Logo de la Universitat de València Logo Unitat d'Igualtat Logo del portal

La Universitat celebra el 17M amb una programació cultural i de sensibilització que arranca esta setmana i s’allargarà fins al 28J.

  • 6 de maig de 2024
Image de la noticia

La Universitat de València ofereix una programació cultural i de sensibilització a tots els campus per a celebrar dues dates rellevants en matèria de diversitat sexual, com són el 17 de maig, Dia Internacional contra la LGTBIfòbia, i el 28 de juny, Dia Internacional de l’Orgull.

Amb motiu de la celebració del 17M, la Universitat de València ha llançat la campanya “La UV, la teua”, una iniciativa del Consell Assessor d'iniciatives estudiantils en matèria LGTBIQ+ de la UV, que es va constituir en novembre de 2022 amb l’objectiu de configurar activitats, iniciatives i campanyes dirigides a l'estudiantat en matèria de diversitat afectivosexual i de gènere. El consell respon al compromís de la rectora de la UV, Mª Vicenta Mestre, amb l'estudiantat, per a incentivar l'actuació i la implicació de la UV amb la visibilitat i els drets del col·lectiu LGTBIQ+. L’objectiu de la campanya, promoguda per la delegació de la Rectora per a l’estudiantat i el Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives de la UV, és visibilitzar la Universitat com un espai segur, igualitari i inclusiu tot donant a conèixer els recursos existents en matèria de diversitat especialment entre l’estudiantat. La campanya es compon d’una sèrie de cartells, que es col·locaran en els diferents centres i facultats de la universitat, i vídeos, que es compartiran des de les xarxes socials de diversitats al llarg dels pròxims dies. Més informació ací.

Així mateix, dins dels actes institucionals, s’ha organitzat en col·laboració amb el Vicedeganat de Cultura, Igualtat, Polítiques Inclusives i Sostenibilitat de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la UV, una trobada amb l'escriptora equatoguineana Trifonia Melibea Obono i el periodista palestí Murad Odeh. Tots dos professionals han compartit les seues experiències i investigacions sobre la situació del col·lectiu LGTBIQ+ en llocs com Guinea Equatorial i Palestina, així com els seus projectes periodístics i literaris, com a exemple de ferramenta d'acció política.

Trifonia Melibea Obono ha presentat part de la seua investigació sobre les teràpies de conversió i altres violències aplicades a dones lesbianes i homes transgènere en l'ètnia fang de Guinea Equatorial, i les possibilitats de la literatura com a element d'acció política. Murad Odeh ha parlat sobre la interseccionalitat de violències per al col·lectiu queer en Palestina, el mode en què afecta l'apartheid al desenvolupament de la diversitat i la llibertat sexual. Ha presentat també el seu últim treball periodístic realitzat a Cisjordània i ha proposat diferents referents del món àrab en general i en concret de Palestina.

La trobada, titulada “Literatura i periodisme contra la LGTBIQ+fòbia en contextos repressors”, coordinada i presentada per Patricia Picazo, professora del departament de Teoria dels Llenguatges de la UV, va tindre lloc el dilluns 6 de maig a les 12 hores a l’Espai Cultural de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació. Més informació ací.

La programació organitzada al voltant de la celebració d’estes dates es complementa amb les activitats finançades dins la convocatòria d’ajudes per finançar activitats en matèria d'igualtat en la diversitat en aquest període. I és així que el mateix dia 6 de maig a les 17:00 hores, en l’aula 110 de la mateixa facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la UV va tindre lloc una xarrada amb el periodista Iván Gelibter, periodista en Diario Sur i coordinador de la revista Six dedicada al col·lectiu LGTBI. Aquesta activitat està coordinada per Adolfo Carratalà, director del departament de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació.

L’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la UV (ETSE) es suma a la celebració del 17M amb la convocatòria dels Premis + Diversos 2024 a la millor idea que fomente el tracte respectuós amb la diversitat d’orientacions, identitats i expressions de gènere, tant a l'àmbit universitari STEM, incloent les activitats desenvolupades en altres institucions o empreses, com en la societat en general, fomentant per tant la superació d’estereotips i prejudicis que en ocasions existeixen a la societat. Aquesta activitat està coordinada per Ángel Robles, Subdirector de Relacions Institucionals, Igualtat i Cultura de la ETSE. Més informació ací.

La programació continua el dimarts 14 de maig amb la celebració del "II Workshop TrencArt: Innovació, gènere i decolonialitat en l'art contemporani" en la sala Palmireno de la Facultat de Geografia i Història de la UV. Aquesta jornada acollirà el relat d'alumnes que contaran la seua experiència després d'haver treballat en clau de gènere i decolonialitat en l'aula. A més, es donarà cabuda al col·lectiu EdredonLab i a la divulgadora cultural Helena Sotoca, amb la intenció d'actualitzar els discursos acadèmics mitjançant propostes artístiques contemporànies i de persones amb un alt impacte en xarxes socials. Aquesta activitat està coordinada per Pablo Sánchez, professor del departament d’Història de l'Art de la Facultat de Geografia i Historia.

Per últim, el dia 6 de juny, en la mateixa facultat de Geografia i Història hi ha previst l’organització del seminari "Deixar-se afectar. Emocions, diversitat i subjectivitats en la cultura contemporània", que coordina Clara Solbes, professora del departament d’Història de l'Art de la Facultat de Geografia i Historia. Els estudis dels afectes i la història de les emocions han cobrat en les últimes dècades una certa rellevància dins dels estudis culturals. Esta trobada es planteja com un espai en què acollir investigacions en esta línia. Les propostes giraran entorn de diferents eixos que abordaran des de com ens podem relacionar amb els arxius i les fonts des de la affect theory fins unes altres que analitzen la història cultural posant el focus en els sistemes emocionals que han configurat la modernitat i la contemporaneïtat. Es posarà l'accent principalment en la intersecció entre les emocions i altres categories analítiques com el gènere o la sexualitat. Trobareu més informació d’ambdues activitats ací.

D'altra banda, i en col·laboració amb l'Armari de la Memòria de la Generalitat Valenciana, s'ha organitzat un taller de creació entorn de l’obra de Pepe Miralles que tindrà lloc el 25 de maig, de 10 a 13:30 hores, al Centre Cultural La Nau. L’obra de l’artista Pepe Miralles es caracteritza pel seu vincle amb la sensibilització sobre el VIH i l’estigma social que este comporta. La finalitat artística de crear imatges sobre la sida passa a un segon pla, centrant-se així en un treball actiu per a incidir en com es pensa sobre la sida i el VIH. Este taller pretén, així, no solament difondre l’obra de Pepe Miralles i el seu fons d’arxiu, depositat a l’Armari de la Memòria, sinó seguir la seua línia de treball, reflexionant entorn de la construcció d’este imaginari social.

Cada tercer diumenge de maig (este any, 19 de maig), a escala internacional, es duen a terme activitats relacionades amb la memòria i solidaritat amb les persones afectades pel VIH, i és per això que, des de l’Armari de la Memòria, s'organitza aquest taller que constarà de dues parts: una primera part de lectura i treball de textos, amb Álvaro G. Devís; i una segona part de creació de pancartes amb Carmelo Gabaldón. Al llarg de les dues sessions treballarem a partir de l’obra de Pepe Miralles i textos que han sigut rellevants per a la seua creació artística mentre reflexionem sobre l’impacte del VIH i la sida en la comunitat LGTBI. Es tracta així d’activar l’arxiu per a retrobar la seua dimensió col·lectiva i social, reapropiant-nos d’imatges, textos i altres documents com a punt de partida per a construir en comunitat noves maneres de pensar la sida. Més informació i inscripcions ací.

A més, els dies 29 i 30 de maig, el grup d'investigació “Activitat Física, Educació i Societat” (AFES) de la Universitat de València celebrarà les jornades que realitza anualment. Enguany les jornades compten amb dos persones de gran prestigi a nivell internacional que venen de la Universitat de Monash (Austràlia). D'una banda estarà le profesore lisahunter, especialista en com fer més queer l'educació física, i d'altra banda el professor Richard Pringle, que parlarà sobre sexualitat, masculinitats i esport. En les jornades també participarà la doctoranda Rosa Llobell que tractarà els estereotips de gènere en l'activitat fisicoesportiva, i Marta Oliver i Núria Devís per a explicar les ajudes que existixen actualment per a estudiants predoctorals. Podeu consultar el programa de les jornades ací.

La programació cultural culminarà la primera setmana de juny amb l’organització de tallers de teixit d’ulls de deu Huichol amb els colors de la bandera de l’arc de sant Martí en els diferents campus universitaris, conduïts de la mà de Las Ganchilleras Luchadoras, un grup de dones d’etnia gitana del barri del Cabanyal que, a través del ganxet com a art manual, van iniciar un procés de canvi i de superació dins d’un projecte de recerca-acció-participativa acompanyat per Donatella Donato, professora del departament de Didàctica i Organització Escolar de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació.

Els tallers, que es presenten com un punt d’encontre en què teixir comunitats i afectes i posar en relació diferents col·lectius i lluites, es desenvoluparan en horari de 13:30 a 14:30 hores en els espais i calendari previst:

  • El dimarts 4 de juny a la plaça central, davant d’El fet químic, en el campus de Burjassot.
  • El dimecres 5 de juny en la terrassa d’entrada de la biblioteca de Ciències Socials "Gregori Maians" del campus dels Tarongers.
  • El dijous 6 de juny en els jardins de l’entrada de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació del campus de Blasco Ibáñez.

A més, previ a la celebració d’aquests tallers, al voltant de les 12:00 hores, hi ha previst la instal·lació de punts multicolor informatius en els halls de les biblioteques universitàries dels diferents campus que estaran dinamitzats pel personal tècnic de diversitats per tal d’apropar l’estudiantat els diferents recursos en matèria de diversitat.

  • El dimarts 4 de juny al hall d’entrada de la biblioteca de Ciències "Eduard Boscà" del campus de Burjassot.
  • El dimecres 5 de juny al hall d’entrada de la biblioteca de Ciències Socials "Gregori Maians" del campus dels Tarongers.
  • El dijous 6 de juny al hall d’entrada de la biblioteca d’Humanitats "Joan Reglà" del campus de Blasco Ibáñez.

La celebració culminarà fent onejar la bandera de l’arc de sant Martí en els edificis universitaris en els dies pròxims al 28 de juny, Dia de l’Orgull.