![]() |
Les Biblioteques dipositàries es van crear a fi de fer que les publicacions i els documents de l’ONU es distribuïsquen per tot el món. Des de de 1946 la Biblioteca Dag Hammarskjöld (Nova York) s’ha encarregat, a través de les seues biblioteques dipositàries, de posar a disposició els documents i publicacions de les Nacions Unides a tots els usuaris. Actualment existixen 367 biblioteques dipositàries en 136 països, que reben estos materials. Amb la condició que les seues col·leccions seran mantingudes en bona estat i estaran obertes al públic sense cap cost. Tant els països que són membres de les nacions Unides, com els que no ho són, poden tindre una col·lecció dipositària en forma gratuïta, generalment aquesta condició recau en la Biblioteca Nacional. A més, si la biblioteca del parlament nacional està oberta al públic també pot rebre el material sense cap cost. La resta de les biblioteques haurà de cobrir una contribució anual per a poder rebre la documentació de l’ONU. Les biblioteques dipositàries paguen una contribució anual per a rebre documents de les Nacions Unides que és menor per als països en desenrotllament. La designació de biblioteques dipositàries és du a terme per la Junta de Publicacions de les Nacions Unides, d’acord amb el Cap Bibliotecari de la Biblioteca Dag Hammarskjöld i tenint en compte el punt de vista del Govern interessat. Entre altres coses s’avalua el grau de desenrotllament de la biblioteca sol·licitant i la distribució general de biblioteques dipositàries al voltant del món. |
Les biblioteques dipositàries de les Nacions Unides es regeixen per unes normes pròpies establertes per l’Organització de les Nacions Unides, que fixa les condicions pròpies del dipòsit tant respecte a la conservació i catalogació dels documents i publicacions dipositades, com en relació al seu accés públic (ST/LIB/13/Rev.5, de 5 de març de 1995).
Els bibliotecaris responsables d’informació de les Nacions Unides realitzen visites de forma periòdica a les biblioteques dipositàries per veure l’estat de la col·lecció de cada biblioteca.