Logo de la Universitat de València Logo Unitat d'Igualtat Logo del portal

La Universitat commemora el Dia Internacional de les Dones

  • Unitat d'Igualtat
  • 3 de març de 2025
Image de la noticia

La Universitat de València celebra com cada any, el Dia Internacional de les Dones. Enguany amb la situació d'emergència per la climatologia adversa, s'ha hagut de cancel·lar l'activitat prevista els dies 4, 5 i 6 de març però es repren divendres 7 de març.

Dins dels actes institucionals,  dissabte 8 de març està prevista la lectura del manifest per part de la rectora Mavi Mestre a les 11,30 hores al claustre de La Nau Centre Cultural. El punt de trobada per anar a la manifestació del Dia de les Dones serà també al mateix claustre a les 18 hores on es repartiran, per les persones de la comunitat universitària que vulguen, mocadors morats amb l'escut de la Universitat de València.

L'activitat cultural i de sensibilització es reactiva el 7 de març amb una sèrie d'actes com ara "Dones superant –també la dana" que arrancarà amb la presentació del documental ‘Resistents: Dones després de la dana’, una producció dirigida per la periodista Elena Morales, que recull huit històries de dones que han viscut, viuen o estan relacionades amb la dana que va afectar la província de València el passat 29 d’octubre. Tindrà lloc al Col·legi Major Rector Peset, a les 12 hores.

Aquest documental dona veu a dones com ara Cristina Guzmán Traver, artista ceramista; Arantxa Carceller i Eva Vázquez, llibreteres de la llibreria La Moixeranga de Paiporta; Merche Peris, nadadora olímpica; Inmaculada García Peris; Eva Alepuz Prat, professora; Marisa Vázquez de Ágredos Pascual, directora de Patrimoni Cultural de la Universitat de València; Ana García Forner, directora del Museu de Ciències Naturals de la UV; María Rosa Gabaldón, veïna d’Utiel; i Virginia Sanchis Carpe, de l’associació Alanna.

La dana del passat mes d’octubre va tindre un impacte devastador a les localitats valencianes properes a la ciutat i va afectar especialment les dones, que en molts casos van patir una doble vulnerabilitat. A banda de la pèrdua de llars i negocis, moltes d’elles es van enfrontar a majors dificultats per accedir a recursos i ajudes, ja que en moltes famílies la cura de persones dependents va recaure sobre elles. En acabar la projecció del documental, Marisa Vázquez de Ágredos, directora de Patrimoni Cultural de la UV, presentarà ‘Salvem les fotos’, un projecte posat en marxa per la UV juntament amb altres institucions, destinat a recuperar i restaurar fotografies familiars danyades per la dana. L’acte i col·loqui estaran moderats per María Dolores Pitarch, delegada de la rectora per a programes Universitat-Societat. L’activitat compta amb la col·laboració de la Unitat d’Igualtat UV.

També divendres, 7 de març està previst a l'Espai Cultural de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació els sketches de la companyia UnaOVarias a las 16 hores amb entrada gratuïta. Unaovarias és una companyia de teatre valencià formada per 4 dones que elaboren obres de teatre amb perspectiva de gènere. Durant els dies 7 i 8 de març tindrà lloc, en format online, el VII Congrés Internacional Ciència, Feminisme i Masculinitats que es celebra a la Universitat de València. https://www.cicfem.com/

Els campus reprenen la programació especial amb motiu del Dia Internacional de els Dones

El pròxim 12 de març, l'autocaravana del projecte "Teixint Xarxes Violetes sobre Rodes", subvencionat pel Ministeri d'Igualtat arribarà amb la seua ruta itinerant a la Universitat de València, concretament en els següents espais i horaris: De 9 a 11,30 amb la caravana al campus de Blasco Ibáñez. En la plaça entre Espai Vives i l'Aulari III;  de 12 a 14 en el campus de Tarongers entre la Biblioteca d' Educació i la Facultat de Socials.

L'objectiu general d'aquest projecte radica a sensibilitzar i fer partícip a la societat juvenil sobre les diverses manifestacions i maneres d'exercir violència cap a les dones mitjançant una metodologia participació des de l'enfocament de gènere i interseccional. Hi haurà scape-room, jocs de rol i tertúlies feministes.

La Facultat de Ciències Socials es suma, un any més a la commemoració d'aquest dia amb tallers de prevenció de l’assetjament dirigits a l’estudiantat i tallers de prevenció de la violencia sexual digital dirigit a dones universitàries i programa per la setmana del 10 al 15 de març tot un seguit d'activitats. Veure programa adjunt. El proper 12 de març a partir de les 15,30h s’abordara el fenomen “Onlyfans” com a espai blanquejat de les noves formes d'explotació sexual de les dones, davant el preocupant inncrement de les joves com a "creadors de contingut sexual" en aquesta plataforma.

"Pilotàries” el documental que posa en valor el paper de les dones en la pràctica de la pilota valenciana basat en el llibre "Dones i pilota: Esport, cultura i igualtat", de Helena Paricio i Victor Agulló es presenta dilluns 10 de març a les 10:30 i també en la mateixa Facultat es podrá visitar l’exposició de María María Acha-Kutscher des del 13 de març i fins el 13 de maig.  L’obra se centra especialment en les dones: la seua història, les lluites per l'emancipació i la igualtat, i la construcció cultural de la feminitat. La seua obra compleix una doble funció: la de ser un producte artístic en si mateix, però també la de ser un instrument que puga contribuir a les demandes feministes.

La Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació ha preparat un programa d'activitats, organitzades per professorat i alumnat. Els actes per ara previstos per al proper 7 de març són, d'una banda la conferencia el proper 7 de març a les 11 hores de Lydia Vázquez, traductora oficial de la premi Nobel de Literatura, Annie Ernaux i els sketches de la companyia UnaoVarias

La Facultat de Psicologia organitza la xerrada: “Diferències de gènere en el consum d'alcohol en adolescents: de la investigació a la internacionalització” a càrrec de Hilda Maria Rodrigues el proper 7 de març a les 13.00 hores

La Facultat de Dret acull la jornada “derecho, Derechos y 8M, una lucha transversal” amb les intervencions de la fiscal Rosa Guiralt, la catedràtica Elena Martínez o la professora Carmen Azcarraga el proper dilluns 10 de març a partir de les 10:30 hores. La tradicional "fira del llibre feminista" es realitzarà al hall de la Facultat el 15 d'abril d'11 a 14 h.

La Facultat de Medicina organitza la setmana del 3 al 7 de març diversos tallers de benestar emocional per al PTGAS, PDI i estudiantat. Durant la setmana hi haurà xerrades sobre perspectiva de gènere i recerca mèdica i tallers de sensibilització per a l’alumnat.

Representacions de les dones en l’art contemporani amb la professora Irene Ballester Buigues ha estat un dels actes previstos a la Facultat de Geografia i Història que s'ha ajornat. També en aquesta Facultat el 11 de març hi ha prevista una xerrada sobre l’origen del cinema posant el focus en Alice Guy.

El Vicerectorat de Cultura i Societat dedica bona part de les activitats programades a visibilitzar projectes fets per dones. La programació de les aules culturals de la UV recull també aquesta perspectiva de gènere especialment pel març. L’Aula de Narratives ha programat la taula redona ‘Casades o solteres. L’estigma matrimonial en les dones’, amb motiu de la publicació dels llibres ‘Como anillo al cuello’, de  Purificació Mascarell, un assaig que fa un recorregut per les representacions més significatives de la institució matrimonial a través de la literatura femenina de la mà de pensadores com Mary Wollstonecraft, Emma Goldman, Virginia Woolf, Simone de Beauvoir o Kate Millet i ‘Solteronas’ de Manuel Jiménez Núñez, permet descobrir les veus i històries ocultes de dones que van desafiar l’estigma de la solteria. L'acte està pendent de fixar una nova data.

També la programació escènica de la Universitat de València inclou en cada temporada la perspectiva de gènere de manera transversal i enguany molt especialment a través del nou cicle Interseccions. Així, ‘Las tambores’, de Reiner Zimnik, una adaptació de Médula Teatro e Investigación, dirigida per Lucho Ramírez, ha estat l’obra encarregada d’estrenar aquesta iniciativa el dia 28 de febrer per a, partint d’una metàfora visual i metateatral, explorar les raons per les quals les dones de diferents estrats socials decideixen eixir del seu país d’origen cercant una nova vida. Els dies 12 i 13 de març, Grupo Komos, amb direcció de Miguel Navarro, presenta els clàssics ‘Antígona’ de Sòfocles i ‘Lisístrata’ d’Aristòfanes, respectivament; mentre el dia 28 d’aquest mes, Interseccions torna amb ‘La libertad se toma’, d’Ana Olcina i interpretació de Colectivo Soberanas, una obra íntima i multidisciplinària en un homenatge a les dones que decideixen enfrontar-se al món elles soles.

Per la seua banda, l’Aula de Cinema UV li dedicarà un cicle a la figura de l’actriu valenciana Lola Gaos que arrancarà dilluns 10 de març a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau (19 hores) amb una taula redona sobre el seu paper en la Transició espanyola. L’homenatge a l’activista es perllongarà fins a maig amb quatre sessions matiné de cinema nominat als Premis Lola Gaos 2025 a Sagunt (29/03), Gandia (12/04), Utiel (10/05) i Ontinyent (24/05).

També en el marc de les activitats organitzades amb motiu del Dia Internacional de la Dona, UVgandia ha reprogramat la conferència ‘La nova directiva europea de protecció i assistència a les víctimes de violència de gènere i la ciberviolència’, a càrrec de les professores i especialistes Paz Lloria i Beatriz Belando.Tindrà lloc el proper 2 d'abril.

La conferència de Pastora Filigrana sobre feminisme i estratègies de resistència del poble gitano s'està reprogramant i s'anunciarà en els canals oficials de la Universitat.

La setmana prèvia al 8M, la Unitat d'Igualtat ha organitzat en els quatre campus un teatre- Fòrum  de la mà de la companyia La Candela Teatre. En concret, la representació de "Déjate Llevar" on es mostra la relació de parella de Sara i Rober, dos joves que basen la seua relació en el mite de l'amor romàntic, en la gelosia, en el control i en la dominació per part de Rober. L'obra mostra diferents tipus de violència masclista: violència psicològica, violència física, violència sexual i violència simbòlica. El teatre fòrum és un assaig de la vida real que genera diferents eines i habilitats per a actuar davant diferents conflictes que transformen les situacions d'injustícia social i permet interactuar al públic.

    

Programa d'activitats

 

 

 

 

 

 

 

Imatges: