La Universitat de València, tercera d’Espanya i 189 del món en rendiment acadèmic

Detall d'un laboratori de recerca de la Universitat.

La Universitat de València és la tercera institució acadèmica d’Espanya, la primera de la Comunitat Valenciana i la 189 del món, segons el rànquing mundial URAP 2013 (University Ranking by Academic Performance), que mesura el rendiment acadèmic de 2.500 centres d’estudis superiors, mitjançant la qualitat i la quantitat de les seues publicacions científiques. A diferència del 2012, la Universitat ha pujat un lloc a Espanya i al món, i se situa entre els Top 100 a Europa (78).

La següent universitat valenciana, la Universitat Politècnica de València, se situa en el lloc 390 dins del rànquing mundial (315 punts), la desena a Espanya i la 169 a Europa.

Per davant de la Universitat de València (353 punts), en el rànquing espanyol, es troben la Universitat de Barcelona (en primer lloc amb 393 punts), seguida de l’Autònoma de Barcelona (366). En quart lloc apareix la Complutense de Madrid (l’any passat la tercera) amb 352 punts i la posició 192 al món. 
 
El laboratori de recerca URAP, establit per l’Institut d’Informàtica de la Universitat Tècnica d’Orient Mitjà, combina sis indicadors que revelen els nivells de productivitat científica, la qualitat del coneixement generat i la projecció internacional de les universitats.
 
Aquest índex mesura el nombre d’articles, és a dir, la productivitat científica més recent, que inclou els articles publicats en 2012, i que suposa el 21% de la puntuació total; els esments, indicador que es refereix a la mesura de l’impacte de la recerca mitjançant les publicacions entre 2008 i 2012 (21%); la documentació, és a dir, la productivitat científica del centre a través de resums, conferències, anàlisis, debats, textos i articles periodístics publicats en 2012 (10%); l’impacte en la premsa, el nombre d’articles publicats per les universitats entre 2008 i 2012 (18%); l’impacte dels esments en la premsa, que avalua la qualitat de les publicacions (15%); i la col·laboració internacional, que valora l’acceptació global d’una universitat a través del nombre de publicacions realitzades en col·laboració amb institucions acadèmiques estrangeres (15%).
 
Segons la classificació publicada pel rànquing URAP 2013, Harvard University (Cambridge, EUA) és la primera institució mundial amb millor rendiment acadèmic, seguida de les universitats Johns Hopkins (Baltimore, EUA) i Toronto (Canadà). Aquest rànquing inclou universitats públiques i privades.
 
L’objectiu d’aquesta classificació, segons un comunicat emés per la coordinació del rànquing, és “ajudar les universitats a identificar les seues àrees potencials de progrés mitjançant els indicadors de rendiment acadèmic”.
 
Enllaç al rànquing: www.urapcenter.org
 
Per la seua banda, el Servei d'Anàlisi i Planificació (SAP) de la Universitat de València ha publicat una anàlisi d'aquest rànquing juntament amb altres classificacions internacionals. La informació es pot consultar en aquest enllaç.
 

Data d'actualització: 25 de de febrer de 2014 09:02.

Llista de notícies