octubre 2023

El 40% del professorat a Espanya reconeix experimentar ansietat o depressió, segons un estudi internacional

 
 
El benestar del personal educatiu és fonamental per al futur de l'educació. Un informe presentat el Dia Mundial de la Salut Mental, ofereix un panorama complet de la salut i del benestar del personal de l'educació, identificant els reptes generalitzats que enfronta el personal educatiu, des de sentir-se infravalorat fins a atabalat. El document subratlla la necessitat urgent d'abordar aquestes qüestions per a assegurar el futur de la professió docent i garantir així la qualitat de l'educació. >>llegir més
 
 
 

 
setembre 2023
 

Publicacions de CCOO sobre salut mental

 
En el número 89 de PorExperiencia, analitzem com el treball afecta a la salut mental, una relació sobre la qual hi ha abundant literatura científica, però de la qual es parla massa poc.
 
PorExperiencia és una revista editada per la Fundació 1 de Maig-ISTAS, una institució sense ànim de lucre promoguda per Comissions Obreres.
 
 
 
 

 

Número 172 de la revista Informes.

 

"La salut mental en l'educació"
 
El número 172 de la revista Informes, elaborada per la Fundació 1r de maig de CCOO, titulada "La salut mental en l'educació" se centra -i ho extraiem de la seua introducció- en què l'àmbit educatiu resulta clau per a la prevenció i detecció precoç de trastorns, així com la promoció de la salut mental.
 
 
 

24 d'abril de 2023
 

CCOO reclama una legislació ambiciosa que assegure el dret fonamental a la salut laboral

 
28 d’abril el Dia Internacional de la Salut i la Seguretat en el Treball.
 
Les condicions de treball tenen una enorme influència sobre la salut dels treballadors i les treballadores. Fa molts anys que  denunciem manera reiterativa que la precarietat laboral fa emmalaltir i mata.
 
La sinistralitat laboral porta aparellats enormes costos humans i econòmics però continua sent un problema invisible, l'ocultació de les malalties d'origen laboral és l'eterna assignatura pendent i és tan greu perquè no es pot previndre el que no es coneix. >> llegir més
 
 
La prevenció dels riscos psicosocials en l'àmbit laboral salva vides. Demana ajuda, organitza't
La principal causa de mort durant la jornada laboral van ser els infarts i vessaments cerebrals, patologies associades amb l'exposició a riscos psicosocials, que són els menys avaluats en les empreses.
 
 

 
22/04/2022
 

Posar la prevenció en el centre de la recuperació i fer de la salut laboral un dret fonamental

 
Cada 28 d'abril Comissions Obreres commemora el Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball. Enguany, després de dos anys de pandèmia, els sindicats consideren una evidència contrastada que la salut pública i la salut laboral han d'anar de la mà i que “cal situar la prevenció de riscos laborals en el centre de la recuperació, i les persones en el centre de totes les polítiques”.
 
Les línies sindicalment prioritàries dins de la nova l’Estratègia valenciana de seguretat i salut en el treball 2022-2027 són:
 
 • Enfortiment els organismes amb competències en matèria de seguretat i salut en el treball; que es garantisquen els entorns laborals segurs i lliures de riscos.
 • Incorporar la perspectiva de gènere en la prevenció i s'aborden els riscos derivats de les noves formes d'organització del treball (digitalització, intel·ligència artificial, teletreball, treball en plataformes).
 • I especialment, que es revertisquen les normes que han permés el model actual de gestió preventiva externalitzat per a millorar la seua qualitat.
 
 

28 d'abril de 2020
 

28 d'abril, Dia Internacional de la Seguretat i Salut en el Treball.

 

Homenatge a les víctimes de l'Covid-19 i a la tasca de les persones treballadores dels serveis essencials

 
Amb motiu del 28 d'abril, Dia Internacional de la Seguretat i Salut en el Treball, destaquen que la pandèmia ha evidenciat l'associació indissoluble de la salut laboral i la salut pública, i la debilitat de la prevenció de riscos laborals en Espanya. Els dos sindicats consideren que després del Covid-19 la salut i la seguretat de les persones treballadores ha d'esdevenir un eix central en les relacions laborals i en les polítiques econòmiques.
 
 
El número 83 de porExperiencia presta una especial atenció a l'efecte de l'exposició a riscos biològics i riscos psicosocials  de la població treballadora. Recull també les recomanacions realitzades des de l'ISTAS i CCOO per a totes aquelles persones que ha continuat treballant en els seus centres de treball o des de casa.
 
 
 

La protecció de la salut de la població treballadora davant el canvi climàtic

 
Una de les conseqüències més clares del canvi climàtic a Espanya és l'augment en la freqüència, intensitat i duració de períodes de calor extrema i això està repercutint en el món del treball. Per a Espanya s'estima que la calor extrema augmenta el risc d'accidents laborals en un 9%.
 
