GIUV2023-555
L'activitat de recerca del grup té com a objectiu donar suport al desenvolupament de la biotecnologia de base microbiològica oferint serveis tant a la comunitat científica com al sector empresarial. El grup està vinculat a la Col·lecció Espanyola de Cultius Tipològics (CECT), l'únic Centre de Recursos Microbians (mBRC) públic a Espanya que actua com a dipòsit i proveïdor de bacteris, arqueobacteris, llevats i fongs filamentosos i ofereix, entre d'altres, serveis d'identificació i caracterització de microorganismes. L'equip de tècnics que integren el personal del CECT aporta els seus coneixements i experiència en recerca relacionada amb la conservació de bacteris, arqueobacteris, llevats i fongs filamentosos; la identificació i caracterització de microorganismes utilitzant tècniques clàssiques de microscòpia i cultiu i tècniques moleculars avançades (NGS, MALDI-TOF, FAME-MIDI); la taxonomia microbiana i la caracterització de soques per a la recerca o millora d'aplicacions biotecnològiques. A més, també dona suport en aspectes legals relacionats amb l'ús i la gestió de soques, inclòs el compliment de la normativa d'accés i participació en beneficis derivades del Protocol de Nagoya,...L'activitat de recerca del grup té com a objectiu donar suport al desenvolupament de la biotecnologia de base microbiològica oferint serveis tant a la comunitat científica com al sector empresarial. El grup està vinculat a la Col·lecció Espanyola de Cultius Tipològics (CECT), l'únic Centre de Recursos Microbians (mBRC) públic a Espanya que actua com a dipòsit i proveïdor de bacteris, arqueobacteris, llevats i fongs filamentosos i ofereix, entre d'altres, serveis d'identificació i caracterització de microorganismes. L'equip de tècnics que integren el personal del CECT aporta els seus coneixements i experiència en recerca relacionada amb la conservació de bacteris, arqueobacteris, llevats i fongs filamentosos; la identificació i caracterització de microorganismes utilitzant tècniques clàssiques de microscòpia i cultiu i tècniques moleculars avançades (NGS, MALDI-TOF, FAME-MIDI); la taxonomia microbiana i la caracterització de soques per a la recerca o millora d'aplicacions biotecnològiques. A més, també dona suport en aspectes legals relacionats amb l'ús i la gestió de soques, inclòs el compliment de la normativa d'accés i participació en beneficis derivades del Protocol de Nagoya, el dipòsit de microorganismes amb finalitat de patent o qüestions de bioseguretat.La recerca abasta, d'una banda, estudis de biodiversitat de bacteris làctics alimentaris orientats a la recerca de soques amb capacitat d'aplicació biotecnològica, incloent-hi l'aïllament, la identificació, l'anàlisi genòmica i l'avaluació de la seguretat alimentària. D'altra banda, s'aborda la identificació, detecció i quantificació mitjançant tècniques de PCR i la seqüenciació massiva de patògens en aliments i aigua, inclosos els virus entèrics humans i els bacteris resistents als antibiòtics, així com les seues formes viables / infeccioses (vqPCR); la validació dels mètodes qPCR i vqPCR per a la detecció de patògens en matrius d'aliments i aigua i la seua adaptació a l'anàlisi rutinària, per a avaluar el risc per a la salut i la seua implicació en la seguretat alimentària. En aquest sentit, el grup de recerca compta amb experts reconeguts internacionalment en contaminants microbians de preocupació emergent, entre ells la pandèmia SARS-CoV-2, amb especial atenció al desenvolupament de noves tècniques òmiques i bioinformàtiques per a la seua identificació i caracterització.
[Llegir més][Ocultar]
[Llegir més][Ocultar]
- Identificacion, conservacion y valorizacion de recursos microbianos para aplicaciones biotecnologicas
- Desarrollo de metodologias de deteccion, identificacion y cuantificacion de microorganismos de importancia en seguridad alimentaria
- Caracterització de bacteris lactics d'interes en agroalimentació.Caracterització de noves estirps de bacteris làctics: identificació i tipificació mitjançant tècniques moleculars i seqüenciació genòmica. Estudi del seu potencial biotecnològic i la seua aplicació en aliments funcionals i agroalimentació.
- Detecció de patógens microbians en aliments per PCR.Desenvolupament de mètodes ràpids basats en PCR en temps real per a la detecció quantitativa de patògens d'interès en els aliments (bacteris i virus entèrics), així com de les formes viables/infeccioses.
Nom | Caràcter de la participació | Entitat | Descripció |
---|---|---|---|
ROSA AZNAR NOVELLA | Director-a | Universitat de València | Catedràtica/Catedràtic d'Universitat |
Equip d'investigació | |||
GLORIA SANCHEZ MORAGAS | Membre | Universitat de València - Estudi General / IATA | investigador-a extern-a- centre mixt |
MARIA CARMEN MACIAN ROVIRA | Col·laborador-a | Universitat de València | Tec.Sup.D'Investigacio - Perfil Cons Col Cientif |
LAURA LÓPEZ OCAÑA | Col·laborador-a | Universitat de València | Conservador/a Col. Esp. Cult. Tipus |
AURORA ZUZUARREGUI MIRO | Col·laborador-a | Universitat de València | Tec.Sup.D'Investigacio- Perfil Cons.Col.Cientif |
PATRICIA ELIZAQUIVEL BARCENAS | Col·laborador-a | Universitat de València | Tec.Sup.D'Investigacio - Perfil Cons Col Cientif |
ALBA PEREZ CATALUÑA | Col·laborador-a | Fundación General CSIC | investigador-a |
WALTER RANDAZZO - | Col·laborador-a | Consejo Superior de Investigaciones Científicas | científic-a titular |
MARIA DESAMPARADOS RUVIRA GARRIGUES | Col·laborador-a | Universitat de València | Tec.Mit. Laborat. |
MARIA DESAMPARADOS RUVIRA GARRIGUES | Col·laborador-a | Universitat de València | Tecnic/a Mitja/ana Laboratori |
- Investigación y desarrollo experimental en biotecnología.
- Otra investigación y desarrollo experimental en ciencias naturales y técnicas.
- Bacterias lácticas; identificación; potencial probiótico; bioconservación; biodiversidad
- Seguridad alimentaria; qPCR; patógenos alimentarios; métodos rápidos; viabilidad; infectividad; virus entéricos