
La Universitat de València celebra, com cada any, el Dia Internacional de les Dones amb un ampli programa d'activitats culturals i didàctiques que tindran lloc durant diversos dies propers al 8 de març, dia de la commemoració, i que duraran vàries setmanes.
L'acte institucional previst per al mateix dilluns 8 de març en format online, s'iniciarà amb la lectura del manifest institucional per part de la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre Escrivà. A continuació tindrà lloc la conferència-col·loqui entre l'escriptora, assagista i científica, Remedios Zafra i la periodista, Magda Bandera.
Per aquest acte cal inscripció prèvia en el següent enllaç:
https://encuestas.uv.es/index.php/222615?lang=ca
La programació al voltant del 8M arranca però uns dies abans d'aquesta data amb activitats als campus així com a La Nau Centre Cultural i d'altres espais de la Universitat com ara els aparadors de la llibreria de la Universitat que estaran dedicats a publicacions de dones o feministes.
Els dies 3 i 4 de març, a la Sala Matilde Salvador, s'ha programat "Mama". Una peça de dansa interdisciplinària, creada per quatre artistes valencianes per a ser representada al carrer i en espais no convencionals.
Inspirades en l’experiència del càncer de mama de la mare de Noelia (una de les creadores) i, mitjançant la mama com a símbol icònic i representatiu de la feminitat, es desenvolupa tot l’imaginari d’aquesta proposta escènica.
Partint de la mama en sí mateixa, la peça aborda les temàtiques següents: la relació materna filial, la censura i el cos malalt. Tot això des de les experiències i vivències del cos femení de les intèrprets, amb un llenguatge subjectiu, personal i visceral.
Entrades: https://www.latenda.es/es/events
El projecte Girls4STEM arranca la segona edició aquest mes de març i ho fa amb una sessió formativa per al professorat, el 4 de març a partir de les 17.30 i la primera de les xerrades professional el proper 11 de març a partir de les 17.30 també. Aquesta primera xerrada professional té per nom “Marta Macho” i comptaran amb Marta Talavera, Esther Sánchez, María José (Marisé) Gálvez i Rosana López. Totes les activitats són online i cal inscriure’s a través del web del projecte: http://www.girls4stem.es
Girls4STEM és un projecte dirigit al foment de les vocacions STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), molt especialment entre les xiques, a través de l'organització d'activitats de divulgació. L'esperit del projecte és participatiu i inclusiu, per això, el primer gran valor del projecte és l'estudiantat preuniversitari: primària, secundària, batxillerat i cicles formatius.
Comencen també el 4 de març les activitats al Campus de Burjassot que tindran un component híbrid entre presencials i online.
La Facultat de Física per a celebrar el 8M dedica una de les seues xerrades del Cicle de Conferències a dona i ciència. La xerrada "Perspectiva de Gènere en la docència universitària de la física" compta amb Sònia Estradé, professora de la UB i experta en la matèria.
El ADR de la Facultat de Química ha organitzat con altres anys, una foto de grup el mateix 8 de març que es realitzarà seguint les indicacions i les mesures sanitàries.
Diverses jornades sobre el paper de la dona i la ciència estan previstes al Campus de Burjasot. D’una banda els dies 9 i 10 de Març a la sala Darwin: ‘Físiques Nuclears i de Partícules: Passat, Present i Futur’ i que a causa de l'actual situació de pandèmia, les sessions també es retransmetran en streaming.
En aquestes jornades es dona valor al treball de dones els noms de les quals han sigut oblidats pel gran públic en favor dels seus mentors, germans o esposos, però la tasca científica dels quals dins de l'incipient camp de la radioactivitat va ser crucial per al desenvolupament de la nova disciplina.
Les Jornades es tancaran amb la primera representació a Espanya de l'obra teatral “Projecte Meitner”, que tindrà lloc els dies 11, 12, 13 i 14 de març de 2021 en el teatre Rialto de València. Tota la informació: https://recordandoalise.es
Finalment, el 12 de març, també en format online, tindrà lloc la cinquena Jornada Dona i Ciència de la Comissió d’Igualtat de l’ICMOL i l’IFIC. Aquest any presenten una jornada centrada en la conciliació i tractaran d’analitzar els problemes i les eines de les quals disposa la dona investigadora per seguir la seua recerca i vida professional.
Pel que fa la Campus de Tarongers, el proper 10 de març es realitzarà el lliurament del VIII Premi d'Igualtat que aquest any ha estat dedicat a: “Experiències d´Igualtat en temps de confinament”. També es farà el lliurament del Premi del Concurs de publicacions sobre gènere en la Facultat d´Economia i a continuació, tindrà lloc una conferència a càrrec de la persona o equip del treball guanyador.
A la Facultat d’Infermeria i Podologia i la Facultat de Ciències Socials tenen convocats concursos de cartells per commemorar el 8M.
La Facultat de Geografia i Història ha programat per al proper 11 de març una xerrada centrada en qüestionar la mirada androcèntrica de l’ensenyament de la prehistòria. “Ni carne ni pescado: Androcentrismo y narratives en torno a la evolución y prehistòria” és el títol de la conferència online que impartirà Débora Zurro a les 11h.a través del següent enllaç: https://eu.bbcollab.com/guest/999dc43d03f1485192fb854c235b441
Tota la programació es pot consultar en www.uv.es/igualtat al calendari d’activitats en constant actualització.
Llista d'enllaços: