Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Dret Logo del portal

Pilar de la Oliva Marrades. Presidenta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana

3 de de febrer de 2020

Pilar de l'Oliva Marrades (Alzira 2 d'abril de 1956), és una magistrada espanyola. Presidenta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana des de 2010, va ser reelegida en 2016.

Es va iniciar el 1982 a la carrera judicial, sent destinada a Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Calamocha a Terol, i posteriorment destinada a Jutjats mixtes de Llíria, Mataró i Castelló de la Plana. En 1987 va ser nomenada magistrada titular de Jutjat d'Instrucció número 10 de València. De la Oliva està especialitzada en Dret Civil de la Comunitat Valenciana i en coneixement de l'valencià.

El 2015 era l'única dona a l'ostentar la presidència d'un Tribunal Superior de Justícia a l'Estat, i la segona en tota la història de la judicatura. El 28 de gener de 2016 va ser reelegida com a presidenta de l'Alt Tribunal Valencià pel Consell General de Poder Judicial fins 2021, amb 12 vots dels 21 de l'plenari, davant Vicente Magro Servet president de l'Audiència Provincial d'Alacant, que va aconseguir els 9 restants .

L'elecció de Teresa Gisbert com a Fiscal Superior de la Comunitat Valenciana en 2019 va provocar que els principals càrrecs de la justícia valenciana van estar ocupats per quatre dones: Pilar de l'Oliva, Gabriela Bravo (consellera de Justícia), Auxiliadora Borja (degana dels advocats) i Laura Oliver (degana dels procuradors).