En el marc del projecte, "SALUDAPT. Estratègies territorials per a l'adaptació i la protecció de la salut davant el canvi climàtic", ISTAS-CCOO ha elaborat un document de propostes d'actuació per a millorar la protecció de la salut de la població treballadora davant el canvi climàtic dirigides a autoritats ambientals, sanitàries, autoritats laborals, interlocutors socials i empreses.
 
Entre altres propostes, ISTAS proposa millorar la notificació de les contingències professionals relacionades amb les altes temperatures ambientals en el comunicat d'accidents de treball, així com instar a les empreses a una adequada avaluació de riscos laborals per estrés tèrmic i la implementació de plans d'acció
 
 

 
 
CCOO PV denuncia l’increment de la sinistralitat i la devaluació de la prevenció dels riscos laborals. Aquest 28 d’abril, Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball, CCOO crida a extremar les mesures per a prevenir els accidents laborals, aflorar la infradeclaració de les malalties originades pel treball i defensar el dret a la salut i seguretat laboral de manera col·lectiva. (+)
 
 

 
 

 

La Secretaria de Salut Laboral i Medi Ambient de CCOO PV edita el quart número d’aquest butlletí informatiu, que inclou notícies d’interés per als treballadors i les treballadores i experiències amb casos reals. En aquesta edició, el butlletí destaca les xifres de sinistralitat laboral al País Valencià, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball, el 28 d’abril.
 
 
 

"Salut i Treball", nou butlletí informatiu de CCOO PV

 

Primer número de ‘Salut i Treball’, un butlletí bimensual editat per la Secretaria de Salut Laboral i Medi Ambient. Aquesta publicació digital conté informació d’interés en matèria de salut laboral i medi ambient, amb notícies d’actualitat i l’activitat sindical en aquest terreny, tan important per als treballadors i per a les treballadores.
 
La publicació naix amb el principal l’objectiu de difondre i compartir les experiències d’intervenció sindical de les persones que conformen el Gabinet de Salut Laboral i Medi Ambient de CCOO PV, aíxí com les novetats legislatives, criteris tècnics i jurisprudencials.
 
 

La discriminació a la feina ens danya a totes

 
Divendres 28 d’abril, Dia Internacional de la Salut i la Seguretat en el Treball.
CCOO tornarà a denunciar que a discriminació a la feina fa perillar la salut i la seguretat de totes les persones treballadores, el sindicat renovarà públicament el compromís de lluitar cada dia contra la precarietat, la desigualtat i les injustes condicions de treball que hi ha darrere dels accidents i de les malalties d’origen laboral com ara que:
 
 • La sinistralitat laboral a Espanya no ha deixat d’incrementar-se des de l’aprovació de la reforma laboral, amb una preocupant incidència de sinistralitat laboral mortal entre les persones grans.
 • Els danys a la salut derivats de l’activitat laboral s’han incrementat perquè han augmentat la precarietat i la intensificació del treball, i per la debilitat del sistema preventiu espanyol.
 • L’increment de la precarietat té el seu origen en la debilitació de la negociació col·lectiva i en la pèrdua de drets.
 • Les dones tenen més probabilitat de patir una malaltia laboral, ser jove significa tenir més risc de patir un accident laboral i les persones amb discapacitat tenen més riscos de patir assetjament a la feina.
 • La desesperació en la recerca d’una feina o la por de perdre-la desvia l’atenció de les condicions de treball i aplana el camí per a les desigualtats.
 • L’economia submergida oculta els danys per a la salut i augmenta especialment la vulnerabilitat de les persones migrants.
 • Per a millorar la prevenció de riscos i reduir els danys a la salut produïts pel treball és necessari posar fi a les desigualtats, i per assolir aquest objectiu proposem:
 • Derogar les normes que han impedit que tots els col·lectius tinguen el mateix grau de protecció de la seua salut, en particular les reformes laborals, que han estés la precarietat, i instal·lat la por de perdre la feina.
 • Revertir la reforma del marc jurídic de les mútues, que va significar una retallada en els drets de treballadores i treballadors, i que només ha servit perquè aquestes envaïren competències dels serveis públics.
 • Intensificar les polítiques actives en matèria de prevenció, dotant amb els suficients mitjans econòmics i humans els organismes tècnics com l’Institut Nacional de Seguretat i Higiene en Treball o els instituts autonòmics.
 • Reforçar els mecanismes de control del compliment de la legislació en matèria d’igualtat a les empreses, i de lluita contra el frau laboral i l’economia submergida.
 • Desenvolupar l’Estratègia espanyola de seguretat i salut en el treball 2015-2020, fent especial èmfasi en totes les qüestions relacionades amb les malalties d’origen laboral.
 • Recuperar, en el marc de l’empresa, les inversions en prevenció i la centralitat de la negociació col·lectiva en les relacions laborals.
 • Establir la figura del delegat o delegada de prevenció territorial o sectorial, ja que a Espanya hi ha més d’un milió d’empreses amb menys de 6 treballadors o treballadores, en les quals treballen 2 milions de persones que no tenen dret a triar un delegat o delegada de personal.
 

