La Universitat valida la seua eina per a diagnosticar la síndrome d’esgotament professional a Brasil

Pedro Gil-Monte i el seu equip de recerca.

La Universitat de València ha validat internacionalment la utilitat de la seua eina per a diagnosticar la síndrome d’esgotament professional –‘Spanish Burnout Inventory’ (SBI)- per al context cultural, social i laboral de Brasil. L’estudi per a realitzar aquesta validació, liderat pel professor del Departament de Psicologia Social Pedro R. Gil-Monte, s’ha publicat en la revista ‘Japanese Psychological Research’.

La Unitat de Recerca Psicosocial de la Conducta Organitzacional (Unipsico) de la Facultat de Psicologia de la Universitat de València, dirigida per Gil-Monte, va crear i va registrar el 2011 el ‘Cuestionario para la evaluación de la síndrome del trabajador quemado (CESQT)’ amb la finalitat de “facilitar el diagnòstic d’aquesta malaltia d’origen laboral i permetre diferenciar-la d’altres patologies com ara la depressió”, argumenta el professor.
 
Fins a l’actualitat, aquest instrument d’alta capacitat de diagnòstic preventiu s’havia validat en diversos països europeus (Alemanya, Itàlia, Polònia, Portugal i República Txeca) i països llatinoamericans de parla espanyola, com és el cas d’Argentina, Xile, Colòmbia o Mèxic. Per això, aquesta recerca permet ratificar la metodologia en un país llatí de parla no hispana i, amb això, avançar en la difusió internacional d’aquesta eina i en l’adaptació a la llengua portuguesa. 
 
Tractaments específics
El professor Pedro R. Gil-Monte recorda que a més de facilitar el diagnòstic, el CESQT, desenvolupat pel seu equip de recerca “fa possible també l’establiment de perfils de treballadors afectats per la síndrome d’esgotament professional i permet elaborar tractaments específics per a cada persona”.
 
El qüestionari, creat a la Universitat de València, està compost per 20 ítems que avaluen la síndrome d’esgotament professional, entés com una resposta a l’estrés laboral crònic que s’origina especialment en els professionals dedicats als serveis dedicats a persones (de la salut, docents, treballadors socials, forces d’ordre públic, cuidadors, etcètera). Es compon de quatre escales: il·lusió pel treball, desgast psíquic, indolència i culpa. Les tres primeres permeten generar una puntuació global, mentre que l’escala culpa diferencia dos perfils d’individus afectats, un d’aquests més greu, que desenvolupa problemes més intensos de salut, ansietat i problemes psicosomàtics.
 
La rellevància laboral i social d’aquest instrument i del model teòric sobre el qual es basa el CESQT és que facilita el diagnòstic de la síndrome i la interpretació dels símptomes, i considera perfils d’individus en funció de la seua gravetat clínica, “per la qual cosa pot ser una eina diagnòstica de gran utilitat, per exemple en processos jurídics, ja que la síndrome d’esgotament professional ha estat considerada accident laboral per la Sala Social del Tribunal Suprem des de l’any 2000”, segons Gil-Monte.
 
Factor clau de salut pública
A més, per la seua taxa de prevalença, aquesta patologia derivada de l’activitat laboral és important per a la salut pública, ja que es desenvolupa en major mesura en els professionals del sector serveis que duen a terme la seua activitat laboral en relació amb altres persones i, segons les enquestes de la població laboral activa, més del 70% de la població espanyola ocupada treballa en aquest sector.
 
Pedro R. Gil-Monte és professor -acreditat per a catedràtic d’Universitat per l’ANECA- del Departament de Psicologia Social de la Universitat de València, i director de la Unitat de Recerca Psicosocial de la Conducta Organitzacional (Unipsico). La seua recerca se centra en la qualitat de vida laboral, en l’avaluació dels factors psicosocials en el treball, i en la prevenció dels riscos laborals d’índole psicosocial. Actualment dirigeix el projecte de recerca ‘Validació transocupacional d’un model sobre el desenvolupament de la síndrome de ‘burnout’: desenvolupament i avaluació d’un programa d’intervenció’, finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat. És autor de més de 150 publicacions en revistes científiques, llibres i capítols de llibre.
 
 
Carlotto, M.S., Gil-Monte, P.R., i Figueiredo-Ferraz, H. (2015). Factor analysis of the Spanish Burnout Inventory among public administration employees. Japanese Psychological Research, 57(2), 155-165. doi: 10.1111/jpr.12071
 
Olivares-Faúndez, V.E., Gil-Monte, P.R., i Figueiredo-Ferraz, H. (2014). The mediating role of feelings of guilt in the relationship between burnout and the consumption of tobacco and alcohol. Japanese Psychological Research, 56, 340-348. doi: 10.1111/jpr.12058
 

Data d'actualització: 8 de de juliol de 2015 07:00.

Llista de notícies