l'apartat de “discussió”, la proposta de reflexions o conclusions (ben diferents a la mera repetició dels resultats), i el disseny i confecció de les referències bibliogràfiques (d'acord amb la 7ma edició de les normes APA).

Ací us deixem un text en el qual es recullen gran part de les qüestions que hem treballat fins hui. Recordeu que, si ho empreu, heu de citar-ho i referenciar-ho adequadament.

 

Imatges: