Grau en Farmàcia
- Conèixer l'estructura i les propietats de les biomolècules i la seua relació amb la funció que exerceixen, així com les seues transformacions en la cèl·lula.
- Comprendre el funcionament dels enzims i la seua regulació.
- Conèixer els mecanismes d'obtenció i transformació d'energia.
- Conèixer les principals rutes metabòliques i obtenir una visió integrada del metabolisme i la seua regulació.
- Conèixer i comprendre els processos essencials en la transmissió de la informació genètica des del DNA fins a la proteïna.
- Enteniment de l'origen molecular de les funcions bàsiques dels éssers vius i de les seues principals implicacions biotecnològiques i mèdiques.
- Conèixer i aplicar correctament el vocabulari i la terminologia específica de la microbiologia.
- Conèixer els diferents tipus de microorganismes i comprendre'n el creixement, tant a nivell individual com de poblacions, els seus requeriments i els mètodes per al seu control.
- Conèixer els aspectes bàsics sobre la biologia dels microorganismes en els seus aspectes estructurals, metabòlics, genètics, ecològics, taxonòmics, evolutius i aplicats.
- Conèixer i comprendre els criteris de classificació i identificació de microorganismes, amb un èmfasi especial en els microorganismes d'interès sanitari i industrial.
- Comprendre els mecanismes de patogenicitat microbiana i la importància de les defenses inespecífiques i específiques enfront de la infecció.
- Conèixer les principals aplicacions biotecnològiques dels microorganismes, els sistemes de control d'esterilitat de matèries primeres i productes acabats i les tècniques de control microbiològic en els processos de producció de medicaments.
- Dominar les tècniques bàsiques pròpies del laboratori de microbiologia, amb una atenció especial a les tècniques d'asèpsia, esterilització, cultiu, aïllament, visualització i identificació dels tipus bàsics de microorganismes.
- Manejar amb precisió i seguretat productes, material i equips de laboratori.
- Identificar, obtenir, analitzar i produir fàrmacs i altres productes i matèries primeres d'interès sanitari d'ús humà o veterinari.
- Conèixer i identificar les matèries primeres d'origen biològic (drogues) que s'usen per a l'obtenció de fàrmacs i de medicaments a base de plantes medicinals.
- Conèixer les bases i etapes del control analític de drogues vegetals.
- Conèixer l'ocupació, eficàcia i seguretat de plantes medicinals.
- Conèixer els principals tipus estructurals de metabòlits secundaris usats en l'obtenció de fàrmacs i la seua relació amb les rutes biosintètiques.
- Adquirir la capacitat per a dissenyar el mètode d'extracció i purificació més adequat per a l'aïllament dels principis actius d'una droga, així com saber aplicar les tècniques espectroscòpiques a la seua elucidació estructural.
- Conèixer l'activitat farmacològica dels principis actius d'aquelles drogues que, pel seu interès terapèutic, es consideren de més importància.
- Demostrar la comprensió de l'ús de productes naturals com a caps de sèrie per al desenvolupament de nous fàrmacs.
- Obrir noves perspectives per al desenvolupament de la biotecnologia en la investigació dels éssers vius com a fonts de nous principis actius.
- Coneixement de la morfoanatomia i el cicle de vida dels agents parasitaris causants de malalties humanes i dels animals domèstics.
- Relació entre el cicle de vida dels paràsits amb l'epidemiologia, distribució geogràfica i vies d'infestació i transmissió dels paràsits a l'home.
- Coneixement de la naturalesa i el comportament dels paràsits com a agents infecciosos. Estudi de les malalties que produeixen, simptomatologia i diagnòstic bàsics.
- Relació entre el cicle de vida dels paràsits amb les mesures de prevenció i control de malalties parasitàries.
- Coneixement racional dels medicaments més apropiats per al tractament de les malalties parasitàries.
- Mòdul: Farmàcia i tecnologia farmacèutica - Dissenyar, optimitzar i elaborar les formes farmacèutiques i garantir la seua qualitat, incloent-hi la formulació i el control de qualitat de medicaments, el desenvolupament de fórmules magistrals i preparats oficinals.
- Mòdul: Farmàcia i tecnologia farmacèutica - Aplicar el control de qualitat de productes sanitaris, dermofarmacèutics i cosmètics i materials de condicionant.
- Mòdul: Farmàcia i tecnologia farmacèutica - Conèixer els processos d'alliberament, absorció, distribució, metabolisme i excreció de fàrmacs, i factors que condicionen l'absorció i disposició en funció de les vies d'administració.
- Mòdul: Farmàcia i tecnologia farmacèutica - Programar i corregir la posologia dels medicaments segons els seus paràmetres farmacocinètics.
- Mòdul: Farmàcia i tecnologia farmacèutica - Conèixer les propietats fisicoquímiques i biofarmacèutiques dels principis actius i excipients, així com les possibles interaccions entre ambdós.
- Mòdul: Farmàcia i tecnologia farmacèutica - Conèixer l'estabilitat dels principis actius i les formes farmacèutiques, així com els mètodes d'estudi.
- Mòdul: Farmàcia i tecnologia farmacèutica - Conèixer les operacions bàsiques i els processos tecnològics relacionats amb l'elaboració i el control de medicaments.
- Mòdul: Farmàcia i tecnologia farmacèutica - Determinació de la biodisponibilitat, avaluació de la bioequivalència i factors que les condicionen.
- Conèixer els processos d'alliberament, absorció, distribució, metabolisme i excreció dels fàrmacs.
- Saber identificar els factors que condicionen l'absorció i disposició dels fàrmacs en funció de la seua via d'administració
- Conèixer les propietats biofarmacèutiques dels principis actius i excipients així com les possibles interaccions entre ambdós.
- Mòdul: Legislació i farmàcia social - Conèixer els fonaments de la salut pública i intervenir en les activitats de promoció de la salut, prevenció de la malaltia en els àmbits individual i col·lectiu i contribuir a l'educació sanitària, reconeixent els determinants de salut en la població, tant els genètics com els dependents del sexe i estils de vida, demogràfics, ambientals, socials, econòmics, psicològics i culturals.
