Acrònim GESOLCAT
Codi PIEC_2730074
Curs acadèmic 2023-2024
Programa Projectes d'Innovació Docent (PID)
Àrees de coneixement Arts i Humanitats
Data d'inici 01/09/23
Data de finalització 31/07/24
Categories
  • Metodologies docents i/o formes d'avaluació
Paraules clau expressió oral i escrita, discurs multimèdia
Línies estratègiques

Noves formules organitzatives de la docència basades en la coordinació del professorat.

Foment de la competència digital en l'estudiantat.

Ús de les TIC com a facilitador de l'aprenentatge.

Recurs didàctic. Accions per a fomentar l'ocupabilitat i l'emprenedoria.

Presentació

El PIEC «Escriptura, expressió oral i discurs audiovisual en les assignatures de l’àrea de Filologia Catalana (2a fase)» desenvolupa un pla de treball adreçat a fomentar la transversalitat i la planificació global de les competències oral, escrita i multimèdia, així com la coordinació entre el professorat de l’àrea de coneixement.

En concret, el PIEC «Escriptura, expressió oral i discurs audiovisual en les assignatures de l’àrea de Filologia Catalana (2a fase)» se centrarà en: i) la producció de textos orals i escrits a partir d’una metodologia d’ensenyament activa que considera la concepció, disseny, planificació, desenvolupament i avaluació de les pràctiques de l’estudiant i el treball del professor; ii) la interrelació de la producció oral i escrita en la producció textual adequada a l’entorn acadèmic analògic i digital; iii) la coordinació dels continguts i pràctiques transversals de llengua i literatura que incorporen discursos orals integrats en la docència habitual, així com també la coordinació d’activitats conjuntes entre assignatures diferents; iv) la coordinació de continguts i pràctiques d’escriptura i estil en assignatures filològiques en general o de llengua o de literatura en particular; v) la coordinació dels continguts d’expressió oral i d’expressió escrita en les assignatures del grau de Filologia Catalana, específicament; vi) la producció textual oral i escrita de materials docents adequats a l’ensenyament virtual i a l’avaluació en línia; vii) l’estimulació d’activitats de participació cultural, orals o escrites, per part dels estudiants de l’àrea de Filologia Catalana. D’altra banda, el projecte té la intenció d’avançar en la implantació de metodologies docents innovadores: les rúbriques d’avaluació de diversa índole (com ara negociades en gran grup o transversals entre cursos), les recomanacions de lectures per mitjà de booktubes o entorns com Flip, l’elaboració de corpus orals o els viatges d’estudis d’enfocament transversal i aplicat, entre altres. A més a més, aquest projecte continua treballant amb les metodologies ja implantades en els PID anteriors, com el treball d’expressió oral i escrita a través de les xarxes socials, l’escriptura creativa i la lectura en veu alta, l’autoavaluació de competències, el treball entre iguals, les accions col·laboratives amb estudiants i professors de diferents universitats o l’ús d’eines de revisió i autocorrecció textual. Totes aquestes eines han mostrat la seua eficàcia per a la formació dels graduats i per a l’exercici de la seua futura vida professional.

Objectius

En la línia dels anteriors PID a càrrec del nostre grup d’innovació consolidat (GESOLCAT), el principal objectiu del present PIEC és millorar la competència escrita, oral i multimèdia dels estudiants de l’àrea de coneixement de Filologia Catalana. Aquesta competència és essencial per als estudiants dels tres graus implicats (Filologia Catalana, Traducció i Mediació Interlingüística i Història), com també per a les persones matriculades en el Minor en Filologia Catalana i per als estudiants de català a les universitats estrangeres que col·laboren amb el projecte. Cal assenyalar, igualment, que aquesta formació és fonamental per a la futura activitat professional dels graduats, tant en el camp de l’ensenyament secundari i del batxillerat com en tasques editorials o de gestió cultural.

Subvenció

100

Graus implicats
Grau en Filologia Catalana
Grau en Història
Grau en Traducció i Mediació Interlingüística
Llengua B Alemany
Assignatures implicades

Tres graus implicats: Filologia Catalana, Traducció i Mediació Interlingüística i Història

Estudiantat a qui va dirigit

Estudiants dels tres graus implicats: Filologia Catalana, Traducció i Mediació Interlingüística i Història, com també per a les persones matriculades en el Minor en Filologia Catalana i per als estudiants de català a les universitats estrangeres que col·laboren amb el projecte.

Esdeveniment on es presenta

l’equip de treball d’aquest PIEC ha fet difusió dels seus resultats per mitjà de tres estratègies:

1) En primer lloc, amb el suport del Departament de Filologia Catalana, s’ha divulgat les activitats del PIEC per mitjà de les xarxes socials institucionals del departament (Twitter / X: @FiloCatUV; Instagram: @filocatuv). A títol personal, diferents professors han publicat testimonis, resultats i reflexions en el Blog d’Innovació Docent (https://dfcdocencia.blogs.uv.es), contribucions que apareixen referenciades en l’apartat següent.

2) En segon lloc, en el marc d’aquest PIEC i de les activitats del Grup d’Innovació Docent Consolidat GESOLCAT, es va organitzar la «Jornada d’Innovació Docent, Expressió Oral, Escrita i Audiovisual en les Assignatures de l’Àrea de Filologia Catalana», que tingué lloc a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació el 23 de maig de 2024, amb la col·laboració del Departament de Filologia Catalana. El comité organitzador estava format per professors en actiu d’aquest departament, alguns dels quals són membres d’aquest PIEC i altres s’hi podrien incorporar el curs que ve. En el programa de les sessions es pot constatar la participació, amb diferents conferències i comunicacions, de la majoria dels membres de l’equip del PIEC actual. En ordre d’intervenció, són els següents: Ramon X. Rosselló, Xavier Hernàndez, Gonçal López-Pampló, Carme Gregori, Miquel Nicolàs, Àngel Cano, Raquel Casesnoves, Ares Llop, Andreu Sentí i Moisés Llopis.

3) En tercer lloc, diferents membres del projecte han presentat comunicacions en congressos i jornades, com s’indica en la llista següent (a l’annex apareixen les diferents evidències disponibles en el moment de presentar aquesta memòria):

• Participació de la professora Carme Gregori Soldevila en el «Talk_Inn Reptes docents i solucions innovadores consolidades» organitzat pel Deganat de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, certificada pel SFPIE de la UV, per a exposar i compartir experiències sobre projectes i grups d’innovació del centre (24 de gener de 2024). Més informació: https://links.uv.es/TL6GKxq

• Ponència del professor Moisés Llopis i Alarcón («Literatura, expressão oral e diversidade linguistico-cultural na aula de catalão como língua adicional no Chile») en el «Colóquio internacional sobre o ensino de literatura no ensino de línguas estrangeiras. CIELELE» (Universidade Federal de Rio de Janeiro, 21, 22 i 23 de maig de 2024).

• Assistència del professor Ramon X. Rosselló a la VI Jornada Innovation Rooms, celebrada a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació (27 de juny de 2024). Més informació: https://links.uv.es/2RtgXu3

• Comunicacions conjuntes, respectivament, dels professors Ares Llop i Andreu Sentí («Didàctica de les activitats orals en L1 i LA. Un projecte de comunicació asíncrona per a l’intercanvi lingüísticocultural») i Gonçal López-Pampló i Ramon X. Rosselló («Avaluació de la llengua oral formal en les aules universitàries a través de rúbriques») en el «Congrés Internacional d’Ensenyament de Llengües: Focalització en la Forma» celebrat a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació amb el suport institucional del nostre PIEC i amb el professor Andreu Sentí com a membre del comitè organitzador (4 i 5 de juliol de 2024). El programa complet i la menció de la col·laboració en l’organització es poden consultar en el web del congrés (www.uv.es/celf).

• Comunicació del professor Gonçal López-Pampló («Entorns digitals per a l’intercanvi lingüístic i cultural») en la X Jornada d’Innovació del Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa, celebrada a la Facultat de Farmàcia (9 de juliol de 2024).

Resultats

El PIEC desenvolupat durant el curs 2023-2024 ha assolit el seu objectiu principal, que consistia a dissenyar, organitzar i avaluar el treball de la competència escrita, oral i audiovisual en les assignatures de l’àrea de Filologia Catalana (incloent-hi diferents graus i minors). Val a dir que una de les principals fortaleses del projecte és aquesta integració de l’expressió escrita, oral i audiovisual, essencial per a la formació acadèmica a hores d’ara, però tradicionalment menystinguda (sobretot la dimensió oral). Tenint en compte que es tracta d’un PIEC, considerem que calia afermar aquesta metodologia de treball, amb plena consciència dels aspectes més positius, com també d’aquells que s’han de millorar. El reconeixement, en març de 2023, del nucli del projecte com a Grup Consolidat d’Innovació Docent amb l’acrònim GESOLCAT (GCID23_2585499) és un esperó per a perseverar en la línia de treball desplegada. Al capdavall, el desenvolupament de les capacitats d’expressió oral, escrita i audiovisual resulta essencial per als estudiants dels dos graus implicats (Filologia Catalana i Història), com també per a les persones matriculades en el Minor en Filologia Catalana i per als estudiants de català de les universitats estrangeres col·laboradores. En aquest sentit, val a dir que s’ha mantingut la cooperació amb quatre universitats de fora de l’estat (University of Oxford, University of Cambridge, Pontificia Universidad Católica de Chile i Universidad de Chile), cosa que ha permés compartir i divulgar bones pràctiques docents, a més de contribuir a la internacionalització dels estudis de llengua catalana i a la comunicació i el coneixement mutu entre el professorat i l’alumnat dels diferents centres.

