El jurista Santiago Muñoz Machado afirma que la reducció de les polítiques socials pot afectar directament a la dignitat humana

Santiago Muñoz Machado i María Elena Olmos.

El prestigiós jurista Santiago Muñoz Machado ha afirmat aquest dijous que l’eliminació o la reducció de les polítiques socials "pot afectar directament a la dignitat humana”. Muñoz Machado ha dissertat sobre la pobresa i el Dret, en ser investit doctor ‘honoris causa’ per la Universitat de València. El catedràtic Juan Francisco Mestre ha estat l'encarregat de llegir la ‘laudatio’.

A l’acte han assistit, entre altres personalitats, el president del Tribunal Constitucional, Pascual Sala, i el director general d’Universitats, José Miguel Saval.

Santiago Muñoz Machado ha oferit l’evolució històrica de les normes legals relacionades directament amb la pobresa, i s’ha detingut especialment en l’aportació intel·lectual de l’humanista valencià Joan Lluís Vives, autor de textos fonamentals sobre la pobresa.

El nou honoris també ha recordat algunes xifres sobre la pobresa actual en el món, per a afegir: “La pobresa no només no ha estat eradicada, sinó que s’ha convertit en un problema global, considerant les creixents desigualtats existents entre els uns i els altres països de la terra”. Així, en 2008, un 22% de la població mundial vivia amb menys de 1,25 dòlars per dia, mentre 2.470 milions de persones, un 42% de la població mundial, vivia amb menys de 2 dòlars per dia. A Espanya, amb dades de 2011, el 21,8% de les llars estava per sota del 60% de la renda mitja i, per tant, en situació de pobresa relativa.

El jurista ha indicat: “Davant la persistència del problema de la pobresa no cap, tanmateix, la resignació”. I ha advertit: “Cal abandonar la creença que la delimitació, contingut i abast de l’acció conduent a fer efectius els drets socials, està vinculada essencialment a la conjuntura econòmica, de manera que puga prescindir-se d’ella o reduir-se el seu contingut de prestació en temps de crisi. No tinc aquesta asseveració per ajustada als valors i principis que consagra la nostra Constitució, perquè l’eliminació o reducció de les polítiques socials pot afectar directament a la dignitat humana, que és un valor situat en l’article 10.1, a la igualtat i a la consecució d’una convivència més justa i solidària”.

El discurs íntegre de Santiago Muñoz Machado pot consultar-se clicant ací.

En la ‘laudatio’, Juan Francisco Mestre, s’ha referit a la vinculació de Muñoz Machado amb la Universitat de València, i també a la seua trajectòria docent i de càrrec d’assessorament de les més altes instància de l’Estat. Però Mestre s’ha centrat en la tasca investigadora del nou ‘honoris’, d’entre la qual ha destacat “la seua genial capacitat d’identificar, a cada moment històric, els problemes o les qüestions rellevants que afecten a la realitat i a l’estructura social i jurídica, per a situar-los en la seua particular platina i afrontar la seua anàlisi i diagnòstic, subministrant guies o criteris d’interpretació solvents, i oferint sempre resultats precisos, dels quals podrà discrepar-se, però mai per mancar d'una sòlida fonamentació, un rigorós raonament o un resultat solvent”.

En concret, els temes d’investigació han estat l’organització territorial del poder, l’Ordenament Jurídic de la Unió Europea, i el Dret de la regulació econòmica. I especialment, com no, el seu “Tratado de Derecho Administrativo y Derecho Público General”, projectat en cinc toms, dels quals ja han vist la llum els quatre primers, cadascun dels quals es desenvolupa en més de mil pàgines.

La ‘laudatio’ es pot llegir clicanc ací.

Per la seua banda, el rector Esteban Morcillo ha destacat del nou ‘honoris causa’ la seua “ferma defensa jurídica dels drets i polítiques socials per sobre de les argumentacions econòmiques tan tristament habituals en l’actualitat, i la seua visió que aquests principis, la lluita contra la pobresa, un dels objectius de desenvolupament del mil•lenni, siga un deure exigible i un dret dels necessitats en qualsevol país del món, ens donen la dimensió del seu compromís social”.

El rector ha aprofitat per recordar “una vegada més, i precisament ara”, en el context d’una greu crisi econòmica, “la importància del sistema universitari públic en la formació de les persones, en la generació i la transferència de coneixement, de ciència i de cultura, però també la seua decisiva contribució a la cohesió social mitjançant la generació de prosperitat i benestar al sí d’una societat més justa i solidària”.

Les paraules del rector es poden consultar clicant ací.

Santiago Muñoz Machado (Pozoblanco, Córdoba, 1949) és catedràtic de Dret Administratiu de la Universidad Complutense de Madrid, i ha estat elegit per ocupar el seient “’r’” de la Real Academia Española. També acadèmic de número de la Real Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques. Així mateix és membre de l’Academia Nacional de Derecho y Ciencias Sociales de Buenos Aires i de la International Academy of Comparative Law.

Després de treballar per a la Presidència del Govern durant alguns anys, en la seua condició de membre del Cos de Tècnics de l'Administració Civil de l'Estat, va obtenir per oposició les places, primer com a professor adjunt de la Universidad Complutense, i després com a agregat i catedràtic de les facultats de Dret de la Universitat de València i de la Universidad de Alcalá de Henares.Ha impartit docència també en diverses universitats europees i americanes.

Muñoz Machado pertany als consells editorials de diverses revistes espanyoles i estrangeres, i dirigeix la ‘Revista General de Derecho Administrativo’ (electrònica) i ‘El Cronista del Estado Social y Democrático de Derecho’.

La seua obra jurídica la componen més de quaranta llibres i centenars d'articles. Entre els seus estudis més influents destaquen els que es refereixen al tercer sector i l'activitat social de l'Estat, els concernents al Dret de les Comunitats Autònomes i els adreçats al Dret de la regulació econòmica. I el seu gran llibre de síntesi, projectat en cinc volums dels quals ha publicat fins al moment quatre (amb un total de més de cinc mil pàgines), titulat ‘Tratado de Derecho Administrativo y Derecho Público General’, és l'obra de referència en la matèria, tant a Espanya com en altres països.

A més de la seua obra estrictament jurídica és autor de llibres de relats (Riofrío, 2010, amb molt àmplia difusió), recerques històriques (‘El problema de la vertebración del Estado en España’, 2006), estudis biogràfics de caràcter històric (Sepúlveda, cronista del Emperador, 2012) i assajos sobre qüestions d'actualitat (‘Informe sobre España: repensar el Estado o destruirlo’, del que s'han fet tres edicions entre novembre i desembre de 2012).
 

Data d'actualització: 7 de de març de 2013 08:36.

Llista de notícies