- Mòdul: Legislació i farmàcia social - Conèixer, comprendre i aplicar les condicions legals, socials i econòmiques relacionades amb l'àmbit sanitari i en particular amb el medicament.
- Mòdul: Legislació i farmàcia social - Conèixer els principis ètics i deontològics i actuar segons les disposicions legislatives, reglamentàries i administratives que regeixen l'exercici professional col·laborant amb altres professionals de la salut i adquirint habilitats de treball en equip.
- Mòdul: Legislació i farmàcia social - Dominar tècniques de recuperació d'informació relatives a fonts d'informació primàries i secundàries (incloent-hi bases de dades amb l'ús d'ordinador) i informatitzades.
- Mòdul: Legislació i farmàcia social - Conèixer i aplicar tècniques de gestió en tots els aspectes de les activitats farmacèutiques.
- Mòdul: Legislació i farmàcia social - Conèixer els principis i la metodologia científica aplicada a les ciències farmacèutiques, incloent-hi la història i funció social de la farmàcia.
- Mòdul: Legislació i farmàcia social - Coneixements bàsics del sistema nacional de salut, de la legislació sanitària en general i específicament la relacionada amb els medicaments, els productes sanitaris i l'assistència farmacèutica.
- Mòdul: Legislació i farmàcia social - Conèixer les tècniques de comunicació oral i escrita adquirint habilitats que permeten informar els usuaris dels establiments farmacèutics en termes intel·ligibles i adequats als diversos nivells culturals i entorns socials.
- Conèixer els conceptes bàsics de salut i salut pública.
- Adquirir els coneixements sobre el mètode epidemiològic i científic, farmacoepidemiologia, farmacovigilància, assajos clínics i estudis d'evidència científica.
- Estratègies de promoció de la salut i prevenció de la malaltia.
- Conèixer i valorar els determinants de la salut.
- Conèixer la relació existent entre medi ambient i salut.
- Adquirir els coneixements sobre epidemiologia i prevenció de malalties transmissibles i no transmissibles.
- Conèixer les tècniques i aplicacions en el camp de la sanitat ambiental, sanejament i higiene industrial fonamentalment en la indústria farmacèutica.
- Adquirir coneixements sobre planificació i prevenció de riscos laborals.
- Conèixer els mètodes i els mitjans d'educació sanitària.
- Coneixements sobre programació sanitària.
- Adquirir coneixements sobre organització sanitària: sistemes de salut. Salut pública Internacional.
- Conèixer els principis ètics i deontològics i actuar segons les disposicions legislatives, reglamentàries i administratives que regeixen l'exercici professional col·laborant amb altres professionals de la salut i adquirint habilitats de treball en equip.
- Conèixer les tècniques de comunicació oral i escrites adquirint habilitats que permeten informar els usuaris dels establiments farmacèutics en termes intel·ligibles i adequats als diversos nivells culturals i entorns socials.
- Coneixements bàsics en gestió clínica, economia de la salut i ús eficient dels recursos sanitaris.
- Saber subministrar i dispensar els medicaments i altres productes d'interès sanitari en els àmbits oficinal, hospitalari, distribució farmacèutica i industrial.
- Mòdul: Medicina i farmacologia - Utilitzar de forma segura els medicaments tenint en compte les seues propietats físiques i químiques incloent-hi qualsevol risc associat al seu ús.
- Mòdul: Medicina i farmacologia - Conèixer i comprendre els fonaments bàsics de les anàlisis clíniques i les característiques i continguts dels dictàmens del diagnòstic de laboratori.
- Mòdul: Medicina i farmacologia - Desenvolupar anàlisis higienicosanitàries (bioquímica, bromatològica, microbiològiques, parasitològiques) relacionades amb la salut en general i amb els aliments i el medi ambient en particular.
- Mòdul: Medicina i farmacologia - Avaluar els efectes de substàncies amb activitat farmacològica.
- Mòdul: Medicina i farmacologia - Conèixer i comprendre les tècniques utilitzades en el disseny i l'avaluació dels assajos preclínics i clínics.
- Mòdul: Medicina i farmacologia - Dur a terme les activitats de farmàcia clínica i social, seguint el cicle d'atenció farmacèutica.
- Mòdul: Medicina i farmacologia - Promoure l'ús racional del medicament i productes sanitaris.
- Mòdul: Medicina i farmacologia - Adquirir les habilitats necessàries per a poder prestar consell terapèutic en farmacoteràpia i dietoteràpia, així com consell nutricional i alimentari als usuaris dels establiments on presten servei.
- Mòdul: Medicina i farmacologia - Comprendre la relació existent entre alimentació i salut, i la importància de la dieta en el tractament i la prevenció de les malalties.
- Mòdul: Medicina i farmacologia - Conèixer i comprendre la gestió i les característiques pròpies de l'assistència farmacèutica en les estructures assistencials d'atenció primària i d'atenció especialitzada en el sistema sanitari.
- Mòdul: Medicina i farmacologia - Avaluar els efectes toxicològics de substàncies i dissenyar i aplicar les proves i anàlisis corresponents.
- Mòdul: Medicina i farmacologia - Conèixer les propietats i els mecanismes d'acció dels fàrmacs.
- Mòdul: Medicina i farmacologia - Conèixer i comprendre l'estructura i la funció del cos humà, així com els mecanismes generals de la malaltia, alteracions moleculars, estructurals i funcionals, expressió sindròmica i eines terapèutiques per a restaurar la salut.
- Mòdul: Medicina i farmacologia - Conèixer la naturalesa, el mecanisme d'acció i l'efecte dels tòxics, així com els recursos en cas d'intoxicació.
- Mòdul: Medicina i farmacologia - Conèixer les tècniques analítiques relacionades amb diagnòstic de laboratori, tòxics, aliments i medi ambient.
- Mòdul: Medicina i farmacologia - Conèixer i comprendre la gestió i les característiques pròpies de l'assistència farmacèutica en l'àmbit oficinal i de la indústria farmacèutica.