Com estava previst, el PIEC s’ha articulat al voltant delssegüents eixos de treball: i) la producció de textos orals i escrits a partir d’una metodologia d’ensenyament activa; ii) la interrelació de la producció oral i escrita en la producció textual adequada a l’entorn acadèmic analògic i digital; iii) la coordinació dels contingutsi pràctiques transversals de llengua i literatura que incorporen discursos orals integrats en la docència habitual, així com també la coordinació d’activitats conjuntes entre assignatures diferents; iv) la coordinació de continguts i pràctiques d’escriptura i estil en assignatures filològiques en general o de llengua o de literatura en particular; v) la coordinació dels continguts d’expressió oral i d’expressió escrita en les assignatures del grau de Filologia Catalana, específicament; vi) la producció textual oral i escrita de materials docents adequats a l’ensenyament virtual i a l’avaluació en línia; vii) l’estimulació d’activitats de participació cultural, orals o escrites, per part dels estudiants de l’àrea de Filologia Catalana.

De manera coherent amb tot el que acabem d’exposar, el PIEC desenvolupat en el curs 2023-2024 ha contribuït a avançar en la implantació de metodologies docents innovadores: les rúbriques d’avaluació de diversa índole (com ara negociades en gran grup o transversals entre cursos), les recomanacions de lectures per mitjà de recomanacions literàries audiovisuals (amb booktubes o vídeos penjats en Flip) o els viatges d’estudis d’enfocament transversal i aplicat, entre altres. A més a més, aquest projecte continua treballant amb les metodologies ja implantades en els PID anteriors, com el treball d’expressió oral i escrita a través de les xarxes socials, l’escriptura creativa i la lectura en veu alta, l’autoavaluació de competències, el treball entre iguals, les accions col·laboratives amb estudiants i professors de diferents universitats o l’ús d’eines de revisió i autocorrecció textual. Totes aquestes iniciatives han demostrat la seua eficàcia per a la formació dels graduats i per a l’exercici de la seua futura vida professional.

Durant el curs 2023-2024 s’han dut a terme les 10 accions indicades en la memòria inicial, sense variacions significatives sobre allò que estava previst:

1. Literatura, sociolingüística, dialectologia i territori: la Mallorca literària i la realitat lingüística de les Illes Balears

2. Taller de booktubes

3. Desenvolupament del pla pilot de la competència d’expressió oral i escrita en una assignatura de cada curs del Grau en Filologia Catalana

4. Escriptura creativa teatral i lectura en veu alta

5. #SantJordiUV. Diversos graus de diverses universitats

6. Autoavaluació de la competència escrita a Anàlisi i Crítica del Teatre Català

7. Comunicació i comprensió oral entre la Universitat de València i les universitats estrangeres col·laboradores

8. Com comunicar: l’autoavaluació de l’expressió oral i escrita en l’assignatura de Retòrica

9. El resum: com escriure un text concís i objectiu sobre el català?

10. Estratègies d’avaluació en l’assignatura Assessorament Lingüístic en Llengua Catalana

En definitiva, podem afirmar que s’han acomplit tots els objectius enunciats en la memòria inicial del projecte:

