Mónica Oltra, Sami Naïr i Javier de Lucas participen hui en un acte en defensa dels refugiats

Mónica Oltra.

La vicepresidenta del Govern Valencià, Mónica Oltra; el politòleg Sami Naïr; i el catedràtic de Filosofia del Dret Javier de Lucas participen hui dilluns en un acte en defensa dels drets dels refugiats, que se celebrarà a les 19 hores en La Nau, l’edifici històric de la Universitat de València. L’acte, que ha estat organitzat per l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València, estarà moderat per Antonio Ariño, catedràtic de Sociologia i vicerector de Cultura i Igualtat.

Es tracta, explica Javier de Lucas, de “recordar que aquestes persones, com a éssers humans, com a immigrants i com a refugiats tenen drets que hem proclamat, acordat i ratificat en nombroses ocasions: en la Convenció de drets dels treballadors immigrants i les seues famílies, en la Convenció de Ginebra de drets dels refugiats i en la Carta Europea de drets fonamentals que, en el seu article 19, prohibeix les expulsions col·lectives; i es tracta, per tant, d’exigir que les lleis es complisquen”. “No podem ser còmplices d’aquesta flagrant violació dels Drets Humans –afegeix– no podem romandre callats, hem de reaccionar amb les nostres armes, que són la raó i la paraula”.

Mónica Oltra, vicepresidenta, portaveu i consellera d’Igualtat i Política Inclusiva de la Generalitat, ha impulsat diverses iniciatives per a crear un corredor humanitari pel Mediterrani que permitixca acollir a Espanya a persones que escapen de la guerra de Síria i s’ha compromès a acollir a 1.400 refugiats a la Comunitat Valenciana. Llicenciada en Dret per la Universitat de València, durant anys va compaginar la seua tasca de diputada amb l’advocacia, sent assessora legal, entre altres grups vulnerables, del Col·lectiu Lambda de defensa dels drets de les persones gais, lesbianes i transsexuals.

Sami Naïr és doctor honoris causa per la Universitat de València, politòleg, filòsof, sociòleg i catedràtic de la Sorbonne, especialista en moviments migratoris i creador del concepte de co-desenvolupament. Entre 1997 i 1999 va ser assessor del Govern de Lionel Jospin i fins a 2004, europarlamentari. És catedràtic en Ciències Polítiques, director del Centre Mediterrani Andalusí (CMA) i professor-investigador en la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla. Va dirigir ‘Les Temps Modèrnes’, junt a Simone de Beauvoir i ‘L’Evenément européen’, amb Edgar Pisani.

El professor Javier de Lucas ha publicat recentment: ‘Mediterrani: el naufragi d’Europa’ (editorial Tirant). Catedràtic de Filosofia del Dret i Filosofia Política en l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València, del que va ser fundador i primer director, ha sigut també president de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR, 2008-2009).

Sobre l’IDH

Creat en l’any 2005, i dirigit en l’actualitat per la professora Consuelo Ramón, l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València ha rebut del Ministeri d’Educació la Menció d’Excel·lència pel seu programa de doctorat Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional. L’ IDH va obtenir en 2008 una ajuda dins del programa Consolider-Ingenio 2010. L’ institut forma part d’un projecte en el qual participen dotze grups d’investigació de diferents universitats espanyoles, coordinat per l’Institut de Drets Humans Bartolomé de les Casas de la Universidad Carlos III de Madrid. El projecte seleccionat es denomina “El temps dels drets” i el seu investigador principal ha sigut el professor Gregorio Peces-Barba. Consolider-Ingenio 2010 és la principal via de finançament del Pla Nacional d’Investigació Científica, Desenvolupament i Innovació Tecnològica 2008-2011 per a projectes d’alta qualitat. Va ser la primera ocasió que un equip format per investigadors pertanyents a l’àmbit jurídic va obtenir una ajuda d’aquest tipus, majoritàriament dirigida a contextos científics allunyats de les Humanitats i de les Ciències Socials.

+Info: http://idh.uv.es 

Data d'actualització: 21 de de març de 2016 07:00.

Llista de notícies