- Conèixer la terminologia anatòmica.
- Coneixement dels teixits.
- Coneixement de la formació en els primers estadis de l'embrió.
- Coneixement dels òrgans, aparells i sistemes del cos humà.
- Reconèixer els ossos del cos humà.
- Reconèixer les vísceres del cos humà.
- Conèixer les relacions de les vísceres.
- Conèixer les estructures del sistema nerviós.
- Conèixer i dominar l'educació sanitària.
- Aprendre a relacionar-se amb pacients i altres professionals sanitaris.
- Conèixer els protocols d'atenció farmacèutica i farmacovigilància.
- Conèixer la normativa i l'elaboració de fórmules magistrals i preparats oficinals.
- Conèixer el procés d'adquisició, custòdia, conservació, dispensació i facturació de medicaments i productes farmacèutics.
- Conèixer la gestió i el funcionament d'una oficina de farmàcia o del servei de farmàcia d'un hospital.
- Desenvolupar les habilitats necessàries per a comunicar i informar el pacient i/o usuari dels continguts i implicacions dels dictàmens de laboratori en termes adequats.
- Desenvolupar la capacitat per a l'argumentació científica fonamentada, i l'hàbit en l'ús de la terminologia clínica com a mitjà natural de comunicació amb altres professionals en l'àmbit sanitari.
- Conèixer les tècniques analítiques pròpies del laboratori de bioquímica clínica i ser capaç d'assimilar i incorporar futures innovacions tant en el seu aspecte tècnic com pel que fa a la utilitat clínica de cada nou paràmetre.
- Capacitat per a interpretar, de forma global i integrada, l'analítica global d'un pacient, i comprendre l'estratègia analítica adequada al diagnòstic diferencial de les diferents entitats.
- Conèixer i comprendre els mecanismes responsables de la variabilitat genètica que caracteritza l'ésser humà, i la seua relació i implicació en patologia humana i resposta a teràpia farmacològica.
- Identificar i saber aplicar els marcadors bioquímics específics apropiats per a l'avaluació del nivell de salut en població (individual i col·lectiva) i la prevenció de la malaltia en l'assistència primària i secundària.
- Conèixer el fonament i la utilitat dels diferents marcadors bioquímics i proves funcionals aplicables en l'actualitat al diagnòstic clínic, pronòstic, evolució de la malaltia i monitoratge terapèutic.
- Conèixer les bases moleculars i el mecanisme bioquímic (alteracions genètiques, estructurals i/o funcionals) de la malaltia, com a aproximació racional al seu diagnòstic, tractament i prevenció, a la identificació de noves dianes terapèutiques i a la selecció i identificació de nous marcadors bioquímics de potencial interès clínic.
- Desenvolupar consciència futura de professional sobre la rellevància del diagnòstic, tractament i profilaxi que s'efectue.
- Capacitat per a poder abordar la resolució de la malaltia clínica de forma interdisciplinària amb altres professionals.
- Conèixer i manejar amb criteri les fonts documentals de tot tipus dins del camp clínic de les malalties parasitàries.
- Conèixer la utilitat pràctica de l'arsenal terapèutic disponible a Espanya i a l'estranger per al tractament de cadascuna de les malalties parasitàries humanes.
- Adquirir i desenvolupar les habilitats pertinents per a un adequat maneig epidemiològic i clínic.
- Dominar la terminologia parasitològica a nivell clínic.
- Conèixer els principals grups de microorganismes causants d'infeccions en humans: bacteris, fongs i virus.
- Conèixer els aspectes relatius a la determinació de la susceptibilitat/resistència dels agents patògens als agents quimioteràpics d'ús comú en clínica.
- Conèixer les infeccions que afecten els diferents òrgans i sistemes del cos humà.
- Conèixer les tècniques bàsiques de tipus microbiològic, immunològic i de biologia molecular utilitzades per al diagnòstic de les malalties infeccioses.
- Conèixer els principis generals del diagnòstic de laboratori de les malalties infeccioses.
- Conèixer els medicaments essencials i adquirir coneixement en les tècniques d'informació i educació sobre el medicament.
- Conèixer les raons i tècniques per a la selecció de medicaments.
- Adquirir coneixements de farmacoeconomia fonamentalment aplicats a les anàlisis de cost-efectivitat en el medicament.
- Adquirir coneixements per realitzar estudis d'utilització de medicaments i de farmacovigilància.
- Conèixer les aplicacions de la farmacoepidemiología en el camp dels assajos clínics i en l'estudi dels efectes adversos dels medicaments.
- Conèixer i valorar l'ús de les tècniques de farmacoepidemiologia i dissenyar estudis farmacoepidemiològics.
- Conèixer el concepte de farmacoepidemiologia i de l'estudi de la lògica epidemiològica en la valoració del medicament.
- Desenvolupar anàlisis clíniques que usen tècniques radioquímiques i emetre els corresponents dictàmens del diagnòstic de laboratori.
- Preparar i dispensar els radiofàrmacs en l'àmbit hospitalari, i garantir-ne la qualitat.
- Avaluar els efectes tòxics i terapèutics dels radiofàrmacs, així com la seua utilització segura, tenint en compte les seues propietats físiques, químiques i radioactives, incloent-hi qualsevol risc associat al seu ús.
- Obtenir, analitzar, controlar i produir fàrmacs en la composició dels quals intervenen elements radioactius (radiofàrmacs) i siguen d'interès sanitari d'ús humà o veterinari.
- Poder dur a terme treballs de modelització molecular d'estructures orgàniques senzilles fent ús del programari apropiat.
- Saber plantejar seqüències sintètiques per a l'obtenció de determinats principis actius fent ús de la metodologia apresa.
- Conèixer les característiques de la indústria farmacèutica i els aspectes més rellevants de la síntesi a gran escala.
- Conèixer tècniques espectroscòpiques avançades i la seua aplicació en la investigació de fàrmacs i principis actius.
- Saber aplicar els mètodes analítics per a ingredients cosmètics i substàncies prohibides i/o restringides en productes cosmètics.