1. Hem culminat el pla pilot de la competència d’expressió oral i escrita en una assignatura de cada curs del Grau en Filologia Catalana (acció 3). Així, en cadascuna de les «assignatures de control» s’han dut a terme activitats de producció oral i escrita que s’han avaluat per mitjà de les rúbriques elaborades per l’equip d’aquest PIEC (veure pàgines 1 i 2 de l’annex). Val a dir que, per iniciativa del PID anterior, aquestes activitats es van incorporar a les guies docents de les assignatures implicades en juliol de 2023, amb l’objectiu de transcendir el PIEC i integrar-se en la pràctica quotidiana del Grau. A hores d’ara disposem de rúbriques d’avaluació de l’expressió oral i escrita de tots l’alumnat que ha cursat les assignatures «Comunicació Oral Formal» i «Orientació, Recursos i Tècniques», corresponents a primer de Filologia Catalana durant el curs 2023-2024. Aquestes rúbriques passaran als professors responsables de les assignatures de control de segon («Sintaxi» i «Fonètica i Fonologia»), en el curs 2024-2025. Després de comparar els resultats entre els dos cursos, les donaran als professors responsables de les assignatures de control de tercer («Història de la Llengua» i «Anàlisi i Crítica de la Narrativa»), en el curs 2025-2026. Aquests valoraran els resultats i traslladaran l’historial de rúbriques individuals a la Comissió del Treball Final de Grau, la qual s’encarregarà de contrastar-lo amb les rúbriques d’avaluació de l’expressió oral i escrita del TFG, elaborades en el marc dels projectes desenvolupats pel grup TreFinCat, vinculat al Departament de Filologia Catalana i integrat parcialment per membres de GESOLCAT. Aquesta dinàmica evidencia el caràcter progressiu de l’acció, amb una atenció personalitzada que permet l’avaluació cíclica de l’alumnat a partir dels mateixos criteris, cosa que aporta una informació òptima per a fer-ne el seguiment i plantejar-los possibilitats de millora. Aquestes rúbriques estaran a disposició dels estudiants, que podran consultar-les i contrastar-les amb les rúbriques d’autoavaluació que han d’omplir en paral·lel.

2. Hem incidit en el disseny de fórmules per a l’aprenentatge actiu de la competència oral, escrita i multimèdia (totes les accions).

3. Hem millorat les eines d’autoavaluació dels estudiants de les pràctiques d’escriptura acadèmica, per mitjà d’estratègies com ara lesrúbriques negociades, la focalització en determinats gèneres acadèmics com el resum o el pla pilot adés esmentat (accions 3, 6, 7, 8, 9 i 10).

4. Hem contribuït al desenvolupament de l’escriptura creativa i la lectura en veu alta en contextos acadèmics (accions 4 i 5).

5. Hem consolidat les activitats de col·laboració entre assignatures que hem dut a terme en aquest PIEC i en els PID precedents (accions 1, 4 i 5).

6. Hem continuat les col·laboracions amb universitats estrangeres (dos de britàniques i dos de xilenes, aquest curs) que ofereixen estudis de llengua catalana (accions 5 i 7). Això ens ha permés crear i intercanviar produccions orals en entorns d’ús reals i de caràcter internacional, alhora que ha contribuït a la difusió del projecte per part del professorat participant, com demostra l’activitat dels professors Andreu Sentí, Ares Llop, Gonçal López-Pampló i Moisés Llopis i Alarcon.

7. Hem mantingut les activitats de caràcter transversal que permeten consolidar i treballar des de perspectivesinnovadoresles competències centrals d’aquest PIEC, com demostren els viatges d’estudi (aquest curs, a l’illa de Mallorca) o el concurs #SantJordiUV (accions 1 i 5).

8. Hem incidit en la incorporació d’eines de comunicació multimèdia per a la producció de textos audiovisuals(accions 2, 5 i 7). Així, l’alumnat ha fetservir editors de vídeo com ara InShot per a elaborar els booktubes, una activitat en la qual s’analitzà aquest gènere a partir d’exemples reals en llengua catalana (com ara Mixa, Marta Meneu o Els Book Hunters). Igualment, s’ha fet servir el potencial de xarxes públiques com Instagram o d’entorns acadèmics com Flip per a compartir lectures en veu alta i recomanacions literàries.

9. Hem fet difusió dels resultats del projecte per mitjà del Blog d’Innovació Docent i de les xarxes socials del Departament de Filologia Catalana. Igualment, alguns membres de l’equip han participat en diferentsjornadesi congressossobre didàctica, llengua i temes afins, en els quals han presentat alguns resultats concrets del projecte.

10. Vam organitzar una Jornada d’Innovació Docent, celebrada a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació el 23 de maig de 2024, en la qual van participar quasi tots els membres d’aquest PIEC (incloent-hi professors d’universitats estrangeres), com també representats de la resta de projectes d’innovació del Departament de Filologia Catalana (veure pàgines 3 i 4 de l’annex). A més a més, hi van haver contribucions orientades a oferir una perspectiva històrica sobre la innovació educativa en el nostre departament i a reflexionar sobre les estratègies de cooperació internacional per mitjà d’aliances com ara FORTHEM. Vist el resultat tan satisfactori de la jornada, hem inclòs en el pròxim PIEC una acció específica per a donar-li continuïtat.