CCOO PV reclama un canvi de rumb en la prevenció de riscos laborals

 
Les polítiques d'ajustament de marcat accent neoliberal com a alternativa d’eixida a la crisi, han provocat una regressió de la prevenció en les empreses durant aquesta darrera legislatura. És inadmissible que, en ple segle XXI, moren 49 persones al País Valencià en un any pel fet d’exercir la seua tasca professional. Pràcticament, una persona morta a la setmana.
 
El debilitament de la negociació col·lectiva, la precarietat laboral, la descentralització productiva entre les empreses valencianes, la desigualtat entre sexes i altres factors contribueixen al repunt de la sinistralitat laboral.
 
Davant aquest escenari, i en el marc del 28 d’Abril, Dia Internacional de la Salut i la Seguretat en el Treball, CCOO PV vol traslladar a la societat valenciana i, en especial, als partits polítics, la necessitat de posar en marxa les transformacions que forcen un canvi de rumb en la prevenció de riscos laborals, per tal d’adequar-la a la realitat actual. Les mesures que proposem són les següents:
 
 
 • Reversió de la reforma del marc jurídic de les mútues.
 • Frenar la creixent dualització del sistema públic de salut.
 • Frenar els processos de privatització de la sanitat, agreujats amb la venda de les societats de prevenció de les mútues a grans grups privats.
 • Controls estrictes per al compliment de la Llei de prevenció de riscos laborals.
 • Increment de la plantilla de la Inspecció de Treball i dotar de personal el recentment creat cos de subinspecció especialitzat en salut i seguretat en el treball.
 • Desenvolupament de l’Estratègia espanyola de seguretat i salut en el treball 2015- 2020, i     l’aprovació de l’Estratègia valenciana.
 • Recuperar la inversió en prevenció en les empreses.
 • Establiment de la figura del delegat o delegada de prevenció territorial o sectorial, que puga accedir al control de les condicions de treball en la xicoteta i molt xicoteta empresa. 
 
Ocultació de malalties professionals
 
Pel que fa a l’ocultació de les malalties professionals, el cas del càncer laboral és especialment greu. Les estimacions més conservadores situen en 900 casos el nombre de nous diagnòstics anuals de càncer al País Valencià, atribuïbles a exposicions laborals. Les mútues només han comunicat dos casos en l’any 2015. De forma similar, els trastorns produïts pels riscos psicosocials segueixen sense ser registrats, malgrat el seu increment pel deteriorament de les relacions laborals. 
 
 

28 d'abril, Dia Internacional de la Salut i la Seguretat en el Treball. 
 
 
“Les reformes i les Retallades del Govern  fan perillar la salut i seguretat en el treball”
 
 
Aquest 28 d'abril en el marc de la  convocatòria que cada any fa  la Confederació Sindical Internacional, CC.OO i UGT amb el lema  “Les reformes i les Retallades del Govern  fan perillar la salut i seguretat en el treball”; volem expressar la nostra veu col·lectiva sobre  la necessitat de protegir i promoure la salut de les persones treballadores i la seguretat com un mitjà per a  aconseguir el treball decent per a totes.
 
És aquesta una jornada commemorativa, en la qual el nostre principal objectiu és recordar a totes i cadascuna de les persones que han sigut  víctimes d'un accident de treball o que han contret una malaltia com a conseqüència del mateix i als seus familiars i companys. També és una jornada d'acció per a defensar la salut  i la seguretat, de les retallades pressupostàries i els atacs a la  regulació i a la seua execució doncs aquests atacs portaran greus conseqüències a tots els nivells sobre treballadors i treballadores.
 
Havent passat més d'un any des que s'aprovara la reforma  laboral del Govern actual, que s'ha convertit en la major agressió en forma de legislació reguladora del mercat de treball  en el nostre país, no hi ha ni un sol indicador objectiu que evidencie  millora alguna, ni per als treballadors i treballadores que molt a  pesar seu i nostre continuen en situació de desocupació, ni per a les  famílies espanyoles que a més de ser víctimes de la regulació  laboral, ho són també de les retallades en matèria sanitària, educativa, d'habitatge, d'igualtat, judicial, tributària, econòmica…  el que ens porta a la situació de major pèrdua de drets. del  període democràtic.
 

 
 
 

Dia de la seguretat i la salut 2010
 
 
 

Dia de la seguretat i la salut 2009Manifest de CCOO-PV

 
 
 

Dia de la seguretat i la salut 2008 
 
 

Dia de la seguretat i la salut 2007
 
 
 
 

 
porExperiencia. nº 58
 
  
Com afecta la Reforma Laboral a la salut dels treballadors i treballadores? S'està allargant jornada i incrementant ritmes de treball a costa de la nostra salut? Estan augmentat les desigualtats socials en salut laboral? Vam aconseguir parar els intents de les empreses que volen exposar a les treballadores embarassades a risc químic? Totes les respostes en l'últim nombre de la revista porExperiencia. 
 
 
 
     
Instituto Sindical de Trabajo Ambiente y Salud de CC.OO
 

 

 
Guia de quimics en la llar