- Conèixer els procediments per a controlar les impureses derivades dels processos d'obtenció i la contaminació de productes acabats.
- Saber aplicar els mètodes d'anàlisi d'identitat, puresa i riquesa en intermedis i producte final en les seues diferents formes d'administració.
- Conèixer els paràmetres que defineixen la qualitat de les matèries primeres. Així com les etapes per a la seua identificació, tractament, manipulació i conservació.
- Saber utilitzar les metodologies analítiques d'interès en el control analític de qualitat de medicaments i productes cosmètics.
- Conèixer i saber aplicar els mètodes de validació de mètodes analítics i de garantia de qualitat.
- Saber organitzar i gestionar un laboratori de control de qualitat.
- Reconeixement dels preparats dermofarmacèutics en el seu marc legal.
- Utilització de les directrius de bones pràctiques de fabricació en l'elaboració de preparacions dermofarmacèutiques.
- Coneixement dels controls d'innocuïtat i eficàcia dels preparats cosmètics.
- Desenvolupar habilitats per a elaborar les diferents formes dermofarmacèutiques.
- Aplicació dels diferents ingredients cosmètics en l'elaboració de productes cosmètics.
- Coneixement de la pell, annexos de la pell i mucoses com a substrat viu de la dermofarmàcia i les seues disfuncions.
- Adquirir la capacitat de detectar i resoldre les mancances d'informació que presenta el pacient respecte als problemes de salut i/o a l'ús dels medicaments.
- Saber protocol·litzar el servei assistencial del farmacèutic, amb la finalitat de garantir l'ús efectiu i segur dels medicaments.
- Saber localitzar i avaluar dades clíniques dels medicaments per proporcionar informació adequada tant a professionals de la salut com a pacients.
- Conèixer la farmacoteràpia més adequada a cada situació clínica i que es puga aplicar amb la màxima evidència científica, aplicant les guies clíniques.
- Aplicar els coneixements en situacions clíniques per emetre consell terapèutic i participar en la presa de decisions en l'àmbit hospitalari, comunitari i atenció domiciliària.
- Avaluació de l'eficàcia dels medicaments fitoteràpics.
- Avaluació del control de qualitat de medicaments fitoteràpics, plantes medicinals i preparats relacionats.
- Desenvolupar habilitats relacionades amb l'ús i la dispensació dels medicaments fitoteràpics i altres preparats relacionats a l'oficina de farmàcia, i emetre consell terapèutic i promoure el seu ús racional.
- Avaluar els efectes terapèutics de medicaments fitoteràpics. Identificar i avaluar els riscos sanitaris associats a la seua ocupació.
- Conèixer els diferents tipus de nutricèutics i el seu origen.
- Conèixer la utilització i les recomanacions dels nutricèutics.
- Estudiar les aplicacions en tractaments dietoterapèutics.
- Conèixer la legislació i al·legacions dels nutricèutics a escala nacional i internacional.
- Efectuar la presa de mesures i registre de variables antropomètriques.
- Aplicar els processos de control de qualitat i els procediments normalitzats de treball en ortoprotètica.
- Adaptar les ortesis i pròtesis als pacients de forma segura i eficaç.
- Conèixer la legislació dels productes sanitaris ortoprotètics a escala autonòmica, nacional i europea.
- Interpretar la recepta de prescripció ortoprotètic, d'efectes i accessoris, i realitzar l'execució de les prestacions.
- Abordar les estratègies de disseny tridimensional i fabricació de material ortoprotètic.
- Conèixer la funcionalitat i les patologies del membre superior, el membre inferior i la columna vertebral
- Adquirir la terminologia pròpia en matèria de productes sanitaris i manejar fonts d'informació.
- Dissenyar, preparar, subministrar i dispensar altres productes d'interès sanitari.
- Identificar, dissenyar, obtenir, analitzar, controlar i produir matèries primeres d'interès sanitari d'ús humà.
- Desenvolupar consciència futura de professional sobre la rellevància del diagnòstic que cal efectuar.
- Capacitar per poder abordar la resolució de l'analítica de forma interdisciplinària amb altres professionals.
- Conèixer i manejar amb criteri les fonts documentals de bioquímica clínica i hematologia dins del camp del diagnòstic de les malalties humanes.
- Conèixer la utilitat diagnòstica de cada mètode i tècnica en bioquímica clínica i hematologia, valorant quina és la seua utilització concreta, el valor pronòstic i les proves complementàries que requereix, considerant els biaixos de gènere en els diagnòstics clínics.
- Conèixer i desenvolupar les tècniques necessàries en bioquímica clínica i hematologia per a un adequat processament de qualsevol mostra biològica susceptible de ser analitzada en un laboratori de bioquímica clínica i d'hematologia.
- Conèixer i comprendre les bases dels mètodes i tècniques utilitzats en bioquímica clínica i hematologia per al diagnòstic de les malalties i els fonaments de la seua aplicació.
- Dominar la terminologia analítica en bioquímica clínica i hematologia.
- Conèixer i manejar amb criteri les fonts documentals de tot tipus dins del camp del diagnòstic de les malalties parasitàries.
- Conèixer la utilitat diagnòstica de cada mètode i tècnica, així com el coneixement de la matèria biològica que cal per al correcte diagnòstic de cadascuna de les diferents parasitosis humanes.
- Dominar les tècniques necessàries per a un adequat processament parasitològic de qualsevol mostra biològica susceptible de ser analitzada en un laboratori de parasitologia.
- Comprendre les bases dels mètodes i tècniques utilitzats en el diagnòstic de les malalties parasitàries i els fonaments de la seua aplicació.
- Adquirir i desenvolupar les habilitats pertinents per a un adequat maneig de tot el material inventariable i fungible d'ús en el camp del diagnòstic.
- Dominar la terminologia analítica parasitològica.
- Iniciar-se en la realització pràctica de les anàlisis microbiològiques de mostres i en la interpretació dels resultats per al diagnòstic de laboratori.
