BibliotequesUVUniversitat de València Logo del portal

Francisco Pérez Bayer

Francisco Pérez Bayer va néixer a València en 1711 i va morir en la mateixa ciutat en 1794. Eclesiàstic i erudit, va estudiar en la Universitat de València Filosofia, i Teologia i en la Universitat de Salamanca Arts i Dret Civil. Pels coneixements que tenia de grec i hebreu, així com d'història antiga i diplomàtica, el capítol salmantí li va encarregar la traducció de la butlla del seu arxiu.

Va regressar a València quan l'Arquebisbe Mayoral li va nomenar el seu secretari; en 1745 va obtenir la càtedra d'hebreu de la Universitat de València. En 1746 es va fer càrrec de la mateixa càtedra en la Universitat de Salamanca.
En 1750 va rebre l'encàrrec real de revisar els arxius de Toledo i com recompensa el rei li va atorgar una canongia a Barcelona. El mateix rei, Fernando VI, li va encarregar un viatge per Itàlia amb la finalitat de recollir còdex, monedes, i inscripcions antigues. Encara que al principi va tenir facilitat per a accedir a la biblioteca vaticana gràcies al cardenal Quirini, mort aquest se li va prohibir l'accés, havent d'intervenir Mayans para obtenir un nou permís. Posteriorment, Carlos III li va encarregar l'inventari dels manuscrits grecs, llatins i hebreus de El Escorial.

Igual que altres il•lustrats va sentir la necessitat d'una reforma dels estudis, culpant als jesuïtes i Col•legis Majors de la decadència de les lletres a Espanya.

En 1781 Carlos III li va nomenar Ministre del seu Consell i Càmera, i en 1783 Bibliotecari Major de la Biblioteca Nacional, càrrec des del qual va contribuir a l'edició de clàssics amb la publicació de la "Bibliotheca hispana vetus, sive hispani scriptores qui ab Octaviani Augusti aevo ad annum Christi MD. floruerunt / Auctore D. Nicolao Antonio hispalensi ... ; Curante Francisco Perezio Bayerio, valentino ... qui et prologum, & Auctoris vitae epitomen, & notulas adiecit … Vol. 1 i Vol. 2” (1788).

Es va distingir per la seua generositat, segons prova la donació que va fer a la Biblioteca de la Universitat de València, en 1785, de tota la seua biblioteca composta per més de 20.000 volums i uns 200 incunables. En reconeixement per la seua donació, la Biblioteca Històrica li ha donat el seu nom a una de les seues Sales de lectura.

(G.E.R.V.: J.B.)