Científics de l'IATA en el Parc Científic desxifren els mecanismes de control genètic en cas de deficiència de ferro

Sergi Puig i Nerea Sanvisens.

Un grup d’investigadors de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA), del CSIC, en el Parc Científic de la Universitat de València, acaben de desxifrar els mecanismes de control genètic que operen en cas de deficiència de ferro. L’estudi ha sigut dirigit per Sergi Puig (IATA) i publicat en la prestigiosa revista Molecular Cell. Realitzada en col·laboració amb investigadors de la Universitat de València i de la Universitat de Colorado (EUA), la investigació obri noves expectatives per al desenvolupament d’estratègies dins de les àrees de salut i alimentació.

En el treball d’investigació han participat dos investigadores del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat, la professora Mari Carmen Bañó; i Nerea Sanvisens, becària predoctoral i primera firmant de l’article. Sergi Puig -actualment científic titular del CSIC- anteriorment va ser contractat Ramón y Cajal de la Universitat de València.

El ferro és un ingredient indispensable en la dieta de tots els éssers vius. De fet, l’anèmia per deficiència de ferro és el defecte nutricional més estés en el món, el qual afecta principalment dones i xiquets. Una de les raons principals de la importància del ferro és la seua participació activa en la síntesi del material genètic de les nostres cèl·lules, el denominat ADN. En concret, un enzim essencial coneguda com ribonucleòtid reductasa (abreviadamente RNR) necessita ferro per a portar a terme la seua funció, la qual consisteix en la síntesi de les “rajoles” que formen l’ADN, els anomenats dNTPs. Per exemple, s’ha observat que l’activitat d’aquest enzim s’incrementa de forma considerable en certs tipus de càncer. És per això que s’estan desenvolupant cada vegada més estratègies per a la seua utilització com a diana terapèutica. A pesar de la seua rellevància, es desconeixia en l’actualitat els mecanismes que regulen l’activitat d’aquest enzim en funció de la disponibilitat de ferro.

L’article publicat en Molecular Cell desxifra els mecanismes moleculars que controlen l’activitat de l’enzim RNR en resposta a la deficiència de ferro en el llevat Saccharomyces cerevisiae, organisme eucariota model per excel·lència i eina biotecnològica destacada en alimentació. I mostra com el procés de síntesi de l’ADN absorbeix la major part del ferro, en cas de deficiència d’aquest.

Aquest grup d’investigació ha descobert que una proteïna denominada Cth2 permet que les cèl·lules de llevat optimitzen la utilització del ferro quan aquest és escàs, afavorint la seua utilització en processos clau per a la cèl·lula, com la síntesi de l’ADN a través de l’activació de l’enzim RNR, i reduint altres processos menys importants que consumeixen elevades quantitats del nutrient. Els treballs d’aquest grup d’investigació obrin noves expectatives per al desenvolupament d’estratègies dins de les àrees de salut i alimentació.

Data d'actualització: 7 de de desembre de 2011 13:13.

Llista de notícies