El futur de la universitat pública espanyola, a debat

D'esquerra a dreta Esteban Morcillo, Juan Juliá i Francesc Xavier Grau i Vidal.

Juan Julià, vicepresident de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) i rector de la Universitat Politècnica de València, i Francesc Xavier Grau i Vidal, rector de la Universitat Rovira i Virgili i autor de l'informe 'La universitat pública a Espanya. Reptes i prioritats en el marc de la crisi del primer decenni del segle', han participat en la taula redona 'La universitat pública espanyola i el seu futur. Un debat obert en el context de l'informe Wert', que es va celebrar en l'Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

Aquesta taula rodona, que s'inscriu en la programació de Claustre Obert, l'espai de debat creat per la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, i el diari 'El País', va estar moderada pel rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo. Durant la seua intervenció, el rector va assegurar que “la universitat no està vivint la normalitat que deguera a causa de l'angoixa financera que pateix i açò afecta a la docència, a la investigació i a la transferència de coneixement”.

Esteban Morcillo va indicar que el pressupost del sistema universitari valencià té “la grandària de 2006”, pel que “la situació és particularment greu” i va avançar que “la comunitat universitària ha de definir quin model d'universitat pública vol”.

L'informe encarregat pel ministre José Ignacio Wert para la reforma del sistema universitari espanyol planteja una sèrie de trasformaciones dels campus universitaris en tots els àmbits (reordenació acadèmica dels títols, estructura orgànica de la universitat, sistema de finançament…), que conviden a obrir el debat social sobre el paper de les universitats públiques, en un context complex per les retallades pressupostàries i increment dels costos de la matrícula per a l'alumnat.

En el seu torn de paraula, Francesc Xavier Grau i Vidal, rector de la Universitat Rovira i Virgili va criticar que la universitat no es trobe “entre les prioritats política reals perquè ningú li demana una mica diferent al polític. I hi ha un sector productiu que es beneficiaria del treball universitari en la generació i transferència de coneixement i que no fa la pressió necessària perquè es done suport a la universitat”. Grau Vidal va destacar que “la societat te confiança en la universitat” encara que va reconeixer que aquest nivell de confiança “es pot augmentar si s'afronten reptes: millorar l'eficàcia i l'eficiència de la universitat mitjançant la reforma del sistema de gobernanza; millorar l'eficàcia i l'eficiència del sistema d'investigació d'Espanya en un context de restricció pressupostària; afavorir la transformació de nou coneixement en innovació en productes i processos i millorar la competitivitat del país a mitjà termini”. El rector de la Universitat Rovira i Virgili va destacar que “Espanya és el segon país del món en patents produïdes per la universitat. De manera que si la situació d'Espanya en matèria de patents és dolenta, la responsabilitat no és de la universitat”.

Molt crític amb l'informe Wert es va mostrar, també, Juan Julià, vicepresident de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) i rector de la Universitat Politècnica de València. Juan Juliá va defensar el sistema universitari espanyol en general i el valencià en particular i va assegurar que el rendiment de les universitats espanyoles públiques “està un 9 % per sobre de la mitjana de l'OCDE. “Tenim un molt bon sistema universitari. Cal dir-lo, perquè se'ns oblida. No oblidem d'on ve el nostre país. Fa 30 anys cap apareixia en el ranquing de Sanghai. En general l'anàlisi del sistema universitari és correcte”, va reconèixer, “però falla on no contextualitza ni en allò temporal ni en allò socioeconòmic”.

Juan Juliá va criticar, a més, el fet que l'informe Wert “és poc respectuós en la seua redacció”, i va assegurar que de les set universitats espanyoles que apareix en els tres principals ránquings internacionals, dos són valencianes: la Universitat de València i la Politècnica de València.

“El sistema universitari valencià té un rendiment raonable. Donem bastant més del que rebem, va concloure, basant-se en l'informe recent de l'Institut Valencià d'investigacions Econòmiques (IVIE). I va afegir: “Diuen que hem de canviar el sistema de govern, però amb aquest hem aconseguit bons resultats. Les privades amb altres sistemes de govern no han aconseguit millors resultats, ni tan sols les més centenàries”.

Per a Juan Juliá, “tot és millorable, però cal parlar de l'oportú i de l'immediat, i l'immediat ara és la insuficiència econòmica”. Juliá va dir que “hi ha dues qüestions molt diferents: ¿què és el que es vol aconseguir? ¿volem unes quantes universitats que estiguen entre les millors del món, o volem que el sistema universitari públic siga cada vegada millor? Perquè les propostes no són les mateixes en un cas i en l'altre”.
El debat va reunir a La Nau a l'equip rectoral d'Esteban Morcillo, així com a representants de la societat civil i política valenciana.

Data d'actualització: 16 de d’abril de 2013 08:00.

Llista de notícies