La Universitat ret homenatge a Sanchis Guarner en el seu centenari

Manuel Sanchis Guarner.

La Universitat de València va retre divendres 9 de setembre un homenatge a Manuel Sanchis Guarner en el centenari del seu naixement. El rector, Esteban Morcillo, va qualificar l’homenatjat com “un model i un estímul constant i íntegre”. Sanchis Guarner (València 1911/1981) va ser el primer catedràtic de Valencià de la Universitat de València, fundador de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i el signant més jove de les ‘Normes de Castelló’.

L’homenatge es va celebrar al Saló d’Actes de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, i va comptar amb les intervencions del rector; la degana de la Facultat, María José Coperías; el catedràtic Antoni Ferrando; el fill de l’homenatjat, Manuel Sanchis-Guarner Cavanilles; i el rector de la Universitat Jaume I –i president de la Xarxa Lluís Vives–, Vicent Climent.

L’acte va començar amb la projecció d’un vídeo (que es pot visualitzar en aquesta mateixa pàgina) que repassa la figura de Manuel Sanchis Guarner. També es va procedir a descobrir una placa commemorativa.

En la seua intervenció, el rector va dir: “La Universitat de València sempre ha volgut ser un referent clar en la línia de recuperació lingüística i cultural del nostre poble i, en aquest sentit, el gran llegat intel·lectual de Sanchis Guarner ens és emblemàtic perquè representa alhora un model i un estímul constant i íntegre, al capdavall exemplar. Per tot això la Universitat té un deute amb el mestre Sanchis Guarner, per haver deixat una empremta important per la seua amplíssima obra filològica i històrica, de gran influència acadèmica i cientítifica, i també de divulgació social. També té el mateix deute la societat valenciana, pel compromís cívic d’aquell home, per la seua defensa de la democràcia i la llibertat”.

Per la seua banda, Antoni Ferrando va efectuar una semblança de la trajectòria intel·lectual i cívica de Sanchis, i va remarcar que les seues obres més importants continuen reeditant-se en l’actualitat a bon ritme. La degana, María José Coperías, va recordar que Sanchis Guarner va ser el primer degà de la facultat elegit democràticament.

El fill de l’homenatjat es va preguntar quin hauria estat el paper de son pare, de continuar amb vida, en la societat valenciana de hui en dia. I no va dubtar a assenyalar que hauria continuat treballant per la dignificació del País Valencià sense abandonar el seu tarannà dialogant.

Sanchis Guarner és autor d’una obra molt extensa que comprén estudis de lingüística, literatura, història, etnografia i cultura popular, centrats en el País Valencià, però també en la resta de l’antiga Corona d’Aragó i la Península Ibèrica. Fou també un dels principals col·laboradors en l’elaboració de l’obra ‘Atlas Lingüístico de la Península Ibérica (ALPI)’.
D’entre les seues obres destaca ‘La llengua dels valencians’, publicat el 1933 i amb múltiples reedicions; la ‘Gramàtica valenciana’ (1950), ‘Els pobles valencians parlen els uns dels altres’, ‘La Ciutat de València’ (1979) i ‘Aproximació a la història de la llengua catalana’ (1980). També va col·laborar en altres obres cabdals, com ara en el ‘Diccionari català-valencià-balear’ o la ‘Història del País Valencià’. L’any 1974 va ser guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Data d'actualització: 10 de de setembre de 2011 09:00.

Llista de notícies