BibliotequesUVUniversitat de València Logo del portal

  • Portada del llibre Desaparecido: el azaroso viaje del Liber Augustalis

    10/10/23

    "Desaparecido: el azaroso viaje del Liber Augustalis"

    Presentem “Desaparecido: el azaroso viaje del Liber Augustalis”, primer llibre de la sèrie Inutilitas Librorum.

    La Biblioteca Històrica de la Universitat de València i l’editorial Publicacions de la Universitat (PUV) han iniciat Inutilitas Librorum, una nova sèrie de monografies sobre el llibre antic, la gestió del patrimoni bibliogràfic, els fons de les biblioteques patrimonials i les eines per al seu estudi. L’objectiu és difondre estudis sobre aquestes temàtiques i incentivar la investigació sobre els fons patrimonials que la Biblioteca Històrica de la Universitat de València conserva.

    La sèrie està inclosa en la col·lecció institucional Cinc segles i compta amb un consell assessor integrat per professionals i investigadors de reconegut prestigi nacional i internacional.

     

    Desaparecido, número 1 d’aquesta sèrie, relata una interessant i desconeguda història. El 26 de novembre de 1940 la Biblioteca Històrica de la Universitat de València denunciava la desaparició del manuscrit del Liber Augustalis, que havia format part de la biblioteca dels reis d’Aragó a Nàpols (segle XV). Un segle més tard, els ducs de Calàbria el donarien al monestir de San Miquel dels Reis de València. En 1837, amb motiu de la desamortització de Mendizábal, aquest valuós manuscrit passaria a ser custodiat per la Biblioteca de la Universitat. Ara, huitanta-tres anys més tard, s’ha localitzat el seu parador. Un estudi exhaustiu de la documentació existent ha permès concloure que el manuscrit que es conserva actualment a la Biblioteca del Palau de Peralada no és un altre que el que va desaparèixer de la nostra biblioteca en 1940.

    Comprar                      Enllaç a Roderic

     

  • Imatge estiu 2023

    21/06/23

    Horari d'estiu 2023

    Juny:
    - dissabtes: tancats des del dia 24 de juny (inclós)

    Sala Pérez Bayer (investigadors)

    Juliol:
        - De dilluns a divendres: de 9:00 a 14:00 h. i de 15:30 a 20:30 h.

        - Dissabtes: tancats

    Agost:
           ​- De dilluns a divendres: de 9:00 a 14:00 h

           - Dissabtes: tancats

           Tancat del 7 al 27 d'agost

     


    Sala Duc de Calàbria (exposicions)


          - De dilluns a divendres: de 10:00 a 14:00 h. i de 16:00 a 20:00 h.
          - Agost, diumenges i festius: de 10:00 a 14.00 h.

     

    Podeu consultar l'horari d'estiu de la resta de biblioteques de la UV.

  • Imatge de la presentació de la Exposició

    05/06/23

    Exposició Felip Mateu i Llopis: Salvar el patrimoni, defensar la memòria

    Per a commemorar el 25é aniversari de la mort del valencià Felip Mateu i Llopis, la Biblioteca organitza una mostra en homenatge a la figura d'un home mereixedor dels honors reservats als benefactors del patrimoni públic, per damunt de riscos personals i professionals.

    Dates: Del 21 de juny al 3 de setembre de 2023
    Lloc: Centre Cultural La Nau - Sala Duc de Calàbria

     

  • Imatge de Obres e Trobes...

    24/05/23

    Tresors a la llum: Obres o trobes en lahors de la Verge Maria

    "Tresors a la Llum: descobreix el patrimoni de la UV" és un programa de vídeos curts presentats per professors/es i especialistes que ens aproximen al patrimoni històric de la Universitat de València. L’últim video publicat, presentat pel catedràtic Antoni Ferrando, mostra un dels tresors de la Biblioteca Històrica, l'incunable "Obres o trobes en lahors de la Verge Maria", primer imprès poètic hispànic, produït a València en 1474, i publicat amb motiu d'un certamen literari a la ciutat. És l’únic exemplar conegut a tot el món.

  • Libro_Trobes

    21/04/23

    Presentació del llibre de Josep Lluís Martos

    El dijous 27 d’abril el catedràtic de Literatura Medieval de la Universitat d’Alacant, Josep Lluís Martos, presentarà a la Biblioteca Històrica el llibre El primer cancionero impreso y un pliego poético incunable. L’autor donarà una conferència en la qual anunciarà noves notícies sobre una de les joies de la nostra col·lecció, Obres o trobes en lahors de la Verge Maria, el primer imprés poètic hispànic, produït a València en 1474 i exemplar únic en el món. Així mateix parlarà de l’obra Salve Regina de Pere Vilaspinosa, també conservada a la biblioteca que, a la llum de les últimes investigacions –que el datarien entre 1491 i 1495– es converteix en el primer plec imprés valencià estrictament poètic de què es té constància.

    Galeria de fotografies

  • Horari abril

    31/03/23

    Horaris Abril 2023

    Sala Pérez Bayer (investigadors) tancada:

    • Tots els dissabtes
    • Dies 6 al 17 (Setmana Santa i Pasqües)
    • Dia 24

    Sala Duc de Calàbria (exposicions) oberta en horari habitual, diumenges de 10 a 14h.