Materials docents creats

Publicacions al Blog de Docència del Departament de Filologia Catalana:

Cano, J. Àngel (2024). “Connexió (asíncrona) Leeds-València (I): «A la lluna de –l’altra– València». Blog de docència, Departament de Filologia Catalana, 06/06/2024. Enllaç: https://dfcdocencia.blogs.uv.es/connexio-asincrona-leeds-valencia-i-a-la-lluna-de-laltra-valencia/

• Gregori, Carme; López-Pampló, Gonçal (2024). «Tota pedra fa paret. Crònica de la jornada d’innovació docent del grup GESOLCAT». Blog de docència, Departament de Filologia Catalana, 24/05/2024. Enllaç: https://dfcdocencia.blogs.uv.es/tota-pedra-fa-paret-cronica-de-la-jornada-dinnovacio-docent-delprojecte-gesolcat/

• Llopis i Alarcón, Moisés (2024). “Foment de l’expressió oral en català a través de recomanacions literàries: una experiència amb estudiants de la Universidad de Chile”. Departament de Filologia Catalana. Blog d’innovació docent, 08/02/2024. Enllaç: https://dfcdocencia.blogs.uv.es/foment-delexpressio-oral-en-catala-a-traves-de-recomanacions-literaries-una-experiencia-amb-estudiants-dela-universidad-de-chile/

B) Alumnat d’activitats del PIEC

Levanteri, Carla (2024): «Escena teatral escrita per Carla Levanteri», Departament de Filologia Catalana. Blog de Docència, 28/06/2024. Enllaç: https://dfcdocencia.blogs.uv.es/escena-teatralescrita-per-carla-levanteri/

Martí Marcilla, Adrián (2024): «Crítica teatral escrita per Adrián Marcilla», Departament de Filologia Catalana. Blog de Docència, 21/06/2024. 

Articles i capítols de llibre:

• Llop Naya, Ares; Sentí, Andreu (enviat, pendent d’avaluació): «Videocàpsules culturals: una experiència de telecol·laboració interuniversitària per a la millora de la comunicació oral formal», Articles: Revista de didàctica de la llengua i de la literatura.

• López-Pampló, Gonçal (en premsa): «Entorns digitals per a l’intercanvi lingüístic i cultural», Actes de la X Jornada d’Innovació Educativa (Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa de la Universitat de València).

Informes i documents

Rúbrica oral del projecte innovació docent GESOLCAT

Programa JORNADA INNOVACIÓ DOCENT, EXPRESSIÓ ORAL, ESCRITA I AUDIOVISUAL EN LES ASSIGNATURES DE L’ÀREA DE FILOLOGIA CATAL ANA Sala de Juntes César Simón Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació 23 de maig de 2024

X Jornada Innovació Docent, COMUNICACIO SELECCIONA PER A EXPOSICIÓ ORAL Ciències i Enginyeria, AULARI INTERFACULTATIU FACULTAT DE FARMÀCIA Lugar: AULA AI-5. Entorns digitals per a l'intercanvi lingüístic i cultural - Gonçal López-Pampló Rius

Coordinació
  • GREGORI SOLDEVILA, CARME
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
  • LOPEZ-PAMPLO RIUS, GONCAL
  • PDI-Ajudant Doctor/A
  • Coordinador/a Curs
Veure fitxa
Membres
  • CASESNOVES FERRER, RAQUEL
  • PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
Veure fitxa
  • ROSELLO IVARS, RAMON J
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Coordinador/a Curs
Veure fitxa
  • RIBERA I CONDOMINA, JOSEP ENRIC
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Responsables de Gestio Academica
  • Coordinador/a Titulacio de Grau
Veure fitxa
  • HERNANDEZ I GARCIA, XAVIER
  • PI-Invest Formacio Atraccio Talent
Veure fitxa
Participants d'altres entitats

Josep Àngel Cano Mateu, University of Leeds

Moisés Llopis i Alarcon, Pontificia Universidad Católica de Chile

Ares Llop Naya, University of Cambridge

Anna Paradís Pérez, University of Oxford

Estructures associades
Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana
Altres estructures

En els darrers cursos es va obrir una via d’internacionalització amb les universitats de Cambridge, Oxford, Leeds i Pontificia de Xile amb els mateixos objectius.

PLAYLIST