- Seleccionar entre les diverses proves de laboratori les més sensibles, fiables i ràpides per al diagnòstic d'una determinada malaltia infecciosa o per al diagnòstic etiològic diferencial d'una determinada síndrome.
- Establir els criteris necessaris per a arribar al diagnòstic etiològic diferencial d'una infecció, i especialment aquells que s'han de seguir en la presa, el transport i el processament d'una mostra en un laboratori clínic.
- Conèixer els agents etiològics més freqüents, la seu patogènesi i el diagnòstic de laboratori.
- Conèixer els processos infecciosos més freqüents que afecten diferents òrgans i sistemes, així com el diagnòstic diferencial de les causes o agents etiològics dins de cadascun d'aquests.
- Comprendre que qualsevol microorganisme usualment és capaç de produir diferents quadres clínics, i que un procés clínic en particular pot ser provocat per diferents agents etiològics.
- Coneixement i aplicació correcta de la terminologia i elements específics del laboratori de microbiologia.
- Desenvolupar anàlisi higienicosanitàries.
- Dissenyar, aplicar i avaluar reactius, mètodes i tècniques analítiques clíniques, coneixent els fonaments bàsics de les anàlisis clíniques i les característiques i continguts dels dictàmens de diagnòstic de laboratori.
- Conèixer i manejar les fonts d'informació bàsiques relacionades amb la toxicologia.
- Coneixements de tècniques analítiques relacionades amb diagnòstic de laboratori en intoxicacions produïdes per medicaments.
- Avaluar els efectes tòxics de substàncies amb activitat farmacològica: reaccions adverses medicamentoses. Intoxicacions agudes i cròniques.
- Dur a terme les activitats de la farmàcia clínica i social, seguint el cicle de l'atenció farmacèutica en relació amb la seguretat dels medicaments i productes sanitaris.
- Dissenyar i avaluar assajos toxicològics.
- Habilitats d'utilització segura de medicaments tenint en compte les propietats físiques i químiques incloent-hi qualsevol risc associat al seu ús.
- Coneixement de la naturalesa, mecanismes d'acció i efecte dels tòxics i recursos en cas d'intoxicació.
- Coneixement dels diferents processos toxicocinètics (absorció, distribució, metabolisme i excreció) i ecotoxicocinètics.
- Coneixement dels conceptes bàsics de toxicologia.
- Avaluar els efectes terapèutics i tòxics de substàncies amb activitat farmacològica.
- Dur a terme les activitats de farmàcia clínica i social, seguint el cicle d'atenció farmacèutica.
- Identificar, avaluar i valorar els problemes relacionats amb fàrmacs i medicaments, així com participar en les activitats de farmacovigilància.
- Promoure l'ús racional dels medicaments i productes sanitaris, així com adquirir coneixements bàsics en gestió clínica, economia de la salut i ús eficient dels recursos sanitaris.
- Prestar consell terapèutic en farmacoteràpia i dietoteràpia.
- Seleccionar i dispensar adequadament els medicaments i altres productes d'interès sanitari utilitzant criteris d'eficàcia, seguretat, adequació farmacocinètica i cost/efectivitat.
- Conèixer la metodologia per a l'avaluació de substàncies amb activitat farmacològica a nivell de farmacologia experimental (in vitro i in vivo).
- Conèixer les indicacions i contraindicacions dels medicaments, així com la posologia i les precaucions d'ús.
- Relacionar les característiques fisicoquímiques dels fàrmacs amb les seues propietats farmacocinètiques i farmacodinàmiques.
- Conèixer les accions farmacològiques i relacionar-les amb els efectes terapèutics i les reaccions adverses.
- Conèixer i comprendre els diferents mecanismes pels quals els fàrmacs exerceixen les seues accions i efectes farmacològics.
- Adquirir conceptes bàsics en farmacologia (concepte de fàrmac, agonista, antagonista, mecanisme d'acció, acció farmacològica i interaccions, etc.).
- Emetre consell dietètic en la salut, bon estat físic i en la teràpia nutricional mèdica, considerant les diferències de gènere.
- Realitzar el procés d'assistència nutricional ambulatòria i hospitalària.
- Adquirir els coneixements necessaris per a avaluar l'aptitud de l'aliment per al seu consum.
- Conèixer la relació existent entre alimentació i salut així com la importància de la dieta en el tractament i la prevenció de les malalties, considerant els biaixos de gènere.
- Emetre consell nutricional i alimentari en l'àmbit professional, atenent la diferència per sexes, estat fisiològic o patològic.
- Conèixer i saber aplicar les anàlisis bàsiques bromatològiques per avaluar la composició i el valor nutricional dels diferents grups d'aliments que formen part de la dieta habitual.
- Conèixer els nutrients i altres components d'interès nutricional, així com les fonts, recomanacions i repercussions que tindrien sobre la salut les seues deficiències i/o excessos
- Conèixer i manejar la terminologia bàsica de nutrició, bromatologia, dietètica i dietoteràpia.
- Desenvolupar anàlisis higienicosanitàries, especialment les relacionades amb els aliments.
- Intervenir en les activitats de promoció de la salut, prevenció de malaltia, en l'àmbit individual, familiar i comunitari; amb una visió integral i multiprofessional del processo salut-malaltia.
- Adquisició d'una millor comprensió de la naturalesa de les associacions biològiques.
- Coneixements sobre immunopatologia i farmacologia del sistema immunitari.
- Coneixements sobre aplicació al laboratori de les reaccions immunològiques.
- Coneixements sobre el sistema immunitari.
- L'estudiant ha d'adquirir coneixements bàsics sobre immunologia bàsica i aplicada.
- Conèixer i comprendre la terminologia mèdica i l'expressió sindròmica.
- Conèixer i comprendre els mecanismes generals de la malaltia, així com les alteracions de les funcions de les nostres cèl·lules, òrgans, aparells i sistemes, pròpies de les malalties i que donen lloc a les manifestacions d'aquestes, tenint en compte les implicacions de les diferències de gènere.
- Posseir i comprendre els coneixements a l'àrea de fisiopatologia.
