I+D+i de la Col·lecció Espanyola de Cultius Tipus (CECT): Microbiologia al servei de la Biotecnologia - CECT I+D+i

Referència del grup:

GIUV2023-555

 
Descripció de l'activitat investigadora:
L'activitat de recerca del grup té com a objectiu donar suport al desenvolupament de la biotecnologia de base microbiològica oferint serveis tant a la comunitat científica com al sector empresarial. El grup està vinculat a la Col·lecció Espanyola de Cultius Tipològics (CECT), l'únic Centre de Recursos Microbians (mBRC) públic a Espanya que actua com a dipòsit i proveïdor de bacteris, arqueobacteris, llevats i fongs filamentosos i ofereix, entre d'altres, serveis d'identificació i caracterització de microorganismes. L'equip de tècnics que integren el personal del CECT aporta els seus coneixements i experiència en recerca relacionada amb la conservació de bacteris, arqueobacteris, llevats i fongs filamentosos; la identificació i caracterització de microorganismes utilitzant tècniques clàssiques de microscòpia i cultiu i tècniques moleculars avançades (NGS, MALDI-TOF, FAME-MIDI); la taxonomia microbiana i la caracterització de soques per a la recerca o millora d'aplicacions biotecnològiques. A més, també dona suport en aspectes legals relacionats amb l'ús i la gestió de soques, inclòs el compliment de la normativa d'accés i participació en beneficis derivades del Protocol de Nagoya,...L'activitat de recerca del grup té com a objectiu donar suport al desenvolupament de la biotecnologia de base microbiològica oferint serveis tant a la comunitat científica com al sector empresarial. El grup està vinculat a la Col·lecció Espanyola de Cultius Tipològics (CECT), l'únic Centre de Recursos Microbians (mBRC) públic a Espanya que actua com a dipòsit i proveïdor de bacteris, arqueobacteris, llevats i fongs filamentosos i ofereix, entre d'altres, serveis d'identificació i caracterització de microorganismes. L'equip de tècnics que integren el personal del CECT aporta els seus coneixements i experiència en recerca relacionada amb la conservació de bacteris, arqueobacteris, llevats i fongs filamentosos; la identificació i caracterització de microorganismes utilitzant tècniques clàssiques de microscòpia i cultiu i tècniques moleculars avançades (NGS, MALDI-TOF, FAME-MIDI); la taxonomia microbiana i la caracterització de soques per a la recerca o millora d'aplicacions biotecnològiques. A més, també dona suport en aspectes legals relacionats amb l'ús i la gestió de soques, inclòs el compliment de la normativa d'accés i participació en beneficis derivades del Protocol de Nagoya, el dipòsit de microorganismes amb finalitat de patent o qüestions de bioseguretat.La recerca abasta, d'una banda, estudis de biodiversitat de bacteris làctics alimentaris orientats a la recerca de soques amb capacitat d'aplicació biotecnològica, incloent-hi l'aïllament, la identificació, l'anàlisi genòmica i l'avaluació de la seguretat alimentària. D'altra banda, s'aborda la identificació, detecció i quantificació mitjançant tècniques de PCR i la seqüenciació massiva de patògens en aliments i aigua, inclosos els virus entèrics humans i els bacteris resistents als antibiòtics, així com les seues formes viables / infeccioses (vqPCR); la validació dels mètodes qPCR i vqPCR per a la detecció de patògens en matrius d'aliments i aigua i la seua adaptació a l'anàlisi rutinària, per a avaluar el risc per a la salut i la seua implicació en la seguretat alimentària. En aquest sentit, el grup de recerca compta amb experts reconeguts internacionalment en contaminants microbians de preocupació emergent, entre ells la pandèmia SARS-CoV-2, amb especial atenció al desenvolupament de noves tècniques òmiques i bioinformàtiques per a la seua identificació i caracterització.
[Llegir més][Ocultar]
 
Pàgina Web:
 
Objectius cientificotècnics:
  • Identificacion, conservacion y valorizacion de recursos microbianos para aplicaciones biotecnologicas
  • Desarrollo de metodologias de deteccion, identificacion y cuantificacion de microorganismos de importancia en seguridad alimentaria
 
Línies d'investigació:
  • Caracterització de bacteris lactics d'interes en agroalimentació.Caracterització de noves estirps de bacteris làctics: identificació i tipificació mitjançant tècniques moleculars i seqüenciació genòmica. Estudi del seu potencial biotecnològic i la seua aplicació en aliments funcionals i agroalimentació.
  • Detecció de patógens microbians en aliments per PCR.Desenvolupament de mètodes ràpids basats en PCR en temps real per a la detecció quantitativa de patògens d'interès en els aliments (bacteris i virus entèrics), així com de les formes viables/infeccioses.
 
Components del grup:
Nom Caràcter de la participació Entitat Descripció
ROSA AZNAR NOVELLADirector-aUniversitat de ValènciaCatedràtica/Catedràtic d'Universitat
Equip d'investigació
GLORIA SANCHEZ MORAGASMembreUniversitat de València - Estudi General / IATAinvestigador-a extern-a- centre mixt
MARIA CARMEN MACIAN ROVIRACol·laborador-aUniversitat de ValènciaTec.Sup.D'Investigacio - Perfil Cons Col Cientif
LAURA LÓPEZ OCAÑACol·laborador-aUniversitat de ValènciaConservador/a Col. Esp. Cult. Tipus
AURORA ZUZUARREGUI MIROCol·laborador-aUniversitat de ValènciaTec.Sup.D'Investigacio- Perfil Cons.Col.Cientif
PATRICIA ELIZAQUIVEL BARCENASCol·laborador-aUniversitat de ValènciaTec.Sup.D'Investigacio - Perfil Cons Col Cientif
ALBA PEREZ CATALUÑACol·laborador-aFundación General CSICinvestigador-a
WALTER RANDAZZO -Col·laborador-aConsejo Superior de Investigaciones Científicascientífic-a titular
MARIA DESAMPARADOS RUVIRA GARRIGUESCol·laborador-aUniversitat de ValènciaTec.Mit. Laborat.
MARIA DESAMPARADOS RUVIRA GARRIGUESCol·laborador-aUniversitat de ValènciaTecnic/a Mitja/ana Laboratori
 
CNAE:
  • Investigación y desarrollo experimental en biotecnología.
  • Otra investigación y desarrollo experimental en ciencias naturales y técnicas.
 
Paraules clau:
  • Bacterias lácticas; identificación; potencial probiótico; bioconservación; biodiversidad
  • Seguridad alimentaria; qPCR; patógenos alimentarios; métodos rápidos; viabilidad; infectividad; virus entéricos