8 novembre de 2023
 
 
El sindicat organitza la sisena edició del certamen de Relats Curts Maite Boscà Lloret, un concurs literari dirigit a l’afiliació i a la ciutadania, amb una única categoria en valencià/català i amb la temàtica ‘Igualtat i treball’. Aquest concurs està dins del marc de l’ONADA CULTURAL de les CCOO dels tres territoris de parla catalana.
 
El període de participació s'iniciarà a partir del 15 de novembre i restarà obert fins a les 23.59 hores del 3 de desembre de 2023. Els premis es lliuraran el pròxim 14 de desembre a la vesprada, en un acte que tindrà lloc en la seu de CCOO PV i que serà retransmés online.
 
 
 
 

 
 
13 de febrer de 2023
 

La participació de la dona en la ciència. Pilar fonamental de la transformació social

 
 
L'Àrea de Política Científica de la Secretaria Confederal de Transicions Estratègiques i Desenvolupament Territorial de CCOO, publica l'estudi "La participació de la dona en la ciència. Pilar fonamental de la transformació social"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

13 febrer de 2023
 
 
Les dones haurien de guanyar un 20,9% més per a igualar el seu salari mitjà al dels homes.
 
A Espanya existeix una clara desigualtat entre la remuneració que perceben en mitjana dones i homes pel seu treball assalariat. Aquesta bretxa salarial s'explica per tres components:
 
  1. La desigualtat “ex-ante” o a priori que suporten les dones en les societats capitalistes patriarcals que es plasma en rols de gènere diferents en la socialització i en l'educació i es tradueix en una pitjor situació a l'hora d'afrontar la seua vida laboral.
  2. La desigualtat “durant” que suporten les dones durant la seua trajectòria laboral i professional, amb una desigual inserció laboral (ocupació, sector), amb pitjors condicions laborals (jornada, contracte) i amb majors interrupcions en la seua vida laboral vinculades a un desigual repartiment de les tasques de cura, que penalitzen la seua trajectòria laboral (complements, promoció, formació) i acaben reforçant el seu caràcter de renda complementària en la llar. Tots aquests elements es tradueixen en menors salaris inicials i finals durant la seua trajectòria laboral.
  3. La discriminació salarial “a posteriori” per raó de gènere: retribuir de manera desigual per treballs d'igual valor i característiques laborals similars
 
 
 
 
15 de febrer de 2022
 
CCOO PRESENTA UN INFORME SOBRE LA BRETXA SALARIAL DE GÈNERE

 

La secretària confederal de Dones, Igualtat i Condicions de treball de CCOO, Carolina Vidal, i el secretari general de CCOO, Unai Sordo, han presentat en roda de premsa el document elaborat per la secretaria en què es denuncia que a Espanya hi ha una clara desigualtat entre la remuneració que perceben, de mitjana, les dones i els homes pel treball assalariat, l'anomenada “bretxa salarial de gènere”.
 
 
 
 
 

 
 
14 de febrer de 2022
 

FECYT presenta el estudio "Análisis de la presencia de mujeres en la producción científica española 2014-2018"

 
El estudio publicado recientemente por el Ministerio de Ciencia e Innovación (FECYT) sobre el análisis de la presencia de mujeres en la investigación, analizando la base de datos WOS (Web of Science) entre 2014 y 2018, resalta que:
  • Las mujeres participan en el 47,7% de las publicaciones analizadas.
 
  • Todavía hay una gran desigualdad en el porcentaje de producción científica española liderada por mujeres, 20,48% frente a 50,37% liderada por hombres.
 
  • La citación científica de la producción científica española por documento sin mujeres recibe un mayor número de citas que la que tiene presencia de mujeres, aunque los porcentajes van disminuyendo, principalmente en 2018. Sin embargo, el 55% de los documentos en los que participan mujeres se publican en las revistas más relevantes a nivel mundial (Q1, JCR).
 
  • Los hombres tienen más movilidad que las mujeres, publican más a menudo en otro país diferente al de origen y sus publicaciones obtienen un mayor número de citaciones.
 
  • Todavía hay una amplia brecha de producción científica de las mujeres en las áreas STEM (Ciencia, Tecnología, Ingeniería y Matemáticas).
 
Podemos extraer de los datos presentados que todavía hay importantes desigualdades presentes en el ámbito de la ciencia de nuestro país y que debieran ser analizadas con detalle para corregir los desequilibrios existentes y para configurar las carreras académicas e investigadoras de modo adecuado, sin penalizar a las mujeres.
 

 
 
 
28 de juliol de 2021
 

Sesgos de género en el ámbito universitario

 
Els resultats de la investigació mostren que les dones reben sistemàticament pitjors avaluacions docents per part del seu alumnat que els seus companys. Els estudiants homes avaluen pitjor a les seues professores que les estudiants, encara que elles també avaluen millor als seus professors. Les docents més joves són jutjades amb major duresa, i el biaix de gènere és superior en aquelles assignatures amb major contingut matemàtic.

 
23 de març de 2021
 

Decàleg de CCOO per la conciliació coresponsable

 
En el Dia Nacional de la Conciliació de la vida personal, familiar i laboral i de la corresponsabilitat en l'assumpció de responsabilitats familiars, CCOO presenta deu propostes que posen l'accent en la necessitat de polítiques i mesures concretes per solucionar aquesta problemàtica, que constitueix una barrera laboral per a les dones.
 
El dèficit de conciliació coresponsable per part de societat i empreses i l'escassetat d'uns serveis públics, també per les retallades, per aconseguir un Estat de Benestar complet i de qualitat, ja era un problema estructural al nostre país, un problema que durant anys ha fonamentat les discriminacions que pateixen les dones, i que les allunya de l'ocupació. Ara, a més, la crisi de cures provocada per la pandèmia ha agreujat la situació i ha posat en evidència aquestes mancances i desigualtats. En definitiva, estem davant d'una realitat urgent a la qual cal fer front mitjançant propostes concretes que abordem en el següent decàleg.   llegir més
 

 
 
19 de febrer de 2021
 

Informe de CCOO sobre la bretxa salarial: "Las cuentas claras para romper la brecha salarial"

 
CCOO ha presentat l'informe “Els comptes clars per a trencar la bretxa salarial”, de cara al Dia Internacional de la Igualtat salarial que se celebra el pròxim 22 de febrer, amb el qual a més d'identificar els factors causants de la bretxa salarial i proposar solucions el sindicat vol, en paraules de Unai Sord, “combatre el negacionisme sobre la pròpia existència de la bretxa salarial”.
 
La bretxa salarial existeix, és una injustícia manifesta, que castiga econòmicament les dones per estar exposades a les discriminacions i barreres de gènere que persisteixen, que castiga les dones en el present a salaris més baixos i en el futur a prestacions i pensions més baixes.   llegir noticia
 
 
 
 
 

Guia sindical sobre la violència contra les dones
 
 

 
 

28 de maig de 2020: Dia Internacional d'acció per la salut de les dones

 
 
AMB MOTIU del Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones, que se celebra el 28 de maig, la Secretaria Confederal de Dones i Igualtat, en col·laboració amb la Secretaria de Salut Laboral, posa en marxa una campanya que incideix en cinc aspectes bàsics per a la salut integral de les dones que conté el lema central Igualtat és salut : Perspectiva de gènere és salut, Drets sexuals i reproductius són salut; Combatre les violències masclistes és salut; Treball digne és salut; i Conciliació coresponsable és salut. 
 
 llegir més

 
 

8 Març 2020

 
S’acosta el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, i com cada any CCOO PV reafirma el seu compromís amb l’eliminació de totes les formes de violència i discriminació cap a les dones, que persisteixen en els distints àmbits socials i laborals, i manifesta la necessitat permanent d’avançar en el desenvolupament d’un món més just, igualitari i solidari, construint igualtat .
 
Perquè a les desigualtats estructurals (violències masclistes, pobresa, infrarepresentació, divisió sexual del treball...), que lluny de resoldre's s'engrandeixen amb les crisis, s'uneixen les amenaces que tenim davant en aquest segle XXI.
 
Cal afrontar amb perspectiva de gènere les diferents crisis globals pròpies del nostre temps, perquè la seua resolució no es faça a costa de les dones, dels seus drets i els seus avanços en igualtat: la crisi de les cures, la migratòria, l'oblit de l'àmbit rural, l'emergència climàtica, la digitalització de l'economia o el sistema de protecció social.
 
Davant aquest 8M 2020, des de CCOO manifestem que combatre la desigualtat econòmica i laboral, que ens concerneix directament com a sindicat de classe, és la base material per a acabar amb les desigualtats i discriminacions socials, culturals i polítiques que impedeixen a les dones viure amb plena autonomia, en llibertat i amb drets.
 
Juntes som més fortes
 
 

 

25 N 2019: CCOO reafirma la seua total condemna de les violències masclistes

 
El sindicat crida a la participació en les diferents mobilitzacions convocades per al dia 25 de novembre pel conjunt d'organitzacions de dones, socials i sindicals, per a manifestar el seu compromís i repulsa contra tota mena de violència contra les dones.
 
Aquesta organització sindical exigeix tolerància zero contra la violència de gènere, manté el seu compromís amb la lluita per l'erradicació de tota mena de violència contra les dones i per la millora dels seus drets i de la seua protecció.
 
Comissions Obreres insta als diferents governs, autoritats i organismes europeus i internacionals, i de manera especial al Govern central, que atenguen els compromisos del Conveni d'Istanbul (2011), així com els objectius de l'Agenda 2030 de Nacions Unides que situen la igualtat de gènere i l'apoderament de dones i xiquetes en el centre del desenvolupament sostenible, així com la ratificació dels convenis 189 i 190 de l’OIT al Govern
 
El sindicalisme confederal i de classe mantindrà una participació activa i de suport al moviment feminista en la tasca de denúncia de la terrible situació que pateixen les dones en mans de les seues parelles i exparelles, l'assetjament sexual, l'assetjament per raó de sexe en el treball, inclòs l'assetjament per internet.
 
