BibliotequesUVUniversitat de València Logo del portal

  • Estudiants

La “daurada”: una altra via de publicació per a una comunicació científica oberta

  • 21 d’octubre de 2020
Open Access
Open Access

La publicació en ACCÉS OBERT de la producció científica d’una Universitat té nombrosos beneficis, especialment en l’actual context econòmic.

En l'accés obert daurat (Gold OA) es pretén promoure l'accés sense barreres als resultats de recerca científica.

En aquests moments, podem trobar diferents opcions de publicació, algunes de les quals cobren als autors per publicar i altres no:

  • Revistes lliures, on la publicació i l'accés són totalment gratuïts (DOAJ, E-revistas…). Generalment ací s'inclouen les publicacions d'institucions públiques i societats científiques (coneguda com a VIA DIAMANT)
  • Revistes que permeten el lliure accés als articles passat un temps després de la seua publicació (EMBARGAMENT).
  • Revistes en les quals tots els articles són lliures previ pagament de l'autor o la institució que el finança. Són molt freqüents en Ciències de la Salut (BIOMED CENTRAL)
  • Revistes híbrides en les quals conviuen articles accessibles per subscripció i altres en accés obert perquè l'autor o la seua institució, carregats normalment als projectes de recerca, han pagat els APCs (Article Processing Charges), import per processament d'article.

Abans de triar una revista per a enviar un article per a la seua publicació, és convenient conéixer quina és la seua política editorial d'accés obert. Així doncs, d'una banda, podem acudir a la mateixa web de la revista ("Rights&Permission", "Copyright" o "Polítiques de autoarchivo") o, per una altra, consultar les bases de dades Sherpa/Romeo, en el cas de revistes internacionals, o Dulcinea, en el de les espanyoles.

A vegades, cal extremar les precaucions amb els fraus editorials que sorgeixen amb les anomenades revistes Depredadores.

En el següent enllaç podem donar un cop d'ull als directoris de revistes d'accés obert existents.

D'altra banda, i per a donar suport a la publicació en obert, la Universitat de València té subscrits acords amb alguns editors perquè els autors de la comunitat universitària es beneficien de descomptes en les taxes APC.

A hores d’ara, i parafrasejant el lema d'aquesta setmana d'Accés Obert, s'estan emprenent accions per a garantir la igualtat global en l'accés als resultats de recerca.D'aquesta manera, s'intenta revertir l'avantatjós model de negoci de les revistes científiques i donar el suport definitiu cap a l'Accés Obert mitjançant la imposició de la publicació en obert dels resultats de recerca per part dels governs o el Pla S de la UE.

A més, entre altres acords de revistes científiques com “read & publish”, s'estudia la viabilitat dels controvertits “ACORDS TRANSFORMADORS”, negociats entre editors científics comercials i biblioteques o consorcis de biblioteques, tal com es proposa entre els principis del Pla S, i que persegueixen expandir el model d'accés obert o daurat (gold open access) al màxim de publicacions d'un editor. D'aquesta manera, els diners tradicionalment destinats a les subscripcions s'utilitzaria per a pagar els costos de publicar en obert i es facilitaria la transició a l'accés obert.

Si vols saber més sobre el tema, visita el nostre blog de Suport a la Recerca: https://investsbd.blogs.uv.es/accesobert/publicar-en-obert/dades-en-obert/