- Utilització de la bibliografia científica pròpia de l'assignatura.
- Aprendre a entendre l'organisme com un tot.
- Conèixer els mecanismes de regulació que controlen les diferents funcions i les interaccions mútues dels diferents sistemes corporals.
- Conèixer i interpretar com participa cada òrgan al manteniment de la constància del medi intern.
- Conèixer i comprendre la fisiologia bàsica del cos humà, des del nivell molecular fins a l'organisme complet, en les diferents etapes de la vida.
- Conèixer i comprendre els principis bàsics i les lleis que regeixen el funcionament de les nostres cèl·lules, òrgans, aparells i sistemes.
- Capacitat d'expressió oral i escrita utilitzant correctament la terminologia pròpia de la matèria.
- Conèixer les relacions de les estructures del sistema nerviós.
- Que els estudiants hagen demostrat posseir i comprendre coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé descansa en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda del seu camp d'estudi.
- Mòdul: Biologia - Conèixer les principals rutes metabòliques que intervenen en la degradació de fàrmacs.
- Mòdul: Biologia - Conèixer la naturalesa i el comportament d'agents infecciosos.
- Mòdul: Biologia - Conèixer les propietats de les membranes cel·lulars i la distribució de fàrmacs.
- Mòdul: Biologia - Conèixer i comprendre el control microbiològic dels medicaments.
- Mòdul: Biologia - Desenvolupar habilitats per identificar dianes terapèutiques i de producció biotecnològica de fàrmacs, així com d'ús de la teràpia gènica.
- Mòdul: Biologia - Comprendre la relació entre el cicle de vida dels agents infecciosos i les propietats dels principis actius.
- Mòdul: Biologia - Estimar els riscos biològics associats a la utilització de substàncies i processos de laboratoris implicats.
- Mòdul: Biologia - Desenvolupar habilitats relacionades amb l'ús dels efectes beneficiosos de les plantes medicinals i comprendre els riscos sanitaris associats amb el seu mal ús.
- Mòdul: Biologia - Conèixer les estructures de les biomolècules i les seues transformacions en la cèl·lula.
- Elaborar i presentar un informe de l'estudi experimental realitzat.
- Interpretar correctament els resultats proporcionats per paquets estadístics.
- Analitzar les dades observades utilitzant algun paquet estadístic.
- Descriure i sintetitzar adequadament el conjunt de dades observat en l'experiment.
- Dissenyar experiments senzills útils per a aconseguir els objectius de l'estudi.
- Resoldre equacions diferencials ordinàries senzilles.
- Calcular integrals amb diferents mètodes de càlcul de primitives.
- Investigació bàsica i aplicada: Adquirir una comprensió de la naturalesa de la investigació física, de les formes en què es du a terme i de com la investigació en física és aplicable a molts camps diferents; habilitat per a dissenyar procediments experimentals i/o teòrics per a: (i) resoldre els problemes corrents en la investigació acadèmica o industrial; (ii) millorar els resultats existents.
- Modelització i resolució de problemes: Ser capaç d'identificar els elements essencials d'un procés/situació i d'establir-ne un model de treball. Ser capaç de realitzar les aproximacions requerides a fi de reduir un problema fins a un nivell manejable. Pensament crític per a construir models físics.
- Destreses matemàtiques: comprendre i dominar l'ús dels mètodes matemàtics i numèrics més comunament utilitzats.
- Comprensió teòrica de fenòmens físics: tenir una bona comprensió de les teories físiques més importants (estructura lògica i matemàtica, suport experimental, fenòmens físics descrits).
- Resolució de problemes: Ser capaç d'avaluar clarament els ordres de magnitud, de desenvolupar una percepció de les situacions que són físicament diferents però que mostren analogies, permetent, per tant, l'ús de solucions conegudes a nous problemes.
- Posseir i comprendre els fonaments de la física en els aspectes teòrics i experimentals, així com el bagatge matemàtic necessari per a la seua formulació.
- Mòdul: Física i matemàtiques - Utilitzar l'anàlisi estadística aplicada a les ciències farmacèutiques.
- Mòdul: Física i matemàtiques - Avaluar dades científiques relacionades amb els medicaments i els productes sanitaris.
- Mòdul: Física i matemàtiques - Dissenyar experiments sobre la base de criteris estadístics.
- Mòdul: Física i matemàtiques - Aplicar tècniques computacionals i de processament de dades, en relació amb informació referent a dades físiques, químiques i biològiques.
- Mòdul: Física i matemàtiques - Aplicar els coneixements de física i matemàtiques a les ciències farmacèutiques.
- Capacitat per a la utilització de tècniques espectroscòpiques en la caracterització estructural de fàrmacs i principis actius.
- Capacitat per a desenvolupar processos sintètics de fàrmacs, utilitzant la instrumentació i els equips científics adequats.
- Capacitat per a la utilització segura de fàrmacs, tenint en compte les seues propietats físiques i químiques.
- Capacitat per a dissenyar, identificar, obtenir i analitzar fàrmacs i principis actius.
- Habilitat per a analitzar principis actius, fàrmacs i altres productes i materials d'interès sanitari.
- Emprar adequadament les metodologies de treball de les tècniques utilitzades en les sessions pràctiques de laboratori i saber elaborar i presentar un informe analític.
- Establir la classificació dels principals mètodes analítics, comprendre'n els fonaments i saber seleccionar el seu ús en funció de l'objectiu de l'anàlisi.
- Comprendre la importància del control de qualitat en el laboratori analític, així com els procediments i les eines estadístiques necessàries per a dur a terme aquest control.
- Identificar i comprendre la importància de cadascuna de les etapes del procés analític.
- Dissenyar, aplicar i avaluar reactius, mètodes i tècniques analítiques clíniques.
- Comprendre a nivell bàsic el comportament de les macromolècules sobre la base de les seues propietats fisicoquímiques.
- Conèixer les bases dels processos de difusió en processos de dissolució, alliberament de fàrmacs des de matrius polimèriques, alliberament a partir de càpsules, etc.
