Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Dret Logo del portal

.
.
.

Adoración Guamán i Gabriel Moreno proposen una nova regulació per a acabar amb els atacs de les empreses transnacionals als Drets Humans

  • 25 de gener de 2018

Adoración Guamán, professora de Dret del Treball, i Gabriel Moreno, investigador en Dret Constitucional de la Universitat de València, han presentat aquest dimarts el llibre ‘La fi de la impunitat: la lluita per un Instrument Vinculant sobre Empreses Transnacionals i Drets Humans’ en la Facultat de Dret. En ell defensen la necessitat d’aprovar un tractat internacional que acabe amb els atacs de les empreses transnacionals als Drets Humans, basat en la Resolució 26/9 de les Nacions Unides.

El treball presentat explica que la destrucció de regions amb un gran valor ecològic i l’ampli nombre de morts causat en catàstrofes com la de Bhopal a Índia, Rana Plaza a Bangladesh, Chevron/Texaco a Equador o Mariana a Brasil són conseqüència directa de la impunitat amb la qual operen les empreses que han provocat aquests esdeveniments.

En aquest sentit, Guamán i Moreno asseguren que el marc normatiu internacional es caracteritza per tindre Tractats Bilaterals d’Inversió i organitzacions com l’Organització Mundial del Comerç (OMC) que solament salvaguarden els interessos del lliure comerç. També apunten que no existeix una voluntat clara de defensar els drets humans, que són vulnerats per les accions i les activitats dutes a terme per les empreses transnacionals.

La Resolució 26/9 per a l’elaboració d’un instrument internacional jurídicament vinculant sobre les empreses transnacionals i altres empreses pel que fa als drets humans va ser aprovada en 2014 en l’Assemblea General de les Nacions Unides. Aquesta resolució té com a objectiu la regulació de les activitats de les empreses transnacionals, ja que, tal com indiquen Adoración Guamán i Gabriel Moreno, la globalització institucionalitzada empara les pràctiques depredadores d’aquestes empreses. Aquest instrument es troba en procés de negociació a Ginebra i sobre ell versen les propostes normatives del llibre.

En La fi de la impunitat: la lluita per un Instrument Vinculant sobre Empreses Transnacionals i Drets Humans s’exploren les eines necessàries que ajudarien a crear un instrument vinculant i que acabaria amb l’arquitectura internacional de la impunitat que empara les violacions sistemàtiques dels drets humans. A més, l’obra també analitza el procés que han seguit tant els moviments socials com els propis organismes internacionals per a impulsar l’instrument i quins han sigut les innovacions jurídiques en aquesta matèria a escala nacional i regional.

Imatges: