‘Gens i genealogies’ guanya el XVIIIé Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General

Damián H. Zanette.

Els investigadors Susanna C. Manrubia i Damián H. Zanette han guanyat el XVIIIé Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General de la Universitat de València amb l’assaig 'Gens i genealogies. Sobre la nostra herència cultura i biològica'. El guardó, dotat amb 16.000 euros finançats per Bancaixa, el va lliurar el vicerector d’Investigació i Política Científica de la Universitat, Pedro Carrasco, divendres a la gala Premis Literaris Ciutat d’Alzira, impulsats per l’ajuntament i Edicions Bromera.

La gala va ser, a més, en el marc de la celebració de la 14na Setmana de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació, promoguda per la Càtedra de Divulgació de la Ciència UCC+i de la Universitat de València.

En Gens i genealogies -el qual es publicarà en la col·lecció Sense Fronteres- es reflexiona sobre els nostres trets culturals i biològics amb l’ànim de comprendre com apareixen determinades regularitats i desfer alguns mites sobre la rellevància de la nostra herència. I és que els nostres pares ens han donat un nom i ens han llegat els cognoms i multitud d’avantpassats han barrejat els seus gens per a produir els que cadascun de nosaltres porta. Però, com és d’important aquest llegat? Fins a quin punt ens condiciona?

“Els autors d’aquesta obra ens vam conéixer fa quinze anys a Berlín. Aviat vam descobrir que compartíem interessos per l’estudi de la formació dels patrons culturals, incloent-hi l’organització de ciutats, l’herència dels cognoms, les propietats dels arbres genealògics o la lingüística. Des d’aleshores, i malgrat residir en continents diferents, hem publicat una dotzena d’articles sobre aquests temes”, argumenten Manrubia i Zanette. “En el moment de decidir escriure aquesta obra, fa ja uns quants anys, ens plantejàrem la necessitat de fer arribar al públic general el resultat de les nostres investigacions i les reflexions que havien despertat en nosaltres”, afegeixen.

Quant al premi aconseguit, Susanna C. Manrubia i Damián H. Zanette, expliquen que representa per a ells “una feliç culminació d’aquest camí. Ens alegra i ens afalaga, però també reconeix l’interés que els temes tractats desperten en els lectors. El guardó és per a nosaltres el vehicle que permetrà difondre el nostre treball i un important al•licient per a perseverar en l’activitat essencial de transmetre la ciència a la societat”.

Susanna C. Manrubia (Barcelona, 1969) es va llicenciar en Física a la Universitat de Barcelona i es va doctorar a la Universitat Politècnica de Catalunya. És investigadora del Centre d’Astrobiologia (INTA-CSIC) a Madrid. S’interessa pels mecanismes que regeixen l’evolució biològica i els patrons culturals. Ha escrit dos llibres i ha publicat més de cent articles. Per la seua banda, Damián Zanette (Buenos Aires, 1963) va estudiar Física a l’Institut Balseiro (Bariloche, Argentina). És professor i investigador al Centre Atòmic Bariloche. S’interessa per les aplicacions de la física estadística a la biologia, la demografia i la lingüística. És autor de més de cent quaranta publicacions científiques.

Més informació: www.uv.es/cdciencia

Data d'actualització: 12 de de novembre de 2012 11:12.

Llista de notícies