- Conèixer les bases dels processos d'adsorció.
- Conèixer les propietats de les dissolucions reals.
- Conèixer els principis de la cinètica química i la seua aplicació a l'estudi de l'estabilitat de medicaments i de la farmacocinètica.
- Desenvolupar experiències de laboratori i saber avaluar les dades científiques relacionades amb el medicament i els productes sanitaris.
- Saber aplicar els coneixements adquirits per a la resolució de problemes fisicoquímics i elaborar i defensar arguments.
- Conèixer les propietats fisicoquímiques dels principis actius i excipients, així com les possibles interaccions entre ambdós.
- Conèixer i aplicar les lleis i principis fisicoquímics per determinar les propietats dels sistemes farmacèutics.
- Conèixer els riscos associats a l'ús de compostos orgànics i de les tècniques utilitzades en la seua manipulació, obtenció, aïllament, purificació i anàlisi.
- Saber aplicar les tècniques bàsiques d'obtenció, aïllament i caracterització dels compostos orgànics.
- Ser capaç de dissenyar síntesis de compostos orgànics senzills a partir de determinats productes de partida i que impliquen més d'una reacció.
- Comprendre i poder predir el comportament dels compostos orgànics en diferents entorns (químics, biològics, ambientals)
- Saber relacionar la presència de grups funcionals en les molècules amb la seua reactivitat enfront de diferents processos (substitució, eliminació, addició, hidròlisi, oxidació, reducció..)
- Conèixer els mètodes d'obtenció més generals dels diferents tipus de compostos.
- Conèixer els mecanismes de les transformacions químiques més importants.
- Conèixer la reactivitat general dels grups funcionals més importants presents en les molècules orgàniques.
- Conèixer els diferents grups funcionals presents en les molècules orgàniques i saber relacionar la presència de grups funcionals amb les propietats fisicoquímiques de les molècules orgàniques.
- Saber aplicar les regles generals de nomenclatura per als compostos orgànics, incloent-hi l'estereoquímica.
- Conèixer i saber utilitzar els diferents tipus de representació de les molècules orgàniques.
- Reconèixer els tipus d'enllaços que es poden presentar en els compostos orgànics.
- Poder explicar de manera comprensible fenòmens i processos relacionats amb la química inorgànica.
- Assignar i determinar l'estructura dels diferents tipus de compostos inorgànics.
- Conèixer les propietats característiques dels elements i els seus compostos, així com la seua aplicació en l'àmbit farmacèutic.
- Poder explicar de manera comprensible fenòmens i processos relacionats amb aspectes bàsics de la química.
- Saber resoldre problemes quantitatius senzills relatius als processos químics, tant en l'equilibri com des d'un punt de vista cinètic.
- Poder resoldre qualsevol problema bàsic relatiu a la determinació de les formules empíriques i moleculars dels compostos.
- Poder anomenar i formular els compostos químics inorgànics i orgànics.
- Coneixement de les reaccions en dissolució, diferents estats de la matèria i principis de la termodinàmica i la seua aplicació a les ciències farmacèutiques.
- Mòdul: Química - Conèixer i aplicar les tècniques principals d'investigació estructural incloent-hi l'espectroscòpia.
- Mòdul: Química - Conèixer els principis i procediments per a la determinació analítica de compostos: tècniques analítiques aplicades a l'anàlisi d'aigua, aliments i medi ambient.
- Mòdul: Química - Conèixer l'origen, la naturalesa, el disseny, l'obtenció, l'anàlisi i el control de medicaments i productes sanitaris.
- Mòdul: Química - Conèixer i comprendre la naturalesa i el comportament dels grups funcionals en molècules orgàniques.
- Mòdul: Química - Conèixer i comprendre les propietats característiques dels elements i els seus compostos, així com la seua aplicació en l'àmbit farmacèutic.
- Mòdul: Química - Conèixer i comprendre les característiques de les reaccions en dissolució, els diferents estats de la matèria i els principis de la termodinàmica i la seua aplicació a les ciències farmacèutiques.
- Mòdul: Química - Capacitat per a conèixer les característiques fisicoquímiques de les substàncies utilitzades per a la fabricació dels medicaments.
- Mòdul: Química - Estimar els riscos associats a la utilització de substàncies químiques i processos de laboratori.
- Mòdul: Química - Habilitats de desenvolupament per a dur a terme processos de laboratori estàndard incloent-hi l'ús d'equips científics de síntesi i anàlisi, instrumentació apropiada inclosa.
- Mòdul: Química - Desenvolupar anàlisis higienicosanitàries, especialment les relacionades amb els aliments i el medi ambient.
- Mòdul: Química - Habilitat per a seleccionar les tècniques i procediments apropiats en el disseny, l'aplicació i l'avaluació de reactius, mètodes i tècniques analítiques.
- Mòdul: Química - Identificar, dissenyar, obtenir, analitzar, controlar i produir fàrmacs i medicaments i altres productes i matèries primeres d'interès sanitari d'ús humà o veterinari.
- Mòdul: Pràctiques titulades i treball fi de grau. - Presentació i defensa davant el tribunal universitari d'un projecte fi de grau, consistent en un exercici d'integració dels continguts formatius rebuts i les competències adquirides.
- Mòdul: Pràctiques titulades i treball fi de grau. - Realitzar la facturació d'una oficina de farmàcia, si escau.
- Mòdul: Pràctiques titulades i treball fi de grau. - Realitzar farmacovigilància.
- Mòdul: Pràctiques titulades i treball fi de grau. - Proporcionar atenció farmacèutica als pacients.
- Mòdul: Pràctiques titulades i treball fi de grau. - Elaborar fórmules magistrals i preparats oficinals.
- Mòdul: Pràctiques titulades i treball fi de grau. - Conservació, custòdia, dispensació i distribució racional dels medicaments i altres productes farmacèutics.
- Mòdul: Pràctiques titulades i treball fi de grau. - Gestionar els medicaments.
- Mòdul: Pràctiques titulades i treball fi de grau. - Conèixer el funcionament i la gestió d'un servei de farmàcia hospitalària o d'atenció primària, inclent-hi el personal que hi està adscrit.
