La Unitat de Parasitologia Sanitària, reelegida per l’OMS com a centre de referència mundial sobre fascioliosi humana

Integrants de la Unitat de Parasitologia Sanitària de la Universitat de València.

La Unitat de Parasitologia Sanitària de la Universitat de València ha sigut reelegida per l’Organització Mundial de la Salut com a centre col·laborador (WHO CC) i de referència mundial sobre fascioliosi humana, una patologia considerada per l’organisme internacional en el grup de les denominades malalties desateses prioritàries i que infecta 17 milions de persones.

El reconeixement al grup valencià es produeix després dels resultats i la seua contribució al coneixement de la malaltia, així com per la implementació d’accions de lluita i control a diversos països d’Amèrica, Europa, Àsia i Àfrica.

La fascioliosi és una malaltia molt patògena, que causa el subdesenvolupament de les comunitats humanes afectades. “Aquesta malaltia zoonòtica té com a reservoris espècies de bestiar i es transmet per caragols vectors dulciaqüícoles”, explica el director del grup de la Universitat, Santiago Mas-Coma. La fascioliosi planteja hui dia el problema addicional de ser una malaltia molt influïda pel canvi climàtic i pel canvi global, amb increments de prevalences i intensitats en habitants de zones rurals de molts països en vies de desenvolupament, a més de mostrar un augment de la seua capacitat d’expansió geogràfica.

L’equip multidisciplinari de la Unitat de Parasitologia Sanitària de la Universitat està constituït per tres grups de recerca: el Grup d’Epidemiologia i Control, dirigit per Santiago Mas-Coma; el de Biologia Molecular de Paràsits i Vectors, de María Dolores Bargues; i el Grup de Fenotipatge i Immunopatologia, de María Adela Valero. 

El de València és, a més, l’únic centre col·laborador de l’OMS sobre fascioliosi humana que hi ha al món, la qual cosa comporta la realització d’intervencions a nombrosos països dels diferents continents i a atendre nombroses sol·licituds d’ajuda. A aquest efecte, l’equip de la Unitat de Parasitologia Sanitària ha confeccionat progressivament una àmplia xarxa de centres col·laboradors als diferents països endèmics en aquesta malaltia humana, amb els quals es realitzen les intervencions i les recerques de manera conjunta a cada zona. 

La Unitat de Parasitologia Sanitària, adscrita a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València, destaca per ser un dels pocs centres col·laboradors de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) directament dependents de la seu central de Ginebra. “La reelecció també es produeix pel reconeixement de la capacitat de l’equip per desenvolupar la tasca de lideratge mundial en les activitats sobre la fascioliosi humana durant els pròxims anys i després d’una exigent avaluació de les activitats internacionals realitzades en l’anterior període quadriennal”, apunta Santiago Mas-Coma, catedràtic de Parasitologia. 

Els WHO Collaborating Centres
Els centres col·laboradors de l’Organització Mundial de la Salud (WHO Collaborating Centres) són institucions d’experts designades per l’OMS per realitzar activitats de suport a programes d’aquest organisme internacional sobre temes com ara malalties transmissibles, nutrició, salut mental, malalties cròniques, tecnologia sanitària o salut ocupacional. A Espanya hi ha en l’actualitat únicament nou d’aquests centres.

Màster en Malalties Parasitàries Tropicals
Com a conseqüència del prestigi i reconeixement internacionals aconseguits per les nombroses activitats desenvolupades i la seua difusió, destaca la quantitat de joves investigadors de països endèmics que són atrets pel Màster en Malalties Parasitàries Tropicals que organitza anualment l’equip, així com els estrangers que acudeixen al centre bé per realitzar curtes estades per a formació tècnica concreta, bé per realitzar recerques més prolongades i destinades a la consecució del títol de doctor.


Les intervencions de la Unitat de Parasitologia Sanitària de la Universitat de València realitzades a diferents països de quatre continents es poden consultar en aquest enllaç

 

Data d'actualització: 3 de de març de 2016 12:32.

Llista de notícies