Igualment exigeix que s'actue amb agilitat i contundència sobre les causes i les aterridores conseqüències que aqueixos atacs impliquen a la seguretat, la salut, la integritat física i psíquica, la dignitat, i la vida personal i laboral de les dones.
 
A LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA:
 
     Concentració, dilluns 25 a les 12 hores a les portes del rectorat
 
VALÈNCIA: MANIFESTACIÓ
 
    19.30 hores Manifestació convocada pel Moviment Feminista. El punt de trobada per anar amb la pancarta de CCOO PV, a la porta del Palau de Justícia.
 
 
 
 

 

CCOO convoca vaga general en educació el pròxim 8 de març de 2019

 

Des de CCOO donem suport i ens sumem als objectius i reivindicacions de la vaga general feminista, de 24 hores, perquè des de la nostra organització combatem, aquest 8M i sempre, la desigualtat, la discriminació, la precarietat i la violència contra les dones.
 
 
Combatem la desigualtat i la discriminació. Volem una educació laica, inclusiva i igualitària; la dignificació laboral de tasques i sectors; igualtat de reconeixement i paritat en la representació i polítiques de coresponsabilitat i conciliació.
  • Combatem la precarietat. Volem polítiques d'ocupació amb perspectiva de gènere (accés, atur, contractació, promoció); acabar amb la segregació ocupacional i laboral; una renda mínima garantida; igualtat retributiva i sistemes de protecció social igualitaris.
  • Combatem les violències contra les dones. És imperatiu acabar amb totes les manifestacions de la violència contra les dones, encara massa inserides en la societat, que suposen el major atac als drets humans i l'expressió més brutal de les situacions de discriminació.
I de manera especial, en aquest moment, combatem el rearmament misogin d'una ultradreta que qüestiona els drets de les dones, les polítiques de lluita contra la violència de gènere i els avanços en igualtat, amb greu risc d'involució.
 
 

 

En el treball, no silencies el teu orgull

 

28 de Juny. Dia Internacional de l’Orgull LGTB

 

CCOO  celebra el Dia Internacional del Orgull LGTB i anima a totes les persones que patisquen discriminació laboral per diversitat sexual o de gènere a denunciar aquesta situació.
 
"En el treball, no silencies el teu orgull". Sota aquest lema, CCOO anima tota la ciutadania a participar en les activitats, concentracions i manifestacions que tindran lloc amb motiu de la celebració del 28 de Juny, Dia Internacional de l’Orgull LGTBQI (lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals, queer i intersexuals).
 
A València, la manifestació convocada el dia 28 pel Col·lectiu Lamda, començarà a les 19.30 a la plaça del Parterre.
 
Per a CCOO, les situacions de discriminació en el treball per a les persones LGTBQI són una realitat, però es pot canviar. De fet, en ocasions es produeix en el moment de l’accés al lloc de treball. El sindicat anima totes les persones que patisquen discriminació laboral per raons de diversitat sexual o de gènere perquè acudisquen als Serveis Jurídics del sindicat, o bé a la seua organització LGTB més propera, i denuncien. El silenci és còmplice de les discriminacions en els llocs de treball i CCOO desitja trencar aquest cercle perquè cap discriminació en els llocs de treball quede impune.
 
El sindicat vigilarà que la diversitat sexual i de gènere siga tinguda en consideració a l’hora de negociar convenis col·lectius en les empreses, de manera que es puguen incloure-hi clàusules específiques que impedisquen situacions discriminatòries. És responsabilitat dels departaments de personal en les empreses adoptar mesures per a construir entorns segurs i favorables per a la diversitat sexual i de gènere. CCOO també vetllarà perquè l’Informe Lunacek i les directives europees sobre igualtat de tractament en l’ocupació siguen una realitat.
 
 
 

 
Aprovat el III Pla d’Igualtat a la Universitat de València, que combatrà les asimetries entre homes i dones
 
El Consell de Govern va aprovar dimarts 16 d'abril per unanimitat el III Pla d'Igualtat de la Universitat de València, que compta amb 64 accions a desenvolupar en quatre anys (2019-2022). De la mateixa manera que els anteriors, té l'objectiu de garantir la igualtat real i efectiva entre dones i homes.
 
El document ha estat negociat per CCOO, CSIF, STE-PV i UGT en Mesa Negociadora, i havia obtingut l'informe favorable de la Comissió de Polítiques d'Igualtat de la Universitat.
 
 
 

 

 
L'objectiu d'aquesta nova campanya és que tant les víctimes com als seus entorns sàpiguen detectar les distintes manifestacions d'aquest tipus de violència i actuen.
 
La prevenció a través de la sensibilització constitueix una de les clavecins en la lluita contra la violència de gènere i en aquest marc d'acció es presenta aquesta campanya, en la qual es busca la complicitat de tota la societat per eradicar la violència contra les dones, informar les víctimes dels seus drets i dels instruments previstos per a la seua protecció, i aconseguir el rebuig social cap alsmaltratadores