- Mòdul: Pràctiques titulades i treball fi de grau. - Organitzar i gestionar el funcionament d'una oficina de farmàcia.
- Capacitat per a obtenir informació adequada, diversa i actualitzada.
- Desenvolupar hàbits d'excel·lència i qualitat per a l'exercici professional.
- Reforçar l'adquisició de les competència generals del pla d'estudis.
- Capacitar per a l'argumentació fonamentada i la crítica racional.
- Saber aplicar el mètode científic i adquirir habilitats en el maneig de les principals fonts bibliogràfiques.
- Capacitat d'aprenentatge: ser capaç d'iniciar-se en nous camps de la ciència i tecnologia en general, a través de l'estudi independent.
- Comprendre i manejar la terminologia científica bàsica relacionada amb la matèria.
- Destresa en l'accés i interpretació de les fonts d'informació.
- Destresa en la presentació d'un treball oral o escrit.
- Conèixer, valorar i aplicar en l'àmbit científic i professional una perspectiva de gènere.
- Capacitat per a les relacions interpersonals i el treball en equip.
- Capacitat per a la presa de decisions.
- Capacitat d'organització i planificació.
- Capacitat per a transmetre idees, problemes i solucions.
- Capacitat d'interpretar dades rellevants.
- Reconèixer les pròpies limitacions i la necessitat de mantenir i actualitzar la competència professional, prestant una importància especial a l'autoaprenentatge de nous coneixements basant-se en l'evidència científica disponible
- Desenvolupar habilitats de comunicació i informació, tant orals com escrites, per tractar amb pacients i altres professionals de la salut al centre on exercisca l'activitat professional. Promoure les capacitats de treball i col·laboració en equips multidisciplinaris i les relacionades amb altres professionals sanitaris.
- Intervenir en les activitats de promoció de la salut, prevenció de malaltia, en l'àmbit individual, familiar i comunitari; amb una visió integral i multiprofessional del procés salut-malaltia.
- Promoure l'ús racional dels medicaments i productes sanitaris.
- Saber aplicar el mètode científic i adquirir habilitats en el maneig de la legislació, fonts d'informació, bibliografia, elaboració de protocols i altres aspectes que es consideren necessaris per al disseny i avaluació crítica d'assajos preclínics i clínics.
- Saber reconèixer, analitzar i resoldre problemes nous i elaborar i defensar arguments.
- Capacitat per a la formació continuada en el desenvolupament professional.
- Capacitat per a obtenir i analitzar informació per afrontar problemes científics.
- Desenvolupar la capacitat per a treballar en equip, així com la capacitat crítica a l'hora de processar la informació.
- Capacitat per a buscar i trobar coneixements relacionats amb l'àrea, sempre aplicant la capacitat crítica i autocrítica.
- Saber aplicar els coneixements propis de l'àrea al món professional.
- Capacitat per a recaptar i transmetre informació en llengua anglesa amb un nivell de competència similar al B1 del Consell d'Europa.
- Desenvolupament d'habilitats per a actualitzar els seus coneixements i emprendre estudis posteriors, incloent-hi l'especialització farmacèutica, la investigació científica i el desenvolupament tecnològic, i la docència.
- Capacitat per a transmetre idees, analitzar problemes i resoldre'ls amb esperit crític, adquirint habilitats de treball en equip i assumint el lideratge quan siga apropiat.
- Saber interpretar, valorar i comunicar dades rellevants en els diferents vessants de l'activitat farmacèutica, fent ús de les tecnologies de la informació i la comunicació.
- Saber aplicar aquests coneixements al món professional per contribuir al desenvolupament dels drets humans, dels principis democràtics, dels principis d'igualtat entre dones i homes, de solidaritat, de protecció del medi ambient i de foment de la cultura de la pau amb perspectiva de gènere.
- Posseir i comprendre els coneixements en les diferents àrees d'estudi incloses en la formació del farmacèutic.
- Parlar bé en públic
- Que els estudiants hagen desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per a emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.
- Que els estudiants puguen transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
- Que els estudiants tinguen la capacitat d'arreplegar i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seua àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguen una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica.
- Que els estudiants sàpien aplicar els seus coneixements al seu treball o vocació d'una forma professional i posseïsquen les competències que solen demostrar-se per mitjà de l'elaboració i defensa d'arguments i la resolució de problemes dins de la seua àrea d'estudi.
- Mòdul: Biologia - Conèixer les plantes medicinals: diversitat botànica, fisiologia, ús i gestió.
- Conèixer l'estructura de la cèl·lula i la seua evolució.
- Comprendre d'una manera general el funcionament cel·lular.
- Ser capaç d'entendre on tenen lloc els diferents processos cel·lulars.
- Conèixer el cicle cel·lular i la seua regulació.
- Comprendre els principis bàsics de l'organització del genoma, herència i diversitat biològica.
- Conèixer l'organització del cos de les plantes.
- Conèixer els principis bàsics del funcionament dels vegetals.
- Conèixer els assajos pràctics que es poden realitzar per demostrar les diferents hipòtesis relacionades amb la fisiologia vegetal.
- Conèixer el funcionament d'aparells i tècniques elementals relacionades amb la matèria.
- Coneixement de la morfologia i sistemàtica dels vegetals, especialment d'aquells amb interès en farmàcia, incloent-hi les plantes medicinals.
- Comprensió i interpretació de treballs científics relacionats amb els vegetals.
- Realitzar treballs de recol·lecció, preparació i conservació de mostres vegetals per al seu estudi i identificació mitjançant claus.
- Conèixer la incidència dels vegetals en el desenvolupament de la professió farmacèutica.
- Reconèixer les pròpies limitacions i la necessitat de mantenir i actualitzar la competència professional, prestant una importància especial a l'autoaprenentatge de nous coneixements basant-se en l'evidència científica disponible.
- Comprendre i manejar la terminologia científica bàsica a l'àrea de la bioquímica i la biologia molecular.