L’antropòloga i feminista mexicana Marcela Lagarde, artífex del terme ‘feminicidi’, visita la Universitat

Marcela Lagarde.

Marcela Lagarde de los Ríos (Ciutat de Mèxic, 1948), catedràtica de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, antropòloga i feminista, impartirà una conferència al Paranimf de la Universitat de València aquest dilluns, 5 de maig, a les 19 hores. Una conferència que se centrarà en els ‘feminicidis’, terme encunyat per ella per referir-se als crims d’Estat contra les dones.

La intervenció de Lagarde es podrà seguir en directe a través de la següent adreça: http://mediauni.uv.es/naudirecte

Marcela Lagarde ha estat artífex d’aquest terme que considera part del bagatge teòric del feminisme. Segons l’antropòloga feminsta, el feminicidi comprén el conjunt de delictes de lesa humanitat que apleguen crims, segrestos, desaparicions de dones i xiquetes davant d’un colapse institucional. S’hi dóna una fractura en l’Estat de dret que afavoreix una impunitat davant aquests delictes.

Marcela Lagarde és professora dels postgraus d’Antropologia i Sociologia de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM), i assessora del Postgrau en Estudis de Gènere de la Fundació Guatemala i del Diplomat en Gènere i Desenvolupament de la UNAM. Ha estat diputada federal del Congrés Mexicà (2003-2006), on va exercir com a presidenta de la Comissió Especial per a conéixer i fer seguiment a les investigacions relacionades amb els feminicidis en la República Mexicana.
 
Cal destacar també el concepte ‘sororitat’ com una altra de les contribucions de Lagarde al vocabulari feminista, que s’entén com el reconeixement i la unitat de les dones en la seua actuació pública. 
 
Marcela Lagarde és autora de diversos llibres en màteria de gènere, entre els quals destaquen ‘Los cautiverios de las mujeres: madresposas, monjas, putas, presas y locas’ (1990); ‘Género y Feminismo. Desarrollo humano y democracia’ (1996); ‘Identidad de género y feminismo’ (1998); ‘Claves feministas para el poderío y la autonomía de las mujeres’ (1998); ‘Una mirada feminista en el umbral del milenio’ (1999); ‘Claves feministas para liderazgos entrañables’ (2000); ‘Claves feministas para la autoestima de las mujeres’ (2001); ‘Claves feministas para la negociación en el amor’ (2001); ‘Claves feministas para mis socias de la vida’ (2005); ‘Presentación a la Investigación diagnóstica sobre la violencia feminicida en la República Mexicana’, 14 tomos, Cámara de Diputados, LIX Legislatura, México, 2006; ‘Feminismo, género e igualdad’. ‘Pensamiento Iberoamericano’ N9 (2011), coordinado por Marcela Lagarde y Amelia Valcárcel; y ‘El feminismo en mi vida. Hitos, claves y topías’ (2013), un recorrido por la república feminista, una selección de temas significativos en conferencias, ponencias, artículos, intervenciones en talleres, palabras en actos de reconocimiento, un viaje por sus ideas, obsesiones y anhelos.
 

Data d'actualització: 5 de de maig de 2014 08:00.

Llista de notícies